"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. május 26., szombat

Kakaó

Nem terveztem bevezetni, mert nem a kis mértékben allergizáló anyagok közé tartozik, de véletlenül belefutottunk. Sajnos tünetet is okozott. Egyenlőre úgy tűnik, komoly gond nem lesz, esti szájpirosodás és enyhe duzzanat már kis mértékben van csak meg, pocakfájás elmúlt, hányás nem volt. Laza székletre még készülök, de igazából az lesz a döntő, hogy mennyire lesz hurutos. Reménykedem benne, hogy nem evett annyit, hogy komoly gond legyen. Mindenesetre addig is felfüggesztjük az új ételek bevezetését és 1 hétre leállítom a húsfogyasztást és 2 napra csökkentem a kukoricadarából-lisztből készült ételek adását is.

2012. május 25., péntek

Felhívás


Gyűjtés a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány javára

Szeretnénk elindítani a 2. Online gyűjtést a
Szegedi Koraszülött Mentő javára.
A tavalyi gyűjtéshez 18 blog és 2 magánszemély csatlakozott.
Az 1 hetes licitálás eredményeként
161.000Ft-ot
tudtunk átutalni az alapítvány számlájára.
A gyűjtés ideje:
2012. május 28. - június 1.

A gyűjtésre május 27. 18h-ig lehet jelentkezni. 

A csatlakozási szándékot itt lehet jelezni e-mailben:
sulimonika@gmail.com 
A gyűjtésre felajánlhattok saját készítésű dolgokat, amikre a blogotokon, facebook oldalatokon lehet licitálni, a további részletekkel később jelentkezünk!

Az alapítvány oldalát ITT érhetitek el.

2012. május 22., kedd

Nulldiéta

Gondoltam érdemes pár szót ejtenem róla, pláne, mert ha beírom ezt a szót keresőbe, akkor a fogyókúrás tippek sokaságát hozza ki. Szeretném, ha aki ide téved, értené, miért olyan alapanyagokból és kevés változatossággal készülnek az ételeink, mire jó ez az egész, mert mi nem fogyasztó - méregtelenítő célzatú diétát csinálunk.
Allergia szempontból a nulldiéta arra jó, hogy kiderüljön, milyen anyag az, amire a szervezet allergiás reakcióval válaszol. Akkor alkalmazzák, ha vizsgálattal (vérvétel, bőrteszt...) nem mutatható ki az allergén.

Marcipán fél évet töltött el úgy, hogy hetente-kéthetente végigcsináltunk pár napot, ami hányással kezdődött, hasmenéssel folytatódott, majd a hónap maradék 2 hetében arcüreggyulladással küzdöttünk. Később ehhez jöttek a bőrtünetek (szájduzzanat, ekcéma), viselkedésbeli gondok (agresszió, hiperaktivitás) és nem hízás.
1 évvel ezelőtt voltak laborvizsgálatai Marcinak, nem mutattak semmit. Lehet, hogy most már kimutatnák, hogy mire allergiás, de a vérvétel feltétele, hogy kapja előtte az allergént okozó anyagot, ellenben ne kapjon antihisztamint. Marcipán már állandó antihisztamin szedése mellett volt olyan állapotban, amilyenben, s közben zártuk ki folyamatosan azokat az ételeket, amik egyértelműen tünetet okoztak, mint a tejtermékek, szójaszármazékok, de amikor kizártam az olajos magvakat, tojást, aprómagvas gyümölcsöket is, s még úgyis hetente legalább egyszer beduzzadt a szája és benáthásodott, akkor úgy döntöttem, hogy tanácsot kérek az orvosunktól. Így kezdtünk nulldiétába.

A diéta lényege, hogy azokkal az alapanyagokkal kezdjük a táplálkozást, amik a legkevésbé allergizálhatnak, s ezen belül is csak pár alapanyaggal. Ezek a legtöbbször: rizs, krumpli, répa. Engedett volt nálunk a só, 1 zöld fűszer, napraforgó étolaj. Ezt az alap diétát kell pár napig (mi 1 hétig csináltuk) betartani, s ha nem lesz tünete a betegnek ez idő alatt, akkor el lehet kezdeni új ételek bevezetését.

Fontos szabályok, hogy ekkor is a legkisebb mértékben allergiát okozó anyagtól haladunk az erősebb allergének felé, így először a zöldségek, alma, zöld fűszerek bevezetése javasolt. 3-4 naponta szabad csak új anyagot bevezetni, s egyszerre akkor is csak egyet, esetleg kettőt (mi egy fűszer és egy anyag, alap esetben zöldség bevezetését kapcsoljuk össze/alkalom). Ha ennél többet vagy ennél gyorsabban történik a bevezetés, a tünet jelentkezésekor nem fogjuk tudni, mi okozta az allergiás reakciót.
Minden anyagot, adalékanyag, tartósítószer...stb. is külön kell kezelni és aszerint bevezetni!
Amennyiben allergiás reakció lép fel, amíg az el nem múlik, fel kell függeszteni az új anyagok bevezetését. Ha  fehérjével szemben lép fel allergiás válasz, akkor 3 napig minden fehérjét kerülni kell, azokat is, amiket korábban már bevezettünk és nem okoztak problémát.

Ha valakinek nulldiétát kell kezdenie, egyáltalán nem biztos, hogy az a vonal, amelyen mi haladunk, neki is megfelel. Fontos, hogy a diétát ahhoz a személyhez is igazítani kell, aki csinálja. Az ő ízléséhez és étkezési szokásaihoz legközelebb álló ételek legyenek elkészíthetőek. Ezért van az, hogy bár a zöldségek nagy részét bevezethetném már Marcinál, nem teszem, mert nem eszi meg. Ellenben próbálok lépcsőzetesen haladni, emiatt vezettem be most a fokhagymát, mert így megpróbálhatom majd a spenótot is fokhagymásan, vagy a majorannával és fokhagymával a krumplifőzeléket.
Amiket a táblázatban írok, azoktól eltérni nem lehet. Sokszor kapok olyan kérdést, hogy EZT vagy AZT nem eheti Marci? Ezek nem allergizálnak...
Így van, rengeteg olyan élelmiszer van, ami nem allergizál, de akkor sem eheti, mert a diétának épp az a lényege, hogy az olyan allergiák is kiderülnek általa, amit egyébként nem tudnánk kideríteni, és sajnos a legártalmatlanabb élelmiszer is okozhat problémát, biztosra nem mehetünk csak akkor, ha külön kipróbáltuk már.


Várok mindenkit szeretettel, akár olvasni, akár tanácsokat, ötleteket adni!


Minden mentes karobos muffin

Ha már ilyen "szép" időnk volt ma, s ennek köszönhetően Buci macim is szinte végig aludta a napot, én a konyhában múlattam az időt. A múltkori répás muffin nagy sikert aratott, kivéve Marcipánt. Bár az ő kedvéért készült, nem evett belőle. Gondolkoztam, mit enne meg... A kakaó és a csokis-kakaós sütik voltak a kedvencei, úgyhogy tej-, tojás-, szója-, búzafehérje-, gluténmentes karobos muffint készítettem ma.


Hozzávalók 12 db-hoz:
150gr rizsliszt
150gr tejmentes margarin (Delma light-ot használtam)
110gr cukor (én 50gr nádcukor, 60gr xilit keverékét tettem bele)
20gr karob por
3 evőkanál meggydzsem
2 tojásnak megfelelő adag a tojáspótló porból elkészítve
fél csomag sütőpor

Az összetevőket jól elkevertem (csomómentesre, krémesre), majd kiadagoltam a muffinsütőbe és 20 percig sütöttem 170 fokon.
Bár eredetileg meggyet is akartam tenni bele, pont felébredt Buci babám, így elfelejtettem, hogy ez volt a tervem, de mindenképp kipróbálom úgy is.
A célom viszont elértem, Marcipán falta, s ahogy az egy "úri" fiúhoz méltó, evőeszközzel fogyasztotta:)

Ui.: korábban fehér tönkölylisztből készítettem, cukorbetegeknek, daganatos betegeknek azzal, illetve teljes mértékben xilittel édesítve, diétás lekvárt használva ajánlom.


Tej-, tojás-, gluténmentes palacsinta

Hozzávalók 6db-hoz:
300gr rizsliszt,
2 tojásnak megfelelő tojáspótló por elkészítve,
1 csipet só,
6dl buborékos ásványvíz,
2 evőkanál olaj

Az egészet csomómentesre elkeverve kiolajozott serpenyőben kisütve a normál palacsintánál jóval vastagabb, kicsit szivacsosabb állagú tésztát kapunk, de ízre finom, meggylekvárral töltve kisfiamnak is ízlett, s igazán laktató volt!

Rakott krumpli kicsit másképp

A múltkori nagy siker után ma ismét csináltam húslevest. Már rutinosan a levesből kimert felesleges sárgarépát, húst és burgonyát félretettem. Főztem ki még krumplit, karikákra szelve olajjal kikent tepsibe öntöttem, majd ráöntöttem a levesből maradt répát, kockákra (inkább cafatokra sikerült) vágott csirkemell húst, majd a krumplit is. A tegnap vásárolt rizstejszínből 2 dobozzal felnyitottam, elkevertem 4 frissen felaprított fokhagymagerezddel, sóztam, majorannát kevertem bele, s ráöntöttem a krumplira. Az egészet be a sütőbe, negyed órát sütöttem 175 fokon. Jó étvágyat!


2012. május 21., hétfő

Tejszín

Ezidáig nem mertem rizstejszínt (The Bridge márka) használni, mert sűrítő anyagként van benne karragén. Ugyan elvileg ártalmatlan, de engem nem győzött meg a leírása arról, hogy be merjem vezetni Marcipánnál.
Ma a DM-ben észrevettem, hogy már rizstejszínt is árulnak, Isola Bio márkájú és nem tartalmaz karragént. Sűrítőanyaga a szentjánoskenyérliszt. Miután a karobporral nincs baja Marcinak, így ezt megvettem. Ilyen apróság most kimondhatatlanul nagy boldogsággal tölt el! Holnap rakott krumpli lesz az ebéd :)

Félkész termékek: tojásmentes rántotta, húsmentes fasírt

Múltkor vettem kukorica pehelylisztet. A csomagolására azt írták, hogy tojással keverve 3-4 evőkanálnyit kis olajon megsütve bundáskenyérhez hasonló ételt kapunk. Mi tojást nem ehetünk, de gondoltam kipróbálom a tojáspótló porral. 2 tojásnyi mennyiséget elkészítettem a tojáspótló porból, sóztam, petrezselymet szórtam bele, majd 6 evőkanál kukoricapelyhet kevertem hozzá. Olajjal kikent serpenyőbe öntöttem, körülbelül 1 cm vastagra kilapogattam, s addig sütöttem, amíg lapáttal meg alá tudtam nyúlni megfordítani. A másik oldalát is addig sütöttem, eredményként pedig egy rántottára emlékeztető ételt kaptam. Puffasztott kukoricakenyérrel tálaltam, a gyerekeknek nagyon ízlett, leírhatatlan volt az örömük, hogy rántottát ehetnek.


A másik felfedezésem a burgonya fasírtpor,Income Commerce Kft. forgalmazza, csak burgonyapehely, kukoricapehely, só, fűszer van benne. Kész port vízzel kell összekeverni, golyókat formázni belőle, majd morzsában megforgatni a golyókat (erre a célra Cornito gluténmentes zsemlemorzsáját használtam), végül olajban megsütni. Sajnos ez a kisebbik fiamnak nem ízlett annyira (azért evett belőle), de a nagyobb örömmel falta :)

Azt még megjegyezném, hogy a fasírt árban is megfizethető, 1 csomag por 300ft körül van, kb. 15 gombócot lehet formázni belőle.

2012. május 18., péntek

Nyertem

A Marcipán kontra zöldségek csatát ma én nyertem meg. Miután a répás muffint is Dani ette meg, nem Marci, ma főztem újra zöldséglevest. Azonban miután nem okoz gondot heti 2x a csirkemellhús, úgy gondoltam, nagy baj nem lehet, ha belefőzöm a levesbe azt is, illetve újként tettem bele kurkumát és fokhagymát. Ezek nagyon egészségesek, jó lenne, ha ehetnénk, Dani miatt különösképp. Így készült el ma karfiol-répa-krumpli-fokhagyma alapanyagokból a húsleves, amibe kakukkfű, petrezselyem, só és kurkuma került fűszerként. A végén kivettem a húst és a zöldségek egy részét, hogy ne legyen túl sűrű, a húst pedig még csak korlátozva ehet Marci, nem akartam, hogy gond legyen. A kivett zöldségeket főtt rizzsel keverve csináltam zöldséges rizst, a levesbe pedig főztem még kukoricatésztát. Kisfiam az első fintorgások után hajlandó volt megkóstolni, eredményként pedig megevett egy jó nagy tányérral. :)

És a tábla, hogyan is állunk:

Lezárt fejezet - köszönet

Bár már régen lezártnak tekinti mindenki és nem is esett szó róla, én sokszor gondolok szeretettel és hálával a "segítsdanisokra". Mostanáig kitartott az az összeg, amiből Dani úszni és tornázni járt, még egyszer szeretnék köszönetet mondani érte. Mindenkinek, aki részt vett benne, akár szervezőként, akár felajánlóként, licitálóként, vagy csak kommentelőként lelki támaszt adva.
Soha nem felejtem azt a hívást, amiben Timi mondta, hogy csinált valamit, reméli nem haragszom meg, majd nézzek fel a netre, ha hazaértem a kórházból.
Örülök, hogy lezárult ez a fejezet, azt jelentve, hogy Dani jól van. S bár sok fejlesztésre és tornára lesz még szüksége, szerencsére meg tudjuk oldani önerőből. De elindulni nélkületek nem tudtunk volna, mindig szívmelengető érzés lesz arra az összefogásra gondolni, amit akkor Daniért csináltatok!

MR eredmény

Ide még tartozom ezzel a poszttal, úgyhogy tömören megírom.
Dani szuper kisfickó volt, szó nélkül helytállt, se a szúrásnál nem sírt, sem azért nem nyafogott, hogy éhes, pedig délután 1-ig nem ehetett-ihatott. Nem félt és magához képest türelmes is volt, az orvosokkal együttműködő, csak csodálattal tudok gondolni arra, milyen erős, okos gyerek.

Lényegében nem változott a daganat, úgyhogy nagyon örülünk. Részletesebben ez úgy van leírva, hogy három különálló góc van, amiből az egyik talán kicsit csökkent, a másik nem változott, a harmadik egy kicsit nőtt. Összességében nincs teendő, 1 év múlva kontroll.
Amikor mindenen túl voltunk, Dani kifele jövet megkérdezte, hogy "akkor soha többé nem kell műteni a fejem"? Az orvos is elmosolyodott a kérdésre. Megígérném neki, hogy nem, soha többet, de ezt azért még nem tehetem, azt viszont megmondtam, hogy jó ideig biztosan nem kell.

Nekem nagyon megnyugodott a szívem-lelkem. Megfordult a fejemben, hogy ami csökkent vagy nem változott, az lehet, tényleg csak hegszövet, s akkor csak az az iciripiciri rész maradt a daganatból: az nagyon jó lenne. De ha nem így van, akkor sincs semmi gond, amennyiben ilyen tempóban ilyen irányban változik csak. Ez esetben is van jó 5-10 évünk arra, hogy aggódjunk. Úgyhogy folytatom, amit elkezdtem, igyekszem egészségesen táplálni őket testileg, lelkileg, sportolni járnak, (Marci csak ősztől fog járni Danival úszni) és szeretetben neveljük őket. Kell ennél több?

2012. május 17., csütörtök

Gluténmentes répás muffin

Hiába próbálkozom, nem tudom becsempészni a zöldségeket Marci étrendjébe. A zöldségleves is maximum 1 napig ízlik neki..., pedig elég kevés választási lehetőségünk van étkezés terén, félek, hogy valamilyen vitaminhiánya lesz. Így jutott eszembe, hogy megpróbálom sütibe sütni a répát.

Hozzávalók (12db-hoz): 2,5 dl almalé, 60gr cukor (nálam fele xilit, fele nádcukor volt)
250gr rizsliszt, 1 csomag sütőpor, 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, kb. 120 gramm répa, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál margarin (én Delma light-ot használtam, az tejmentes).

Egy tálban az almalevet a cukorral, xilittel, egy másik tálban pedig a lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát keverem össze. Lereszelem a megpucolt répát, minél finomabbra sikerül, annál jobb. A cukros almalevet beleöntöm a másik tálba és összedolgozom a liszttel. Belekeverem a 2 evőkanál margarint, a reszelt répát majd az 1 evőkanál olajat is. Előmelegített sütőben légkeveréses funkción 175 fokon 20-25 percig sütöm.


2012. május 16., szerda

Díj

Díjat kaptam Évától, amit hálásan köszönök! Megtisztelő, hogy Rám gondolt, amikor továbbadta.

A díjjal járó szabályok a díj megköszönésén túl, hogy írnom kell 7 dolgot magamról. Nem tudnék most összeszedni 7 dolgot, de egy korábbi díj alkalmával már leírtak igazak rám most is. Talán annyival egészíteném ki, hogy az elején nagyon megijedtem ezektől az allergiáktól, s most is sokszor nagyon unom, hogy mindig ugyanazokat főzöm, ugyanabból kell készítenem valamit, mégis... Kezdem egyre jobban élvezni. Jó érzés, hogy ebből a kevés lehetőségből is tudok újat alkotni, hogy egy teljesen más oldalát fedezem fel a főzésnek és a konyhaművészetnek. A legjobb érzés pedig az, amikor a gyerekek jó étvággyal megeszik, amit eléjük tettem, s végre valahára nem betegek, végleg leszámoltunk a hányással-hasmenéssel a diétának köszönhetően.

Mint minden díjat, ezt is tovább illik-kell adni. Én ezt most nem szeretném megtenni, talán megbocsátják nekem, megtartom magamnak :)

Tej-, tojás- és gluténmentes karobos süti vaníliaöntettel

A szokásos piskóta receptet alkalmaztam, annyi módosítással, hogy csak 240gramm rizslisztet mértem ki, s 10 gramm karob port kevertem még a tésztába. Cukorból sem használok már 80grammot, csak 50-et, elég édes úgy is.

Amíg a piskóta sült, addig Fe-mini kukoricadarából és rizstejből készítettem a vaníliaöntetet. Legújabb felfedezésem, hogy ez a fajta kukoricadara főzve nem gríz, hanem puding állagú lesz, így tökéletesen alkalmas joghurtok, öntetek készítésére és ételek sűrítésére is. Finomabb és könnyebben elkészíthető így bármi, mint a szétfőtt rizs leturmixolásával.

Visszatérve a vaníliaöntethez, amikor besűrösödött a rizstej, xilittel és nádcukorral édesítettem az öntetet, majd 1 evőkanál tejmentes margarint kevertem bele, így a színe, állaga is ténylegesen a vaníliaöntetre emlékeztetett. S ha nem is volt vaníliás igazából, finom volt. :)

2012. május 11., péntek

Kálcium pótlás

A megfelelő kálcium bevitel általános problémája a tejmentes étrendre kényszerülőknek. Kicsit olvasgattam a témában és ERRE a honlapra bukkantam. Szerintem érdemes elolvasni :)

2012. május 6., vasárnap

Karfiol bundában

Nem nevezném rántott karfiolnak, mert sok köze nincs a panírhoz annak, ami a karfiolra került, de meglepően finom lett. Bezgluten tojáspótló port elkészítettem a ráírt utasítás szerint, azaz 3 tojásnyi mennyiséget 6 teáskanál porból és 120ml vízből kikevertem. Sóztam, majd annyi rizslisztet kevertem bele, hogy egy sűrű, nem folyós krémet kapjak. Állagra kicsit hígabbat, mint egy galuskatészta. Ezután a megmosott karfiolrózsákat ebbe mártottam. Forró olajban kisütöttem, krumplipürével tálaltam.
A mindenmentes meggyes sütinek hála olyan tortával ünnepelhettük apa szülinapját, amiből mindenki ehetett. Ezúttal 60gr nádcukorral készült, szerintem így épp eléggé édes :)


2012. május 3., csütörtök

Glutén és mindenmentes meggyes süti

Úgy döntöttem, hogy a sütőport és a szódabikarbónát vezetem be Marcinál, így tudtam készíteni meggyes piskótát. A recept az, amit már korábban is használtam, tej-tojás-szójamentes piskóta, csak ezúttal a citromlevet és a vaníliáscukrot kihagytam belőle és 100% rizsliszttel csináltam. Tehát:

250gr rizsliszt, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só összekever. Másik tálban 2,5 dl 100% almalé, 80 gramm cukor (nálam 50 gr nádcukor, 30 gr xilit) habosra ver. A 2 tál tartalmát összeönt, csomómentesre kever, majd 6 evőkanál napraforgóolajat hozzáad. Az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe önt, meggyet beleszór és 175 fokon kb. 25 percig süt.

Tömörebb, édesebb lett így a süti, ehhez a variációhoz még a 80 gramm cukor is sok, legközelebb kevesebbet teszek bele. De végre, 1,5 hónap után az én kisfiam is ehet süteményt! Az örömöm szavakkal leírhatatlan, remélem Marcinak is ízleni fog!!!

2012. május 2., szerda

Így állunk

Táblázatban vezetem Marci diétáját, jelenleg ezeket eheti (nem eheti):


6 nap


múlva megint MR. Készülök rá, lelkileg. Hiába tudom, hogy a mostani eredmény mindegy lesz, ha nő a daganat is évek vannak a következő műtétig, amely évek alatt még akármi történhet, pl. megállhat a növés vagy vissza is fejlődhet a tumor. Lehet, hogy már most jó hírt kapunk. Bármi megeshet, de az biztos, hogy jelenleg nem lesz tennivaló Dani fejével. Mégis, ahogy közeledik a nap, egyre kisebb a gyomrom. Akárhogy is lesz, rossz érzés oda visszamenni. Rossz érzés megint végigcsinálni a procedúrát, az éhgyomorra fél napos várakozást, a szúrást, az altatást. Tudom, hogy Dani jól fogja viselni, de anyaként nekem akkor is fáj, hogy évről-évre át kell élnie ezt.
Életemben először negatív is vagyok, valahogy elképzelni nem tudom, hogy jó eredményt kapjunk. Eddig mindig olyan optimista voltam, talán azért is vagyok most borús, mert mindig csalódtam. S akárhogy is készül az ember a rosszra, a lelke mélyén mindig van egy pici remény, s tudom, ha az lesz a papíron, hogy megint prominensebb a halmozódás vagy megint új halmozódás jelent meg, akkor sírni fogok. Erre mégsem lehet készülni.
Olyan könnyen mondta a sebész novemberben, hogy Danit egészségesnek kell tekinteni. Nem mintha nem tekintenénk annak. Teljes mértékben úgy van nevelve, akármikor akármilyen baja volt, nem tekintettük betegnek. De az anyai szív és lélek nem így működik. Szorongok megint a jövőhét miatt, nagyon szeretném, ha már túl lennénk rajta, hogy ne reménykedjek és csalódjak megint.
Utálom ezt az egészet! Mégis, hálát adok az Úrnak, hogy ennyivel megússzuk, egyenlőre, s imádkozom, hogy ennél rosszabb sose legyen!

"Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt."
                                                                  (Filippieknek írt levél 4,6)
"De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el."
                                                                 (Ézsaiás könyve 40,31)

2012. május 1., kedd

Hamis vadas

Tegnapi zöldséglevesből maradt sok répa, amit kimertem, hogy a leves megfelelő sűrűségű legyen. Gondoltam egy számot, 1/3-2/3 arányban a fehérrépát és a sárgarépát egy kis petrezselyemmel és kakukkfűvel leturmixoltam, hozzá annyi vízben szétfőtt rizst, vizet és xilitet tettem, hogy finom édes, de ne túl intenzív répa íze és krémes öntetállaga legyen. 100% kukoricalisztből készült kifőzött tésztával tálaltam.

2012. április 30., hétfő

Zöldségleves

Egy ideje a nulldiétába nem vezettem be újat, mert még mindig a sertéshús miatt kialakult huruttal küzd Manóka. Annyit sikerült csak haladnom, hogy amiket korábban már gond nélkül bevezettem, azokat adtam vissza. Ma azonban úgy döntöttem, hogy bevezetek 2 új alapanyagot, a karfiolt és a kakukkfüvet.
Gondolkoztam, hogyan készítsem el, végül úgy döntöttem, hogy levest főzök. 1kg sárgarépát, fél kiló fehérrépát, fél kiló karfiolt főztem meg jó sok petrezselyemmel és kakukkfűvel ízesített sós vízben. Amikor minden megpuhult, a zöldségek felét kivettem, (azért kellett ilyen sok, hogy íze legyen, de megenni maximum főzelékként lehetett volna ilyen mennyiségben), s külön főztem 100% kukoricalisztből készült tésztát, azt öntöttem a levesbe. Elég ízes lett, remélem kisfiam is szívesen eszi majd!

 

.... A fiúk falták a levest, a középső kisfiam még repetát is kért :)

2012. április 26., csütörtök

Uzsi baromfikrém

Egészséges vagy sem, nagyon szeretem a májkrémet. Azonban ha találni is tejszármazék-mentes félét, szójaszármazék biztos van benne. Így aztán hónapok óta nem ettem.
Tegnap a boltban az Uzsi baromipástétomon felfigyeltem a feliratra: tej-szója-tojásmentes. Elolvastam, s meglepődve tapasztaltam, hogy nem csak allergénektől mentes, de mesterséges adalékoktól és színezékektől is. Ugyan nem májkrém, ahogy a neve is mutatja, baromfikrém, de finom. S ha egészségesnek teljes joggal még ez sem nevezhető, azért én engedtem a nagyfiamnak is enni belőle.

(Összetevők: ba­rom­fi­hús a­lap­a­nya­gok 40% (­ba­rom­fi­hús, csir­ke­máj), i­vó­víz, nap­ra­for­gó é­to­laj, gyors­fa­gyasz­tott zöld­ség­ke­ve­rék (­vál­to­zó a­rány­ban sár­ga­ré­pa, p­ri­ta­min pap­ri­ka), rizs­liszt, é­lel­mi rost, ku­ko­ri­ca­ke­mé­nyítő, jó­do­zott ten­ge­ri só, sű­rí­tett pa­ra­di­csom, fű­sze­rek)

2012. április 21., szombat

Vizsgálat

Ide vittem el ma a középső fiamat. Ez abból állt, hogy felült a vizsgálóasztalra, egy lapot tettek a lába alá, én mellé ültem, s a doki elkezdte végignézni a "varázspálcával" az allergéneket. Igazából nem értem a szerkezet lényegét és működési elvét, de a pálca fel-le mozgott a gyerek lába fölött, ahol allergént észlelt, ott körkörösen, egyértelműen kilengett. A másik vége valamihez kötve volt, mindig más anyaghoz érintette a doki, de nem tudnám megmondani, hogyan is működött. Azt egyértelműen láttam én is, hol leng ki, s az a  kilengés sem volt egyforma, volt, ahol majd kiesett a doktor néni kezéből az a rúd.
Csak a vizsgálat elejét tudtam figyelni, mert aztán a fiamnak olvastam, de már az elején meglepődtem, hogy az első nagyon erős allergén a disznóhús lett (hm, épp amiatt beteg most megint). A pulykahús is kijött kevésbé, de azért allergénként, s irtó erősen a szója. Érdekes mód, a tej és a tejcukor nem. Erre majd visszatérek, hogy mit gondolok. Amik kijöttek még: nagyon erősen a búza, citrom, pisztácia, zeller. Kevésbé erősen a tofu (azt hittem az =szója...), fehércukor, fahéj, citromfű, kesudió, dió, vargányagomba, hagyma, cukkini, ribizli.
A vizsgálat után kapott egy kezelést is manó, ez annyiból állt, hogy valamilyen lapokon kellett ülni, egy másfajta lapon volt a keze (amin a felmérés alatt a lába volt), s a doktor néni beállított valamit egy gépen, 15 percet töltöttünk el így.
Ezután kaptunk homeopátis szer javaslatokat és ajánlották, hogy kapjon 6 hetente még összesen 3 alkalommal ilyen negyed órás kezelést a gyerek, ez segít a bélflóra és az immunrendszer helyreállásában.

Most jön az én megfigyelésem:
Tej-tejcukor... A tejallergia soha nem lett bizonyítva, igazából amikor abbahagytam a tejtermék adását, akkor csak átmenetileg lett jobban, ez lehet attól is, hogy nehezen emészthető fehérje, a szója -búza és többi allergiáját kicsit könnyebben vette a szervezete tejmentesen. De tejcukor érzékenysége biztos, hogy volt neki. Persze lehetett átmeneti is, van ilyen, tudom, de azért kétségekkel fogadom, hogy elvileg egyik tejfélével se lenne baja. Én tejterméket, tejszármazékot biztos, hogy nagyon sokáig nem adok még neki!
Tojás: soha nem jött ki allergénként, csak azért gondoltam, mert kihányta a tej- és szójamentes palacsintát. De ha a búzára nagyon allergiás, akkor simán lehet, amiatt hányt, nem a tojás miatt. Elfogadható.
Búza: már régen feltűnt, hogy nem eszik kenyeret. Nem is erőltettem. A nápolyitól dagadt be a szája akkor, amikor még nem nulldiétáztunk, a búzára már rég gyanakszom én is, ezt elhiszem.
A disznóhús és pulykahús allergia egyértelművé vált az utóbbi pár hétben.
Fehércukor: ezt ellenőrizni nem tudom, amúgy sem eszünk itthon SOHA, de késztermékben persze, hogy kapott korábban.
Fahéj: ezt bevezettem, gond nélkül, így nem értem. Mindenesetre inkább nem adok neki, nem fog fahéj nélkül szomorkodni.
Citrom-citromfű: ez is lehet, bár a citromsavnak a citromhoz nincs sok köze, ellentétben azzal, amit korábban gondoltam, de a citromos nápolyi okozott neki gondot korábban. Hogy a búza vagy a citrom miatt...?
Olajos magvak: nem tudom, amúgy sem eszünk semmit Dani miatt sem, nem érdekes, kerüljük őket és kész.
Vargánya gombát életünkben nem ettünk.
Zeller, hagyma, cukkini, ribizli: ezekben sincs tapasztalatom, de a hagymát épp jövőhéten gondoltam bevezetni, inkább nem kísértem a sorsot, s akkor a fokhagymát vezetem csak be, a sima hagymát mellőzzük jó sokáig.

Konklúzió: szerintem megérte a vizsgálat, mert sok mindent magyaráz és alátámaszt, de nem alapozom erre az étkezést. Úgy tekintem, mint egy irányelvet, hogy a nulldiétába mi az, amit ne merjek (hagyma) és bátran merjek (tönkölybúza, durumbúza, amiket a mi gyerekorvosunk is mondott) bevezetni. Így talán gyorsabban haladunk majd, aztán meglátjuk.

2012. április 20., péntek

Hit

"Tudom, hogy Isten nem tesz olyan terhet a vállamra, amelyet nem tudok elviselni. Bár ne bízna bennem ennyire!"
Teréz anya

2012. április 19., csütörtök

Válogatós és krumplipüré

A mai ebéd így nézett ki:
meggy, meggyszósz, párolt alma, krumpli püré.
Nem szeretem ezt a tányért, nekem nem tetszik pókember figurája, tányérként pedig minden eszembe jut róla, csak az étvágyam nem. Ma mégis elővettem, ugyanis a fiam múltkor krumplipüré mellé nem ette a párolt almát, a sima főtt krumplit falta. A meggyszószt kikanalazta tegnap a meggyel, a főtt krumpli viszont nem ízlett neki benne. A főtt krumpli helyett végül párolt almát evett. Nem lehet rajta kiigazodni, mikor mihez van kedve, s miután alig pár ételt ehet, nem is tudok olyan változatosan főzni, hogy biztos jó legyen. Elővettem hát ezt a tányért, és külön tettem bele a meggyszószt, a meggyet, a párolt almát és a krumplipürét. Érdekes módon így az EGÉSZ elfogyott, párolt almából és krumplipüréből még repetázott is. Lehet, nem szereti, ha egybe vannak keverve a dolgok. Mindenesetre akár szeretem ezt a tányért, akár nem, jó szolgálatot tett :)

A krumplipüréről azért terveztem írni, mert tej-vaj-margarinmentesen nem sikerült sokáig olyat csinálnom, ami bárkinek is ízlett volna. Csak vízzel vagy rizstejjel törve száraz marad, és az íze sem az igaz. A nulldiétába azonban nem fér bele a margarin, vaj. Eszembe jutott, hogy az étolaj engedélyezett, akkor megpróbálom azzal és rizstejjel készíteni. Meglepődtem, mert nagyon finom lett. Állagra is olyan lágy és krémes, ahogy szeretjük (az pedig csak az én ügyetlenségem, hogy nem tudom rendesen összetörni a krumplit). Azóta is a krumplipüré a kedvenc étele kisfiamnak :)

2012. április 18., szerda

Tejmentes gyümölcsjoghurt, csokipuding, meggyszószos krumpli


Egy kedves ismerősömtől kaptam az ötletet, hogy ha rizst szétfőzök és icipici főzővízzel leturmixolok, akkor olyan sűrű lesz, mint egy joghurt. Ezt lehet bármivel ízesíteni.
Azóta már naponta esznek a fiúk joghurtot rizsből, a kicsinek a meggyjoghurt, a nagynak a csokipuding a kedvence.
A szétfőtt rizst annyi vízzel botmixerrel pépessé turmixolom, hogy jó sűrű legyen. Steviával és xilittel édesítem. A képen almás joghurt van, ezt párolt almával készítettem. Az édesített turmixolt rizsbe tettem párolt almakockákat, azzal együtt leturmixoltam, majd még pár almakockát dobtam bele, így gyümölcsdarabos lett. 1 órára betettem a hűtőbe, hogy összeálljon az íze és a hőfoka is joghurtra hasonlítson.
A meggyjoghurtot pont úgy csináltam, mint az almásat, de itt meggyet pároltam és azt turmixoltam a rizspéphez.
Kakaós puding pedig egyszerűen főzős kakaóporral és kicsit több édesítéssel készült.

Ha a gyümölcsjoghurtokat úgy készítjük, hogy a gyümölcs főzőlevével kicsit hígabbra turmixoljuk, nagyon finom gyümölcsszószt kapunk. Így készült meggyszószos krumpli is nagyon ízlett mindenkinek:

"Mindenmentes"

Az egyszerűség kedvéért úgy döntöttem, bevezetem ezt az új címkét. Amelyik ételt mindenmentesnek jelölök, az tej-, tojás-, szója-, glutén- és fehércukor mentes is.

2012. április 17., kedd

Gyümölcsrizs

Kivételesen fehér rizsből készítettem, de ki fogom próbálni barna rizzsel is. Rizstejbe tettem fel főni a rizst, annyi folyadékba, ami épp ellepte. A főzés során figyelni kellett rá, hogy mindig annyi rizstej legyen a rizsen, ami épp ellepi. Steviával és xilittel ízlés szerint megédesítettem (mindig vegyesen használom őket, mert a xilit hasmenést okozhat, a steviának viszont mellékíze van, amit nem szeretünk). Eközben almát kockára vágtam és feltettem párolni magozott meggyel együtt. Amikor a rizs már megpuhult, hagytam, hogy elfőjjön egy kis rizstejet, majd nem rizstejjel, hanem azzal a vízzel pótoltam, ami fölött a gyümölcsök párolódtak. Beleöntöttem a rizsbe a párolt almát és a meggyet is, majd pár percet még főztem együtt az egészet.

Helyzetjelentés

Nagyon hanyagolom a blogírást az utóbbi időben, gondoltam nem árt tájékoztatást adnom arról, hogyan is állunk.
Amint már írtam, megszületett a legkisebb fiam is, és sajnos ételallergiás. Közben kiderült a nagyok is ételallergiások, a legnagyobbam nem nőtte ki a tejallergiát, viszont tojás- és szezámmag allergia társult mellé. Óvatosságból azonban a doktornőnk minden olajos magvat megtiltott neki. Ez a daganatellenes táplálkozásban sok tekintetben hátrány. A középső fiamon olyannyira eldurvult az allergia, hogy nulldiétát kezdtünk és keressük, mi az, amit biztonsággal ehet és nem okoz gondot. Jelenleg krumpli, rizs, meggy, alma, víz, rizstej, só, napraforgóolaj, petrezselyem, stevia, xilit, nádcukor azok az anyagok, amiket ehet, ezekből kell kivarázsolnom minden napi menüjét. Még a meggylekvár engedélyezett, és jelenleg ennyi. Hetente 2 alapanyag és 2 fűszer kerülhet bevezetésre.
Nagyon nehéz ilyen diétával daganatellenes táplálkozást tartani, illetve inkább lehetetlen. Sajnos 2 felé nem tudok főzni, már csak azért sem, mert a kicsi megkívánná, amit a nagy eszik. Jelenleg mindenki a kicsivel diétázik, csak néha tudok valami mást is adni a többieknek, amikor a kicsi alszik vagy nincs itthon.
Az alapelveket nem adtam fel. Fehércukor és fehérliszt nincs egyikünknek sem, mesterséges ízfokozók, színezékek, káros adalékanyagok is mind tiltólistásak. Nem eszünk csirkehúson kívül húst, azt sem minden nap.
Igaz, nagyon egyszerűek az ételeink, de hátha valaki hasonló cipőben jár, nulldiétát kell csinálnia, akkor segítséget tudok nyújtani, úgyhogy kiposztolom, amiket tudok. Pati és Lina pedig, ha van idejük és olyat főznek, akkor megírják, így azért változatosabb ételek is lesznek :)

2012. április 9., hétfő

Vegán lasagne

Pénteken egy nagyon jó vegán étteremben vacsoráztunk Patival. Azóta nem kívánom a húst, mert annyira el volt találva annak a Napfényes tálnak az ízvilága, hogy egyszerűen nem vágyom rá. Ami nem olyan nagy gond, hiszen nem árt néha tisztulni :)
Ennek jegyében született ma meg a durum tésztás vegán lasagne.
Vettem durum tésztalisztet, kb 30 dkg-ot vízzel rugalmas tésztává gyúrtam, amíg az pihent, addig a fagyasztóban lévő ízesített paradicsomszószt kiolvasztottam (bio paradicsompüré, oregano, vöröshagyma, fokhagyma, pici só- turmixolva),   majd beleöntöttem  egy kis lábosba, felforraltam. Beletettem kb 20 dkg mirelit franciasaláta keveréket, kb 5 cm-nyi póréhagymát felkarikázva, picit főztem. Kb 3 ek rizstejszínt fél deci hideg vízzel hígítottam, elkevertem benne 2 ek kukoricakeményítőt és kicsi oreganot és azt is beleöntöttem, majd lezártam a gázt, hogy a keményítő ne dolgozzon, csak majd a sütőben. Közben két maroknyi friss spenótot és kb 6 szál medvehagymát egy tálkába tépkedtem.
A tésztát nagyon vékonyra nyújtottam, kivágtam akkora lapokat, mint amekkora a tepsi alja (nálam ez fél kg-os kenyérhez való vekni), a tepsi alját kikentem olajjal, tettem pár ek szószt- zöldség nélkül és rétegezni kezdtem: tészta-zöldséges szósz, spenótos medvehagyma, végül tésztával zártam (3 réteg lett), annak a tetejére kentem még egy kanálka szószt, kb. 15 percig alufóliával teljesen letakarva- csak az alja nem volt fóliázva-  sütöttem.Aztán  leszedtem a fóliát, megszórtam reszelt zöldfűszeres és füstölt Viofast sajttal. Ezzel olvadásig sütöttem.
Szépen beszívta a szószt, de nem száradt ki, vágható lett és olyan jól sikerült, hogy a lányaim repetáztak ebédkor és a megmaradt kockát ették meg vacsorára :) Ha rajtam múlik, lesz ennek zabtejszínes, brutálspenótos- fokhagymás változata is. És rajtam múlik :))

2012. április 2., hétfő

Almaszószos husi

Teljesen egészséges étel, semmi allergén, sem glutén nincs benne, egyszerű és finom.
Sajnos pontos mennyiségeket nem tudok, érzésből csináltam. Úgy fél kiló pulykamell husit felkockáztam és kis olajon megpirítottam, miközben megsóztam és petrezselyemmel fűszereztem. Ezután felöntöttem rizstejjel, csak annyival, hogy épp ellepje, tettem bele pár darab egész fahéjat, és kis lángon lefedve főztem. Eközben 3 darab almát felkockáztam és nagyon kicsi víz felett megpároltam. A párolt almakockák felét leturmixoltam nagyon pici főzővízzel, hogy sűrű puding állagú legyen. Amikor a hús is puha lett, belekevertem az almaszószt a hús szaftjába, a maradék almadarabokat pedig mellé öntöttem. Kicsit még főztem, hogy összeérjenek az ízek, majd 100% kukoricalisztből készült tésztával tálaltam.
Jó étvágyat!

2012. március 17., szombat

Tej- és tojásmentes szülinapi torta

A piskóta ugyanúgy készült, mint a meggyes piskótánál, csak 1,5x annyit készítettem egy 26cm-es tortaformába.
3,75dl 100%-os almalevet, 1 citrom levét, 1 csomag vaníliás cukrot, 70gr xilitet és 70gr nádcukrot jól elkevertem. 375gr fehér tönkölylisztet, 1,5 csomag sütőport, 1 csipet sót, 1,5 mokkáskanál szódabikarbonát egy másik tálban összekevertem, majd hozzáadtam a már kikevert cukros almalevet. Miután csomómentesre dolgoztam a tésztát, még 9 evőkanál olajat tettem bele. Egy 26cm-es kapcsos tortaformát kikentem Liga margarinnal és kiliszteztem. Beleöntöttem a tésztát, tűpróbáig (kb. 30 perc) sütöttem 180 fokon.
További hozzávalók: 500gr gesztenyemassza, 1 üveg meggybefőtt, 2 tábla tej- és szójamentes étcsoki (a Boci és a Szerencsi csoki napraforgó lecitinnel készül), tejmentes margarin, kókuszreszelék.
2 csomag, azaz fél kiló gesztenyemasszát összekevertem annyi olvasztott Liga margarinnal, hogy lágy és könnyen kenhető, de ne folyós legyen. A meggybefőttet leszűrtem. A kész és kihűlt piskótát kivettem a tortaformából és keresztbe ketté vágtam. Megkentem a margarinos gesztenyemasszával, teleszórtam meggyel, majd rátettem a piskóta tetejét. 2 tábla Boci étcsokit forró gőz felett megolvasztottam, azt öntöttem a torta tetejére, amit meggyel díszítettem még, az oldalára kókuszreszeléket szórtam.

2012. március 15., csütörtök

Almás-puncsos édesség

Találtam egy reform, de meglepően olcsó kekszet, ami nekem jó kávé, tea mellé, de a lányoknak nem igazán ízlett, nem az itthon megszokott omlós, hanem keményebb, csak teljes tönkölyliszttel és fruktózzal készült, nem túl édes. (http://www.madar-es-fiai.hu/index_hun.htm bár itt épp a kekszeket nem mutatja, de vannak azok is :) Mi a Vásárcsarnokban vettük a Fővám téren. )Mivel nagyobb mennyiséget vettem belőle, a már kibontottat fel akartam használni, így körülnéztem a kamrában.
Mindig van itthon puding, most megkívántam a puncsot is, így az is volt a polcon. Alma az alap, az de nálunk az almalé és étcsoki  is. Szóval rettentő bonyolult receptet találtam ki :D 
A kekszet egy folpackkal kibélelt tálba tördeltem. 2 golden almát hámozás után nagy lyukú reszelőn lereszeltem, egy fél marék mazsolát adtam hozzá, megszórtam egy púpozott evőkanál finom tönkölydarával, majd 2 dl 100%-os almalével feltettem főni. Kb fél deci almalével és egy csapott teáskanál fruktóz- xilit mixszel kikevertem még a pudingot és amikor már rotyogott az alma, beleöntöttem. Sűrűsödésig főztem, majd ráöntöttem a kekszmorzsára, ment a kamrába hűlni. Amikor megdermedt és langyosra hűlt, ráöntöttem 75g csoki és egy evőkanál főzőmargarin olvasztott keverékét, kanállal szép hullámos mintát rajzoltam bele és ment a kamrába vissza. Amikor kihűlt, kiemeltem a folpackkal és némi szerencsével egyben(!!) sikerült átvarázsolni a másik tányérra.
A krém az almától és almalétől elég édes volt szerintem és beleszámoltam a csokimázat is, mikor csak ennyi édesítőt tettem bele, de akár el is maradhat. A fruktóz- xilit mix azért van, mert magában egyiket sem szeretem, így még tudom használni, ha már egyszer megvettem :)

Lehet persze még jobban reformosítani és a puncspuding helyett a keményítőt kikapart vaníliamaggal elkeverni és nem étcsokival hanem karobbal, bár én az étcsoki áldásos hatásairól sokat olvastam :)
És a próbán átment, az itthon nem lévőknek úgy kellett eldugni egy szeletet, hogy kóstolhassák :)

2012. március 4., vasárnap

Vendégváró falatok

Egy cég gyárt ilyen címszóval fagyasztott termékként virslit bundában. Ez tejmentes, azonban szóját tartalmaz, így már ezt sem ehetjük. Innen jött viszont az ötlet, miután a gyerekek annyira szerették, hogy megpróbálok valami hasonlót készíteni.
EFEF virsli szója- és tejmentes is, ezt szoktam venni.
Sütöttem egy adag (6db) tej- és tojásmentes palacsintát. 3 db virslit felkarikáztam, kis olajon megpirítottam. A palacsintákból akkora négyzeteket vágtam, amibe egy virslikarika úgy belefér, hogy a tészta sarkait felhajtogatva kis batyukat lehessen készíteni. Ezeket a batyukat fogpiszkálóval fogtam össze.
A képen 1db virsliből és 2 palacsintából készült adag látható:

Tejmentes csokis gesztenyegolyó

Miután se gesztenyemarcit, se túrórudit nem ehetnek a gyerekek, gondoltam csinálok házi készítésű gesztenyerudit. Végül meggondoltam magam, és inkább kicsi golyókat formáztam, mert így egy harapásra be tudják kapni, nem kenik talán össze az egész lakást a csokival.
A recept nagyon egyszerű, 1 gesztenyepüréből kis golyókat formáztam, ehhez 1 tábla Boci étcsokit (bármilyen jó, ami tej- és szójamentes) forró gőz felett megolvasztottam. Ebben megforgattam a golyókat, majd hűtőbe tettem. 1 éjszaka alatt megdermedt a csoki rajta, a kisfiamnak nagyon ízlett :)

Lina fánkja

Csütörtökön a gyerekekkel megcsináltuk a fánkot. Én 100%-ban fehér tönkölyliszttel és nádcukorral csináltam, és kicsit több vizet igényelt, úgy 20-30milivel. Nagyon finom lett, de ez az adag tényleg kevés, legalább a dupláját kell sütni, mert 3 gyerek 10 perc alatt elpusztította. :)

2012. február 29., szerda

Tej- és tojásmentes meggyes piskóta

A piskóta receptet innen vettem, de igyekeztem kicsit egészségesebben csinálni.
Így a hozzávalók:
2,5dl 100%-os almalé,
50gr xilit,
50gr nádcukor, (nem mertem 100%-ban xilittel csinálni, mert köztudott, hogy nagyobb mennyiségben hashajtó lehet, és a gyerekeknek sütöttem)
fél citrom leve,
250gr fehér tönkölyliszt,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 mokkás kanál szódabikarbóna,
6 evőkanál repceolaj,
egy üveg magozott meggybefőtt
Az almalevet a cukorral, xilittel, citromlével és vaníliás cukorral habosra kikevertem. A lisztet, sót, szódabikarbonát és sütőport egy másik tálban összekevertem, ráöntöttem a cukros-almalevet, csomómentesre kevertem. Beletettem a 6 evőkanál olajat, átforgattam még a tésztát és sütőpapírral bélelt tespibe öntöttem. Beleszórtam a lecsöpögtetett meggyet, majd sütőben 175 fokon tűpróbáig sütöttem. Ui.: nekem kicsit édes lett, de férjem és fiam szerint így jó :)

2012. február 28., kedd

Tej- és tojásmentes palacsintatészta

Eddig is tej nélkül készítettem a palacsintát, de most tojást sem tettem bele, így a recept némileg módosult.
Hozzávalók (kb. 12 db-hoz):
- 30 dkg liszt (én 20 dkg fehér tönkölylisztet és 10dkg teljes kiörlésű búzalisztet használtam)
- 6 evőkanál olaj
- 2 evőkanál búzadara
- 1 csipet só
- 8dl szénsavas ásványvíz

Az olajat, búzadarát, sót kevertem el először, majd hozzáadtam részletekben a lisztet és az ásványvizet. Csomómentesre kevertem. Miután kicsit vastagabb lett a tésztája, nehezebben sült át, ezért közepes lángon sütöttem. Ízre én nem éreztem különbséget a tojásos és e között.

2012. február 27., hétfő

Tej- és tojásmentes krumplis pogácsa

Egy ismerősöm készített nem olyan régen krumplis pogácsát EZEN recept alapján, és nagyon megkívántam. Persze mi nem ehetünk tejes-tojásos ételeket, így kicsit átalakítottam a receptet, és hogy amennyire tudok, hű maradjak a blog eredeti céljához, tönkölyliszttel és repceolajjal dolgoztam (ha nem is daganatellenes alapanyagok, de legalább a növekedését nem segítik elő).
Hozzávalók (kb. 1 tepsihez):
40dkg fehér tönkölyliszt (+ amennyit gyúrás során felvesz, nekem elég sokat vett fel),
40dkg krumpli
100gr liga margarin
20gr friss élesztő
kb. 1 dl rizstej
2 evőkanál repceolaj
2 teáskanál búzadara
1 teáskanál só
1 csipet nádcukor
+ a tetejét tojás helyett rizstejjel összekevert repceolajjal kentem meg

A krumplit megpucoltam, kockára vágtam és sós vízbe feltettem főni. Langyos rizstejbe beletettem 1 csipet nádcukrot, az élesztőt, összekevertem, majd lefedve állni hagytam. A 2 evőkanál repceolajba elkevertem a 2 teáskanál búzadarát. Miután a krumpli megpuhult, leöntöttem róla a vizet és a margarinnal, sóval keverve összetörtem. Én kenyérsütőben dagasztottam-kelesztettem, így először a rizstejbe felfuttatott élesztőt öntöttem bele, majd az olajjal kevert búzadarát, ezután a lisztet, margarinos krumplit. 1 órás dagasztó programra állítottam be. Miután megkelt, még átgyúrtam, nekem nagyon puha lett, így elég sok lisztet vett még fel. Kb. 2 cm vastagra nyújtottam, kiszaggattam. Megkentem az olajos rizstejes "öntettel" a tetejét és légkeveréses sütőben kb. 30 percet sütöttem.
Ízre finom lett, állagra a külseje vastagabb és ropogósabb, mint a tojásos-tejes pogácsának lenni szokott.
Jó étvágyat!

Házi ropogós, egyszerűen

Az előbb írt hummuszhoz és a mellé csinált avokádókrémhez (avokásóhús+margarin+fokhagyma+só,bors) találnom kellett "mentes" , ehető snack- féleséget.
Találtam sok szép receptet, de minden leírásban volt valami csavar, amihez sem időm sem kedvem nem volt. Gondoltam egyet és csináltam egy alap pizzatésztát kis mennyiségben, kicsit sóztam és tettem bele oregánót, vékonyra nyújtottam némi kelés utána és kis háromszögekre vagy amit kiadott formát, olyanra vágtam, szép színűre sütöttem :) Roppanós, belül öreges harapnivalót kaptam. Megtartom a receptet :))
egy tálkányi ropihoz a mennyiség /ami akárcsak a fánk, kevés lett :)) / :
Házi ropogós
10 dkg liszt
csipet élesztő /csipet porcukorral elmorzsoltam/, kb 3g
só, fűszer
kevés langyos víz

Azt, hogy milyen ízű legyen, mindenki döntse el maga az adott helyzetnek megfelelően, el tudom képelni paprikásan és nem oregánóval, hanem más zöldfűszerrel is. Mártogatni meg sok-sok kencébe lehet :)

2012. február 26., vasárnap

Hummusz, fánk és omlós keksz

Ma, mi blogos lányok, a gyermekeinkkel házi farsangot tartottunk, én voltam a házigazda. Erre az alkalomra 1 új és 2 bevált recepttel rukkoltam elő.
Az új a hummusz volt. Tavaly nyáron ettem először életemben, óvatosan kóstoltam, aztán befaltam egy egész dobozzal, magos barna kenyérrel. De abban tartósítószer van, arra az én lányom, Dorka allergiás, így megpróbáltam magam. a mennyiségeket nem mértem szokás szerint, de nagyjából::
-25 dkg csicseriborsó- egy éjjelt ázni hagytam, majd 40 perc alatt szódabikarbónás, sós vízben, kuktában puhára főztem (lehet persze konzervet is venni, de akkor ez a mennyiség 2 doboznak felel meg)
- 6 ek szezámpehely
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olaj
-1 egész citrom facsart leve
-só, bors, tört koriander

Nekem kicsi aprítóm van, ez ehhez nagyon sok volt, így 3 részletben csináltam. Ja és az elkészítés annyi, hogy a főtt csicserit,kicsi lével az aprítóba teszem, egy részét beleteszem a többi hozzávalónak és pépesítem, majd, amikor mindhárom adag kész, kóstolás és botmixerrel utánadolgoztam még, hogy biztos pépes legyen.
(csicseriborsóról: http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Csicseriborso_errendszerunk_ore?aid=20080107165447
szezámmagról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szez%C3%A1mmag

Fánk- mint kiderült, egy gyerekzsúrra ennek a háromszorosa is elmenne:
-25 dkg liszt - abból én egy evőkanállal elveszek és helyette tönkölykorpát teszek.
-2,5 dkg cukor- nem tudom xilittel helyettesíthető-e, hiszen az elvileg gátolja az élesztőgombák szaporodását, tegyünk inkább nádcukrot, ha nem répát szeretnénk
-10g élesztő
-1 dl langyos víz (én ebben oldom fel a cukrot és ebbe teszem az élesztőt felfutni)
a hozzávalókat összegyúrom,lágy rugalmas tésztát kell kapjak. Hagyom kelni 1 órát, majd kiszaggatom - én kicsi fánkokat szeretek csinálni, gyerekkézbe valót, így pogácsaszaggatóval dolgozom. Kiszaggatva is kelhet még fél órát, majd közepesen forró olajban megsütöm, amíg szép színe nem lesz, papírtörlőre kiveszem. Mi mártogatni szoktuk a lekvárba. Nem szívja úgy meg magát olajjal, mint vártam, nagyon szeretem :)

Csokis omlós keksz:
3:2:1 aránnyal dolgozom
-30 deka liszt (22 finomliszt, 5 kukoricaliszt, és egy púpos evőkanál tönkölykorpa)
-20 dkg tejmentes margarin
-10 dkg cukor- vagy annak megfelelő édesítő, én nádcukorral szeretem nagyon
-50g apróra vágott étcsoki
-vanília
-fél csomag sütőpor vagy csipet szódabikarbóna
-kevés víz

A margarint elmorzsolom az összekevert szárazanyagokban, majd,ha kell még a jól gyúrható állaghoz, pár csepp vizet teszek hozzá, a végén belegyúrom az étcsokit, hagyom pár órát a hűtőben állni, majd vékonyra nyújtva szaggatom és kisütöm,éppen csak addig, míg kis színt nem kap. Csak kihűlten veszem ki a tepsiből, mert törik melegen. A kukoricaliszttől lesz morzsálódó, a sok margarintól omlós :)

Lina

2012. február 25., szombat

Tojásmentes nokedli

Nem nagy felfedezés, de számomra mégis hatalmas öröm volt, hogy saját ötlet alapján sikerült megoldanom a nokedli készítést.
1 tojást 2 evőkanál olajjal és 2 teáskanál búzadarával helyettesítettem.
Jól összekevertem a búzadarát és az olajat, majd sóztam, és úgy folytattam a nokedli készítését, mintha sós tojás lenne a tányérban, azaz liszt-víz-kever, liszt-víz-kever. (Én fehér tönkölylisztet használtam.) Nem mértem a mennyiségeket, de olyan állagúra sikerült keverni, mintha tojással készült volna, kicsit "gumisabb" lett az anyaga, és nem lett sárga a színe. De épp oly jól lehetett szaggatni, bő forrásban levő enyhén sós vízben, amibe kicsi olajat is tettem. Átforraltam, leszűrtem, az eredmény magáért beszél:

2012. február 22., szerda

Kenyérliszt

Ebből a készen vehető lisztkeverékből csináltam kenyeret, nagyon finom lett! Rozsliszt, magvak képezik az alapját, tej- és szójaszármazék nincs benne, de tojásszármazék igen, úgyhogy akinek tojásdiétát is kell tartania, ne fogyassza. Én kenyérsütő gépben csináltam, fél kiló ilyen liszthez bő 3 dl langyos víz kell csupán, és a kenyérsütőt teljes kiörlésű programra, 1kg-os kenyér sütésére állítani. Aki tudja, feltétlen próbálja ki, mert tényleg kimondhatatlanul finom!


2012. február 18., szombat

Rakott krumpli

Hozzávalók egy nagy tepsihez:
2 kg krumpli
40dkg párizsi (én EFEF márkájút vettem, az tej- és szójamentes)
10 dkg paprikás kolbász
6dl zabtejszín
1 bio húsleveskocka
10dkg Viofast növényi sajt

A krumplit megpucoltam és még nyersen karikákra vágtam (ha van idő rá, sokkal finomabb lesz héjjában főtt krumpliból csinálni, ekkor főzés után felkarikázni), sós vízben feltettem főni. A húsleveskockát ezalatt felolvasztottam és belekevertem a zabtejszínbe.A megfőtt krumpli felét kiolajozott tepsibe öntöttem, rátettem a kockára vágott párizsi, kolbász és a zabtejszín felét. Ezután következett a maradék krumpli, párizsi, kolbász, majd a tetején végigkentem a zabtejszínes öntet másik felét, és megszórtam a lereszelt Viofast sajttal. 200 fokon nagyjából 20 percig sütöttem.

2012. február 16., csütörtök

Díj

"Sokoldalú blogger" díjat kaptam Mariettától, nagyon köszönöm!

Már tegnap láttam, hogy ajándékot kaptam, de nem jutottam szóhoz, ezért nem is írtam ezidáig. Egyrészt megtiszteltetés, másrészt nagy öröm, pláne, hogy olyan embertől kaptam, akit nem ismerek. Beleolvastam a blogjába és örülök, hogy ezáltal valamennyit megismerhettem belőle.
A díjjal kapcsolatos feladatok a díj megköszönése: még egyszer nagyon köszönöm, sokat jelent!, illetve írnom kell magamról 7 dolgot. Nehéz 7 külön részre szednem, mit is gondolok magamról, ezért inkább csak írom, ami eszembe jut. Anya vagyok. Olyan ember vagyok, aki kiharcolja, amit kell, megoldja, amit tud, de nem szégyell segítséget kérni. Hiszem, hogy nem véletlenül alakul úgy az életünk, ahogy, egyre nagyobb a meggyőződésem, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek. Hiszem, hogy akármi is áll előttem, képes leszek megbirkózni vele. Hiszem, hogy mindennek oka és célja van. Hiszek Istenben. Hiszek a családomban épp úgy, mint magamban, ha nem jobban. Egészségre való törekvésem nem csak testi, hanem lelki oldalról épp úgy fontos. Vallom, hogy szeretet és hit nélkül nem lehet élni!
A díjat sok szeretettel küldöm tovább Patinak, Timinek, Linának (talán kedvet kap, hogy blogjában megossza a sok új alkotását és megmutassa milyen sokoldalú), Erikának, Zsuzsinak és Dettinek.

2012. január 24., kedd

Gyors, könnyű, finom


Ilyen ételeket fogok leginkább írni, mert most sütni-főzni nincs időm, örülök, hogy összecsapok valamit, ami számunkra is ehető. Ma gyömbéres tejszínes húst csináltam petrezselymes rizzsel. Basmati rizst kifőztem, enyhén sóztam, borsoztam, majd friss petrezselymet vágtam rá és összekevertem.
Felszeleteltem fél kiló csirkemellet, sóztam, borsoztam azt is, majd olajjal kikent tepsibe tettem, s őrölt gyömbérrel kevert zabtejszínnel öntöttem le (2,5 dl zabtejszín került fél kiló husira). Sütőben puhulásig lefedve sütöttem 200 fokon, majd kicsit még alufólia nélkül, hogy a teteje megpiruljon. Nagyon finom lett.

2012. január 19., csütörtök

"Carbonara" tészta (tej-, tojás-, szójamentes)


Durum tésztát kifőztem, csirkemellsonkát és a tegnap belinkelt "sajtot" kockákra vágtam. Sonkából nagyon szeretem a Lidl-ben kapható Dulano márkájút, mert 97% a hústartalma és se tej-, se szójafehérje nincs benne.
A főtt tésztát tepsibe öntöttem, rászórtam a kockára vágott "sajtot" és sonkát. Zabtejszínt összekevertem egy kis bazsalikommal, borssal és sóval, s ráöntöttem. Úgy 20 percet sütöttem 200 fokon. Nagyon finom lett! Gluténmentes diéta esetén rizstésztával és rizstejszínnel  kiváló :)
Nekem hiányzott belőle egy kis fokhagyma, s a tetejére szívem szerint tettem volna paradicsomkarikákat, de ezeket most minimanó miatt nem tehettem meg. Így is nagyon ízlett!

Új profil

Ugyan eredetileg azért indítottam a blogot, hogy olyan élelmiszerek felhasználásával főzzek finomakat, amik hatásosak a daganatok ellen, azonban most új élethelyzetbe kerültem. Legkisebb fiam szoptatom, így már nem jöhet szóba főzés során rengeteg olyan zöldség-gyümölcs, amiből amúgy sokat kellene fogyasztani, mert manómat nagyon érzékeny pocakkal áldotta meg az ég. Ehhez tejallergia és nagy valószínűség szerint tojásallergia is társul, azaz most olyan diétát kell tartanom, amiben se tej, se tojás, se puffasztó étel, s egyéb allergén sem lehet. Tehát mostantól tej- és tojásmentes ételekkel töltöm meg a blogot és a pocakunkat is.

2012. január 17., kedd

"Sajt"ajánló

EZT a sajthelyettesítőt Lina barátnőm ajánlotta, s hozott is nekem, így ma kipróbáltam. Valóban egész jó. Nekem inkább sajt és teavaj keverékére hasonlít az íze, de finom, a sonkás szendvicsemet igazán feldobta. Már nagyon hiányzott a sajtfogyasztás az életemből.