"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. február 16., szombat

Rántott hús (tej-, tojás-, gluténmentes)

Nagyon kívántam, már bő 1 éve nem ettem. Ma gondoltam, hogy a lehető legegyszerűbb megoldással próbálkozom. Pulykamell húst szeletekre vágtam, sóztam, fokhagymáztam, majd bioboltban kapható kész hajdina kásában megforgattam. Bő olajban lassú lángon aranybarnára sütöttem. Kicsit ropogósabb lett a bundája, mint a panírozott húsé, de nagyon finom lett és nagyon jól esett végre rántott húst enni! Igazán egyszerű, gyors és egészséges recept :)


Miután sokan kérdezték hogy készül a hajdinakása, ezért leírom, hogy ezt így kapni készen bioboltokban, 200gr-os zacskós kiszerelésben. Nem kell készíteni, csak a tányérba szórni és abban megforgatni a fűszerezett húst. Így néz ki:

2013. február 15., péntek

Csokis rúd, gesztenyés csiga (gluténmentes, tejmentes...)

... tojásmentes, élesztő- és fehércukor mentes.) A gluténmentes kakaós csiga tésztáját használtam mindkettőhöz. A gesztenyés csigánál a töltelék volt kakaó helyett gesztenye, a natúr, cukrozatlan gesztenyepürét kevertem össze Liga margarinnal és xilittel, azt kentem a tésztára, majd úgy tekertem fel és szeleteltem. 250gr, azaz egy kocka gesztenyemassza épp elég a 250gr lisztből készült tésztához. Én feleztem az adagot, így készült karobos csiga is (Marcipánnak kakaós csiga helyett).



A csokis rúd esetében a kinyújtott tésztából kis négyzeteket vágtam (kb 5x5cm-eset), és azokba tettem 2 kocka cukormentes étcsokit, amire utána rátekertem a tésztát, benyomkodtam a végeit, hogy ne folyjon ki.
Mind a kettő nagyon finom lett! :)




2013. február 14., csütörtök

Gyümölcsös zselékocka, avagy gumicukor helyett

Dani múlt héten közölte, hogy gumicukrot szeretne enni, csináljak neki. Olvastam neten több helyen is, hogyan lehet elkészíteni, de nálunk cukormentes diétát tekintetbe véve a szörp se jöhetett szóba. Gyümölcsből is csak savanyúbb almát és meggyet eszünk egyenlőre, így ezekkel készítettem el a házi gumicukrot.

A meggyet leturmixoltam kis vízzel, majd ízlés szerint xilitet tettem bele, és fél liternyi turmixolt meggylevet összefőztem 1 teáskanál agar-agarral. Miután pár percet főztem, szilikonos jégkockatartóba és négyzet alakú műanyag dobozba öntöttem. Hűtőben pár óra alatt megszilárdult, a dobozban levőt kockákra vágtam, mellé tettem a virág alakúakat: egy perc alatt elfogyott. :)
Másnap almát préseltem át a gyümölcscentrimmel, azt ízesítettem xilittel és főztem meg agar-agarral. Az eredmény épp olyan finom lett. Én nem nevezném gumicukornak, mert nem olyan az íze és az állaga is csak külsőre hasonlít a gumicukorra, de kóstolásra inkább zselé, ellenben finom és egészséges, a fiúknak pedig nagyon ízlett!





2013. február 11., hétfő

Almás táska, túrós táska (tej-, glutén-, tojás-, fehércukor-, élesztőmentes)


A múltkori kakaós csiga recept nagyon bevált, azóta már fahéjas és karobos csigát is készítettem. A barátnőm almás pitéje után nagyon kívántam az almás finomságot, így készült ma almás táska a csiga receptből.

Hozzávalók 8db táskához:
- 250gr gluténmentes liszt (nálam 200gr barna rizsliszt, 50gr hajdinaliszt),
- 80 gr xilit,
- 120ml meleg vízben 8 teáskanál útifű maghéj elkeverve (és utána gyorsan a liszthez kell keverni, hogy nem szívja meg magát túlságosan vízzel),
- 3 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál szódabikarbóna

Almás töltelékhez (8db-hoz):
- 4 db alma,
- 2 teáskanál fahéj,
- negyed citrom leve,
- 2 evőkanál xilit,
- 4 evőkanál hajdinapehely

Túrós töltelékhez (8db-hoz):
- 100gr köles,
- 2 dl kókuszkrém,
- negyed citrom leve, reszelt héja,
- ízlés szerint xilit (2-3 evőkanál)

A tészta hozzávalóit összegyúrom, lisztezett felületen vékonyra nyújtom. Az almát megpucolom, lereszelem, összekeverem a fahéjjal, xilittel, hajdinapehellyel, citromlével. A túró esetében a kölest megfőzöm háromszoros mennyiségű folyadékban, amiből 2 dl kókuszkrém, majd amikor megfőtt, hozzákeverem a xilitet, a reszelt citromhéjat és levet.
A kinyújtott tésztát négyzetekre vágom (úgy 10x10cm-es négyzetekre), a közepére 1 evőkanál tölteléket teszek, majd sarkosan összehajtom. Sütőtpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem kis vízzel még a tetejét, majd 180 fokon úgy 25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat!

2013. február 9., szombat

Almáspite

Az előző évet egy nagyon sikeres találkozóval zártuk Emiéknél, ennek megismétlése zajlik most, így készültem én is egy kis sütivel, amit az ittlévők legalább kis része ehet :)

Almáspite

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fél csomag sütőporral elkeverve
12,5 dkg Liga margarin
8 dkg xilit
8db alma
1 ek tk. tönkölydara
fahéj, citromhéj

A sütőporos lisztbe belerakok 5 dkg xilitet, belemorzsolom a margarint, összegyúrom, folpackkal betekerem, félreteszem.
Meghámozott almákat apró kockákra vágom, citromhéjjal, fahéjjal és a xilittel elkeverve kicsit megpárolom, majd belekeverek egy evőkanálnyi tk tönkölydarát, hagyom kihűlni. Ezalatt kinyújtom a tésztát, egy kikent, beszórt tepsibe beleteszem, kis peremet is csinálok a tésztából, babbal megszórva picikét elősütöm. Majd beleteszem az almát ( aki teheti, kenhet alá egy kis savanykás lekvárt, az almára szórhat durvára vágott diót), a tetejére a maradék tésztából rácsokat csinálhatunk, én virágos formát szúrtam ki rá.
Addig sütöttem, míg kis színt nem kapott.
                                      

2013. február 6., szerda

Tárkonyos fácánragu (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg fácán mellfilé
- 2 db paradicsom,
- 1 db tv paprika,
- 2 kicsi vagy 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 tk virágoskút ételízesítő,
- 2 tk tárkony (morzsolt, szárított)
- só, bors, pirospaprika
- 2 dl kókuszkrém

A fácán mellfilét megtisztítottam és kockákra vágtam. A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot is apróra vágtam, és fűszerekkel olajon megpárolva készítettem egy pörköltalapot. Megpirítottam benne a húst, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épp elfedje. Amikor a víz egy része elfőtt, beleöntöttem a kókuszkrémet, hozzáadtam a tárkonyt és puhára főztem. Idő közben még egyszer pótoltam a vizet. Kb. 1 órát főztem közepes lángon, és teljes kiörlésű tésztával tálaltam (fiúknak tönkölytésztával, magamnak gluténmentes barnarizs tésztával).

Horgolmányok

Bár ez főzős-receptes blog, azért gondoltam néha közzé teszem a horgolásban elért fejlődésemet, amit ősz óta videóról igyekszem egyre ügyesebben elsajátítani és nagy örömet okoz. Legalább akkorát, mint egy jól sikerült recept :)








2013. február 4., hétfő

Mini kakaós csiga, gluténmentes változat

És persze tej-, tojás-, cukormentes is.
Az előző receptet csináltam meg barna rizslisztből. Viszont örök problémám volt, hogy tojásmentesen a gluténmentes tészta törik. Ebben is megoldást jelentett az útifű maghéj, csak el kellett találni a belevaló mennyiséget.

Hozzávalók 1 tepsihez:
- 240 gr barna rizsliszt,
- csipet só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 50 gr eritritol,
- 2 evőkanál olaj,
- 240ml langyos vízben elkeverve 8 tk útifű maghéj, amit utána gyorsan a liszthez kell adni, különben túlságosan megszívja magát vízzel és nehéz lesz elkeverni
- töltelékhez ízlés szerinti kakaópor és eritritol összekeverve, s egy kis olaj

A tésztát 2 részre osztjuk, így akkora méretű tésztákat kapunk, amik nem törnek. Mindkettőt ugyanúgy összegyúrjuk-nyújtjuk, mint a normál tésztánál. Olajjal megkenjük, rászórjuk a tölteléket, feltekerjük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, 175 fokon kb 20-25 percig sütjük.
A tésztája kicsit vizes lett, egy kis vizet kókusztejjel helyettesítve szerintem lehetne fokozni az ízét :)


Kakaós csiga tej-, tojás-, candida diétában

Régebben volt egy bevált kakaós csiga receptem, de az a candida diétában nem jó, mert élesztővel és keményítővel készült. Tegnap olvastam EZEN a blogon egy nekünk való receptet, azt csináltam meg ma. Egyébként nagyon jó szívvel ajánlom a fent említett blogot mindenkinek, akinek "csak" tej-, és/vagy tojásdiétát, candidadiétát kell tartania, nagyon jó recepteket és hasznos információkat találhat rajta!

A kakaóscsiga recept pedig:
- 25dkg liszt (nálam 20dkg tk tönköly, 50gr barna rizsliszt),
- 1 csipet só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 40gr eritritol,
- 2 evőkanál repceolaj,
- 180ml langyos víz
- ízlés szerinti mennyiségű kakaópor és eritritol, s még egy kis olaj a töltelékhez

A hozzávalókat összekeverjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük olajjal, és az eritritollal kevert kakaót egyenletesen rászórjuk. Feltekerjük a tésztát és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokon kb 20-25 percig sütjük. Sütés közben érdemes egyszer lespriccelni egy kis vízzel, hogy puhább legyen a tészta.

-

Étcsoki (tejmentes, szójamentes, cukormentes)

Találtam a candida diétában is ehető étcsokit, ami tej- és szójamentes is. EZ AZ. A Herbaházban vettem, összetevői: kakaó, xilit, napraforgólecitin.

Nem lesz a mindennapi édességünk, mert méregdrága, de tegnap végre újra tudtam túró rudit csinálni a fiúknak, aminek kimondhatatlanul örültek!

2013. február 3., vasárnap

Kókusztejszínes salátaöntet

Salátát készíteni nem nagy dolog, ízlés szerinti és mennyiségű zöldséget mindenki fel tud aprítani. Azonban mi mindenre érzékenyek lévén öntetet nem túl sok mindent tudunk használni. Tegnap kókusztejszínből sikerült öntetet készítenem a salátára. Legtöbbször csak kis fűszert és olivaolajat teszek rá, de férjem gyrost evett, s nagyon megkívántam valami joghurtos/tejszínes öntetet.
1 nagy adag salátára az öntet:
- 2 dl kókuszkrém,
- fél citrom leve,
- fél deci olivaolaj,
- 1 tk morzsolt oregánó,
- 2 csipet só,
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
összekeverve.  Nagyon finom lett! Én majorannás sült hússal ettem, jó étvágyat!

2013. január 31., csütörtök

Kakaós-kókuszos keksz (tejmentes, gluténmentes)

Eszternél láttam, hogy leegyszerűsítve sütötte meg a sütőtökös kekszet, gondoltam, hogy én is megpróbálom egyszerűbben gluténmentes lisztből candida diétásan.
Az eredmény jó lett, hozzávalók:

- 200 gr sütőtök püré
- 150gr barna rizsliszt liszt
- 100gr kókuszliszt
- 100gr liga margarin
- fél tk szódabikarbóna
- 70gr xilit (mi nem eszünk túl édesen, aki édesebben szereti, tehet még bele)
- 40gr kakaópor (cukrozatlan)

Az egészet összekevertem-gyúrtam, majd lisztezett felületen kinyújtottam, kiszaggattam, s 175 fokon negyed óra alatt megsütöttem.
Itt kakaópor nélkül simán kókuszos kekszként készül:
 Ez a kakaós-kókuszos:

Süti (kakaós, köleses, meggyes, sütőtökös piskótával)

A múltkori sütőtökös piskótát csináltam meg alapnak. Főztem ki kölest xilittel édesített kókusztejben, és tettem bele Szerencsi kakaóport is. Kóstolni kell, sajnos nem mértem ki.
Miután a piskóta megsült, köles megfőtt, rárétegeztem a köleskrémet a piskótára, magozott meggyeket nyomkodtam a tetejére, s még 10 percre betettem a sütőbe, 180 fokra.
A fiúk imádták!

2013. január 22., kedd

Glutén- és tejmentes túrógombóc

A túró rúd(i) ötlete alapján gondoltam, ma hamis túrógombócot csinálok, olyat, ami candida diétában is ehető.

Hozzávalók:

-250gr köles,
- 4 tk xilit (így nem lett túl édes, utólag lehet még beletenni, ízlés szerint),
- 4 ek kókuszliszt,
- 2 dl kókuszkrém,
- fél citrom héja és leve,
- hajdinakása  (gluténmentes morzsa is jó alapvetően, de candida diétában nem javasolt a cukor és keményítő tartalmuk miatt)

A kölest 2dl kókuszkrémmel háromszoros mennyiségű vízben puhára főztem, főzés közben hozzáadtam a xilitet. A citrom héját lereszeltem, majd a levével együtt azt is a kölesbe kevertem. Miután a köles langyosra hűlt, hozzáadtam 4 evőkanál kókuszlisztet (annyit kell, hogy elég kemény formázható állaga legyen), majd gombócokat formáztam belőle, majd megforgattam a hajdinakásában Összesen kb. 25-30 gombóc lesz belőle.
Hajdinakásával készült:
(Készítettem tönkölymorzsás verziót is, ez nem gluténmentes):

2013. január 20., vasárnap

Sütőtökös piskóta (gluténmentes, tojásmentes, tejmentes)

A sütőtökös mackóformájú piskóta recepetet módosítottam úgy, hogy candida diétában is ehessük, azaz keményítő nélkül készítettem.
Hozzávalók:
- 450gr pépesített sütőtök,
- 100gr liga margarin,
- 200gr gluténmentes liszt (nálam fele hajdinaliszt, fele barna rizsliszt),
- 100gr eritritol,
- fél deci víz,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1tk őrölt fahéj,
- 1 tk útifű maghéj örlemény fél deci vízben elkeverve (tojás és keményítő helyett),
- csipet só


A margarint megolvasztjuk, és minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. Egy puha piskótát kapunk, így minden nélkül elég natúr íze van, de a fiaim fél tepsivel azonnal befalták. Kávéhoz, teához kimondottan jó, illetve tortaalapként ezt fogom használni legközelebb. Dani szülinapjára az a tervem, hogy egy ilyen piskótát készítek, s a kakaós-kókuszos kölestorta mintájára készítek rá kakaós-kókuszos krémet, Dani pedig eperdarabokat kért a tetejére. Szerintem nagyon finom lesz :)

Kakaós kókusztorta kölesből (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

...és candida diétában is fogyasztható. A múltkor készített kókuszos kölestortát variáltam át kicsit, miszerint a főtt kölest két felé osztottam, s csak az egyik részt kevertem össze kókuszolajjal, kókuszreszelékkel és eritritollal. A másik feléhez olvasztottam fel Liga margarint, amibe cukrozatlan kakaót, és eritritolt kevertem, s azt adtam hozzá. Ezután a kókuszos részt öntöttem először a kapcsos tortaformába, a kakaósat rá, a tetejére ezúttal is kókuszreszeléket szórtam, pár óra alatt szelhetőre dermedt a hűtőben.

2013. január 19., szombat

Reggelik...

...candida, tej-, tojás-, szója-, olajos mag diétában.
Az egyik, amit eszünk, és gluténmentes is, az a lapótya. Ezt szinte mindig káposztából készítem, hajdina- és barna rizsliszttel. Zakuszkát, padlizsánkrémet kenünk rá, uborkával, paprikával, paradicsommal fogyasztjuk.

A másik, amit a legnagyobb fiam fogyaszthat csak, a középsőnek bevezetni próbálom heti 2 alkalommal, az a teljes kiörlésű élesztőmentes tönkölykenyér. A Sváb pékség gyárt kimondottan anti candida kenyereket és bagettet, amik finomak is. Le is lehet fagyasztani, s kivéve a fagyasztóból még napokig eláll hűtőben tárolva.
Ezt előszeretettel eszik kókuszzsírral és kis sóval, lilahagymával.

A Nominal hajdinakásája is finom kókusztejjel vagy zabtejjel készítve, kicsit édesítve és kakaóporral vagy karobporral. Egészen tejbegríz szerű.

Az Aldiban találtam rozs abonetet, szintén nagyon finom csak simán kókuszzsírral/margarinnal is, rozs és só van csak benne.

Ezentúl Daninak és magamnak csináltam húskrémet, ami bevált, illetve most fedeztem fel egy Marci számára is ehető műkolbászt, szerintem nagyon száraz, és nem igazán kolbász ízű, de Marcipán odáig van érte! Ennek a Bio Abc-nek van több vega húspótlója is, de Marcipán csak ezt eheti.


Bárkinek van még ötlete, szívesen veszem :)

2013. január 18., péntek

Ultimate probiotikum

Erre bukkantam rá keresgélés közben. Ma egy fórumon felmerült a Biogaia kapcsán bennem, hogy utána kellene néznem a L.reuteri-nek. A Biogaia nevű babáknak készült probiotikum csak ezt tartalmazza.
Valóban találtam információkat arról, hogy ez egy bélben lakó természetes jótékony humán baci és fontos számunkra a jelenléte, de azt nem hiszem, hogy csak ezt szedni elegendő lenne. Így kezdtem olyan probiotikumot kutatni, amiben a B.infantis, B.bifidum, L.reuteri és L.acidophilus is mind benne van, s ez vezetett el az Ultimate Probiotic-hoz. Ez még a Bio Kultnál is erősebb, tablettánként 4 milliárd bacit tartamaz, ami dupla annyi, mint a Bio Kultban levő. Persze az ára is húzós.

2013. január 14., hétfő

Kókuszos kölestorta (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, fehér cukor mentes)

Hozzávalókat nem mértem ki, mert spontán ötlet volt. Ha valaki igényt tart rá, legközelebb méricskélek. Még karácsonykor csinált anyósom ilyet, de ő nádcukorral és mazsolával, amit nem nagyon ehettünk. Az ötlet viszont nagyon jó volt, így ma megcsináltam a hétvégéről maradt főtt kölesből. Egyszerűen összekevertem a kölest érzés szerinti kókuszolajjal, kókuszreszelékkel és xilittel (kóstolni kell), majd kapcsos tortaformába öntöttem. A tetejét is megszórtam kókuszreszelékkel és pár órát állni hagytam a hűtőben. A kókuszolaj megkeményedik, így szelhető, igazán kókuszos finomság lesz belőle.

A fruktóz és candida miatt mi nem tettünk bele mást, de nagyon finom lehet gyümölcsökkel gazdagítva is. Első szülinapi tortának is kiváló! Még a válogatós férjem is elismeréssel mondta, hogy nagyon finom lett, a gyerekek pedig 2 szelettel is ettek belőle, ami után fél órával is még megjegyezte Marcim, hogy milyen finom volt ez a torta. :)

Fontos, hogy hűtőben kell tartani, mert szobahőmérsékleten megolvad a kókuszolaj. Közvetlenül fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből!



Kelkáposztás rizs, egytálétel

Candida, tej, tojás, glutén diétában egyaránt ehető. Az ihletet barátnőm adta, aki hirtelen ötlettől vezérelve a pörköltbe belefőzött kelkáposztát és barna rizzsel tálalta, nekem pedig annyira ízlett, hogy muszáj volt főznöm valami hasonlót.

Hozzávalók:

- kb. 100-120gr barnarizs,
- fél fej kelkáposzta,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 paprika,
- 2 paradicsom,
- 3 teáskanál Virágoskút ételízesítő, (ízfokozó, cukor- és keményítőmentes)
- 2 tk pirospaprika,
- só, bors, vegamix ízlés szerint

A rizst felteszem főni, a zöldségeket felaprítom és egy tálba elkezdek pörköltalapot készíteni. Azaz apróra vágott hagymákat, fokhagymát, paprikát, paradicsomot párolom kis olajon, vizen, fűszerezem, belekeverem az ételízesítőt és addig hagyom, amíg a vizet elfőtte. Akkor hozzáadom a felaprított kelkáposztát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a rizs majdnem puha, de még nem teljesen, akkor belekeverem, és együtt puhára főzöm az egészet. Idő közben ha kell fűszerezem, a vizet pótolom, de csak kicsivel, hogy a végére elfője.

Aki ehet húst, tehet bele, ez esetben a húst kell először a pörköltalapba keverni, s amikor kicsit puhult, akkor hozzáadni a káposztát, a rizst pedig amikor a hús is majdnem puha.

Probiotikumokról még

Sajnos az előző probiotikumos bejegyzésem módosítani kellett, ugyanis sok honlap tévesen tartalmazza azt az információt, hogy a Pro Gastro Kidben van B. infantis. Nincs benne.

Ezentúl utána olvastam még a témának, és a B.bifidum nevű baktérium is nagyon fontos. Összesen 2 baktérium van, ami állandóan jelen kell, hogy legyen a belünkben, ebből az egyik a B. bifidum, a másik a L. acidophilus. Ezért elkezdtem utána járni annak is, hogy melyik probiotikum tartalmazza a B. bifidumot is. A Bio Kulton kívűl még a Probiotic Complex-et találtam, de ebben összesen 2 fajta probiotikum és FOS (frukto-oligoszacharid) van, ebben a B.infantis nincs jelen és más törzsek sem, így nem túl meggyőző.
A Pearls IC már meggyőzőbb, 6 féle jótékony baci van benne, de ebből is hiányzik a B. infantis, s ebben is csak 1 milliárd hasznos baci van szemben a Bio Kult 10 milliárdos tartalmával.
A Pro Gastro 825 és Immuno aktív 8 hasznos baktériumtörzset tartalmaznak, de a B.infantis ezekből is hiányzik, a Pearls IC-nél azért jobbak.
A gyerekeknek szánt készítményekből a Protexin restore továbbra is a legjobbak közé tartozik, a Bonolact Pro Kidben a 3 fontos baci egyike sincs benne, a Lactivról nem is találtam érdemi információkat, s számomra ismeretlen nevű készítményeket is elolvastam, de szintén nem volt minőségi a tartalmuk. Így bár a Pro Gastro Kid mégse tartalmazza a B. infantist, megmarad a 2. helyen.

2013. január 8., kedd

Kókuszgolyó candida diétában...

... azaz tejmentes, fehérliszt-, fehércukor- és gluténmentes finomság.
Még nyáron csináltam hasonló kókuszgolyót, de valamiért a feledés homályába merült. Tegnap barátnőm készített kölesből kókuszgolyót, a recept tőle van.
Hozzávalók:
-125gr köles,
- 3 evőkanál kókuszzsír,
- 3 evőkanál kókusztejpor,
- 3 evőkanál xilit,
- kb 30 gr kókuszliszt,
- 3 evőkanál Szerencsi kakaópor,
- kókuszreszelék

A kölest megfőzzük, majd hozzákeverjük a kókuszzsírt, kókusztejport, xilitet és a kakaóport. Annyi kókuszlisztet teszünk még bele, hogy formázható masszát kapjunk, majd gombócokat formázunk és megforgatjuk kókuszreszelékben.

Marcipánnak készítettem kakaó helyett karob porral, abból viszont csak 3 teáskanálnyit tettem a masszába, így is érezhető íze lett. Lehet készíteni kakaópor és karobpor nélkül is, ekkor elég 2 evőkanál xilit bele, s finom igazán kókuszos golyókat kapunk.

Mari, köszi az ötletet! :)


2013. január 7., hétfő

Chia mag

Egy kedves barátom, aki tudja, mennyi emésztőszervi panasszal és allergiával küzdünk, tegnap ajánlotta nekünk a chia magot. Soha korábban nem hallottam még róla, felírtam, hogy utána nézek. Ezt ma meg is tettem, és meglepett, hogy mennyi jót írnak róla. Nem is értem, ha ennyire egészséges és ahogy más cikkek is írják, "szuper élelmiszer", akkor miért nem hallottam még róla korábban? Biztos másnak is újdonság lesz, ezért a lényeget kiblogolom.
"Az azték zsálya néven is ismert növény nyári évelő,  1 éves korára eléri az egy méteres magasságot is. Nagyon széleskörű a felhasználása, magában is ehető vízbe áztatva, reggelikhez, főételekhez, italokhoz adható.
A chia mag rengeteg lehetőséget rejt magában a cukorbetegek tüneteinek csökkentése terén, a liszt érzékenyek étrendjének javításában, megreformálásában (hiszen a chia egy glutén mentes gabona), és egy új, könnyű és izgalmas lehetőséget ad a fogyókúrázóknak. A chia mag egyedülállóságát annak köszönheti, hogy néhány alapvető tápanyagot - mint például Omega 3-at, antioxidánst, kalciumot, proteint, káliumot, vasat - szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz.
A chiában kétszer annyi protein található, mint bármely más magban vagy gabonában, ötször annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej, kétszer annyi káliumot, mint a banán, háromszor nagyobb mennyiségű antioxidánst, mint az áfonya, illetve szintén háromszor annyi vasat, mint a spenót."
Források: 
http://www.naturhirek.hu/index.php/gyogynovenyek/gyogynoveny-abc/amerika-gyogynovenyei/708-chia-mag

http://www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/chia_mag__az_egyik_legegeszsegesebb_elelmiszer

2013. január 6., vasárnap

Candida diéta

Írtam már, hogy mindkét kisebb fiam székletéből candida albicans tenyészett ki. Ez már csak azért is meglepő, főleg a kicsinél, mert soha nem evett mesterséges cukrot, se glutént, sem élesztőt, tehát semmi olyat, ami a candida kialakulását okozhatná, csak zöldséget, gyümölcsöt, gluténmentes gabonát és csirkemell húst. Mégis kitenyészett nála.
Eleinte úgy véltük, hogy miután nem táplálkozott egészségtelenül, nem kell/lehet az étrendjén változtatni, máshol keresendő a megoldás. Aztán kiderült, hogy enyhe fruktóz malabszorpciója van, azaz a gyümölcscukrot nem tudja megfelelően lebontani, s ez bizony okozhatta a candida elszaporodását, hiszen a fruktóz így erjedt a vastagbelében, ami a gombáknak jó táptalaj lehetett.
A középső fiamnál már nem végeztünk fruktóz kilégzési tesztet, mert elég egyértelműen produkálta a fruktóz malabszorpció tüneteit, úgyhogy azt gondolom, ezzel megtaláltuk a gyógyulásunk kulcsát, végre! Ugyanis a gomba rengeteg tünetet okozhat, s komolyan hozzájárulhat az ételallergiák kialakulásához is.
Mit tudok akkor változtatni az étkezésükön?
Elsősorban a gyümölcsöket tiltom be, a fruktóz diétában ez candida nélkül is muszáj lenne. Másodsorban tudni kell, hogy a fehércukor, és minden "-óz"-ra végződő cukor fruktózra bomlik, így Marcinál be kell szüntetnem a diétás késztermékeket is. Tulajdonképpen ez is egybevág a candida diétával is, közös mindkét diétában, hogy a cukrokat kerülni kell. A xilit és a stevia, s ahogy olvastam, az eritritol viszont mindkét diétában megengedett, úgyhogy nagy gond nincs, mert én eddig is mindent xilittel csináltam, teákba, folyékony ételekbe steviát tettem. A nagy változást igazából a bolti keksz és bolti reggelizőpehely hiánya fogja okozni. Az utóbbi azért, mert kukoricából van, s a diéta első 2-3 hetében, azaz a szigorú diétában az sem megengedett.
Marcinak minden bizonnyal a gyümölcsök is hiányozni fognak, de meggyet vagy savanyú almát 2-3 hét múlva néha-néha próbálhatok már adni, talán bírni fogja. Barnabi szerencsére még nem panaszkodik.
Ezentúl változást még a fehér rizs kizárása hozza, de szerencsére megeszik a barna rizst is és a barna rizstésztát, és megisszák a kókusztejet. A kölest mérsékelem még Bucinál, helyette hajdinával sűrítek majd főleg. A margarin helyett kókuszzsírt használok, a kókuszt kimondottan ajánlják candidásoknak.
Tulajdonképpen ez a diéta a daganatellenes táplálkozásnak is teljesen megfelel, úgyhogy rosszat minden bizonnyal nem teszek. A diétában én és a legnagyobb fiam is részt veszünk. Jómagamnak szinte biztos, hogy van candidám a tüneteim alapján, Daninak pedig már megelőzésképp és emésztőrendszeri gyógykúraként is jó, ha netán nem lenne ilyen baja. Inkább csináljuk most együtt végig és hozzuk helyre magunkat, mint később Daninál is még komolyabb problémák legyenek, s ahogy írtam, daganatellenes táplálkozásnak is kiváló lesz!
A diéta mellé még nagyon fontos a probiotikum pótlás és a bélnyálka regenerálása. Probiotikumból megvettem a Bio Kultot, 2 napja szedjük is, s miután nem lehet túladagolni, én az első hónapban dupla dózisban fogom adni nekik. Vettem Gastrovit n port, ami kimondottan a vékonybél gyógyulását segíti majd elő, ezzel remélvén a fruktózmalabszorpciót is mérsékelve/megszűntetve.
Kapnak U vitamint préselt nyers káposztalé formájában, ez segíti a bélnyálka regenerálódását, s iszunk oxigénes vizet. Ezentúl pótolom az ásványi anyagokat, valamint zöldségtablettával lúgosítok. Az aloe vera gélt már rég isszák, azt folytatjuk, mert immunerősítésnek nagyon bevált, de az is segíti a bélrendszerük gyógyulását is.

Elég nehéznek érzem, hogy nincsenek konkrét diéta leírások, sok honlapon ütköző és ellentmondásos információkat találok, azért bízom benne, hogy eredményes lesz a kúra. Hosszú idő után először érzem azt, hogy végre jó úton járunk, s nem csak a tüneteket kezeljük, hanem az okot fogjuk megszűntetni, s nyárra reményeim szerint már egészségesek leszünk. Nem gondolom, hogy minden allergiájuk megszűnik fél év alatt, de ha Marcinál és Barnabinál már normális keretek közé lehet szorítani az allergének számát, az is elég lesz. Bizakodó vagyok.

2013. január 4., péntek

Padlizsános uborkapörkölt

A cukkinipörkölt sikerén felbuzdulva készítettem uborkából pörköltet. Padlizsánt azért tettem bele, mert volt itthon, intuitív döntés volt, de az eredmény jól sikerült.

Hozzávalók:
- 2 db nagyobb vagy 3db kisebb fürtös uborka,
- 1 db padlizsán,
- 2 kis/közepes fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 paprika,
- 2 paradicsom,
- 1 bio glutén- és élesztőmentes zöldségleves kocka,
- só, bors, kurkuma, tárkony, vegamix

Az uborkákat megpucolom, majd a padlizsánnal együtt kockákra /karikákra vágom, besózom és úgy fél órára állni hagyom. A hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát felaprítom, majd repceolajon megpárolom. Az uborkát és padlizsánt átmosom, majd beleöntöm a serpenyőbe és azt is átpirítom. Ízlés szerint fűszerezem (én nagyjából 1tk kurkumát, 2 tk tárkonyt és 2 tk vegamixet tettem bele). Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd amikor forr, beleteszem a zöldségleves kockát. Keverés után lefedve közepes lángon puhára főzöm.


Enyhén, kellemesen savanykás íze lett, barna basmati rizzsel tálaltam, de miután az elfogyott és a fiúk még kértek, kukoricalisztből készült tésztát főztem ki hozzá.

Hagymás - tejszínes tészta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók:

- 4 dl rizstejszín,
- 2 fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- só, bors, vegamix, oregánó, kurkuma,
- kis repceolaj
- 250gr gluténmentes tészta 

A hagymát csíkokra vágtam, a fokhagymát nyomóval szétzúztam és kis recpeolajon üvegesre pároltam. Azután ízlés szerint fűszereztem, én sok fűszert tettem rá, hogy a rizstejszín sajátos ízét elvegye ( tk kurkuma, 2 tk szárított - morzsolt oregánó és 1 tk vegamix került rá), majd rizstejszínnel átforraltam és főtt tésztával tálaltam. Ma barna rizzsel vitték a fiúk az oviba, remélem azzal is ízlik nekik. Az íze egészen hasonlított a carbonara tészta öntetére, aki teheti, egy kis csíkokra vágott pirított sonkával még megbolondíthatja :)




Probiotikumokról - eredmény

Többen közösen utána néztünk, melyik probiotikum jó. Egyöntetűen a Bio Kult nevű probiotikum nyerte a választást, nem lehet véletlen az sem, hogy később egy oldalon is ezt találtam.

Ezentúl jó nagyon a vékonybél problémáira a Gastrovit N por, ezt fruktóz malabszorpciósok és laktózintoleránsok is fogyaszthatják.

Bár a Bio Kult gyerekeknek is adható, azért megnéztük a kimondottan gyerekeknek készült probiotikumokat is. A Protexin restore  nyerte a "versenyt",  7 féle jótékony baktériumtörzset és 10 a 9-iken élő csíraszámot tartalmaz, benne van a fontos B. infantis és L. acidophilus is. A Pro Gastro kidről sok honlapon sajnos téves az információ, mert nem tartalmazza a B. infantis-t, csak a L. acidophilust, és összesen 6 féle baktériumtörzset. Viszont ezeket 10 a 9-iken mennyiségben.
Saját észrevétel, hogy a fruktóz malabszorpciós fiaim a Proetxin restore-t nem bírták, abban nagyon sok (99%) a frukto-oligoszacharid. Ez a probiotikumok prebiotikuma, azaz a jelenléte fontos a probiotikumban, de a furktózos gyerekeknél szerintem fontos, hogy akkora mennyiség legyen csak benne, amennyit a probiotikumok hasznosítani is tudnak, így nem okoz gondot.

2012. december 21., péntek

Probiotikumokról

Biztosan sokan tudják, hogy az egészséges bélrendszer és az egészséges bélflóra nagy szerepet játszik az ételallergiák elkerülésében. Nem vagyok orvos, nem fogok részletekbe belemenni, már ajánlottam korábban itt EZT a könyvet, érdemes elolvasni. Azonban ha valaki a paleolit diétában jártas, illetve olvasott a könyvben a betegségek kialakulásáról és a szervezetünk működéséről, akkor már tisztában van azzal, hogy a hasznos bélbaktériumok milyen fontosak az egészségünk szempontjából.
A mai világban sajnos nagyon sok káros hatás ér minket, a feldolgozott és mű összetevőkkel dúsított élelmiszerek adják a piaci/bolti kínálat nagy részét. Egy esetleges antibiotikumos kezelés aztán pláne nagyon rossz hatással van a bélflórára. Ezzel az utóbbi időben elég jól tisztában is lettek az emberek, össze is kötötték, a kettőt, azaz ha antibiotikum, akkor kell probiotikum is. Igen ám, de nagyon nem mindegy, milyet választunk!

Két kisebb fiamnál is kiderült a héten, hogy candida albicans van a székletükben. Aki kicsit is ismeri a candidát, tudja, hogy normális esetben is megtalálható az emberben, de az kóros elszaporodása komoly gondokat és nagyon sok féle tünetet okozhat. Tekintve, hogy a legkisebb gyermekem még életében nem kapott cukrot, glutént és mesterséges anyagokat, egy candida diéta nálunk nem jöhet szóba, hiszen nem a helytelen táplálkozási szokások miatt alakult ki.

Az utóbbi időben összehozott a sors (számomra Isten, de ki miben hisz) olyan emberekkel, akik tudnak és akarnak segíteni, s összeismerkedtem olyanokkal is, akik konkrét tanácsokkal tudnak utat mutatni a gyógyulásunkhoz. Így alakult ki beszélgetésem egy vegyész úrral is, akinek a fő kutatási területe az emberi bélrendszer és ezen belül is a candida.
Nem írok ide téziseket és feltételezéseket arról, hogyan és miért szaporodhatott el az én kisfiaimban kórosan,  amikor nem táplálkoznak úgy, hogy az a candidázis táptalaja lenne, de azt meg szeretném osztani mindenkivel, milyen fontos és hasznos információkat kaptam ettől az Úrtól a probiotikumokkal kapcsolatban.

Manapság igen elterjedt probiotikum a Normaflore, amit valóban az antibiotikumok mellé már rutinszerűen "rendelnek" el az orvosok. Erről tudni kell, hogy ez egy génmanipulált baktérium, amit rezisztensé tettek az összes antibiotikumra, ráadásul nem is a normál bélflóra tagja! A rezisztencia-génjeit pedig képes átadni bármilyen kórokozónak, és ez a legfőbb oka a rezisztens törzsek robbanásszerű szaporodásának! Tehát nem csak nem használ, de hosszú távon kifejezetten káros is!

Akkor  hogyan és milyen probiotikumot válasszunk?
Mindenképpen olyat, ami az emberi bélflórában is megtalálható baktériumokat tartalmazza! Ugyanis itt is az üzleti érdek mindennél fontosabb, és sajnos nagyon sok cég olyan baktériumokat tesz bele, ami nem emberből, hanem állatból, pl. szarvasmarhából származnak. Miért? Mert ezek nem telepednek meg az emberben, de ugyanúgy kifejtik a hatásukat. Magyarul: függővé válik a szedője, mert kiszorítják a rendes humán bacikat, és ha abbahagyják a szedést - elkerülhetetlenül jön a visszaesés. Ahelyett, hogy a bélflórát helyrehoznák, csak a pénzt zsebelik be a gyártóik.
Fontos a mennyiség, baktériumonként legalább 10 a 9-ediken telepképző egység. Ezt úgy szokták jelölni hogy 109 CFU. Ha egy probiotikum mondjuk 10 a 7-ediken (107 CFU) bacit tartalmaz, ez az elvárhatónak csupán csak a századrésze. Nem mindegy, hogy egy, vagy száz kapszulával érjük el ugyanazt...
Ezentúl annál jobb egy készítmény, minél több baktériumot tartalmaz. A legfontosabb baktériumok, amik az emberi bélrendszer lakói, azok a Bifidobacterium bifidum és a Lactobacillus Acidophilus, valamint az egészséges csecsemők székletében megtalálható Bifidobacterium infantis. Amíg a csecsemő széklete csak ezt a szigorúan, és kizárólagosan csak az emberi bélben megtelepedő baktériumot tartalmazza, (ha az anyatejen kívül nem kap semmi mást) addig semmilyen kórokozó nem tud labdába rúgni a bélben. Ha sikerülne elérni, hogy ez domináljon, akkor ez szép lassan kiszorítja az összes kórokozót.

És ha már ez az utolsó 2 mondat, had ragadjam meg az alkalmat, hogy itt is újra hangsúlyozzam a szoptatás fontosságát! Természetesen egészséges anya tud a gyermekének egészséges tejet és hasznos bacikat átadni, de az is köztudott, hogy a tejen keresztül biztosítani tudjuk kisbabánknak is a hasznos bacikat, ha mi szedünk probiotikumokat a szoptatás alatt és kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk,élünk!

2012. december 18., kedd

Lapótya, avagy gluténmentes kenyér helyett:

Egy kedves barátnőmtől kaptam először lapótyát, kenyér helyettesítésére kiváló, ő gyakran süt ilyet, s hozott nekem ajándékba. Nagyon megtetszett nekem is, mert valóban, ahogy a kenyeret, meg lehet kenni vajjal, lekvárral, bármivel, lehet rá tenni felvágottat, akármit. Ami pedig a legjobb benne, hogy fagyasztható, így én 1 hétig minden reggel lapótyát reggeliztem, amikor kaptam kóstolót belőle, minden reggel kivettem a fagyasztóból egyet és 10 mp alatt kiengedett mikróban.
Ez tulajdonképpen olyan, mint egy kicsit vastagabb és puha ostya. S nagy előnye, hogy sokféleképp elkészíthető, így lehet gluténmentesen is, tej és tojás alapból nem kell hozzá, és a zöldség is bármi lehet benne: burgonya, káposzta, sütőtök, tök..., én ma csicsókával csináltam.
Egy feltétele van: kontakt grillsütő, de talán serpenyőben is működhet, ha kilapítjuk és megfordítjuk időben.

Hozzávalók 4 db laphoz:
- 4 kisebb csicsóka, vagy 1 közepes krumpli, vagy 2-3 maroknyi reszelt káposzta...
- 100gr liszt (nálam 40gr kölesliszt, 60gr rizsliszt volt itt, de próbáltam már 100gr hajdinalisztből is és finom lett, tehát bármilyen lisztből jó),
- 1 evőkanál olivaolaj,
- víz, só  (esetleg más fűszerek, fokhagyma, majoranna...)


A csicsókát (vagy azt a zöldséget, amivel készítjük) meghámozzuk és lereszeljük. A liszttel és az olajjal összekeverjük, s annyi vizet öntünk hozzá, hogy kicsit folyós massza legyen. Kicsit megsózzuk, majd a már előmelegített grillsütőre teszünk belőle kb. 1 púpos evőkanálnyit, s ahogy lecsukjuk a sütőt, az kilapítja, s szép vékony lapot süt belőle. Nekem 4-es fokozaton 10 perc alatt készültek el a lapótyák.




Vacsorára házi májkrémmel ettem, nagyon finom volt!

2012. december 15., szombat

Apró sikerek és örömök

Ahogy írtam már, a zöldségfasírt nagyon siker a gyerekeknél, így kipróbáltam, hogy sütés előtti állapotában fagyasztható-e. Igen! Nagy öröm ez, hogy van félkész termék a mélyhűtőben, amit már csak kisütni kell, ha valamit gyorsan kell csinálni. S nem csak hús helyett, de köretként is jó, hiszen zöldségből van :)
Ezentúl pedig akármiből meg lehet csinálni. Nem csak tökből, répából, de akár brokkoliból, karfiolból is. Én szeretem több zöldség keverékéből vegyesen, és a gyerekeknek is ízlik így. Ma karfiol-brokkoli-répa kombinációból készült, a párolt zöldségeket leturmixoltam, s onnantól a recept változatlan :)


2012. december 14., péntek

Meggyes-csokis süti (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

A sütőtökös piskótát csináltam meg meggyel és Boci étcsokival, nagyon finom lett! 
Hozzávalók:
- 250 gr sütőtökpüré (sült tök kikanalazott és leturmixolt húsa),
- 160gr kölesliszt,
- 50ml meleg vízben elkeverve 6 teáskanál burgonyakeményítő vagy tojáspótló por,
- 50gr Liga margarin,
- 70 gr xilit,
- kb. fél csomag sütőpor,
- őrölt fahéj,

- 1 tábla Boci étcsoki,
- fél üveg befőtt meggy

A margarint a xilittel, a burgonyakeményítőt a langyos vízzel összekeverem, majd minden hozzávalót összeöntök. A Boci étcsokit apróra vágom (fél kockákra), a meggyel együtt belekeverem a tésztába, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és tűpróbáig sütöm.
Melegen még kicsit lágy a tésztája, de ha kihűlt akkor szépen szelhető, mégis puha finomság lesz!

2012. december 12., szerda

Kókuszos gesztenyerúd (tejmentes, gluténmentes)

Sajnos pontos mennyiségeket nem írtam fel, de 1 rúdhoz a hozzávalók nagyjából:
-1 csomag, azaz negyed kiló gesztenyepüré,
- rumaroma, xilit (cukor) ízlés szerint,
- gabonatejben főtt köles (kb 100gr kölest főztem meg 1 deci víz, 3 deci rizstej keverékében)
- 100 gr mazsola,
- kókuszreszelék

A kókuszreszelék kivételével az összes hozzávalót összegyúrom, a főtt kölesből annyit teszek bele, hogy gyúrható keménységű masszát kapjak. Egy nagyobb darab alufóliát kiterítek, megszórok kókuszreszelékkel, majd a masszát ráteszem és kicsit nyújtom, formázom. Ezután feltekerem a fóliát és fóliázva rudat formálok belőle. Kicsomagolom, megnézem, hogy mindenhol kellően kókuszos lett-e, ha nem, akkor még szórok rá, majd visszacsomagolva pár órára/fél napra visszateszem a hűtőbe.
Szelhető, egészséges finomság lesz belőle!


Répa fasírt (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

A múltkori tökfasírt sikerén felbuzdulva újabb golyóformázásba fogtam. Ezúttal csak répám volt itthon zöldségek közül, így abból készült a fasírtgolyó.

Hozzávalók kb. 20 db kicsi fasírtgolyóhoz:

- 3 közepes szál sárgarépa,
- 1 közepes fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 szelet Shar pan carré gluténmentes kenyér,
- 4 teáskanál kukorica/burgonyakeményítő 50 ml langyos vízben elkeverve,
- só, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, vegamix,
- gluténmentes zsemlemorzsa (Fe-mini)

A répát puhára főzöm és péppé turmixolom (én botmixerrel csináltam). Az apróra vágott hagymát, a pürésített fokhagymát és a vízben elkevert keményítőt a répapüréhez adom. Ízlés szerint fűszerezem. Pici vízzel átitatott kenyérszeleteket a pürébe morzsolom, majd még annyi kenyérmorzsát teszek bele, hogy jól formázható massza legyen. Ezután kis golyókat formázok, amit morzsában megforgatok és közepes lángon olajban megsütök. Nagy sikere volt!


2012. december 7., péntek

Csokis - mazsolás teasütemény (tej-, tojás-, gluténmentes)

Szintén egy sütőtökös recept átdolgozva :) Eredetileg keksz recept volt, de nekem egy puha omlós süteményem lett belőle, tea, gabonatej/kakaó/kávé mellé kiváló finomság!

Hozzávalók:

- 350gr sütőtök püré,
- 300gr kölesliszt,
- 100gr kölespehely,
- 250gr xilit,
- 220gr Liga margarin,
- 2 tk fahéj,
- 2 tk szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 100gr mazsola,
- 1 tábla Boci étcsoki,
- 2 tojásnak megfelelő tojáspótló por elkészítve, vagy 40ml vízben 4 tk burgonyakeményítő

A margarint először a xilittel krémesre keverem, majd hozzáadom a tököt és a tojáspótlót. Egy másik tálba a többi összetevőt elvegyítem ( a csokit apróra vágom), majd a 2 tál tartalmát fokozatosan adagolva összeöntöm. Csomómentesre keverem, majd sütőpapírral bélelt tepsire adagolom a tésztát evőkanállal. Kb. diónyi kis halmokat kell kiadagolnunk, majd előmelegített sütőben kb. 150fokon 20-25 percig sütjük.

Egy kicsit több csokit még elbírt volna, de mi nagyon szeretjük a csokis sütiket, lehet, másnak már úgy sok lenne.


2012. december 6., csütörtök

Sütőtökös piskóta mackó módra (tej-, tojás-, gluténmentes)

Ha már sütőtök szezon, vadászom a sütőtökös recepteket. A múltkori keksz is úgy ízlett mindenkinek, gondoltam sütit is süthetnék. EZT a receptet módosítottam magunkra.
Én 2 mackóformával sütöttem csak, ebből az egyik maci a kisfiam szülinapi tortája lesz. Ő annyi mindenre allergiás, s még nem is eszik darabosat, hogy úgy döntöttem, csak jelképes kis tortát kap, de azért azt úgy készítem el, ha mégis enne belőle, biztos ne okozzon neki gondot.
2 macihoz a hozzávalók (ha többet, vagy egy rendes tepsivel akar valaki sütni, akkor csak dupla-tripla mennyiségre kell felszorozni az összetevőket):
- 90 gr sütőtökpüré (sült tök kikanalazott és leturmixolt húsa),
- 60gr kölesliszt,
- 20ml meleg vízben elkeverve 2 teáskanál burgonyakeményítő,
- 20gr Liga margarin,
- 30 gr xilit,
- kb. ötöd csomag sütőpor,
- csipetnyi só, őrölt fahéj

A margarint a xilittel krémesre keverem, majd hozzáadom a többi összetevőt, s kikent-lisztezett formába öntöm. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 percig sütöm.
Nekem kicsit megrepedt a tésztája, ahogy kiöntöttem a formából, de szerintem 1 évesem nem fog reklamálni emiatt.:) A másik mackót pedig már elfogyasztottam mind, mert nagyon finom lett! :)