"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. január 7., hétfő

Chia mag

Egy kedves barátom, aki tudja, mennyi emésztőszervi panasszal és allergiával küzdünk, tegnap ajánlotta nekünk a chia magot. Soha korábban nem hallottam még róla, felírtam, hogy utána nézek. Ezt ma meg is tettem, és meglepett, hogy mennyi jót írnak róla. Nem is értem, ha ennyire egészséges és ahogy más cikkek is írják, "szuper élelmiszer", akkor miért nem hallottam még róla korábban? Biztos másnak is újdonság lesz, ezért a lényeget kiblogolom.
"Az azték zsálya néven is ismert növény nyári évelő,  1 éves korára eléri az egy méteres magasságot is. Nagyon széleskörű a felhasználása, magában is ehető vízbe áztatva, reggelikhez, főételekhez, italokhoz adható.
A chia mag rengeteg lehetőséget rejt magában a cukorbetegek tüneteinek csökkentése terén, a liszt érzékenyek étrendjének javításában, megreformálásában (hiszen a chia egy glutén mentes gabona), és egy új, könnyű és izgalmas lehetőséget ad a fogyókúrázóknak. A chia mag egyedülállóságát annak köszönheti, hogy néhány alapvető tápanyagot - mint például Omega 3-at, antioxidánst, kalciumot, proteint, káliumot, vasat - szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz.
A chiában kétszer annyi protein található, mint bármely más magban vagy gabonában, ötször annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej, kétszer annyi káliumot, mint a banán, háromszor nagyobb mennyiségű antioxidánst, mint az áfonya, illetve szintén háromszor annyi vasat, mint a spenót."
Források: 
http://www.naturhirek.hu/index.php/gyogynovenyek/gyogynoveny-abc/amerika-gyogynovenyei/708-chia-mag

http://www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/chia_mag__az_egyik_legegeszsegesebb_elelmiszer