"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. október 11., csütörtök

Ép testben ép lélek

Mindenki ismeri ezt a mondást. Szerintem fordítva is igaz. Kiegyensúlyozott lelki életünk, testi-lelki harmóniánk hozzásegít a fizikai betegségek gyógyulásához. Ezért kezdtem el horgolni.
Még tavasszal alkottam meg az első horgolt darabjaimat, de jött a nyári szünet, mindegyik csemetém itthon, nyáron ejtettem meg az egészségügyi nagyszervízem is, nem maradt időm horgolni. Szeptemberben aztán újult erővel és lendülettel vetettem bele magam a tanulásba.
Nagyon élvezem, szeretem csinálni, ez az első olyan kézműves tevékenységem, amiben sikerélményem van és örömömet lelem. Sokkal jobban vagyok testileg és lelkileg is.

Pár kép az eddigi alkotásaimról. Akik tudnak horgolni, látják, hogy nem nagy dolgok, de én mindegyikre büszke vagyok, hiszen az én kezeim közül kerültek ki :)







2012. október 8., hétfő

Gluténmentes és tejmentes túró rudi (fruktóz malabszorpcióban is)




Hozzávalók:
- 100gr köles
- 3 dl rizstej
- negyed citrom leve és héja
- 1 tábla (10dkg) gm-tejmentes étcsoki, (ha Plamil cukormentes étcsokit veszünk, fruktózmalabszorpcióban is ehető)
- 3 evőkanál xilit
- 3 evőkanál tejmentes (Liga) margarin
- 1 csipet só

Kölest kb. 3 dl rizstejbe felteszem főni, 3 evőkanál xilittel és egy csipet sóval ízesítem. Amikor puhára főtt, beleöntöm negyed citrom levét és finomra reszelt héját (kicsi citromból fél is mehet bele), kicsit átdolgozom botmixerrel, ezután hűlni hagyom.
Felteszem forró víz fölé másik tálba az étcsokit, miután megolvadt, belekeverem a 3 evőkanál margarint.
Kibélelek 1 őzgerinc formát folpackkal, beleöntöm az olvasztott csoki felét. Hűtőbe teszem, s amíg dermed, a kölest botmixerrel kicsit eldolgozom. A dermedt csokira öntöm a kölest, és a maradék étcsokit, majd fél napra hűtőbe teszem. Ha megdermedt a csoki, akkor szelhető túró rudihoz hasonló ízű finomságot kapunk.

Ha van türelmünk, csinálhatjuk úgy is, hogy hosszú rudakat formázunk a kölesből és úgy öntjük le csokival, de nekem ehhez nem volt. Sőt, én csak fagyasztóba teszem 2órára, akkor hamarabb megdermed és nem kell rá fél napot várni :).



2012. szeptember 30., vasárnap

Gluténmentes reggeli toast

Nem csak gluténmentes, de tejmentes, tojásmentes, szójamentes és kukoricamentes is.
Hozzávalók kb 6 db-hoz:
-150gr kölesliszt,
- 3 evőkanál burgonyakeményítő,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 2 dl rizstej,
- 0,5 dl langyos víz,
- 1 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál tejmentes margarin (pl. Liga),
- 1 mokkáskanál só,
- 5 szelet mindenmentes felvágott (én EFEF szója-glutén-laktózmentes baromfipárizsiját szeltem bele)

A keményítőt a langyos vízzel összekeverem, majd hozzáöntöm a rizstejet, beleöntök minden hozzávalót és csomómentesre keverem. A párizsit kis kockákra vágom, és azt is belekeverem. Eközben bekapcsolom a melegszendvicssütőt, s amikor felforrósodott, kis olajjal kikenem a sütőfelületét, majd belemerem a tésztát. Addig sütöm, amíg szép aranybarna színt kap.



2012. szeptember 29., szombat

Pörkölt kicsit másképp, cukkinivel, kölessel - egytálétel

Minap csináltam Marcipánnak is ehető pörköltet és kölest főztem ki hozzá köretként.
A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főztem. Fél kiló csirkemellet felkockáztam, 1 tv paprikát, 2 közepes fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát és 1 közepes sárgarépát felaprítottam. Az egészet megpirítottam olajon, majd egy kis vizzel felöntöttem. Dm-ben kapható Alnatura zöldfűszeres sóval sóztam, 1 bio húsleves kockát tettem bele, puhára főztem. Nagyon hiányzott valami zöldség nekem belőle, így gondoltam egy számot, felkockáztam 2 közepes cukkinit, sóztam és állni hagytam fél órát. Addig felaprítottam 2 közepes fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát. Leöntöttem a sós levet a cukkiniről, kicsit átöblítettem az egészet, majd a hagymával, fokhagymával együtt kis repceolajjal kikent serpenyőben átpirítottam. Egy kis zöldfűszeres só erre is került. Miután a cukkini megpuhult, rátettem a pörköltre, nagyon finom lett!

Palacsinta magamnak, azaz tej-, tojás-, kukorica- és búzamentesen

Már próbálkoztam korábban is tojásmentes palacsintát készíteni, de olyat, ami tojáspótló port sem igényel, ugyanis azok kukoricakeményítőt tartalmaznak, s nekem a kukorica is gondot jelent. Ma végre sikerült, íme a recept:
Hozzávalók: (28cm-es palacsintasütőbe készítve kb. 5-6 db)
-100gr kölesliszt,
- 50gr zabpehelyliszt (szerintem gluténérzékenyek csinálhatják csak köleslisztből is),
- 3 púpos evőkanál burgonyakeményítő,
- 1tk xilit,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál olaj (én repceolajat használok)
- 3 dl szénsavas ásványvíz

A burgonyakeményítőt kicsi meleg vízzel csomómentesre keverem, belekeverem az 1 teáskanál xilitet és ráöntöm a liszteket. (A xilit fontos bele, hogy összetartsa a tésztát, próbáltam csak burgonyakeményítővel is korábban, akkor nagyon könnyen szakadt.)1 csipet sót szórok bele, majd az ásványvizet folyamatosan hozzáöntve csomómentesre keverem. A végén az olajat is beleöntöm, majd felforrósított olajjal kikent palacsintasütőbe megsütöm. Minél kisebb átmérőjű a palacsintasütő, annál könnyebb sütni, mert kicsit törik. Valamivel vastagabb tésztájú lesz a hagyományos palacsintánál, de szerintem épp oly finom!


2012. szeptember 26., szerda

Pizza (tej-, tojás-, szója-, gluténmentes)

A Diéta ABC-ben vettem múltkor Olasz típusú gluténmentes pizzaliszt keveréket. Ebből kellett 150gr-ot 3 evőkanál olivaolajjal összekeverni, miközben egy pohárban 1 dl meleg vizet és 1 mokkáskanál nádcukrot, 7gr friss élesztőt kevertem össze. Lefedve pár percig állni hagytam, majd a liszthez öntöttem és összegyúrtam. Amíg a tészta pihent, kikentem Liga margarinnal egy 30cm átmérőjű kerek sütőtálat és rizsliszttel meghintettem.
3 paradicsomot 1 kis fej hagymát összeaprítottam, feltettem főni, bazsalikommal, oregánóval, sóval, borssal fűszereztem, sűrűre főztem.
Amíg hűlt, a tésztát a sütőtálba helyeztem és óvatosan kilapogattam az ujjaimmal. Ráöntöttem a paradicsomszószt, Aldiban kapható Ponnath sonkaszeleteket tettem rá, Viofast sajtot reszeltem a tetejére, s 250fokon kb. 7-8 percig sütöttem.
Jó étvágyat!

2012. szeptember 21., péntek

Mérnök úr válaszol

Annak idején intéztem egy kérdést Tóth Gábor élelmiszeripari mérnökhöz, miszerint mit javasol a kisfiamnak diéta tekintetében és étrendkiegészítésnek, mint daganatos betegnek.
A következőket ajánlotta, elsősorban felnőtteknek, de orvosi felügyelettel illetve megfontoltan gyereknek is:   aloe, búzafűlé, rezveratol vagy pirosszőlőhéjkivonat, pirosszőlőmag, homoktövismagliszt, flavonoid-lékoncentrátumok, propolisz és méhpempő, csak felnőtteknek Dávid prof. COD teája.
Vitaminként A, C, E-vitamin és szelén adását javasolta.

Étrendben a hús, tej, sajt, füstölt-pácolt készítmények, búza, mogyoró kerülését, a zabpehely, rozs, tönköly, köles, kukorica fogyasztását javasolta.

Gondoltam másnak is segítség lehet :)

Mi jelenleg csak az Aloe natúr gélt fogyasztjuk és zöld tablettát eszünk hozzá. Nem kimontottan a daganat, sokkal inkább az ételallergiák, reflux és immunhiány miatt kezdtük el szedni ezeket az orvosunk javaslatára. 1,5 hónap után már sok pozitív hatást észleltem, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok az aloe verával kapcsolatban.

2012. augusztus 30., csütörtök

Tej- és gluténmentes tökfőzelék

Kevés olajon megpárolok 2 kis/közepes fej hagymát, 1 paprikát és 5 gerezd fokhagymát. Sóval, borssal, kicsi pirospaprikával fűszerezem. Hozzáteszek 1 kg gyalult tököt, s felengedem annyi vízzel, hogy épp ellepje. 1 csokor friss kaporlevelet teszek bele. Szükség esetén még sózom, egy kis vegamixszel is ízesíthetjük. Amikor már megpuhult a tök, az elfőtt vizet nem pótoljuk, hanem 2 dl rizstejszínnel öntjük fel. Átforraljuk, majd annyi almaecetet öntünk rá, hogy kellemesen savanykás legyen.
Nagyon alacsony szénhidráttartalma miatt diétázóknak is kiváló (100gr tökben 2,9gr szénhidrát van), hiszen lisztet, burgonyát nem használtunk a besűrítéséhez.

Gyümölcsös zöldséglevek

Lett gyümölcscentrifugám, így minden nap friss gyümölcsös zöldséglevet készítek a gyerekeknek és magamnak. Köztudott, hogy a nyers zöldség-gyümölcs fogyasztása nagyon egészséges, de nem tudunk megenni belőle akkora mennyiséget, ami már számítana. Ellenben meginni nagyon könnyű.
Én egyenlőre mindent almával csinálok. Mai levünk bő 1 liter lett, a következőkből áll:
8 db alma
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db cékla
6 db salátalevél
2 dl szűrt víz

A gyümölcsöket-zöldségeket megmosom, a répákat és a céklát megpucolom, majd mindet akkorára vágom, hogy beférjenek a gépbe, aaz egészet lepréselem és egy kis szűrt vízzel még higítom. Nagyon finom lesz és hihetetlen gazdag vitaminforrás! További előnye még a könnyű felszívódás, hiszen nagyon emészteni sem kell már, a sérült bélrendszerű gyerekeimnek is biztos, hogy sok értékes anyaga felszívódik.

Készíthető akármivel, a lényeg, hogy a lé fele legalább olyan gyümölcsből-zöldségből álljon, amit a gyerek szívesen fogyaszt, a többi hozzávalót csak mértékkel tegyük bele.

Egészségünkre!

2012. augusztus 29., szerda

Gyümölcsös kölestorta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók:
- fél kiló köles,
- 1 citrom héjja,
- 1 evőkanál liga margarin,
- ízlés szerint xilit (kb. 50gr),
- 1 evőkanál őrölt fahéj,
- 1 csipet só,
- 3 alma,
- gyömölcsök ( meggy, barack)

A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, amibe 1 evőkanál fahéjat és egy csipet sót is teszünk. Lereszeljük 1 citrom héjját és 3 almát. Miután kicsit hűlt a köles, összekeverjük 1 evőkanál margarinnal, a xilittel és a reszelt almával és citromhéjjal. Margarinnal kikent tortaformába öntjük és elsimítjuk. Tetejére egy pici olvasztott margarint kenünk és ízlés szerint gyümölcsökkel díszítjük. Hűtőbe tesszük, amikor kihűlt, megdermed és vágható lesz.

Pina Colada tejmentesen

A felnőtt élvezetekért, és mert imádom a Baileyst, csokilikőröket, amiket nem ihatok, készítettem egy kis koktélt magamnak/magunknak.
- 4cl fehér rum,
- 1 dl kókusztej (ezúttal bolti 60% kókusztartalmú tejet használtam, az krémes és sűrűbb, mint a házilag készített),
- 1 dl ananászlé,
- sok jég,
Az egészet összekeverjük, szívószállal és ananászkarikával díszítjük.

Gesztenyés torta (tej, -tojás-, szója-, gluténmentes)

Szokásos piskótát készítem, ezúttal kis mennyiségben. Hozzávalók:
Piskótához:
1,5 dl almalé,
70gr xilit,
fél citrom leve,
140gr liszt (gesztenye- és hadinaliszt fele-fele arányban),
fél csomag sütőpor,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
3 evőkanál étolaj (repceolajjal csináltam),
3 evőkanál liga margarin

Krémhez:
250gr natúr gesztenyepüré,
ízlés szerint xilit (nálam 2 evőkanál),
liga margarin

Díszítéshez:
1 üveg meggybefőtt,
kókuszreszelék

Az almalevet, xilitet és citromlevet habosra keverem, egy másik tálban pedig a többi száraz hozzávalót is összekeverem. Az egészet összeöntöm és belekeverem a margarint és az olajat. Egy sütőpapírral bélelt gyümölcstorta formában 175 fokon kb. 20 percig (tűpróbáig) sütöm.

Ezalatt a gesztenyepürét annyi margarinnal és xilittel keverem, hogy krémes és megfelelően édes legyen. A meggybefőttet leszűröm. Amikor a piskóta kicsit hűlt, kiveszem a formából (óvatosan, mert vékony lesz és könnyen törik), megkenem a gesztenyekrémmel, teleszórom a tetejét meggyel, amit kicsit bele is nyomok a krémbe, s az egészet meghintem kókuszreszelékkel. Pár órát, fél napot hűtőben állni hagyom.


2012. augusztus 17., péntek

Paleo gesztenyegolyó

Hozzávalók:
- 250gr cukormentes gesztenyemassza (Maroni cégnek van ilyen)
- ízlés szerint xilit, kókuszzsír és kókusztej
- kókuszreszelék

Egy kis adag kókuszsírt (annyit, hogy gyúrható legyen a massza, de még kicsi nedvességet fel tudjon venni) kicsit megolvasztok, összegyúrom a gesztenyepürével, annyi xilitet adok hozzá, hogy kellemesen édes legyen, és még annyi kókusztejjel higítom, hogy gombócokat tudjak formázni belőle. A golyókat átforgatom kókuszreszelékbe, majd hűtőbe teszem, pár órát állni hagyom. Ez azért jó, mert a lágy golyók megkeményednek azáltal, hogy a kókuszzsír megszilárdul. Emiatt viszont nem jó csak zsírral higítani (túl kemények lehetnek a golyók), kókusztejjel keverve kellemes állagú golyókat kapunk.
Ízlás szerint egy kis rumaromával, meggylével, meggyel is megbolondítható, de a gyerekeim így imádják.

Tej-, tojás-, szója-, glutén- és kukoricamentes süti

EZT a receptet szerettem volna megcsinálni, de elég sok mindent kellett módosítanom rajta. Az eredmény azonban jó lett, úgyhogy az én receptem:
- 300gr AnnaPanni gluténmentes süteményliszt,
- 150gr Liga margarin,
- 2 dl rizstejszín,
- 4 evőkanál nyírfacukor,
- 6 evőkanál étolaj (én repceolajat használtam),
- 3 teáskanál burgonyakeményítő,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 üveg meggybefőtt

Az étolajba elkeverem a burgonyakeményítőt. A lisztet a szódabikarbónával, 3 evőkanál nyírfacukorral, 10dkg margarinnal, az olajban feloldott burgonyakeményítővel és a rizstejszínnel összegyúrom, majd hűtőbe teszem. Kikenem a tepsit margarinnal majd egy kis rizsliszttel megszórom. A meggybefőttet lecsöpögtetem. A tésztát kiveszem a hűtőből, kicsivel több, mint a felét belelapogatom a tepsibe (tojás hiányában nem maradt annyira egyben, hogy nyújtás után áthelyezhető legyen). Ráöntöm a meggyet, megszórom 1 evőkanál nyírfacukorral, majd a maradék tésztát kicsit kinyújtom és finoman rálapogatom a meggy tetejére. 5dkg margarint megolvasztok, ráöntöm a sütire, és az egészet 175fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.


Bármilyen gyümölccsel finom lehet, legközelebb megpróbálom tojáspótlóval és barackkal készíteni.

2012. augusztus 14., kedd

Gluténmentes gabonák: A quinoa

Az új diétámnak köszönhetően fedeztem fel, egyre több mindenhez ezt használom: levesbe tészta-nokedli helyett, pörkölthöz rizs-tészta-tarhonya helyett, de még tejbegríznek is jó rizs-kókusztejbe főzve.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon-nagyon egészséges!
"Miért érdemes quinoát enni?
  1. A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.) Az ásványi anyagok közülkülönösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).
  2. Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet, ha belevágsz a májméregtelenítő kúrába ne felejts el beszerezni egy adagot!
  3. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.
  4. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  5. Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.
  6. Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakbóltevődik össze."
  7. Forrás:  http://antalvali.com/quinoa_az_inkak_szent_gabonaja_a_magok_anyja

2012. augusztus 8., szerda

Tej-, tojás-, kukorica-, gluténmentes villás reggeli

Palacsintát szerettem volna sütni, de tojáshelyettesítő por kukoricakeményítőből van. Tojást sem ehetünk, így  készült el egy palacsintához hasonló tészta, csak kisebb, puhább, omlékonyabb.

Hozzávalók (kb. 10 db-hoz):
100gr hajdinaliszt
30 gr burgonyapehely
3 evőkanál olaj
1 csipet só
2 dl növényi tej (én most rizstejjel csináltam)
3 dl szénsavas víz

Az egészet összekeverjük csomómentesre, majd kiolajozott serpenyőben sütjük. Fontos, hogy közepes lángon tegyük, mert kis lángon leragad, nagy lángon nem sül át a belseje. Jó, ha van egészen kicsi, úgy 18cm átmérőjű serpenyőnk, mert ennél nagyobb tészta szintén szétszakadna. Nekem csak nagy palacsintasütőm van, így a közepére egy kis adag tésztát tettem, emiatt nem szép szabályos kör alakúak lettek.

Egy ilyen mini palacsintára tettem allergiánkban fogyasztható sonkát (Aldiban kapható Ponnath 97%-os hústartalmú csirkemell sonka), reszeltem rá natúr Viofast növényi sajtot, szeltem bele uborkát. A tetejére egy másik kis palacsintát tettem. Nagyon finom volt!


2012. augusztus 5., vasárnap

Tejmentes barackos kókuszos köles

Hozzávalók:
150gr köles
20 gr kókuszreszelék
1dl kókusztej
2db érett őszibarack
xilit

Kölest 3-szoros mennyiségű vízben puhára főzöm. Barackot meghámozom, belevágom a kölesbe, a levét is belefacsarom, beleöntöm a kókuszreszeléket. Lassú tűzön összefőzöm, s közben beleöntöm az 1dl kókusztejet is, felszívja a plusz folyadékot.
Ízlés szerint xilittel édesítem. Nagyon finom enyhén kókuszos, édes, de a baracktól mégis savanykás.

Tejmentes padlizsánkrém

Életem első jól sikerült padlizsánkrém receptje anyósomtól származik.
Hozzávalók:
2 db közepes méretű padlizsán
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
kb. 1 dl olivaolaj
só, bors, petrezselyem

A padlizsánt megszúrkálom, majd 180fokon légkeveréses sütőben 50-60 percet sütöm. Megvárom, míg kicsit hűl, ezután a végét levágom, a héjját lehúzom, nagyon könnyen lejön. Villával kicsit összetöröm, fokhagymanyomóval belenyomom a fokhagymát. Sózom, borsozom.
A hagymát apróra szelem, üvegesre pirítom, a végén kicsi petrezselymet is átpirítom vele. Beleöntöm a krémbe, hozzáteszek kb. 1 dl olivaolajat, majd botmixerrel eldolgozom.
Én most hajdina abonettel eszem, de aki teheti, teljes kiörlésű tönkölykenyeret pirítson meg és kóstolja meg azzal.

2012. augusztus 1., szerda

Tej- és tojásmentes köles kókuszgolyó

Anyum receptje: 250gr szétfőtt kölest még langyosan ízlés szerinti mennyiségű kakaóporral és xilittel összekeverünk, majd annyi kókuszreszeléket keverünk bele, hogy formálható massza legyen. Golyókat formázunk belőle, mindegyik közepére egy magozott meggyet teszünk. Megforgatjuk kókuszreszelékben és pár órára hűtőbe tesszük. Ebből kb. 12db nagyobb golyó lesz. Nagyon finom és nagyon egészséges!

Sokoldalú köles

Miután az új diétámhoz még semmi más nincs itthon, csak köles, ezért tegnap óta ezt a gabonát fedezem fel. Igazán megszerettem ilyen rövid időn belül is.
Először készítettem belőle növényi tejet, mert én nem tudok lemondani a kakaómról (ahogy más a kávéjáról nem tud).  EZT a receptet csináltam. Én 250gr kölest főztem meg háromszoros mennyiségű vízben jó puhára. Ezt követően egy icipici vízzel turmixoltam le belőle kb. a negyedét, mert másképp nem tudtam teljesen simára, darabmentesre. Ezt az adagot aztán tejföl helyettesítőnek félre is tettem, abszolút jó puding állaga lett. A következő adagokat pedig mind úgy csináltam, hogy 300ml főtt kicsi vízzel felöntött kölest jól leturmixoltam, ezt követően pedig 600ml vízzel öntöttem még fel, azaz 1/2  arányban van a kölestejemben a víz és a köles. Nekem nagyon ízetlen volt így, ezért 1 teáskanál xilittel ízesítettem adagonként. Nem mondhatnám, hogy magában finom, de kakaónak megfelel, egyébként pedig kókusztejjel tervezem majd keverni, mert a kókusztej íze túl intenzív volt. Talán együtt a 2 tej épp ízleni fog.
Összesen kaptam 2,5 liter tejet és kb 2-3dl puding állagú kölest. Nem kevéssé fontos tény, hogy fél kiló köles 400ft, azaz több, mint 2 liter tejet alig 200ft-ból tudok elkészíteni.

Ma a pudingnak hagyott kölest használtam a babahami készítéshez. Miután Barnabi is vélhetően poliételallergiás, nem vezethetek még be nála igazán laktató ételt, főleg a fehérjével van gond. A kölesről annyi jót olvastam, hogy bízom benne, bírni fogja a babapocak is :)
1 őszibarackot és fél párolt almát 2 teáskanál kölespudinggal összeturmixoltam, így 150ml gyümölcsös pépet kaptam. Teljesen olyan volt, mint a tejpépek. Barnabi 130ml-t be is falt belőle.

Ezentúl édesség gyanánt is nagyon finom volt a főtt köles kis lekvárral ízesítve. Engem kicsit a császármorzsára emlékeztetett :D

Köleses egytálétel

Hozzávalók:
400gr hántolt, mosott köles
400gr csirkemellfilé
2 db tv paprika
5 gerezd fokhagyma
4 db répa
fűszerek, olaj, só

A csirkemellet kockára vágjuk, a fokhagymát és a paprikát felaprítjuk. Az egészet kevés olajjal kikent serpenyőben megpirítjuk, pici vízzel felengedjük és pároljuk, közben megsózzuk és ízlés szerint fűszerezzük. Nálunk Marcipán miatt csak petrezselyem, kurkuma, pirospaprika került rá, de finom lett.
Amikor a kis vizet elfőtte, beleöntjük a kölest, egyben átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk újra, és félig fedve közepes lángon főzzük.
Eközben a répát megpucoljuk és karikákra vágjuk, odatesszük párolni egy külön edénybe.
Amikor a köleses hús elfőtte a levét, újra felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, s közben néha megkeverjük. Nekem összesen 4x kellett vízzel felöntenem, így megpuhult de nem maradt vizes. Az utolsó vízzel felöntés alkalmával a répát is beleöntjük, együtt főzzük az utolsó pár percben.

Finom, tápláló és egészséges. Kölesről ITT olvashattok.


2012. július 31., kedd

Eredmény

Egy ideje jómagam is különféle panaszokkal küzdök, mint puffadás, fáradtság, gyenge immunrendszer, hízás..., így elmentem egy ételintolerancia vérvételre. Az eredmény megérkezett és első látásra elkeserítő. Erősen érzékeny vagyok a tejre, tojásra, szójára, búzára (ez nem is baj, ezeket nem is esszük), de a legtöbb olyan ételre is, amin pl. a paleo táplálkozás alapszik, mint a mandula, tojás, illetve az olajos magvak nagy részére, a rizsre, zabra, tönkölybúzára, rozsra, árpára, úgy általában a kölesen kívül minden más gabonára.
Nagyon nagy feladat elé állított megint az élet, mert bár valljuk be, nagyon elkeseredtem, azonnal elkezdtem racionálisan megoldást találni. S már fel is fedeztem, hogy a gesztenye és kókusz jó lisztnek, de van még kölesliszt, csicseriborsó liszt is, amik nekem mehetnek majd, illetve tejet is lehet kókuszon kívül kölesből is készíteni. Sűtríteni is lehet ezekkel, illetve a szentjánoskenyér is mehet, így csak a tojásra nem találtam még pótlást. Pedig nagyon kelleni fog. Nem tudom, hogy és mivel tudom majd helyettesíteni, mert minden tojáspótló kukoricából van, amire nagyon érzékeny vagyok...
Biztos, hogy erre is találok majd megoldást, elkeseredettségem fő oka inkább az, hogy mikor fogok tudni ennyi félét főzni??? Hiszen Marcinak pont a hús nem mehet, ami nekem a fő ételem lesz, s én ehetek natúr zöldségeket és kölessel vagy krumplival sűrített főzelékeket, salátákat mellé, de Marcipán ezeket épp nem eszi. Neki muszáj lesz külön csinálnom dolgokat, a rizst és a tönkölyt nem hagyhatom el nála, s eddig is nagyon nehéz volt a főzőcskézést kiviteleznem. Ráadásul jön az ovi, s akkor előre kell mindent főznöm és csomagolnom, mert az óvoda sem tudja megoldani a fiaim étkeztetését...
Muszáj lenne valami segítséget megoldanom, aki a takarítást, gyerekvigyázást, szokványos házimunkákat velem együtt tudja csinálni, hogy főzni is legyen időm. Hát, még fogalmam sincs, hogyan is lesz...
Bele fogok jönni egy idő után, s akkor tudom, hogy jobb lesz, könnyebb lesz. Azt már most elhatároztam, hogy előre menüt fogok készíteni, s aszerint főzni a fiúknak, s hogy amit lehet, megpróbálok egy füst alatt: pl. ha épp húst vagy halat ehet Marci, akkor én is azt eszem, de amíg ők pl. tönkölytésztával, addig én valami főzelékkel vagy kölessel, csicseriborsóval....
Remélem hamar eltelik a "próbaidő", s utána már könnyen, rutinból fog menni a főzés. S mindeközben remélem én is egyre jobban leszek és már csak ezért sem fog gondot okozni a diéta megoldása.

2012. július 24., kedd

Pörkölt Marcipánra szabva

Régen nagyon szerette Marcipán a pörköltet, de sok hozzávalót nem fogyaszthat még most sem. Azonban már sokat igen, így gondoltam, megpróbálok valamit alkotni. 20dkg csirkemellet felkockáztam, besóztam. 2 kisebb tv paprikát, 3 gerezd fokhagymát felaprítottam, majd kevés olajon megpároltam. Ezután beleöntöttem a húst, megpirítottam, kicsit még sóztam, 1-1 teáskanál pirospaprikát és petrezselymet, valamint 1-1 mokkáskanál kurkumát, és majorannát szórtam rá. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, lefedtem és addig főztem, amíg a hús megpuhult. Közben többször is megkevertem és párszor kellett kicsit pótolni a vizet.

Ízre nem szokványos pörkölt íz, de nagyon finom és ahhoz képest intenzív íze van, hogy milyen ízetlenül kellett főznöm az elmúlt időszakban. Rizzsel tálaltam, Marcipán 2 tányérral is befalt belőle.

(Ez az adag 2 felnőtt, vagy 4 babatányérnyinak felel meg.)

2012. július 23., hétfő

Kókusztej

Timi receptjét próbáltam ki a minap, és azt kell mondjam, nagyon jól sikerült. Tényleg egyszerű, olcsó és aki szereti a kókusz ízét, annak finom.
A recept pedig:
20dkg kókuszreszeléket 1 liter forrásban levő vízbe kell önteni, átforralni, majd állni hagyni. Kicsit később (én úgy fél óra múlva tettem meg) botmixerrel átdolgozni, majd egy tiszta textilpelenkába önteni, amit össze kell kötni és fel kell akasztani.
Amikor jól kicsöpögött, még ki kell csavarni (ahogy ruhát csavarjuk), majd fél liter vízben újra át lehet forralni a kókuszreszeléket. Ezzel aztán ugyanazt a folyamatot kell végigcsinálni, mint korábban az 1 liter vizzel. A végén nekem 1 liter kókusztejem lett, amit hűtőbe tettem és pár óra múlva a tetején megszilárdult a kókuszzsír.

A maradék kókuszreszeléket pedig fagyiként hasznosítottam, rizstejszínnel, banánnal, xilittel, kakaóporral keverve szilikonos formába öntöttem és így lett belőle egy banános bounty fagyi :) A gyerekek befalták.

2012. július 17., kedd

Cukor- és tejmentes meggyes jégkrém

2 marék magozott meggyet 1 dl rizstejszínnel és ízlés szerinti mennyiségű xilittel összeturmixoltam, fagylaltkészítő forma hiányában szilikonos muffinformába öntöttem, pálcikát szúrtam bele és pár órára fagyasztóba tettem. Egyszerű, gyors és finom.

2012. július 10., kedd

Tej- és tojásmentes karobos és kakaóscsiga Marcipánra "szabva"

EZT a receptet módosítottam úgy, hogy Marcipán most ehesse. Ezek szerint 3 féle lisztből készítettem a kakaóscsigát. Rizsliszt nem jó ilyen sütikhez, teljes kiörlésű tönkölylisztnek az íze nem jó, úgyhogy most a csigával a gesztenyelisztet vezetem be. ILYET vettem. A gesztenye jó tulajdonságairól  ITT olvashattok.

Hozzávalók 2 tepsi minicsigához:

- 300gr teljes kiörlésű tönkölyliszt
- 250gr gesztenyeliszt
- 50 gr rizsliszt (plusz amennyit még gyúrásnál felvesz)
- 3 tojás (tojáspótló porból a megfelelő mennyiséget elkészítve)
- 120 gr tejmentes margarin (Liga, Delma light)
- 1dl rizstej
- 1 teáskanál nádcukor, 3 teáskanál xilit
- 1 csomag porélesztő
- 2dl víz
- 1 csipet só

Töltelékhez: főzős kakaópor, karob por, xilit, tejmentes margarin vagy étolaj

A rizstejet megmelegítem, elkeverem benne a nádcukrot és a xilitet, majd belekeverem az élesztőt és lefedve állni hagyom. Megolvasztom a margarint. A kenyérsütő gépbe öntöm az összetevőket ebben a sorrendben:
2 dl langyos vizet, 1 csipet sót, a 3 tojáspótlót elkészítve, az olvasztott margarint, liszteket, rizstejbe felfuttatott élesztőt. Ezután 1,5 órás dagasztó-kelesztő programra kapcsolom.
Miután megkelt, rizsliszttel megszórt gyúródeszkán átgyúrom, majd 2 részre osztom, és a tészta egyik felét fél-1cm vastagra nyújtom. Ezután olvasztott margarinnal vagy étolajjal megkenem és ízlés szerint szórok rá kakaóport és xilitet. Feltekerem és kb. 1cm vastag szeleteket vágok belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe teszek. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 25-30 percig sütöm, középidőben egyszer rizstejjel vagy vízzel meglocsolom.
Miközben a kakaóscsigák sülnek, a másik adag tésztát is kinyújtom, erre karob port és xilitet szórok, majd ugyanúgy készítem el, mint a kakaósat.
Ízlés szerint tölthető fahéjjal is, de azt még Marcipán nem ehet.

Jó étvágyat!

2012. június 21., csütörtök

Havi jelentés


Őszibarack

A brokkoli sikeres bevezetése után most ezzel próbálkozom. Tegnap még csak fél barackot adtam Marcipánnak. Gondolkoztam, hogyan tegyem. Mert ha egyszer kóstolta, akkor rosszul fog esni neki, hogy ilyen keveset kaphat. Így jött az ötlet, hogy gyümölcssalátát készítek. Almát és meggyet már ehet Marcipán, így 1 almához és egy marék magozott meggyhez kevertem tegnap fél, ma már egy egész őszibarackot. Nagyon ízlett neki és Daninak is. Ebben a hőségben nincs is szükség táplálóbb tízóraira.

2012. június 20., szerda

Felfedezések

Múltkor erre a kekszre találtam rá. Tej-, tojás-, mogyorómentes, szóját nyomokban tartalmazHAT. Van benne rozsliszt is, zabpehely, teljes kiörlésű liszt, Daninak nagyon ízlik. Auchanban és a Diéta ABC-ben vettem, de lehet, hogy máshol is kapni.

A Diéta ABC-ben vettem kekszet, s Marcipán is ette, azaz nem lett tőle baja. Almás-fahéjas, glutén-, tojás-, tej-, szójamentes. Nagyon ízlett a fiúknak, én is megkóstoltam, szerintem is finom volt!

Pati ajánlotta a kukoricaszirupból készült tejpótlóport. Vega milk-et vettem, 800ft és 3 liter tej lesz belőle, azaz árban SOKKAL barátságosabb a rizstejnél. Ízre is sokkal közelebb áll a valódi tejhez, por lévén nagyon jól lehet kávéba tenni tejpor helyett is, és a sűrűségét-íz intenzitását is magunk tudjuk állítani attól függően, mennyire sok port teszünk egy adag vízbe. Én viszonylag sűrűre csinálom.
Elviekben szóját-tejet-tojást nem tartalmaz, de kazeint és szóját feldolgozó üzemben gyártják, ezt figyelembe kell venni! Emiatt (is) Marcipán azért továbbra is a már megszokott és bevált rizstejet fogyasztja, de Dani kóstolta már és ízlett neki is.




2012. június 17., vasárnap

Tejmentes brokkoli krémleves, kukoricás répasaláta

Fél kiló brokkolit és 4 gerezd fokhagymát megpároltam. 2dl rizstejszínnel és ízlés szerint sózva leturmixoltam.  Még annyi főzőlével higítottam, hogy kicsit folyékonyabb, de azért krémes állagú és ízes maradjon.
Miután pirított kenyérkocka, levesgyöngy és reszelt sajt, amiket abba tenni szoktak, nálunk nem működnek, kukoricakonzerből szórtam bele kukoricát. Meglepetésemre Marcipán falta!

Mai ebéd sültkrumpli volt, ahhoz készült a maradék kukoricakonzerv és egy konzerv bébirépa felhasználásával a "saláta". A bébirépát felkaríkáztam, a kukoricával együtt egy tálba szórtam. 1 dl rizstejszínt öntöttem rá, sóval, borssal, kurkumával ízesítettem.
Nem lett nagy adag, 2 gyereknek épp elég a krumplihoz: elfogyott mind! :)))

2012. június 15., péntek

Tej- és tojásmentes tejszínes rakott zöldség

Megfőztem 1 kg krumplit, megpároltam fél kg répát, 1 fej rózsákra bontott karfiolt, az egészet egy tepsibe rétegeztem. 2 doboz (4dl) rizstejszínt összekevertem 3 tojásnyi tojáspótló porral, sót, kurkumát és petrezselymet szórtam bele. 2 gerezd fokhagymát fokhagymanyomóval a tejszínes öntetbe nyomtam, összekevertem. Ráöntöttem az egészet a zöldségekre és kb. 20 percet sütöttem 180 fokon.
Végre egy olyan étel, amit Marci is ehet és rákellenes anyagokban is gazdag :)


2012. június 13., szerda

Tönkölybúza

Aggaszt, hogy az elmúlt hónapokban csak gyorsan felszívódó, magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztott a fiam. Természetes, hogy most az allergének kizárása a fő feladat és cél, de szeretnék törekedni a kiegyensúlyozott táplálkozásra is. A zöldségek bevezetése kudarc nála, a krumpli és répa mellé csak a karfiolt sikerült bevezetnem ezidáig, pedig a zöldség egészséges lenne. Észrevettem, hogy az utóbbi időben hisztisebb, ha éhes, nagyobbak a hangulatingadozásai, amiket összefüggésbe tudtam hozni az evéssel. Miután már minden apró jelre ki van hegyezve a fülem, eljutottam arra a pontra, hogy be kell vezetnem valamit, ami lassan felszívódó, rostokban gazdag alapanyag, olyan, amit meg is eszik a gyerekem. Így jutottam el arra a döntésre, hogy a teljes kiörlésű tönkölybúzát vezetem be. Ma kezdjük a terhelést, sütöttem palacsintát tojáspótló porból, 2/3 rész tk tönkölyliszttel és 1/3 rizsliszttel. Remélem nem okoz neki problémát, bírni fogja és meg is eszi! Ezentúl pedig próbálgatom, melyik barna rizsből lehet jó tejberizst készíteni, már az nagy segítség lesz, ha legalább azt nem fehér rizsből főzöm.

2012. június 4., hétfő

Licit vége

Pénteken éjfélkor véget ért a Szegedi Koraszülött Mentők javára történő gyűjtés. 218.900.- gyűlt össze. Mindenkinek nagyon szépen köszönjük a részvételt, sok szeretettel várunk mindenkit a következő gyűjtés alkalmával is!

2012. május 29., kedd

Tojásos - húsos rizs tojáspótlóból

Tegnapról maradt rizst csináltam meg ma úgy, hogy olajon megpirítottam a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, petrezselymet, a rizst összekevertem 1 tojásnak megfelelő mennyiségű elkészített tojáspótló porral, majd a fokhagymás-petrezselymes olajon átforgattam. A húslevesben főtt húst apró darabokra vágtam, azt is beleöntöttem a serpenyőbe. Az egészet átpirítottam. Nagyon finom lett, a legválogatósabb tesztelőm is dupla adaggal vacsorázott belőle.

2012. május 28., hétfő

Tej- és tojásmentes rizsgolyó fasírt

EZ a recept adta az ihletet. Saját igényeinkre szabtam, így a hozzávalók:
250gr rizs
2 tojásnak megfelelő tojáspótló por
10 evőkanál kukoricapehely liszt
5 evőkanál rizsliszt
gluténmentes zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
só, petrezselyem, majoranna
A rizst sós vízben szétfőzöm, leszűröm, tálba öntöm. Az elkészített tojáspótlót hozzákeverem, fokhagymanyomóval belenyomom a fokhagymát, ízlés szerint sózom, petrezselyemmel és majorannával megszórom, majd belekeverem a liszteket.
Apró kis golyókat formázok belőle (elég puha állagú lesz, így kicsit nehéz, de kivitelezhető) és megforgatom a morzsában. Forró olajban megsütöm. Fontos, hogy jó forró olajban csak 2 percet kell sütni, ha tovább sütjük, kifolyik a panírból a rizs.
Ebből a mennyiségből a képen látható adag háromszorosa készíthető el. Nagyon ízlett mindenkinek, s Marcipánom, aki a diéta kezdete óta krumplipürét enne krumplipürével, ma este közölte, hogy ő csak fasírtot kér krumplipüré nélkül.

Muffin a koraszülöttek javára

Mától lehet licitálni a Koraszülött mentő javára indított összefogásban. Én 1 adag (12db) muffint ajánlok fel, úgy elkészítve, ahogy igénylik. Azaz bármilyen ételallergia vagy cukorbetegség figyelembevételével. Akár kakaósan, csokidarabokkal, (régen ez a fajta volt a kedvencem, szintén tej- és tojásmentesen készült, fehér tönkölylisztből xilittel), akár ahogy mostanában készítem rizsliszttel, de teljesen hagyományos módon tojással, cukorral és fehér liszttel is kérhető.
Licitálni BÁRKI tud, ha itt hagy egy megjegyzést a nevével és a felajánlott összeggel. Aki a legmagasabb licitet teszi, az nyer. Vele személyesen egyeztetem, milyen kívánság szerint készítsem el a muffint.
Átvenni érthető okok miatt csak személyesen lehet, így olyanok licitáljanak, akik Pesten meg tudják oldani az átvétel (Pesten házhoz is visszük esti órákban.)

A licit péntekig tart, a felajánlásokat nyomon lehet követni EZEN az oldalon.

Jó licitálást!




Tej-, tojás- és gluténmentes meggyes muffin

Mostanában muffin sütésbe szerettem bele, mert annyi féle módon el lehet készíteni még ebből a kevés alapanyagból is, gyors, könnyű és finom. A nagyobb fiam imádja, s néha még Marcipán is eszik belőle :)

Most tej-tojás-szója-búzamentes meggyes muffint sütöttem. Eddig ez ízlett nekem a legjobban.
A recept ugyanaz, mint a karobos muffinnál, csak karob por nélkül és meggyel.
12 db-hoz hozzávalók:
150gr rizsliszt
150gr tejmentes margarin
100gr cukor (nádcukor-xilit vegyesen)
2 tojásnak megfelelő tojáspótló por
3 evőkanál meggylekvár
fél csomag sütőpor
fél konzerv meggybefőtt (egészségesebb lenne sima meggyel, de még nincs szezonja)

Az egészet összekeverem, a végén belekeverem a lecsöpögtetett meggyet, kiadagolom a muffinpapírral bélelt formákba és kb. 20 percig sütöm 175fokon.


2012. május 26., szombat

Kakaó

Nem terveztem bevezetni, mert nem a kis mértékben allergizáló anyagok közé tartozik, de véletlenül belefutottunk. Sajnos tünetet is okozott. Egyenlőre úgy tűnik, komoly gond nem lesz, esti szájpirosodás és enyhe duzzanat már kis mértékben van csak meg, pocakfájás elmúlt, hányás nem volt. Laza székletre még készülök, de igazából az lesz a döntő, hogy mennyire lesz hurutos. Reménykedem benne, hogy nem evett annyit, hogy komoly gond legyen. Mindenesetre addig is felfüggesztjük az új ételek bevezetését és 1 hétre leállítom a húsfogyasztást és 2 napra csökkentem a kukoricadarából-lisztből készült ételek adását is.

2012. május 25., péntek

Felhívás


Gyűjtés a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány javára

Szeretnénk elindítani a 2. Online gyűjtést a
Szegedi Koraszülött Mentő javára.
A tavalyi gyűjtéshez 18 blog és 2 magánszemély csatlakozott.
Az 1 hetes licitálás eredményeként
161.000Ft-ot
tudtunk átutalni az alapítvány számlájára.
A gyűjtés ideje:
2012. május 28. - június 1.

A gyűjtésre május 27. 18h-ig lehet jelentkezni. 

A csatlakozási szándékot itt lehet jelezni e-mailben:
sulimonika@gmail.com 
A gyűjtésre felajánlhattok saját készítésű dolgokat, amikre a blogotokon, facebook oldalatokon lehet licitálni, a további részletekkel később jelentkezünk!

Az alapítvány oldalát ITT érhetitek el.

2012. május 22., kedd

Nulldiéta

Gondoltam érdemes pár szót ejtenem róla, pláne, mert ha beírom ezt a szót keresőbe, akkor a fogyókúrás tippek sokaságát hozza ki. Szeretném, ha aki ide téved, értené, miért olyan alapanyagokból és kevés változatossággal készülnek az ételeink, mire jó ez az egész, mert mi nem fogyasztó - méregtelenítő célzatú diétát csinálunk.
Allergia szempontból a nulldiéta arra jó, hogy kiderüljön, milyen anyag az, amire a szervezet allergiás reakcióval válaszol. Akkor alkalmazzák, ha vizsgálattal (vérvétel, bőrteszt...) nem mutatható ki az allergén.

Marcipán fél évet töltött el úgy, hogy hetente-kéthetente végigcsináltunk pár napot, ami hányással kezdődött, hasmenéssel folytatódott, majd a hónap maradék 2 hetében arcüreggyulladással küzdöttünk. Később ehhez jöttek a bőrtünetek (szájduzzanat, ekcéma), viselkedésbeli gondok (agresszió, hiperaktivitás) és nem hízás.
1 évvel ezelőtt voltak laborvizsgálatai Marcinak, nem mutattak semmit. Lehet, hogy most már kimutatnák, hogy mire allergiás, de a vérvétel feltétele, hogy kapja előtte az allergént okozó anyagot, ellenben ne kapjon antihisztamint. Marcipán már állandó antihisztamin szedése mellett volt olyan állapotban, amilyenben, s közben zártuk ki folyamatosan azokat az ételeket, amik egyértelműen tünetet okoztak, mint a tejtermékek, szójaszármazékok, de amikor kizártam az olajos magvakat, tojást, aprómagvas gyümölcsöket is, s még úgyis hetente legalább egyszer beduzzadt a szája és benáthásodott, akkor úgy döntöttem, hogy tanácsot kérek az orvosunktól. Így kezdtünk nulldiétába.

A diéta lényege, hogy azokkal az alapanyagokkal kezdjük a táplálkozást, amik a legkevésbé allergizálhatnak, s ezen belül is csak pár alapanyaggal. Ezek a legtöbbször: rizs, krumpli, répa. Engedett volt nálunk a só, 1 zöld fűszer, napraforgó étolaj. Ezt az alap diétát kell pár napig (mi 1 hétig csináltuk) betartani, s ha nem lesz tünete a betegnek ez idő alatt, akkor el lehet kezdeni új ételek bevezetését.

Fontos szabályok, hogy ekkor is a legkisebb mértékben allergiát okozó anyagtól haladunk az erősebb allergének felé, így először a zöldségek, alma, zöld fűszerek bevezetése javasolt. 3-4 naponta szabad csak új anyagot bevezetni, s egyszerre akkor is csak egyet, esetleg kettőt (mi egy fűszer és egy anyag, alap esetben zöldség bevezetését kapcsoljuk össze/alkalom). Ha ennél többet vagy ennél gyorsabban történik a bevezetés, a tünet jelentkezésekor nem fogjuk tudni, mi okozta az allergiás reakciót.
Minden anyagot, adalékanyag, tartósítószer...stb. is külön kell kezelni és aszerint bevezetni!
Amennyiben allergiás reakció lép fel, amíg az el nem múlik, fel kell függeszteni az új anyagok bevezetését. Ha  fehérjével szemben lép fel allergiás válasz, akkor 3 napig minden fehérjét kerülni kell, azokat is, amiket korábban már bevezettünk és nem okoztak problémát.

Ha valakinek nulldiétát kell kezdenie, egyáltalán nem biztos, hogy az a vonal, amelyen mi haladunk, neki is megfelel. Fontos, hogy a diétát ahhoz a személyhez is igazítani kell, aki csinálja. Az ő ízléséhez és étkezési szokásaihoz legközelebb álló ételek legyenek elkészíthetőek. Ezért van az, hogy bár a zöldségek nagy részét bevezethetném már Marcinál, nem teszem, mert nem eszi meg. Ellenben próbálok lépcsőzetesen haladni, emiatt vezettem be most a fokhagymát, mert így megpróbálhatom majd a spenótot is fokhagymásan, vagy a majorannával és fokhagymával a krumplifőzeléket.
Amiket a táblázatban írok, azoktól eltérni nem lehet. Sokszor kapok olyan kérdést, hogy EZT vagy AZT nem eheti Marci? Ezek nem allergizálnak...
Így van, rengeteg olyan élelmiszer van, ami nem allergizál, de akkor sem eheti, mert a diétának épp az a lényege, hogy az olyan allergiák is kiderülnek általa, amit egyébként nem tudnánk kideríteni, és sajnos a legártalmatlanabb élelmiszer is okozhat problémát, biztosra nem mehetünk csak akkor, ha külön kipróbáltuk már.


Várok mindenkit szeretettel, akár olvasni, akár tanácsokat, ötleteket adni!


Minden mentes karobos muffin

Ha már ilyen "szép" időnk volt ma, s ennek köszönhetően Buci macim is szinte végig aludta a napot, én a konyhában múlattam az időt. A múltkori répás muffin nagy sikert aratott, kivéve Marcipánt. Bár az ő kedvéért készült, nem evett belőle. Gondolkoztam, mit enne meg... A kakaó és a csokis-kakaós sütik voltak a kedvencei, úgyhogy tej-, tojás-, szója-, búzafehérje-, gluténmentes karobos muffint készítettem ma.


Hozzávalók 12 db-hoz:
150gr rizsliszt
150gr tejmentes margarin (Delma light-ot használtam)
110gr cukor (én 50gr nádcukor, 60gr xilit keverékét tettem bele)
20gr karob por
3 evőkanál meggydzsem
2 tojásnak megfelelő adag a tojáspótló porból elkészítve
fél csomag sütőpor

Az összetevőket jól elkevertem (csomómentesre, krémesre), majd kiadagoltam a muffinsütőbe és 20 percig sütöttem 170 fokon.
Bár eredetileg meggyet is akartam tenni bele, pont felébredt Buci babám, így elfelejtettem, hogy ez volt a tervem, de mindenképp kipróbálom úgy is.
A célom viszont elértem, Marcipán falta, s ahogy az egy "úri" fiúhoz méltó, evőeszközzel fogyasztotta:)

Ui.: korábban fehér tönkölylisztből készítettem, cukorbetegeknek, daganatos betegeknek azzal, illetve teljes mértékben xilittel édesítve, diétás lekvárt használva ajánlom.


Tej-, tojás-, gluténmentes palacsinta

Hozzávalók 6db-hoz:
300gr rizsliszt,
2 tojásnak megfelelő tojáspótló por elkészítve,
1 csipet só,
6dl buborékos ásványvíz,
2 evőkanál olaj

Az egészet csomómentesre elkeverve kiolajozott serpenyőben kisütve a normál palacsintánál jóval vastagabb, kicsit szivacsosabb állagú tésztát kapunk, de ízre finom, meggylekvárral töltve kisfiamnak is ízlett, s igazán laktató volt!

Rakott krumpli kicsit másképp

A múltkori nagy siker után ma ismét csináltam húslevest. Már rutinosan a levesből kimert felesleges sárgarépát, húst és burgonyát félretettem. Főztem ki még krumplit, karikákra szelve olajjal kikent tepsibe öntöttem, majd ráöntöttem a levesből maradt répát, kockákra (inkább cafatokra sikerült) vágott csirkemell húst, majd a krumplit is. A tegnap vásárolt rizstejszínből 2 dobozzal felnyitottam, elkevertem 4 frissen felaprított fokhagymagerezddel, sóztam, majorannát kevertem bele, s ráöntöttem a krumplira. Az egészet be a sütőbe, negyed órát sütöttem 175 fokon. Jó étvágyat!


2012. május 21., hétfő

Tejszín

Ezidáig nem mertem rizstejszínt (The Bridge márka) használni, mert sűrítő anyagként van benne karragén. Ugyan elvileg ártalmatlan, de engem nem győzött meg a leírása arról, hogy be merjem vezetni Marcipánnál.
Ma a DM-ben észrevettem, hogy már rizstejszínt is árulnak, Isola Bio márkájú és nem tartalmaz karragént. Sűrítőanyaga a szentjánoskenyérliszt. Miután a karobporral nincs baja Marcinak, így ezt megvettem. Ilyen apróság most kimondhatatlanul nagy boldogsággal tölt el! Holnap rakott krumpli lesz az ebéd :)

Félkész termékek: tojásmentes rántotta, húsmentes fasírt

Múltkor vettem kukorica pehelylisztet. A csomagolására azt írták, hogy tojással keverve 3-4 evőkanálnyit kis olajon megsütve bundáskenyérhez hasonló ételt kapunk. Mi tojást nem ehetünk, de gondoltam kipróbálom a tojáspótló porral. 2 tojásnyi mennyiséget elkészítettem a tojáspótló porból, sóztam, petrezselymet szórtam bele, majd 6 evőkanál kukoricapelyhet kevertem hozzá. Olajjal kikent serpenyőbe öntöttem, körülbelül 1 cm vastagra kilapogattam, s addig sütöttem, amíg lapáttal meg alá tudtam nyúlni megfordítani. A másik oldalát is addig sütöttem, eredményként pedig egy rántottára emlékeztető ételt kaptam. Puffasztott kukoricakenyérrel tálaltam, a gyerekeknek nagyon ízlett, leírhatatlan volt az örömük, hogy rántottát ehetnek.


A másik felfedezésem a burgonya fasírtpor,Income Commerce Kft. forgalmazza, csak burgonyapehely, kukoricapehely, só, fűszer van benne. Kész port vízzel kell összekeverni, golyókat formázni belőle, majd morzsában megforgatni a golyókat (erre a célra Cornito gluténmentes zsemlemorzsáját használtam), végül olajban megsütni. Sajnos ez a kisebbik fiamnak nem ízlett annyira (azért evett belőle), de a nagyobb örömmel falta :)

Azt még megjegyezném, hogy a fasírt árban is megfizethető, 1 csomag por 300ft körül van, kb. 15 gombócot lehet formázni belőle.

2012. május 18., péntek

Nyertem

A Marcipán kontra zöldségek csatát ma én nyertem meg. Miután a répás muffint is Dani ette meg, nem Marci, ma főztem újra zöldséglevest. Azonban miután nem okoz gondot heti 2x a csirkemellhús, úgy gondoltam, nagy baj nem lehet, ha belefőzöm a levesbe azt is, illetve újként tettem bele kurkumát és fokhagymát. Ezek nagyon egészségesek, jó lenne, ha ehetnénk, Dani miatt különösképp. Így készült el ma karfiol-répa-krumpli-fokhagyma alapanyagokból a húsleves, amibe kakukkfű, petrezselyem, só és kurkuma került fűszerként. A végén kivettem a húst és a zöldségek egy részét, hogy ne legyen túl sűrű, a húst pedig még csak korlátozva ehet Marci, nem akartam, hogy gond legyen. A kivett zöldségeket főtt rizzsel keverve csináltam zöldséges rizst, a levesbe pedig főztem még kukoricatésztát. Kisfiam az első fintorgások után hajlandó volt megkóstolni, eredményként pedig megevett egy jó nagy tányérral. :)

És a tábla, hogyan is állunk:

Lezárt fejezet - köszönet

Bár már régen lezártnak tekinti mindenki és nem is esett szó róla, én sokszor gondolok szeretettel és hálával a "segítsdanisokra". Mostanáig kitartott az az összeg, amiből Dani úszni és tornázni járt, még egyszer szeretnék köszönetet mondani érte. Mindenkinek, aki részt vett benne, akár szervezőként, akár felajánlóként, licitálóként, vagy csak kommentelőként lelki támaszt adva.
Soha nem felejtem azt a hívást, amiben Timi mondta, hogy csinált valamit, reméli nem haragszom meg, majd nézzek fel a netre, ha hazaértem a kórházból.
Örülök, hogy lezárult ez a fejezet, azt jelentve, hogy Dani jól van. S bár sok fejlesztésre és tornára lesz még szüksége, szerencsére meg tudjuk oldani önerőből. De elindulni nélkületek nem tudtunk volna, mindig szívmelengető érzés lesz arra az összefogásra gondolni, amit akkor Daniért csináltatok!

MR eredmény

Ide még tartozom ezzel a poszttal, úgyhogy tömören megírom.
Dani szuper kisfickó volt, szó nélkül helytállt, se a szúrásnál nem sírt, sem azért nem nyafogott, hogy éhes, pedig délután 1-ig nem ehetett-ihatott. Nem félt és magához képest türelmes is volt, az orvosokkal együttműködő, csak csodálattal tudok gondolni arra, milyen erős, okos gyerek.

Lényegében nem változott a daganat, úgyhogy nagyon örülünk. Részletesebben ez úgy van leírva, hogy három különálló góc van, amiből az egyik talán kicsit csökkent, a másik nem változott, a harmadik egy kicsit nőtt. Összességében nincs teendő, 1 év múlva kontroll.
Amikor mindenen túl voltunk, Dani kifele jövet megkérdezte, hogy "akkor soha többé nem kell műteni a fejem"? Az orvos is elmosolyodott a kérdésre. Megígérném neki, hogy nem, soha többet, de ezt azért még nem tehetem, azt viszont megmondtam, hogy jó ideig biztosan nem kell.

Nekem nagyon megnyugodott a szívem-lelkem. Megfordult a fejemben, hogy ami csökkent vagy nem változott, az lehet, tényleg csak hegszövet, s akkor csak az az iciripiciri rész maradt a daganatból: az nagyon jó lenne. De ha nem így van, akkor sincs semmi gond, amennyiben ilyen tempóban ilyen irányban változik csak. Ez esetben is van jó 5-10 évünk arra, hogy aggódjunk. Úgyhogy folytatom, amit elkezdtem, igyekszem egészségesen táplálni őket testileg, lelkileg, sportolni járnak, (Marci csak ősztől fog járni Danival úszni) és szeretetben neveljük őket. Kell ennél több?

2012. május 17., csütörtök

Gluténmentes répás muffin

Hiába próbálkozom, nem tudom becsempészni a zöldségeket Marci étrendjébe. A zöldségleves is maximum 1 napig ízlik neki..., pedig elég kevés választási lehetőségünk van étkezés terén, félek, hogy valamilyen vitaminhiánya lesz. Így jutott eszembe, hogy megpróbálom sütibe sütni a répát.

Hozzávalók (12db-hoz): 2,5 dl almalé, 60gr cukor (nálam fele xilit, fele nádcukor volt)
250gr rizsliszt, 1 csomag sütőpor, 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, kb. 120 gramm répa, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál margarin (én Delma light-ot használtam, az tejmentes).

Egy tálban az almalevet a cukorral, xilittel, egy másik tálban pedig a lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát keverem össze. Lereszelem a megpucolt répát, minél finomabbra sikerül, annál jobb. A cukros almalevet beleöntöm a másik tálba és összedolgozom a liszttel. Belekeverem a 2 evőkanál margarint, a reszelt répát majd az 1 evőkanál olajat is. Előmelegített sütőben légkeveréses funkción 175 fokon 20-25 percig sütöm.


2012. május 16., szerda

Díj

Díjat kaptam Évától, amit hálásan köszönök! Megtisztelő, hogy Rám gondolt, amikor továbbadta.

A díjjal járó szabályok a díj megköszönésén túl, hogy írnom kell 7 dolgot magamról. Nem tudnék most összeszedni 7 dolgot, de egy korábbi díj alkalmával már leírtak igazak rám most is. Talán annyival egészíteném ki, hogy az elején nagyon megijedtem ezektől az allergiáktól, s most is sokszor nagyon unom, hogy mindig ugyanazokat főzöm, ugyanabból kell készítenem valamit, mégis... Kezdem egyre jobban élvezni. Jó érzés, hogy ebből a kevés lehetőségből is tudok újat alkotni, hogy egy teljesen más oldalát fedezem fel a főzésnek és a konyhaművészetnek. A legjobb érzés pedig az, amikor a gyerekek jó étvággyal megeszik, amit eléjük tettem, s végre valahára nem betegek, végleg leszámoltunk a hányással-hasmenéssel a diétának köszönhetően.

Mint minden díjat, ezt is tovább illik-kell adni. Én ezt most nem szeretném megtenni, talán megbocsátják nekem, megtartom magamnak :)