"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. május 22., kedd

Nulldiéta

Gondoltam érdemes pár szót ejtenem róla, pláne, mert ha beírom ezt a szót keresőbe, akkor a fogyókúrás tippek sokaságát hozza ki. Szeretném, ha aki ide téved, értené, miért olyan alapanyagokból és kevés változatossággal készülnek az ételeink, mire jó ez az egész, mert mi nem fogyasztó - méregtelenítő célzatú diétát csinálunk.
Allergia szempontból a nulldiéta arra jó, hogy kiderüljön, milyen anyag az, amire a szervezet allergiás reakcióval válaszol. Akkor alkalmazzák, ha vizsgálattal (vérvétel, bőrteszt...) nem mutatható ki az allergén.

Marcipán fél évet töltött el úgy, hogy hetente-kéthetente végigcsináltunk pár napot, ami hányással kezdődött, hasmenéssel folytatódott, majd a hónap maradék 2 hetében arcüreggyulladással küzdöttünk. Később ehhez jöttek a bőrtünetek (szájduzzanat, ekcéma), viselkedésbeli gondok (agresszió, hiperaktivitás) és nem hízás.
1 évvel ezelőtt voltak laborvizsgálatai Marcinak, nem mutattak semmit. Lehet, hogy most már kimutatnák, hogy mire allergiás, de a vérvétel feltétele, hogy kapja előtte az allergént okozó anyagot, ellenben ne kapjon antihisztamint. Marcipán már állandó antihisztamin szedése mellett volt olyan állapotban, amilyenben, s közben zártuk ki folyamatosan azokat az ételeket, amik egyértelműen tünetet okoztak, mint a tejtermékek, szójaszármazékok, de amikor kizártam az olajos magvakat, tojást, aprómagvas gyümölcsöket is, s még úgyis hetente legalább egyszer beduzzadt a szája és benáthásodott, akkor úgy döntöttem, hogy tanácsot kérek az orvosunktól. Így kezdtünk nulldiétába.

A diéta lényege, hogy azokkal az alapanyagokkal kezdjük a táplálkozást, amik a legkevésbé allergizálhatnak, s ezen belül is csak pár alapanyaggal. Ezek a legtöbbször: rizs, krumpli, répa. Engedett volt nálunk a só, 1 zöld fűszer, napraforgó étolaj. Ezt az alap diétát kell pár napig (mi 1 hétig csináltuk) betartani, s ha nem lesz tünete a betegnek ez idő alatt, akkor el lehet kezdeni új ételek bevezetését.

Fontos szabályok, hogy ekkor is a legkisebb mértékben allergiát okozó anyagtól haladunk az erősebb allergének felé, így először a zöldségek, alma, zöld fűszerek bevezetése javasolt. 3-4 naponta szabad csak új anyagot bevezetni, s egyszerre akkor is csak egyet, esetleg kettőt (mi egy fűszer és egy anyag, alap esetben zöldség bevezetését kapcsoljuk össze/alkalom). Ha ennél többet vagy ennél gyorsabban történik a bevezetés, a tünet jelentkezésekor nem fogjuk tudni, mi okozta az allergiás reakciót.
Minden anyagot, adalékanyag, tartósítószer...stb. is külön kell kezelni és aszerint bevezetni!
Amennyiben allergiás reakció lép fel, amíg az el nem múlik, fel kell függeszteni az új anyagok bevezetését. Ha  fehérjével szemben lép fel allergiás válasz, akkor 3 napig minden fehérjét kerülni kell, azokat is, amiket korábban már bevezettünk és nem okoztak problémát.

Mindig leközlöm táblázatban, hol is tartunk éppen. Ha valakinek nulldiétát kell kezdenie, egyáltalán nem biztos, hogy az a vonal, amelyen mi haladunk, neki is megfelel. Fontos, hogy a diétát ahhoz a személyhez is igazítani kell, aki csinálja. Az ő ízléséhez és étkezési szokásaihoz legközelebb álló ételek legyenek elkészíthetőek. Ezért van az, hogy bár a zöldségek nagy részét bevezethetném már Marcinál, nem teszem, mert nem eszi meg. Ellenben próbálok lépcsőzetesen haladni, emiatt vezettem be most a fokhagymát, mert így megpróbálhatom majd a spenótot is fokhagymásan, vagy a majorannával és fokhagymával a krumplifőzeléket.
Amiket a táblázatban írok, azoktól eltérni nem lehet. Sokszor kapok olyan kérdést, hogy EZT vagy AZT nem eheti Marci? Ezek nem allergizálnak...
Így van, rengeteg olyan élelmiszer van, ami nem allergizál, de akkor sem eheti, mert a diétának épp az a lényege, hogy az olyan allergiák is kiderülnek általa, amit egyébként nem tudnánk kideríteni, és sajnos a legártalmatlanabb élelmiszer is okozhat problémát, biztosra nem mehetünk csak akkor, ha külön kipróbáltuk már.

A diétát azért kezdtem el írni, mert én az interneten rengeteg blogot és receptet találok, ami allergiásoknak szól, de nem találtam olyat, ami ennyire összetett diéta esetén jó lenne. Ahol ne kellene az anyagok felét legalább valamivel helyettesítenem, ha szeretném megcsinálni az adott ételt. Van szója-tej-tojás-gluténmentes diéta, ezekkel tele az internet. Nem gondolom, hogy fogok tudni segíteni bármi hasonlóban, nálam sokkal tapasztaltabb és okosabb emberek írják azokat a blogokat. De ha valakinek annyira sokféle allergiája van, vagy nulldiétát kell csinálnia vagy többféle diétát kell egyszerre tartania, akkor talán nálam talál olyan recepteket, ami jó. Ezért van a receptjeimnek ilyen egyszerűsége, s bár ötletem rengeteg van, hogyan lehetne azokat az ételeket még finomabban elkészíteni, s akkor is diétás lenne..., nem tehetem, mert a nulldiéta erről szól. Idővel persze egyre több alapanyagot használhatok, így egyre finomabb és ízesebb ételeket készíthetek majd el.

Várok mindenkit szeretettel, akár olvasni, akár tanácsokat, ötleteket adni!


16 megjegyzés:

  1. Ez nagyon hasznos bejegyzés volt!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Remélem lesz, aki hasznát veszi :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Emese!

    Nálam most, 33 évesen derült ki, hogy gabona, tej, tejcukor, tojás allergiám van. Hosszú út, és sok küzdelem árán jutottam el idáig. Az interneten keresgélve találtam rá a blogodra, és nagyon örülök, hogy megtaláltalak, mert ahogy te is írtad, ilyen sokfajta allergiával küzdő blogot nem találtam.
    Köszönöm a sok hasznos bejegyzést, és recepteket.
    Bernadett

    VálaszTörlés
  4. Kedves Bernadett!

    Nagyon sajnálom, hogy szintén ennyi allergiával küzdesz. Remélem mielőbb belejössz a diétába és nem fog hiányozni a korábbi étrended. Örülök, ha tudok segíteni, bárcsak ne lenne rá szüksége senkinek...

    Minden jót kívánok!

    Emese

    VálaszTörlés
  5. Az én problémáim eltörpülnek ezek mellett a gondok mellett. Istenbe vetett bizalom nélkül nem lehet mindezt elviselni. Áldjon meg Téged az ÚR!... Köszönöm a recepteket. Sarolta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sarolta, köszönöm szépen! Neked is minden jót és az Úr áldását kívánom!

      Törlés
  6. Szia!
    Én Crohn beteg vagyok és nemrég kezdtünk bele mi is a nulldiétába, de egyértelműen glutén tej és cukor mentesen kell étkeznem. Valamint puffasztó, csípős ételeket is kerülnöm kell. Fogalmam sem volt hogyan tovább de megtaláltam a blogodat és egyszerűen elöntött a boldogság, hogy ekkora segítséget kaptam!
    Sajnálom, hogy ennyi feladattal kell megküzdenetek! Kitartás!!
    És köszönöm!!
    Dóri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dóri,
      nagyon sajnálom, hogy ilyen komoly betegséggel kell küzdened, remélem hosszú tünetmentes életed lesz! Köszönöm a kedvességed, minden jót kívánok neked!
      Emese

      Törlés
  7. Kedves Emese! A fiam 19 hónapos, 1 éves kora óta tejfehérje diétát tartunk. Március elején voltunk kilégzéses teszten akkor kiderült a fruktóz malabszorpció. Most már ott tartunk, hogy semmilyen gyümölcsöt és zöldséget nem kap, cukor helyett szőlőcukrot használok mégis hasmenése van, egyre jobban puffad, lassan megint nem alszunk éjszaka. A teszt óta, megint egyre rosszabb a helyzet. Tudnál egy email címet adni? Lenne néhány kérdésem.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Emese!
    Nagyon sajnálom, hogy ennyi problémával küzdötök. Mi is hasonló cipőben járunk. Nekem IBS-em van, a lányomnak colitise, tej-,tojásallergiája, glutén-,kukorica-,hajdina-,hisztamin-, szójaintoleranciája. Nagyon örültem amikor rátaláltam erre a blogra, mert nagyon sok embernek rengeteget segít. Szeretnénk elkezdeni a nulldiétát, de nem tudom hogyan. Lenne néhány kérdésem. Meg tudnád adni az e-mail címedet? Előre is köszönöm, és a legjobbakat kívánom.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Éva és Bea!

    Létrehoztam egy e-mail címet, az oldalsávban megtalálható az elérhetőség, szívesen segítek, ha tudok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Emese!
      Nagyon szépen köszönöm! Hamarosan megkereslek, addig is a legjobbakat kívánom nektek!
      Éva

      Törlés
  10. Kedves Emese!
    Nagyon szuper a blogod, sokat segít nekünk is. A fiamról két hete derült ki, hogy tej-, glutén- és hisztaminérzékeny. Ö most három éves, egy éve nem hízott semmit, de 10 cm-t nött, folyton fáj a hasa, hasmenése van és megmagyarázhatatlan dührohamai vannak. Most az átállástól a dührohamok sokkal rosszabbak. Van arra ötledet, hogyan könnyíthetném meg neki az átállás idöszakát? Természetesen a család is átáll az ö diétájára, de az oviban vannak gondok.

    Elöre is köszönöm válaszod!
    Veronika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Veronika!

      Sajnálom a kisfiad összetett ételproblémáit. Az átállás valóban nagyon nehéz lehet, sajnos nem is igazán tudok tanácsot adni. Ahogy a pocakja jobban lesz, úgy a viselkedése is javulni fog, ebben bízhatsz! Mindenképp azonnal teljesen át kell állni, mértékkel nem lehet. Én mindig elmondom a fiaimnak, hogy mit miért nem ehetnek, már 2 évesen is elmondtam nekik, elég sokat megértenek ám. Persze az ő szintjükön.
      Ami a tej elhagyásában segíteni a legtöbbet tud, az a Vegimilk kukoricapor, tejpótló készíthető belőle, glutén-laktóz-szójamentes és ennek van a leginkább tej íze. Kenyérből ha a tojásra nem érzékeny a kisfiad, akkor érdemes azzal készítened vagy venned, azoknak az íze és állaga a leginkább hasonló a normál kenyérhez. Az Alfamix gluténmentes lisztkeverék nagyon bevált nekünk, barátnőm is mindent abból készít mostanában, még kakaós kalácsot is tudott bolti finomságút.
      Kitartást kívánok, pár hét és könnyebb lesz! Emese

      Törlés
  11. Nekem is hasonló a problémám. Három év és rengeteg utánajárás (a fizikai tüneteimről ne is beszéljünk, colitis-szel diagnosztizáltak 1 éve, de sokízületi gyulladással, gyakori arcüreggyulladással is küzdök)után derült ki az ételintolerancia vizsgálaton a múlt héten, hogy intolerancia áll fenn glutén, tej, tojás, kukorica tartalmú ételek vonatkozásában. Vannak olyan receptjeid, melyek kukoricamentesek is?
    Előre is köszönöm a válaszod.
    Melinda

    VálaszTörlés
  12. A kukoricamentes címke alatt megtalálod, vagy mindenmentes alatt, de sok helyen én rizset se használok, mert a kisfiam arra is érzékeny.

    VálaszTörlés