"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. február 11., hétfő

Almás táska, túrós táska (tej-, glutén-, tojás-, fehércukor-, élesztőmentes)


A múltkori kakaós csiga recept nagyon bevált, azóta már fahéjas és karobos csigát is készítettem. A barátnőm almás pitéje után nagyon kívántam az almás finomságot, így készült ma almás táska a csiga receptből.

Hozzávalók 8db táskához:
- 250gr gluténmentes liszt (nálam 200gr barna rizsliszt, 50gr hajdinaliszt),
- 80 gr xilit,
- 120ml meleg vízben 8 teáskanál útifű maghéj elkeverve (és utána gyorsan a liszthez kell keverni, hogy nem szívja meg magát túlságosan vízzel),
- 3 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál szódabikarbóna

Almás töltelékhez (8db-hoz):
- 4 db alma,
- 2 teáskanál fahéj,
- negyed citrom leve,
- 2 evőkanál xilit,
- 4 evőkanál hajdinapehely

Túrós töltelékhez (8db-hoz):
- 100gr köles,
- 2 dl kókuszkrém,
- negyed citrom leve, reszelt héja,
- ízlés szerint xilit (2-3 evőkanál)

A tészta hozzávalóit összegyúrom, lisztezett felületen vékonyra nyújtom. Az almát megpucolom, lereszelem, összekeverem a fahéjjal, xilittel, hajdinapehellyel, citromlével. A túró esetében a kölest megfőzöm háromszoros mennyiségű folyadékban, amiből 2 dl kókuszkrém, majd amikor megfőtt, hozzákeverem a xilitet, a reszelt citromhéjat és levet.
A kinyújtott tésztát négyzetekre vágom (úgy 10x10cm-es négyzetekre), a közepére 1 evőkanál tölteléket teszek, majd sarkosan összehajtom. Sütőtpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem kis vízzel még a tetejét, majd 180 fokon úgy 25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat!