"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. február 22., péntek

Gluténmentes almás pite (tejmentes, tojásmentes, fehér cukor mentes)

A recept ugyanaz, mint az almás táskánál, csak másképp "tálaltam" a tésztát és a tölteléket.

Hozzávalók (kb 30x20cm -es tepsihez):
- 200gr gluténmentes liszt (nálam barna rizsliszt),
- 50 gr eritritol,
- 5 tk útifű maghéj 1 dl meleg vízben elkeverve (és mielőtt kocsonyássá válik, a liszthez keverve),
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 3 ek olaj,

Töltelékhez:
- 5 db közepes méretű alma,
- negyed citrom leve,
- 2 evőkanál xilit (aki édesebben szereti, annak 3),
- 5 evőkanál hajdinapehely
- 2-3 tk őrölt fahéj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd ketté osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az almákat lereszeljük, hozzákeverjük a többi összetevőt, majd a tésztára egyenletesen elosztjuk. A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd ha van, akkor négyzet alakú kiszúróval kiszaggatjuk, ha nincs, akkor késsel négyzetrácsosan felvágjuk, s a kis négyzeteket az almára helyezzük. A tetejét kis vízzel lespricceljük, majd 180 fokon kb 20-25 percig sütjük. Miután kíhűlt, a négyzetek mentén szelhetjük. Jó étvágyat!

2013. február 20., szerda

Legújabb alkotások

Virágos poháralátétek:

 Első SBS kendőm:
 

 SBS mintájára terítő:
 Legyező mintás pici lányka sapi:
SBS kendő:

2013. február 17., vasárnap

Ami egy egészséges embernek

soha nem jut eszébe...
Mai programtervünk, hogy elmegyünk itthonról. Ikeába, vagy egyéb boltba is, de nem rövid időre, hanem több órára. Az ebédidő beleesik. És mi nem jutna eszébe egy nem allergiás embernek? Hogy mit és hol fog enni. Az Ikea és a nagyobb bevásárló központok is tele vannak ételekkel, éttermekkel. 2 éve nekem se fordult meg  fejemben, mit csinálunk, ha megéhezünk, hiszen legalább egy hot-dogot biztos tudok venni magunknak.
Ma azonban már úgy kell útnak indulnunk, hogy elcsomagolom az ennivalókat. Nem kis munka van abban, hogy egy hosszabb programot zökkenőmentesen megvalósítsunk. Először is megbeszéltem a gyerekekkel, hogy apa és tesóm az Ikeában fognak enni, de mi abból nem ehetünk. Csomagolok el ennivalót, mi is finomat fogunk enni, így ne szomorkodjanak. Ezután figyelnem kell arra, hogy Marci tegnap evett húst, így ma nem ehet, neki halas rizst tettem el. Dani nem szereti a halas rizst, neki húst sütöttem a rizshez. És ha már étteremben eszünk, legyen valami finomság is, tettem el gesztenyepudingot (gesztenyemassza, xilit, margarin, köles összekeverve) is.
Nagy segítség lenne, ha minden nagyobb étterem-bolt árulna már legalább fő diétákban ehető élelmiszereket, 1-2 előre csomagolt sütit vagy valamit. De ez Magyarországon sokáig nem lesz így.
Sokszor könnyedén veszem ezeket az akadályokat, de sokszor nagyon fáj. Imádkozom minden nap a gyógyulásunkért, és hogy addig is elég erőm legyen ezekhez a diétákhoz.

2013. február 16., szombat

Rántott hús (tej-, tojás-, gluténmentes)

Nagyon kívántam, már bő 1 éve nem ettem. Ma gondoltam, hogy a lehető legegyszerűbb megoldással próbálkozom. Pulykamell húst szeletekre vágtam, sóztam, fokhagymáztam, majd bioboltban kapható kész hajdina kásában megforgattam. Bő olajban lassú lángon aranybarnára sütöttem. Kicsit ropogósabb lett a bundája, mint a panírozott húsé, de nagyon finom lett és nagyon jól esett végre rántott húst enni! Igazán egyszerű, gyors és egészséges recept :)


Miután sokan kérdezték hogy készül a hajdinakása, ezért leírom, hogy ezt így kapni készen bioboltokban, 200gr-os zacskós kiszerelésben. Nem kell készíteni, csak a tányérba szórni és abban megforgatni a fűszerezett húst. Így néz ki:

2013. február 15., péntek

Csokis rúd, gesztenyés csiga (gluténmentes, tejmentes...)

... tojásmentes, élesztő- és fehércukor mentes.) A gluténmentes kakaós csiga tésztáját használtam mindkettőhöz. A gesztenyés csigánál a töltelék volt kakaó helyett gesztenye, a natúr, cukrozatlan gesztenyepürét kevertem össze Liga margarinnal és xilittel, azt kentem a tésztára, majd úgy tekertem fel és szeleteltem. 250gr, azaz egy kocka gesztenyemassza épp elég a 250gr lisztből készült tésztához. Én feleztem az adagot, így készült karobos csiga is (Marcipánnak kakaós csiga helyett).



A csokis rúd esetében a kinyújtott tésztából kis négyzeteket vágtam (kb 5x5cm-eset), és azokba tettem 2 kocka cukormentes étcsokit, amire utána rátekertem a tésztát, benyomkodtam a végeit, hogy ne folyjon ki.
Mind a kettő nagyon finom lett! :)




2013. február 14., csütörtök

Gyümölcsös zselékocka, avagy gumicukor helyett

Dani múlt héten közölte, hogy gumicukrot szeretne enni, csináljak neki. Olvastam neten több helyen is, hogyan lehet elkészíteni, de nálunk cukormentes diétát tekintetbe véve a szörp se jöhetett szóba. Gyümölcsből is csak savanyúbb almát és meggyet eszünk egyenlőre, így ezekkel készítettem el a házi gumicukrot.

A meggyet leturmixoltam kis vízzel, majd ízlés szerint xilitet tettem bele, és fél liternyi turmixolt meggylevet összefőztem 1 teáskanál agar-agarral. Miután pár percet főztem, szilikonos jégkockatartóba és négyzet alakú műanyag dobozba öntöttem. Hűtőben pár óra alatt megszilárdult, a dobozban levőt kockákra vágtam, mellé tettem a virág alakúakat: egy perc alatt elfogyott. :)
Másnap almát préseltem át a gyümölcscentrimmel, azt ízesítettem xilittel és főztem meg agar-agarral. Az eredmény épp olyan finom lett. Én nem nevezném gumicukornak, mert nem olyan az íze és az állaga is csak külsőre hasonlít a gumicukorra, de kóstolásra inkább zselé, ellenben finom és egészséges, a fiúknak pedig nagyon ízlett!





2013. február 11., hétfő

Almás táska, túrós táska (tej-, glutén-, tojás-, fehércukor-, élesztőmentes)


A múltkori kakaós csiga recept nagyon bevált, azóta már fahéjas és karobos csigát is készítettem. A barátnőm almás pitéje után nagyon kívántam az almás finomságot, így készült ma almás táska a csiga receptből.

Hozzávalók 8db táskához:
- 250gr gluténmentes liszt (nálam 200gr barna rizsliszt, 50gr hajdinaliszt),
- 80 gr xilit,
- 120ml meleg vízben 8 teáskanál útifű maghéj elkeverve (és utána gyorsan a liszthez kell keverni, hogy nem szívja meg magát túlságosan vízzel),
- 3 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál szódabikarbóna

Almás töltelékhez (8db-hoz):
- 4 db alma,
- 2 teáskanál fahéj,
- negyed citrom leve,
- 2 evőkanál xilit,
- 4 evőkanál hajdinapehely

Túrós töltelékhez (8db-hoz):
- 100gr köles,
- 2 dl kókuszkrém,
- negyed citrom leve, reszelt héja,
- ízlés szerint xilit (2-3 evőkanál)

A tészta hozzávalóit összegyúrom, lisztezett felületen vékonyra nyújtom. Az almát megpucolom, lereszelem, összekeverem a fahéjjal, xilittel, hajdinapehellyel, citromlével. A túró esetében a kölest megfőzöm háromszoros mennyiségű folyadékban, amiből 2 dl kókuszkrém, majd amikor megfőtt, hozzákeverem a xilitet, a reszelt citromhéjat és levet.
A kinyújtott tésztát négyzetekre vágom (úgy 10x10cm-es négyzetekre), a közepére 1 evőkanál tölteléket teszek, majd sarkosan összehajtom. Sütőtpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem kis vízzel még a tetejét, majd 180 fokon úgy 25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat!

2013. február 9., szombat

Almáspite

Az előző évet egy nagyon sikeres találkozóval zártuk Emiéknél, ennek megismétlése zajlik most, így készültem én is egy kis sütivel, amit az ittlévők legalább kis része ehet :)

Almáspite

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fél csomag sütőporral elkeverve
12,5 dkg Liga margarin
8 dkg xilit
8db alma
1 ek tk. tönkölydara
fahéj, citromhéj

A sütőporos lisztbe belerakok 5 dkg xilitet, belemorzsolom a margarint, összegyúrom, folpackkal betekerem, félreteszem.
Meghámozott almákat apró kockákra vágom, citromhéjjal, fahéjjal és a xilittel elkeverve kicsit megpárolom, majd belekeverek egy evőkanálnyi tk tönkölydarát, hagyom kihűlni. Ezalatt kinyújtom a tésztát, egy kikent, beszórt tepsibe beleteszem, kis peremet is csinálok a tésztából, babbal megszórva picikét elősütöm. Majd beleteszem az almát ( aki teheti, kenhet alá egy kis savanykás lekvárt, az almára szórhat durvára vágott diót), a tetejére a maradék tésztából rácsokat csinálhatunk, én virágos formát szúrtam ki rá.
Addig sütöttem, míg kis színt nem kapott.
                                      

2013. február 6., szerda

Tárkonyos fácánragu (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg fácán mellfilé
- 2 db paradicsom,
- 1 db tv paprika,
- 2 kicsi vagy 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 tk virágoskút ételízesítő,
- 2 tk tárkony (morzsolt, szárított)
- só, bors, pirospaprika
- 2 dl kókuszkrém

A fácán mellfilét megtisztítottam és kockákra vágtam. A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot is apróra vágtam, és fűszerekkel olajon megpárolva készítettem egy pörköltalapot. Megpirítottam benne a húst, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épp elfedje. Amikor a víz egy része elfőtt, beleöntöttem a kókuszkrémet, hozzáadtam a tárkonyt és puhára főztem. Idő közben még egyszer pótoltam a vizet. Kb. 1 órát főztem közepes lángon, és teljes kiörlésű tésztával tálaltam (fiúknak tönkölytésztával, magamnak gluténmentes barnarizs tésztával).

Horgolmányok

Bár ez főzős-receptes blog, azért gondoltam néha közzé teszem a horgolásban elért fejlődésemet, amit ősz óta videóról igyekszem egyre ügyesebben elsajátítani és nagy örömet okoz. Legalább akkorát, mint egy jól sikerült recept :)








2013. február 4., hétfő

Mini kakaós csiga, gluténmentes változat

És persze tej-, tojás-, cukormentes is.
Az előző receptet csináltam meg barna rizslisztből. Viszont örök problémám volt, hogy tojásmentesen a gluténmentes tészta törik. Ebben is megoldást jelentett az útifű maghéj, csak el kellett találni a belevaló mennyiséget.

Hozzávalók 1 tepsihez:
- 240 gr barna rizsliszt,
- csipet só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 50 gr eritritol,
- 2 evőkanál olaj,
- 240ml langyos vízben elkeverve 8 tk útifű maghéj, amit utána gyorsan a liszthez kell adni, különben túlságosan megszívja magát vízzel és nehéz lesz elkeverni
- töltelékhez ízlés szerinti kakaópor és eritritol összekeverve, s egy kis olaj

A tésztát 2 részre osztjuk, így akkora méretű tésztákat kapunk, amik nem törnek. Mindkettőt ugyanúgy összegyúrjuk-nyújtjuk, mint a normál tésztánál. Olajjal megkenjük, rászórjuk a tölteléket, feltekerjük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, 175 fokon kb 20-25 percig sütjük.
A tésztája kicsit vizes lett, egy kis vizet kókusztejjel helyettesítve szerintem lehetne fokozni az ízét :)


Kakaós csiga tej-, tojás-, candida diétában

Régebben volt egy bevált kakaós csiga receptem, de az a candida diétában nem jó, mert élesztővel és keményítővel készült. Tegnap olvastam EZEN a blogon egy nekünk való receptet, azt csináltam meg ma. Egyébként nagyon jó szívvel ajánlom a fent említett blogot mindenkinek, akinek "csak" tej-, és/vagy tojásdiétát, candidadiétát kell tartania, nagyon jó recepteket és hasznos információkat találhat rajta!

A kakaóscsiga recept pedig:
- 25dkg liszt (nálam 20dkg tk tönköly, 50gr barna rizsliszt),
- 1 csipet só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 40gr eritritol,
- 2 evőkanál repceolaj,
- 180ml langyos víz
- ízlés szerinti mennyiségű kakaópor és eritritol, s még egy kis olaj a töltelékhez

A hozzávalókat összekeverjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük olajjal, és az eritritollal kevert kakaót egyenletesen rászórjuk. Feltekerjük a tésztát és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokon kb 20-25 percig sütjük. Sütés közben érdemes egyszer lespriccelni egy kis vízzel, hogy puhább legyen a tészta.

-

Étcsoki (tejmentes, szójamentes, cukormentes)

Találtam a candida diétában is ehető étcsokit, ami tej- és szójamentes is. EZ AZ. A Herbaházban vettem, összetevői: kakaó, xilit, napraforgólecitin.

Nem lesz a mindennapi édességünk, mert méregdrága, de tegnap végre újra tudtam túró rudit csinálni a fiúknak, aminek kimondhatatlanul örültek!

2013. február 3., vasárnap

Kókusztejszínes salátaöntet

Salátát készíteni nem nagy dolog, ízlés szerinti és mennyiségű zöldséget mindenki fel tud aprítani. Azonban mi mindenre érzékenyek lévén öntetet nem túl sok mindent tudunk használni. Tegnap kókusztejszínből sikerült öntetet készítenem a salátára. Legtöbbször csak kis fűszert és olivaolajat teszek rá, de férjem gyrost evett, s nagyon megkívántam valami joghurtos/tejszínes öntetet.
1 nagy adag salátára az öntet:
- 2 dl kókuszkrém,
- fél citrom leve,
- fél deci olivaolaj,
- 1 tk morzsolt oregánó,
- 2 csipet só,
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
összekeverve.  Nagyon finom lett! Én majorannás sült hússal ettem, jó étvágyat!

2013. január 31., csütörtök

Kakaós-kókuszos keksz (tejmentes, gluténmentes)

Eszternél láttam, hogy leegyszerűsítve sütötte meg a sütőtökös kekszet, gondoltam, hogy én is megpróbálom egyszerűbben gluténmentes lisztből candida diétásan.
Az eredmény jó lett, hozzávalók:

- 200 gr sütőtök püré
- 150gr barna rizsliszt liszt
- 100gr kókuszliszt
- 100gr liga margarin
- fél tk szódabikarbóna
- 70gr xilit (mi nem eszünk túl édesen, aki édesebben szereti, tehet még bele)
- 40gr kakaópor (cukrozatlan)

Az egészet összekevertem-gyúrtam, majd lisztezett felületen kinyújtottam, kiszaggattam, s 175 fokon negyed óra alatt megsütöttem.
Itt kakaópor nélkül simán kókuszos kekszként készül:
 Ez a kakaós-kókuszos:

Süti (kakaós, köleses, meggyes, sütőtökös piskótával)

A múltkori sütőtökös piskótát csináltam meg alapnak. Főztem ki kölest xilittel édesített kókusztejben, és tettem bele Szerencsi kakaóport is. Kóstolni kell, sajnos nem mértem ki.
Miután a piskóta megsült, köles megfőtt, rárétegeztem a köleskrémet a piskótára, magozott meggyeket nyomkodtam a tetejére, s még 10 percre betettem a sütőbe, 180 fokra.
A fiúk imádták!

2013. január 22., kedd

Glutén- és tejmentes túrógombóc

A túró rúd(i) ötlete alapján gondoltam, ma hamis túrógombócot csinálok, olyat, ami candida diétában is ehető.

Hozzávalók:

-250gr köles,
- 4 tk xilit (így nem lett túl édes, utólag lehet még beletenni, ízlés szerint),
- 4 ek kókuszliszt,
- 2 dl kókuszkrém,
- fél citrom héja és leve,
- hajdinakása  (gluténmentes morzsa is jó alapvetően, de candida diétában nem javasolt a cukor és keményítő tartalmuk miatt)

A kölest 2dl kókuszkrémmel háromszoros mennyiségű vízben puhára főztem, főzés közben hozzáadtam a xilitet. A citrom héját lereszeltem, majd a levével együtt azt is a kölesbe kevertem. Miután a köles langyosra hűlt, hozzáadtam 4 evőkanál kókuszlisztet (annyit kell, hogy elég kemény formázható állaga legyen), majd gombócokat formáztam belőle, majd megforgattam a hajdinakásában Összesen kb. 25-30 gombóc lesz belőle.
Hajdinakásával készült:
(Készítettem tönkölymorzsás verziót is, ez nem gluténmentes):

2013. január 20., vasárnap

Sütőtökös piskóta (gluténmentes, tojásmentes, tejmentes)

A sütőtökös mackóformájú piskóta recepetet módosítottam úgy, hogy candida diétában is ehessük, azaz keményítő nélkül készítettem.
Hozzávalók:
- 450gr pépesített sütőtök,
- 100gr liga margarin,
- 200gr gluténmentes liszt (nálam fele hajdinaliszt, fele barna rizsliszt),
- 100gr eritritol,
- fél deci víz,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1tk őrölt fahéj,
- 1 tk útifű maghéj örlemény fél deci vízben elkeverve (tojás és keményítő helyett),
- csipet só


A margarint megolvasztjuk, és minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. Egy puha piskótát kapunk, így minden nélkül elég natúr íze van, de a fiaim fél tepsivel azonnal befalták. Kávéhoz, teához kimondottan jó, illetve tortaalapként ezt fogom használni legközelebb. Dani szülinapjára az a tervem, hogy egy ilyen piskótát készítek, s a kakaós-kókuszos kölestorta mintájára készítek rá kakaós-kókuszos krémet, Dani pedig eperdarabokat kért a tetejére. Szerintem nagyon finom lesz :)

Kakaós kókusztorta kölesből (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

...és candida diétában is fogyasztható. A múltkor készített kókuszos kölestortát variáltam át kicsit, miszerint a főtt kölest két felé osztottam, s csak az egyik részt kevertem össze kókuszolajjal, kókuszreszelékkel és eritritollal. A másik feléhez olvasztottam fel Liga margarint, amibe cukrozatlan kakaót, és eritritolt kevertem, s azt adtam hozzá. Ezután a kókuszos részt öntöttem először a kapcsos tortaformába, a kakaósat rá, a tetejére ezúttal is kókuszreszeléket szórtam, pár óra alatt szelhetőre dermedt a hűtőben.

2013. január 19., szombat

Reggelik...

...candida, tej-, tojás-, szója-, olajos mag diétában.
Az egyik, amit eszünk, és gluténmentes is, az a lapótya. Ezt szinte mindig káposztából készítem, hajdina- és barna rizsliszttel. Zakuszkát, padlizsánkrémet kenünk rá, uborkával, paprikával, paradicsommal fogyasztjuk.

A másik, amit a legnagyobb fiam fogyaszthat csak, a középsőnek bevezetni próbálom heti 2 alkalommal, az a teljes kiörlésű élesztőmentes tönkölykenyér. A Sváb pékség gyárt kimondottan anti candida kenyereket és bagettet, amik finomak is. Le is lehet fagyasztani, s kivéve a fagyasztóból még napokig eláll hűtőben tárolva.
Ezt előszeretettel eszik kókuszzsírral és kis sóval, lilahagymával.

A Nominal hajdinakásája is finom kókusztejjel vagy zabtejjel készítve, kicsit édesítve és kakaóporral vagy karobporral. Egészen tejbegríz szerű.

Az Aldiban találtam rozs abonetet, szintén nagyon finom csak simán kókuszzsírral/margarinnal is, rozs és só van csak benne.

Ezentúl Daninak és magamnak csináltam húskrémet, ami bevált, illetve most fedeztem fel egy Marci számára is ehető műkolbászt, szerintem nagyon száraz, és nem igazán kolbász ízű, de Marcipán odáig van érte! Ennek a Bio Abc-nek van több vega húspótlója is, de Marcipán csak ezt eheti.


Bárkinek van még ötlete, szívesen veszem :)

2013. január 18., péntek

Ultimate probiotikum

Erre bukkantam rá keresgélés közben. Ma egy fórumon felmerült a Biogaia kapcsán bennem, hogy utána kellene néznem a L.reuteri-nek. A Biogaia nevű babáknak készült probiotikum csak ezt tartalmazza.
Valóban találtam információkat arról, hogy ez egy bélben lakó természetes jótékony humán baci és fontos számunkra a jelenléte, de azt nem hiszem, hogy csak ezt szedni elegendő lenne. Így kezdtem olyan probiotikumot kutatni, amiben a B.infantis, B.bifidum, L.reuteri és L.acidophilus is mind benne van, s ez vezetett el az Ultimate Probiotic-hoz. Ez még a Bio Kultnál is erősebb, tablettánként 4 milliárd bacit tartamaz, ami dupla annyi, mint a Bio Kultban levő. Persze az ára is húzós.

2013. január 14., hétfő

Kókuszos kölestorta (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes, fehér cukor mentes)

Hozzávalókat nem mértem ki, mert spontán ötlet volt. Ha valaki igényt tart rá, legközelebb méricskélek. Még karácsonykor csinált anyósom ilyet, de ő nádcukorral és mazsolával, amit nem nagyon ehettünk. Az ötlet viszont nagyon jó volt, így ma megcsináltam a hétvégéről maradt főtt kölesből. Egyszerűen összekevertem a kölest érzés szerinti kókuszolajjal, kókuszreszelékkel és xilittel (kóstolni kell), majd kapcsos tortaformába öntöttem. A tetejét is megszórtam kókuszreszelékkel és pár órát állni hagytam a hűtőben. A kókuszolaj megkeményedik, így szelhető, igazán kókuszos finomság lesz belőle.

A fruktóz és candida miatt mi nem tettünk bele mást, de nagyon finom lehet gyümölcsökkel gazdagítva is. Első szülinapi tortának is kiváló! Még a válogatós férjem is elismeréssel mondta, hogy nagyon finom lett, a gyerekek pedig 2 szelettel is ettek belőle, ami után fél órával is még megjegyezte Marcim, hogy milyen finom volt ez a torta. :)

Fontos, hogy hűtőben kell tartani, mert szobahőmérsékleten megolvad a kókuszolaj. Közvetlenül fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből!



Kelkáposztás rizs, egytálétel

Candida, tej, tojás, glutén diétában egyaránt ehető. Az ihletet barátnőm adta, aki hirtelen ötlettől vezérelve a pörköltbe belefőzött kelkáposztát és barna rizzsel tálalta, nekem pedig annyira ízlett, hogy muszáj volt főznöm valami hasonlót.

Hozzávalók:

- kb. 100-120gr barnarizs,
- fél fej kelkáposzta,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 paprika,
- 2 paradicsom,
- 3 teáskanál Virágoskút ételízesítő, (ízfokozó, cukor- és keményítőmentes)
- 2 tk pirospaprika,
- só, bors, vegamix ízlés szerint

A rizst felteszem főni, a zöldségeket felaprítom és egy tálba elkezdek pörköltalapot készíteni. Azaz apróra vágott hagymákat, fokhagymát, paprikát, paradicsomot párolom kis olajon, vizen, fűszerezem, belekeverem az ételízesítőt és addig hagyom, amíg a vizet elfőtte. Akkor hozzáadom a felaprított kelkáposztát, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a rizs majdnem puha, de még nem teljesen, akkor belekeverem, és együtt puhára főzöm az egészet. Idő közben ha kell fűszerezem, a vizet pótolom, de csak kicsivel, hogy a végére elfője.

Aki ehet húst, tehet bele, ez esetben a húst kell először a pörköltalapba keverni, s amikor kicsit puhult, akkor hozzáadni a káposztát, a rizst pedig amikor a hús is majdnem puha.

Probiotikumokról még

Sajnos az előző probiotikumos bejegyzésem módosítani kellett, ugyanis sok honlap tévesen tartalmazza azt az információt, hogy a Pro Gastro Kidben van B. infantis. Nincs benne.

Ezentúl utána olvastam még a témának, és a B.bifidum nevű baktérium is nagyon fontos. Összesen 2 baktérium van, ami állandóan jelen kell, hogy legyen a belünkben, ebből az egyik a B. bifidum, a másik a L. acidophilus. Ezért elkezdtem utána járni annak is, hogy melyik probiotikum tartalmazza a B. bifidumot is. A Bio Kulton kívűl még a Probiotic Complex-et találtam, de ebben összesen 2 fajta probiotikum és FOS (frukto-oligoszacharid) van, ebben a B.infantis nincs jelen és más törzsek sem, így nem túl meggyőző.
A Pearls IC már meggyőzőbb, 6 féle jótékony baci van benne, de ebből is hiányzik a B. infantis, s ebben is csak 1 milliárd hasznos baci van szemben a Bio Kult 10 milliárdos tartalmával.
A Pro Gastro 825 és Immuno aktív 8 hasznos baktériumtörzset tartalmaznak, de a B.infantis ezekből is hiányzik, a Pearls IC-nél azért jobbak.
A gyerekeknek szánt készítményekből a Protexin restore továbbra is a legjobbak közé tartozik, a Bonolact Pro Kidben a 3 fontos baci egyike sincs benne, a Lactivról nem is találtam érdemi információkat, s számomra ismeretlen nevű készítményeket is elolvastam, de szintén nem volt minőségi a tartalmuk. Így bár a Pro Gastro Kid mégse tartalmazza a B. infantist, megmarad a 2. helyen.

2013. január 8., kedd

Kókuszgolyó candida diétában...

... azaz tejmentes, fehérliszt-, fehércukor- és gluténmentes finomság.
Még nyáron csináltam hasonló kókuszgolyót, de valamiért a feledés homályába merült. Tegnap barátnőm készített kölesből kókuszgolyót, a recept tőle van.
Hozzávalók:
-125gr köles,
- 3 evőkanál kókuszzsír,
- 3 evőkanál kókusztejpor,
- 3 evőkanál xilit,
- kb 30 gr kókuszliszt,
- 3 evőkanál Szerencsi kakaópor,
- kókuszreszelék

A kölest megfőzzük, majd hozzákeverjük a kókuszzsírt, kókusztejport, xilitet és a kakaóport. Annyi kókuszlisztet teszünk még bele, hogy formázható masszát kapjunk, majd gombócokat formázunk és megforgatjuk kókuszreszelékben.

Marcipánnak készítettem kakaó helyett karob porral, abból viszont csak 3 teáskanálnyit tettem a masszába, így is érezhető íze lett. Lehet készíteni kakaópor és karobpor nélkül is, ekkor elég 2 evőkanál xilit bele, s finom igazán kókuszos golyókat kapunk.

Mari, köszi az ötletet! :)


2013. január 7., hétfő

Chia mag

Egy kedves barátom, aki tudja, mennyi emésztőszervi panasszal és allergiával küzdünk, tegnap ajánlotta nekünk a chia magot. Soha korábban nem hallottam még róla, felírtam, hogy utána nézek. Ezt ma meg is tettem, és meglepett, hogy mennyi jót írnak róla. Nem is értem, ha ennyire egészséges és ahogy más cikkek is írják, "szuper élelmiszer", akkor miért nem hallottam még róla korábban? Biztos másnak is újdonság lesz, ezért a lényeget kiblogolom.
"Az azték zsálya néven is ismert növény nyári évelő,  1 éves korára eléri az egy méteres magasságot is. Nagyon széleskörű a felhasználása, magában is ehető vízbe áztatva, reggelikhez, főételekhez, italokhoz adható.
A chia mag rengeteg lehetőséget rejt magában a cukorbetegek tüneteinek csökkentése terén, a liszt érzékenyek étrendjének javításában, megreformálásában (hiszen a chia egy glutén mentes gabona), és egy új, könnyű és izgalmas lehetőséget ad a fogyókúrázóknak. A chia mag egyedülállóságát annak köszönheti, hogy néhány alapvető tápanyagot - mint például Omega 3-at, antioxidánst, kalciumot, proteint, káliumot, vasat - szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz.
A chiában kétszer annyi protein található, mint bármely más magban vagy gabonában, ötször annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej, kétszer annyi káliumot, mint a banán, háromszor nagyobb mennyiségű antioxidánst, mint az áfonya, illetve szintén háromszor annyi vasat, mint a spenót."
Források: 
http://www.naturhirek.hu/index.php/gyogynovenyek/gyogynoveny-abc/amerika-gyogynovenyei/708-chia-mag

http://www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/chia_mag__az_egyik_legegeszsegesebb_elelmiszer

2013. január 6., vasárnap

Candida diéta

Írtam már, hogy mindkét kisebb fiam székletéből candida albicans tenyészett ki. Ez már csak azért is meglepő, főleg a kicsinél, mert soha nem evett mesterséges cukrot, se glutént, sem élesztőt, tehát semmi olyat, ami a candida kialakulását okozhatná, csak zöldséget, gyümölcsöt, gluténmentes gabonát és csirkemell húst. Mégis kitenyészett nála.
Eleinte úgy véltük, hogy miután nem táplálkozott egészségtelenül, nem kell/lehet az étrendjén változtatni, máshol keresendő a megoldás. Aztán kiderült, hogy enyhe fruktóz malabszorpciója van, azaz a gyümölcscukrot nem tudja megfelelően lebontani, s ez bizony okozhatta a candida elszaporodását, hiszen a fruktóz így erjedt a vastagbelében, ami a gombáknak jó táptalaj lehetett.
A középső fiamnál már nem végeztünk fruktóz kilégzési tesztet, mert elég egyértelműen produkálta a fruktóz malabszorpció tüneteit, úgyhogy azt gondolom, ezzel megtaláltuk a gyógyulásunk kulcsát, végre! Ugyanis a gomba rengeteg tünetet okozhat, s komolyan hozzájárulhat az ételallergiák kialakulásához is.
Mit tudok akkor változtatni az étkezésükön?
Elsősorban a gyümölcsöket tiltom be, a fruktóz diétában ez candida nélkül is muszáj lenne. Másodsorban tudni kell, hogy a fehércukor, és minden "-óz"-ra végződő cukor fruktózra bomlik, így Marcinál be kell szüntetnem a diétás késztermékeket is. Tulajdonképpen ez is egybevág a candida diétával is, közös mindkét diétában, hogy a cukrokat kerülni kell. A xilit és a stevia, s ahogy olvastam, az eritritol viszont mindkét diétában megengedett, úgyhogy nagy gond nincs, mert én eddig is mindent xilittel csináltam, teákba, folyékony ételekbe steviát tettem. A nagy változást igazából a bolti keksz és bolti reggelizőpehely hiánya fogja okozni. Az utóbbi azért, mert kukoricából van, s a diéta első 2-3 hetében, azaz a szigorú diétában az sem megengedett.
Marcinak minden bizonnyal a gyümölcsök is hiányozni fognak, de meggyet vagy savanyú almát 2-3 hét múlva néha-néha próbálhatok már adni, talán bírni fogja. Barnabi szerencsére még nem panaszkodik.
Ezentúl változást még a fehér rizs kizárása hozza, de szerencsére megeszik a barna rizst is és a barna rizstésztát, és megisszák a kókusztejet. A kölest mérsékelem még Bucinál, helyette hajdinával sűrítek majd főleg. A margarin helyett kókuszzsírt használok, a kókuszt kimondottan ajánlják candidásoknak.
Tulajdonképpen ez a diéta a daganatellenes táplálkozásnak is teljesen megfelel, úgyhogy rosszat minden bizonnyal nem teszek. A diétában én és a legnagyobb fiam is részt veszünk. Jómagamnak szinte biztos, hogy van candidám a tüneteim alapján, Daninak pedig már megelőzésképp és emésztőrendszeri gyógykúraként is jó, ha netán nem lenne ilyen baja. Inkább csináljuk most együtt végig és hozzuk helyre magunkat, mint később Daninál is még komolyabb problémák legyenek, s ahogy írtam, daganatellenes táplálkozásnak is kiváló lesz!
A diéta mellé még nagyon fontos a probiotikum pótlás és a bélnyálka regenerálása. Probiotikumból megvettem a Bio Kultot, 2 napja szedjük is, s miután nem lehet túladagolni, én az első hónapban dupla dózisban fogom adni nekik. Vettem Gastrovit n port, ami kimondottan a vékonybél gyógyulását segíti majd elő, ezzel remélvén a fruktózmalabszorpciót is mérsékelve/megszűntetve.
Kapnak U vitamint préselt nyers káposztalé formájában, ez segíti a bélnyálka regenerálódását, s iszunk oxigénes vizet. Ezentúl pótolom az ásványi anyagokat, valamint zöldségtablettával lúgosítok. Az aloe vera gélt már rég isszák, azt folytatjuk, mert immunerősítésnek nagyon bevált, de az is segíti a bélrendszerük gyógyulását is.

Elég nehéznek érzem, hogy nincsenek konkrét diéta leírások, sok honlapon ütköző és ellentmondásos információkat találok, azért bízom benne, hogy eredményes lesz a kúra. Hosszú idő után először érzem azt, hogy végre jó úton járunk, s nem csak a tüneteket kezeljük, hanem az okot fogjuk megszűntetni, s nyárra reményeim szerint már egészségesek leszünk. Nem gondolom, hogy minden allergiájuk megszűnik fél év alatt, de ha Marcinál és Barnabinál már normális keretek közé lehet szorítani az allergének számát, az is elég lesz. Bizakodó vagyok.

2013. január 4., péntek

Padlizsános uborkapörkölt

A cukkinipörkölt sikerén felbuzdulva készítettem uborkából pörköltet. Padlizsánt azért tettem bele, mert volt itthon, intuitív döntés volt, de az eredmény jól sikerült.

Hozzávalók:
- 2 db nagyobb vagy 3db kisebb fürtös uborka,
- 1 db padlizsán,
- 2 kis/közepes fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 paprika,
- 2 paradicsom,
- 1 bio glutén- és élesztőmentes zöldségleves kocka,
- só, bors, kurkuma, tárkony, vegamix

Az uborkákat megpucolom, majd a padlizsánnal együtt kockákra /karikákra vágom, besózom és úgy fél órára állni hagyom. A hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát felaprítom, majd repceolajon megpárolom. Az uborkát és padlizsánt átmosom, majd beleöntöm a serpenyőbe és azt is átpirítom. Ízlés szerint fűszerezem (én nagyjából 1tk kurkumát, 2 tk tárkonyt és 2 tk vegamixet tettem bele). Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd amikor forr, beleteszem a zöldségleves kockát. Keverés után lefedve közepes lángon puhára főzöm.


Enyhén, kellemesen savanykás íze lett, barna basmati rizzsel tálaltam, de miután az elfogyott és a fiúk még kértek, kukoricalisztből készült tésztát főztem ki hozzá.

Hagymás - tejszínes tészta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók:

- 4 dl rizstejszín,
- 2 fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- só, bors, vegamix, oregánó, kurkuma,
- kis repceolaj
- 250gr gluténmentes tészta 

A hagymát csíkokra vágtam, a fokhagymát nyomóval szétzúztam és kis recpeolajon üvegesre pároltam. Azután ízlés szerint fűszereztem, én sok fűszert tettem rá, hogy a rizstejszín sajátos ízét elvegye ( tk kurkuma, 2 tk szárított - morzsolt oregánó és 1 tk vegamix került rá), majd rizstejszínnel átforraltam és főtt tésztával tálaltam. Ma barna rizzsel vitték a fiúk az oviba, remélem azzal is ízlik nekik. Az íze egészen hasonlított a carbonara tészta öntetére, aki teheti, egy kis csíkokra vágott pirított sonkával még megbolondíthatja :)




Probiotikumokról - eredmény

Többen közösen utána néztünk, melyik probiotikum jó. Egyöntetűen a Bio Kult nevű probiotikum nyerte a választást, nem lehet véletlen az sem, hogy később egy oldalon is ezt találtam.

Ezentúl jó nagyon a vékonybél problémáira a Gastrovit N por, ezt fruktóz malabszorpciósok és laktózintoleránsok is fogyaszthatják.

Bár a Bio Kult gyerekeknek is adható, azért megnéztük a kimondottan gyerekeknek készült probiotikumokat is. A Protexin restore  nyerte a "versenyt",  7 féle jótékony baktériumtörzset és 10 a 9-iken élő csíraszámot tartalmaz, benne van a fontos B. infantis és L. acidophilus is. A Pro Gastro kidről sok honlapon sajnos téves az információ, mert nem tartalmazza a B. infantis-t, csak a L. acidophilust, és összesen 6 féle baktériumtörzset. Viszont ezeket 10 a 9-iken mennyiségben.
Saját észrevétel, hogy a fruktóz malabszorpciós fiaim a Proetxin restore-t nem bírták, abban nagyon sok (99%) a frukto-oligoszacharid. Ez a probiotikumok prebiotikuma, azaz a jelenléte fontos a probiotikumban, de a furktózos gyerekeknél szerintem fontos, hogy akkora mennyiség legyen csak benne, amennyit a probiotikumok hasznosítani is tudnak, így nem okoz gondot.