"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. november 19., hétfő

Még egy kicsit a szoptatásról - allergiamegelőzésről

Találtam egy nagyon jó cikket, a ránk vonatkozó részt idézem, ami a fél éves kort betöltött babákról szól:

"Ha a babánk eddig csak anyatejet kapott, és nem akarjuk elválasztani, nincs okunk arra, hogy bármilyen tejfélét bevezessünk az étrendjébe. Az anyatej mennyiségének nem kell csökkennie, a változás annyi, hogy szépen lassan másféle ételeket is adunk neki a szoptatás mellett. A tejtermelés nem csökken, ha nem korlátozzuk a szoptatások számát. A tej minősége pedig – a közhiedelemmel ellentétben – nem romlik. Az elválasztó (vagy kettes) tápszer nem arra való, hogy anyatej mellett adjuk a kisbabának. Ezt azoknak a babáknak találták ki, akiket féléves koruk előtt is tápszerrel tápláltak. A szoptatott babának nincs szüksége tejpépre, tejes bébiételre, bébidesszetre sem, sőt jobb, ha ezeket nem kínáljuk egyéves korig, hiszen a tehéntejfehérje növelheti az allergia kialakulásának veszélyét. A tehéntej bevezetését akár kétéves korig is kitolhatjuk, sőt teljesen el is kerülhetjük, ha valamiért ez a célunk. A tehéntej egyáltalán nem kötelező része a táplálkozásnak. Egyetlen állatfaj sem issza természetes körülmények között más állat tejét. Tej nélkül is lehet egészségesen táplálkozni."

Már csak 1 hét

... ha van bármi, amit elkészítenél és felajánlanál, jelentkezz ITT!


2012. november 15., csütörtök

Amarántos gesztenye desszert - könnyű és finom

Hozzávalók:
- 250gr gesztenyepüré,
- 10 evőkanál puffasztott amaránt,
- 1 dl rizstej,
- rizs tejszínhab, csipetnyi kakaó/karob por
(- ha natúr gesztenyepürét használunk, akkor ízlés szerint xilit/cukor és egy kis rumaroma)

A rizstejbe áztatjuk a 10 evőkanál amarántot, miután megpuhult, belekeverjük a gesztenyepürébe, az egészet kis tálkákba adagoljuk, s rizstejszínhabbal tálaljuk. Nagyon egészséges és tápláló finomság.

2012. november 14., szerda

Lelki ajándék a mai napra

Egy kedves barátomtól kaptam, megosztom veletek, legyen szebb napotok általa:

Sonkás-sajtos tekercs (tej-, tojás-, szója-, búzafehérje és kukoricamentes)

Palacsinta tészta alapján kísérletezgetem az ideális reggelit. Ugyanis nem csak az a fontos, hogy a fent felsorolt alapanyagoktól mentes legyen az ennivalóm, de inzulinrezisztens lévén a megfelelő szénhidrátra is oda kell figyelnem. A gluténmentes lisztek nem túl ideális választás számomra, nálam engedett a zabliszt, így azt keverem a különböző lisztekkel, pelyhekkel, s mindezt úgy, hogy a gyerekek is ehessék.

Hozzávalók kb. 6 db-hoz:

-10gr puffasztott amaránt,
- 20 gr zabpehely liszt,
- 20 gr rizsliszt, (gluténmentes diétában 10gr amaránt és 40gr rizsliszt is használható)
-2 tojásnak megfelelő tojáspótló por elkészítve (Loprofin port használok, az kukoricamentes is),
- 1 evőkanál olaj,
- 1dl zabtej/rizstej,
- fél dl ásványvíz

- Viofast sajt (natúr vagy mozarella ízű)
- sonka (diétában használható, pl. EFEF)
Az egészet csomómentesre keverem, s a palacsintához hasonlóan megsütöm, de csak 1 kis merőkanálnyit helyezek a serpenyőbe, így egy kb 10 cm-es átmérőjű kört kapok, s ezeket a kis palacsintákat sütöm meg. Ezután kenyérként megkenem margarinnal, teszek rá egy szelet sonkát, s vágok 1 csíkot a Viofast sajtból majd feltekerem. Paradicsommal tálalom.
Jó étvágyat!

2012. november 9., péntek

Szoptatás fontossága az allergiamegelőzésben (és az antibiotikumról)

Tegnap délelőtt néztem egy műsort, ami nagyon felháborított. Azóta foglalkoztat a gondolat, úgy döntöttem, ma "papírra vetem".
A műsorba egy 2 gyerekes kismamát hívtak be beszélgetni. Nem tudom, hogy "híresség" volt-e vagy hétköznapi ember, én mindenesetre nem ismertem. Ami engem felháborított, hogy a műsor beillett volna egy többek közt cumisüvegeket gyártó cég reklámjának is, ugyanis a szerintem a körülbelül 2, de maximum 3 hós csecsemőt az anyuka egy ilyen üvegből táplálta az interjú során. Természetesen nem tudom, mi volt az üvegben, egy kis jóindulattal még azt is feltételezhetném, hogy anyatej, de ebben az esetben is nagyon dühít a dolog, mert akkor miért nem szoptatta a babát és miért üvegből adta neki a tejet?
Köztudott, hogy a nők nagy része nem szervi okok miatt nem szoptat. Az is tény, hogy sokszor nem a segítség és az információk hiánya miatt nem táplálja természetes módon a kicsinyét, hanem azért, mert nincs önbizalma! Nem kap támogatást sehonnan, nem hisz benne senki, ő se hisz magában. Mindenhol a tápszergyártó és babaétel gyártó cégek reklámjait látják, az orvosok többsége is "csak a biztonság kedvéért" már szülés előtt tápszerrecepttel látja el "jószándékúan" a kismamát, s utána csodálkozunk, hogy a gyermekeink nem szopnak.
Az is köztudott, hogy a médiának hatalmas szerepe van ebben! S ez a tény az, ami miatt ez az interjú alatti üveges táplálás kiverte a biztosítékot nálam. Nők ezrei nézik az ilyen műsorokat, s tudat alatt már azt ültetik el bennük, hogy az a normális, amit ott látnak.
Miért nem lehet egy szoptatós anyát hívni a műsorba? Nem kell ország-világ előtt pőrén etetnie a csecsemőjét, már fantasztikus megoldások vannak arra, hogy az etetés minden helyzetben intim maradhasson. Egy kendőben, egy lepellel eltakarva, szoptatós ruhában..., akárhogy! Mégis a bizonytalan, a támogatottságot nélkülöző nők azt látnák, hogy igen, aki kisbabát szül, az utána szoptatja. S ez a helyes. Ezt kellene közvetítenie a médiának, ezt kellene támogatnia az orvosoknak, védőnőknek!
Hogy jön mindez az allergiához?
3 allergiás kisgyermeket nevelek. Sok mindennek utána olvastam, s nem egy helyen találtam feketén-fehéren leírva, hogy a szoptatás csökkenti az allergiák kialakulásának kockázatát! A sokak által félreértelmezett gluténbevezetés is erre apellál, miszerint a csecsemő akkor ismerkedjen meg a gluténnal, amikor még szopik! Ebbe a témába nem mélyedek most bele, mások (LLL honlapon és ITT pl.) nagyon jól leírták, hogy 6-7 hónapos kor között ideális a glutén bevezetése a szoptatás mellett, s nem korábban!
Azon csecsemőknek, akik csak anyatejet fogyasztanak, teljesen más bélflórájuk alakul ki. Egészségesebb, olyan, amire egy  babának szüksége van. Ma már bizonyított, hogy az anya probiotikum, vitamin, omega 3 zsírsav fogyasztása a tejen keresztül a babát is óvja és segíti az allergia megelőzését. Amennyiben pedig kialakult már az allergia, az anya diétája mellett továbbra is a szoptatás a legjobb gyógymód! Ezt a WHO alapelvek közül másoltam ki:
"Szoptatás optimális időtartama:
     • minimum 4, de lehetőleg 6 hónapig MINDEN CSECSEMŐNEK!
     • (nem csak „high risk” bébiknek)
      megelőzhető vele:  – gyermekkori atopiás ekcéma
    – allergiás asztma (5 éves korig)
                                        – ételallergia (főleg tehéntej): 2 éves korig"

Egészen pár hónappal ezelőttig nem is létezett olyan tápszer, amibe ha csak kicsi vagy nagyon feldolgozott mértékben, de ne lett volna tej. (Illetve szója alapú tápszerek voltak, de a szója is erős allergén és nagyon sok babának az is gondot okoz.) A legtöbb baba pedig épp a tehéntejre allergiás! Mégis volt ismerősöm, akinek megkérdezte az orvosa, hogy szoptat-e diéta mellett, vagy tápszert választ, az utóbbi jobb, mert nehéz diétázni.?!?!? Nem is értettem, mi az, hogy nehéz diétázni?
Eleve a gyerekemért mindent elvet vallom, másodsorban pedig a gyereknek így is, úgy is diétáznia kell, neki nem lesz nehéz??? Az orvos akkor tesz jót, ha támogatja az anyát a diétában, segítő tanácsokkal látja el, ahelyett, hogy megijeszti vagy lebeszéli róla! Mégis a legtöbb kismama, aki szoptatni akar diéta mellett, fórumokon és blogokon talál segítséget, nem a védőnőknél és az orvosoknál (tisztelet a kivételnek - nem kétlem, hogy vannak kivételek, de sajnos én nemigen találkoztam még vele, a gyerekeim orvosát leszámítva).

Mindezt pedig úgy írom, hogy középső fiamnál 9 hónapig tartottam tejdiétát, a kicsinél pedig 8 hónapig tej-tojás-szója-olajos mag-csoki diétát. Tudom, hogy egy tejdiétát tartani egész könnyű, egy összetett diétát pedig mennyire nehéz, de az is kivitelezhető.

Saját bőrünkön tapasztaltam az antibiotikum hatását is. Nem gondolom, hogy önmagában az antibiotikum szedése allergiát okoz, de az arra érzékeny egyéneknél, akiknek már öröklött hajlama van rá, vagy már van valamilyen kialakult táplálékallergiája, azoknak sokat ronthat az allergiáján. Több kismamával és fórumokon beszélgetve is nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb allergiás csecsemő már születésekor vagy első heteiben átesett antibiotikumos kezelésen. Természetesen sokszor van szükség rá, van, hogy elkerülhetetlen az antibiotikum szedése. Nem azt mondom, hogy indokolt esetben ne kapjon a baba, de azt mondom, hogy ekkor az anya fokozott szoptatása és az anya probiotikum fogyasztása segíthet csökkenteni az antibiotikum okozta káros hatásokat. Ha pedig van rá mód, más, alternatív megoldás, akkor inkább olyan gyógyterápiát válasszunk, ne az antibiotikumot!

2012. október 25., csütörtök

Rakott karfiol (tej- és gluténmentes)

Hétvégén anyósom csinált rakott karfiolt, s annyira ízlett, hogy muszáj volt nekem is csinálnom. Igyekeztem úgy készíteni, hogy nagyon sok egészséges és daganatellenes alapanyag legyen benne, és megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátot tartalmazzon.
Hozzávalók (kb 5-6 főre):
-1 fej karfiol,
- 2-3 db sárgarépa,
- 100gr quinoa,
- fél kiló csirkemell filé,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 2 db tv paprika,
- 2 db paradicsom,
- 2 db bio zöldségleves kocka (Alnatura ízfokozó-, glutén- és tejmentes)
- 1 tk kurkuma, 1 tk pirospaprika
- só, bors, zöldfűszeres só
- olaj (repceolaj)
(- 2dl rizstejszín)

A karfiolt rózsákra bontom, megmosom, a répát megpucolom és karikákra vágom, majd együtt felteszem párolni ( így jobban megmaradnak a rákellenes vegyületei). A quinoát 2x-es mennyiségű enyhén sós vízben megfőzöm, a többi alapanyagot pedig pörköltesen készítem el. A  hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot felaprítom, és megpirítom egy kis olajon. Hozzáadom a kockára vágott csirkemellet, fűszerezem, majd ha kicsit pirult, felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, s főni hagyom. Amikor kell, a vizet pótolom, s még főzés közben belekeverem a 2 leveskockát.
A megpuhult répás karfiolt egy sütőtálba öntöm, hozzákeverem a megfőtt quinoát, majd az egészet leöntöm a pörkölttel. Nekem sajnos nem volt itthon, de szívem szerint a tetejére elkentem volna 2 dl rizstejszínt úgy, hogy előtte 1-2 gerezd összenyomott fokhagymát belekevertem volna.
Az egészet sütőbe teszem és 170-180 fokon 20-25 percet sütöm.

Nagyon finom, laktató, alacsony szénhidráttartalmú és tele van az egészségünk megőrzéséhez szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

2012. október 23., kedd

Gluténmentes és tej-, tojásmentes csokis süti

Erikától kaptam a linket ehhez a recepthez.  Nagyon örültem, hogy ezen már módosítanom is alig kell, s a fiúknak és nekem is a csokis sütik a kedvencünk :)

Hozzávalók:
- 150 gr rizsliszt,
- 100 gr gluténmentes zabliszt,
- 140 gr xilit,
- fél csomag sütőpor,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 3 evőkanál Szerencsi kakaópor,
- 1 tk őrölt fahéj,
- 1 tk vaníliás cukor (Aldiban kapható Bella márkájú csak vaníliaport és cukrot tartalmaz),
- 2,5 dl víz,
- 2 tk ecet (almaecetet használtam),
- 1,2 dl étolaj (repceolajjal csináltam)
- 1 tábla glutén- és tejmentes étcsoki

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd beleöntöm a vizet, ecetet és az olajat is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és 175 fokon kb. 30 percet sütöm.
Miután megsült, sütőpapírostul tálcára teszem hűlni. Óvatosan kell áthelyezni, mert nagyon omlékony.
Megolvasztok 1 tábla Boci étcsokit, s elkenem a tetejére. Hűtőben pár órát állni hagyom, amikor a tetején megdermed a csoki, fogyasztható.
Nagyon finom puha süti lesz!




2012. október 17., szerda

Tejszínes tonhal kelbimbós tésztaágyon (tej- és gluténmentes)

Hozzávalók (3 főre):
- 200 gr kelbimbó
- 200 gr rizstészta
- 2 tonhalkonzerv (Rio mare-t szoktam használni)
- 2 dl rizstejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kupak almaecet
- só, bors, petrezselyem

A kelbimbót puhára párolom, a rizstésztát megfőzöm. Amíg ezek elkészülnek, serpenyőbe öntöm a 2 tonhalkonzervet, összenyomom a 2 gerezd fokhagymát és a hallal együtt a konzerv saját olajában kicsit megpirítom. Sózom, borsozom, 1 tk apróra vágott petrezselymet szórok rá, majd ráöntöm a rizstejszínt és az almaecetet. Forralok rajta egyet, és kész.

Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető étel, ami sok értékes tápanyagot tartalmaz. A konzerv, ha jót választunk, saját lében vagy olivaolajban van eltéve, ami omega3-ban gazdag. A tonhal önmagában nagyon értékes: "Magas proteintartalma és alacsony energia tartalma miatt (200 kcal/100 g) a sportolók, fogyókúrázok kedvelt étele. Húsa szelént, magnéziumot, B vitaminokat, omega 3 zsírsavakat tartalmaz. ... A konzerv tonhal lehet olívaolajos, növényi olajos vagy saját levében eltett. Kutatások azt bizonyítják, hogy a saját levében eltett tonhal tartalmazza a legtöbb omega 3 zsírsavat. " (Forrás:http://www.mindmegette.hu/tonhalat-mertekkel-43806)
Rizstásztából érdemes barna rizsből készültet venni (nekem most sajnos fehér volt csak itthon). Megfelelő mennyiségben (3-4 evőkanál) fedezi a szénhidrátszükségletet.
A kelbimbóról, mint daganatellenes táplálékról, már volt szó a blogban. Ezentúl biztosítja a rostot és sok vitamint is az ebédünkhöz: "  A növény a benne lévő szulforafánnak köszönhetően serkenti a májban azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek a méreganyagok kiválasztásáért felelnek. A vegyületnek köszönhetően a kelbimbócsökkenti a daganatos betegségek kockázatát is. ... Emésztésserkentő tulajdonsága többek között magas rosttartalmának köszönhető: a bélrendszerbe kerülve ezek a rostok letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat. ... kelbimbó mindemellett kiváló C-, illetve - anyagcsere-javító - B-vitamin-forrás, ráadásul vízhajtó hatású káliumban is bővelkedik. A növény jellegzetes ízét a sinigrin nevű fitovegyület adja, amely kutatások szerint rákellenes hatású." (Forrás:http://www.femina.hu/fogyokura/csokkenti_a_hasi_zsirt_salaktalanit_es_finom)


Ajánló

Nemrég bukkantam rá a Match-ben erre a gabonakására:

Tej-, cukor-, glutén-, mesterséges színezék mentes, 60% köleskása, 40% kukoricadara. Meleg rizstejbe keverve tejbegrízhez hasonló ízű és állagú finomságot kapunk. Fél perc alatt elkészíthető, nem kell főzni, s nagyon egészséges, tápláló finomság. Gyümölccsel, lekvárral, kakaóval, fahéjjal..., bármivel ízesíthető :)

2012. október 16., kedd

Dörmi kismackó gluténmentes, tej- és tojásmentesen házilag

Nagyon gyakran hangzik el a fiaim szájából a "Bárcsak ehetnék ilyet!" című mondat. Odafigyelek arra, hogy mi az, amire a fiúk vágynak, s amire lehetőség van, azt igyekszem megvalósítani. Dani legutóbb a Dörmi kismackóra mondta, hogy bárcsak ehetne. Abszolút átérzem a vágyát, hiszen ő még emlékszik, hogy régen evett ilyeneket, s ha már az íze nincs is az emlékeiben, azt tudja, hogy szerette.
Az Aldiban láttam gyerekeknek való sütőformát. Igazából abszolút normál sütőforma, csak méretében gyerekre szabták. Volt mackó formájú is, 2db egy csomagban. Megvettem, s ma abban sütöttem nekik Dörmi macit.
4 mackóhoz kell:
200gr liszt (én 150gr rizsliszt és 50gr gluténmentes zabpehelyliszt keverékével csináltam, de 100% rizsliszttel is jó),
2dl 100% almalé,
70gr xilit,
1 csipet só,
1 csomag sütőpor,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
4 evőkanál étolaj (én repceolajat használok),
8 kocka Boci étcsoki
Az almalevet a xilittel, a lisztet sóval, szódabikarbónával és sütőporral összekeverem. Összeöntöm őket, csomómentesre keverem, majd hozzáadom a 4 evőkanál olajat. A maci sütőformát kikenem tejmentes margarinnal (Ligát használok), megszórom rizsliszttel, s beleöntök megfelelő mennyiségű piskótatésztát. Az étcsokikat kockákra töröm és a kockákat is elfelezem, majd egy maciba 2 kocka (4fél) étcsokit nyomok, úgy, hogy a tészta ellepje. Légkeveréses sütőben 175 fokon aranybarnára sütöm (kb 15-20perc).
Méretre nagyobb, mint a bolti, így én Dörmi nagymackónak neveztem el. A fiúk nagyon örültek neki, egy pillanat alatt elpusztították!
Macipár:
 Széttörve belülről:
 Elfogyott:



2012. október 15., hétfő

Költözés

Egy ideje zavart, hogy olyan címen érhető el a blogom, ami nem vág egybe a blog tartalmával. Rászántam magam, és új címet választottam. Olyat nem sikerült, ami igazán hűen tükrözi, amit szerettem volna, de sokkal közelebb áll a valósághoz.
Köszönöm mindenkinek, aki az új oldalon továbbra is velem tart és várok mindenkit szeretettel, akinek valamilyen ételallergiája van, gluténérzékeny vagy csak egészségesebben szeretne élni! Az általam közzétett receptek soha nem tartalmaznak ízfokozókat, fehér cukrot és fehér lisztet (esetleg fehér tönkölylisztet, de annak a felszívódása és szénhidrát tartalma sokkal lassabb/kevesebb, mint a fehér búzaliszté), tejet, tojást, szóját és ezek származékait sem!

Gluténmentes gabonák: A köles

ITT találtam jó leírást a kölesről, a lényeget bemásolom :)


"A köles igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban. ...
Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink és egész szerveztünk egyedülálló módon csak az ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. ...
Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni. ... Az emberi és állati szervezetben is nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.
A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.
Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.
Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.
A köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos állapotok – mint pl. a hólyaggyulladás – köles étrend mellett rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet."

2012. október 14., vasárnap

Könyvajánló

Nem csak autista gyereket nevelőknek, minden embernek ajánlom könyvet:  Dr. Natasha Campbell - Mcbride: GAP - szindróma - Az emésztés és a pszichológia kapcsolata



2012. október 13., szombat

Akció

Diéta ABC osztotta meg a Facebookon, miszerint október 15-21. között sok termékre 25% kedvezményt ad. Ezentúl minden hónap 3. hetére tervez mostantól ilyen akciót. Bővebb információ ITT.

2012. október 12., péntek

Újra kálciumpótlás

Megkérdeztem a doktornéninket, hogy amennyiben az ételekkel nem tudok elég kálciumot a gyerekek szervezetébe juttatni, mit ajánl. EZT a készítményt javasolta, mint legjobban felszívódó és a szervezetünk számára legjobban hasznosítható kálcium pótlást. Ugyan tojáshéjból készítik, de a gyártó azt mondta, nincs benne tojásfehérje, s ezidáig a tapasztalatok is azt mutatják, hogy biztonsággal adható tojásallergiások számára is.

Mintaebéd fehérjeallergiásoknak

Miután középső kisfiamnál nyilvánvalóvá vált, hogy a fehérjékre allergiás, egyszerűbb lett az életünk. Már bátran használok fűszereket és zöldségeket a főzéshez.
Fontos, hogy minden fontos tápanyagot megkapjon, így eszerint igyekszem összeállítani a napi menüjét.
Ebédre sokszor van leves.
Ma karfiolleves volt, amiben hagyma, fehér- és sárgarépa, fokhagyma, petrezselyem, kurkuma és sok zöldfűszer volt. Az allergia óta tejföl és galuska, liszt nélkül készül, de ugyanolyan sok zöldséggel, ahogy a daganatellenes táplálkozás kapcsán már megírtam, hiszen rengeteg értékes tápanyagot lehet egy karfiollevesbe sűríteni. Most azonban puffasztott amaránttal esszük, így fehérjéhez is jut a csemetém a sok más értékes ásványianyag mellett, amit az amaránt tartalmaz.
Második fogásként pedig petrezselymes krumplit főztem repceolajon pirított petrezselyemmel, ezzel a megfelelő szénhidrát igényt is biztosítottam, mellé pedig hús helyett kockára vágott kígyóuborkát, felezett olivabogyót kevertem össze kicsi olivaolajjal. A repceolaj is valamennyire, de az olivalolaj igazán jó Omega 3 forrás, a nyers zöldség lúgosít, a kígyóuborkáról pedig ezt lehet tudni:
"Tápértéke nem jelentős, étrendi hatása azonban annál inkább. Hűsítőleg hat az emésztőszervekre, a légzőszervekre és a gyulladt, napégette bőrre is. Magas káliumtartalma serkenti a veseműködést és fokozottan méregtelenít. C-vitamin tartalma - bár nem kiemelkedő - az elfogyasztott nagy mennyiségnek köszönhetően mégis fontos szerepet tölt be a vitaminpótlásban." (Forrás: http://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/kigyouborka-nok-legjobb-baratja/1919/)
Az olivabogyó szintén nagyon egészséges: "Az olajbogyó alacsony fehérjetartalma mellett magas tápértékű és ideális mennyiségben tartalmazza az összes alapvető aminosavat, emellett pedig rostanyag-tartalma miatt könnyen emészthető. Ásványi anyag tartalmát tekintve kiemelendő fontosságú a kalcium- és vastartalma, illetve még érdemes megemlíteni, hogy A, C és B1 vitamint is tartalmaz." (Forrás: http://www.extenda.hu/fobb-agazatok-termekek-elelmiszeripar-olajbogyo)

Jó étvágyat!

Gluténmentes gabonák: az amaránt

Már írtam a kölesről, mint nagyon értékes tápanyagokat tartalmazó és sokoldalúan felhasználható gluténmentes gabonáról. A quinoát is "bemutattam". Ezek mellett még gluténmentes a hajdina és az amaránt. Mi az utóbbit használjuk szinte napi szinten.
Amarántot lehet kapni már sok helyen puffasztott formában, így lehet müzlit, reggeli gabonakását dúsítani vele, főzeléket sűríteni, de akár hús panírozásához is használható (ez utóbbit még nem próbáltam, mások mondták). Én levesbe szoktam tészta helyett szórni.
Pár szó az amarántról:
"Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. ...; 
Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:

Fehérje (%)
Lizinhányad (%)
Szénhidrát (mg)
Kalcium (mg)
Vas (mg)
Magnézium (mg)
Amaránt
16
8,5
63
162
10
280
Búza
10
3,5
71
41
3,3
20
Amaránt/búza
160%
243%
89%
395%
300%
1400%
Kukorica
9
2,5
74
20
1,8
7
Rozs
13
4
73
38
2,6
-
Hajdina
12
5,8
72
33
2,8
-
Rizs
7
2,7
77
32
1,6
13
Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.
Amaránt
75
Tehéntej
72
Szója
68
Árpa
62
Búza
60
Földimogyoró
52
Kukorica
44
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
Felhasználási módok végtelen tárháza"


2012. október 11., csütörtök

Ép testben ép lélek

Mindenki ismeri ezt a mondást. Szerintem fordítva is igaz. Kiegyensúlyozott lelki életünk, testi-lelki harmóniánk hozzásegít a fizikai betegségek gyógyulásához. Ezért kezdtem el horgolni.
Még tavasszal alkottam meg az első horgolt darabjaimat, de jött a nyári szünet, mindegyik csemetém itthon, nyáron ejtettem meg az egészségügyi nagyszervízem is, nem maradt időm horgolni. Szeptemberben aztán újult erővel és lendülettel vetettem bele magam a tanulásba.
Nagyon élvezem, szeretem csinálni, ez az első olyan kézműves tevékenységem, amiben sikerélményem van és örömömet lelem. Sokkal jobban vagyok testileg és lelkileg is.

Pár kép az eddigi alkotásaimról. Akik tudnak horgolni, látják, hogy nem nagy dolgok, de én mindegyikre büszke vagyok, hiszen az én kezeim közül kerültek ki :)







2012. október 8., hétfő

Gluténmentes és tejmentes túró rudi (fruktóz malabszorpcióban is)




Hozzávalók:
- 100gr köles
- 3 dl rizstej
- negyed citrom leve és héja
- 1 tábla (10dkg) gm-tejmentes étcsoki, (ha Plamil cukormentes étcsokit veszünk, fruktózmalabszorpcióban is ehető)
- 3 evőkanál xilit
- 3 evőkanál tejmentes (Liga) margarin
- 1 csipet só

Kölest kb. 3 dl rizstejbe felteszem főni, 3 evőkanál xilittel és egy csipet sóval ízesítem. Amikor puhára főtt, beleöntöm negyed citrom levét és finomra reszelt héját (kicsi citromból fél is mehet bele), kicsit átdolgozom botmixerrel, ezután hűlni hagyom.
Felteszem forró víz fölé másik tálba az étcsokit, miután megolvadt, belekeverem a 3 evőkanál margarint.
Kibélelek 1 őzgerinc formát folpackkal, beleöntöm az olvasztott csoki felét. Hűtőbe teszem, s amíg dermed, a kölest botmixerrel kicsit eldolgozom. A dermedt csokira öntöm a kölest, és a maradék étcsokit, majd fél napra hűtőbe teszem. Ha megdermedt a csoki, akkor szelhető túró rudihoz hasonló ízű finomságot kapunk.

Ha van türelmünk, csinálhatjuk úgy is, hogy hosszú rudakat formázunk a kölesből és úgy öntjük le csokival, de nekem ehhez nem volt. Sőt, én csak fagyasztóba teszem 2órára, akkor hamarabb megdermed és nem kell rá fél napot várni :).



2012. szeptember 30., vasárnap

Gluténmentes reggeli toast

Nem csak gluténmentes, de tejmentes, tojásmentes, szójamentes és kukoricamentes is.
Hozzávalók kb 6 db-hoz:
-150gr kölesliszt,
- 3 evőkanál burgonyakeményítő,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 2 dl rizstej,
- 0,5 dl langyos víz,
- 1 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál tejmentes margarin (pl. Liga),
- 1 mokkáskanál só,
- 5 szelet mindenmentes felvágott (én EFEF szója-glutén-laktózmentes baromfipárizsiját szeltem bele)

A keményítőt a langyos vízzel összekeverem, majd hozzáöntöm a rizstejet, beleöntök minden hozzávalót és csomómentesre keverem. A párizsit kis kockákra vágom, és azt is belekeverem. Eközben bekapcsolom a melegszendvicssütőt, s amikor felforrósodott, kis olajjal kikenem a sütőfelületét, majd belemerem a tésztát. Addig sütöm, amíg szép aranybarna színt kap.



2012. szeptember 29., szombat

Pörkölt kicsit másképp, cukkinivel, kölessel - egytálétel

Minap csináltam Marcipánnak is ehető pörköltet és kölest főztem ki hozzá köretként.
A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főztem. Fél kiló csirkemellet felkockáztam, 1 tv paprikát, 2 közepes fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát és 1 közepes sárgarépát felaprítottam. Az egészet megpirítottam olajon, majd egy kis vizzel felöntöttem. Dm-ben kapható Alnatura zöldfűszeres sóval sóztam, 1 bio húsleves kockát tettem bele, puhára főztem. Nagyon hiányzott valami zöldség nekem belőle, így gondoltam egy számot, felkockáztam 2 közepes cukkinit, sóztam és állni hagytam fél órát. Addig felaprítottam 2 közepes fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát. Leöntöttem a sós levet a cukkiniről, kicsit átöblítettem az egészet, majd a hagymával, fokhagymával együtt kis repceolajjal kikent serpenyőben átpirítottam. Egy kis zöldfűszeres só erre is került. Miután a cukkini megpuhult, rátettem a pörköltre, nagyon finom lett!

Palacsinta magamnak, azaz tej-, tojás-, kukorica- és búzamentesen

Már próbálkoztam korábban is tojásmentes palacsintát készíteni, de olyat, ami tojáspótló port sem igényel, ugyanis azok kukoricakeményítőt tartalmaznak, s nekem a kukorica is gondot jelent. Ma végre sikerült, íme a recept:
Hozzávalók: (28cm-es palacsintasütőbe készítve kb. 5-6 db)
-100gr kölesliszt,
- 50gr zabpehelyliszt (szerintem gluténérzékenyek csinálhatják csak köleslisztből is),
- 3 púpos evőkanál burgonyakeményítő,
- 1tk xilit,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál olaj (én repceolajat használok)
- 3 dl szénsavas ásványvíz

A burgonyakeményítőt kicsi meleg vízzel csomómentesre keverem, belekeverem az 1 teáskanál xilitet és ráöntöm a liszteket. (A xilit fontos bele, hogy összetartsa a tésztát, próbáltam csak burgonyakeményítővel is korábban, akkor nagyon könnyen szakadt.)1 csipet sót szórok bele, majd az ásványvizet folyamatosan hozzáöntve csomómentesre keverem. A végén az olajat is beleöntöm, majd felforrósított olajjal kikent palacsintasütőbe megsütöm. Minél kisebb átmérőjű a palacsintasütő, annál könnyebb sütni, mert kicsit törik. Valamivel vastagabb tésztájú lesz a hagyományos palacsintánál, de szerintem épp oly finom!


2012. szeptember 26., szerda

Pizza (tej-, tojás-, szója-, gluténmentes)

A Diéta ABC-ben vettem múltkor Olasz típusú gluténmentes pizzaliszt keveréket. Ebből kellett 150gr-ot 3 evőkanál olivaolajjal összekeverni, miközben egy pohárban 1 dl meleg vizet és 1 mokkáskanál nádcukrot, 7gr friss élesztőt kevertem össze. Lefedve pár percig állni hagytam, majd a liszthez öntöttem és összegyúrtam. Amíg a tészta pihent, kikentem Liga margarinnal egy 30cm átmérőjű kerek sütőtálat és rizsliszttel meghintettem.
3 paradicsomot 1 kis fej hagymát összeaprítottam, feltettem főni, bazsalikommal, oregánóval, sóval, borssal fűszereztem, sűrűre főztem.
Amíg hűlt, a tésztát a sütőtálba helyeztem és óvatosan kilapogattam az ujjaimmal. Ráöntöttem a paradicsomszószt, Aldiban kapható Ponnath sonkaszeleteket tettem rá, Viofast sajtot reszeltem a tetejére, s 250fokon kb. 7-8 percig sütöttem.
Jó étvágyat!

2012. szeptember 21., péntek

Mérnök úr válaszol

Annak idején intéztem egy kérdést Tóth Gábor élelmiszeripari mérnökhöz, miszerint mit javasol a kisfiamnak diéta tekintetében és étrendkiegészítésnek, mint daganatos betegnek.
A következőket ajánlotta, elsősorban felnőtteknek, de orvosi felügyelettel illetve megfontoltan gyereknek is:   aloe, búzafűlé, rezveratol vagy pirosszőlőhéjkivonat, pirosszőlőmag, homoktövismagliszt, flavonoid-lékoncentrátumok, propolisz és méhpempő, csak felnőtteknek Dávid prof. COD teája.
Vitaminként A, C, E-vitamin és szelén adását javasolta.

Étrendben a hús, tej, sajt, füstölt-pácolt készítmények, búza, mogyoró kerülését, a zabpehely, rozs, tönköly, köles, kukorica fogyasztását javasolta.

Gondoltam másnak is segítség lehet :)

Mi jelenleg csak az Aloe natúr gélt fogyasztjuk és zöld tablettát eszünk hozzá. Nem kimontottan a daganat, sokkal inkább az ételallergiák, reflux és immunhiány miatt kezdtük el szedni ezeket az orvosunk javaslatára. 1,5 hónap után már sok pozitív hatást észleltem, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok az aloe verával kapcsolatban.

2012. augusztus 30., csütörtök

Tej- és gluténmentes tökfőzelék

Kevés olajon megpárolok 2 kis/közepes fej hagymát, 1 paprikát és 5 gerezd fokhagymát. Sóval, borssal, kicsi pirospaprikával fűszerezem. Hozzáteszek 1 kg gyalult tököt, s felengedem annyi vízzel, hogy épp ellepje. 1 csokor friss kaporlevelet teszek bele. Szükség esetén még sózom, egy kis vegamixszel is ízesíthetjük. Amikor már megpuhult a tök, az elfőtt vizet nem pótoljuk, hanem 2 dl rizstejszínnel öntjük fel. Átforraljuk, majd annyi almaecetet öntünk rá, hogy kellemesen savanykás legyen.
Nagyon alacsony szénhidráttartalma miatt diétázóknak is kiváló (100gr tökben 2,9gr szénhidrát van), hiszen lisztet, burgonyát nem használtunk a besűrítéséhez.

Gyümölcsös zöldséglevek

Lett gyümölcscentrifugám, így minden nap friss gyümölcsös zöldséglevet készítek a gyerekeknek és magamnak. Köztudott, hogy a nyers zöldség-gyümölcs fogyasztása nagyon egészséges, de nem tudunk megenni belőle akkora mennyiséget, ami már számítana. Ellenben meginni nagyon könnyű.
Én egyenlőre mindent almával csinálok. Mai levünk bő 1 liter lett, a következőkből áll:
8 db alma
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db cékla
6 db salátalevél
2 dl szűrt víz

A gyümölcsöket-zöldségeket megmosom, a répákat és a céklát megpucolom, majd mindet akkorára vágom, hogy beférjenek a gépbe, aaz egészet lepréselem és egy kis szűrt vízzel még higítom. Nagyon finom lesz és hihetetlen gazdag vitaminforrás! További előnye még a könnyű felszívódás, hiszen nagyon emészteni sem kell már, a sérült bélrendszerű gyerekeimnek is biztos, hogy sok értékes anyaga felszívódik.

Készíthető akármivel, a lényeg, hogy a lé fele legalább olyan gyümölcsből-zöldségből álljon, amit a gyerek szívesen fogyaszt, a többi hozzávalót csak mértékkel tegyük bele.

Egészségünkre!

2012. augusztus 29., szerda

Gyümölcsös kölestorta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók:
- fél kiló köles,
- 1 citrom héjja,
- 1 evőkanál liga margarin,
- ízlés szerint xilit (kb. 50gr),
- 1 evőkanál őrölt fahéj,
- 1 csipet só,
- 3 alma,
- gyömölcsök ( meggy, barack)

A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, amibe 1 evőkanál fahéjat és egy csipet sót is teszünk. Lereszeljük 1 citrom héjját és 3 almát. Miután kicsit hűlt a köles, összekeverjük 1 evőkanál margarinnal, a xilittel és a reszelt almával és citromhéjjal. Margarinnal kikent tortaformába öntjük és elsimítjuk. Tetejére egy pici olvasztott margarint kenünk és ízlés szerint gyümölcsökkel díszítjük. Hűtőbe tesszük, amikor kihűlt, megdermed és vágható lesz.

Pina Colada tejmentesen

A felnőtt élvezetekért, és mert imádom a Baileyst, csokilikőröket, amiket nem ihatok, készítettem egy kis koktélt magamnak/magunknak.
- 4cl fehér rum,
- 1 dl kókusztej (ezúttal bolti 60% kókusztartalmú tejet használtam, az krémes és sűrűbb, mint a házilag készített),
- 1 dl ananászlé,
- sok jég,
Az egészet összekeverjük, szívószállal és ananászkarikával díszítjük.

Gesztenyés torta (tej, -tojás-, szója-, gluténmentes)

Szokásos piskótát készítem, ezúttal kis mennyiségben. Hozzávalók:
Piskótához:
1,5 dl almalé,
70gr xilit,
fél citrom leve,
140gr liszt (gesztenye- és hadinaliszt fele-fele arányban),
fél csomag sütőpor,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
3 evőkanál étolaj (repceolajjal csináltam),
3 evőkanál liga margarin

Krémhez:
250gr natúr gesztenyepüré,
ízlés szerint xilit (nálam 2 evőkanál),
liga margarin

Díszítéshez:
1 üveg meggybefőtt,
kókuszreszelék

Az almalevet, xilitet és citromlevet habosra keverem, egy másik tálban pedig a többi száraz hozzávalót is összekeverem. Az egészet összeöntöm és belekeverem a margarint és az olajat. Egy sütőpapírral bélelt gyümölcstorta formában 175 fokon kb. 20 percig (tűpróbáig) sütöm.

Ezalatt a gesztenyepürét annyi margarinnal és xilittel keverem, hogy krémes és megfelelően édes legyen. A meggybefőttet leszűröm. Amikor a piskóta kicsit hűlt, kiveszem a formából (óvatosan, mert vékony lesz és könnyen törik), megkenem a gesztenyekrémmel, teleszórom a tetejét meggyel, amit kicsit bele is nyomok a krémbe, s az egészet meghintem kókuszreszelékkel. Pár órát, fél napot hűtőben állni hagyom.


2012. augusztus 17., péntek

Paleo gesztenyegolyó

Hozzávalók:
- 250gr cukormentes gesztenyemassza (Maroni cégnek van ilyen)
- ízlés szerint xilit, kókuszzsír és kókusztej
- kókuszreszelék

Egy kis adag kókuszsírt (annyit, hogy gyúrható legyen a massza, de még kicsi nedvességet fel tudjon venni) kicsit megolvasztok, összegyúrom a gesztenyepürével, annyi xilitet adok hozzá, hogy kellemesen édes legyen, és még annyi kókusztejjel higítom, hogy gombócokat tudjak formázni belőle. A golyókat átforgatom kókuszreszelékbe, majd hűtőbe teszem, pár órát állni hagyom. Ez azért jó, mert a lágy golyók megkeményednek azáltal, hogy a kókuszzsír megszilárdul. Emiatt viszont nem jó csak zsírral higítani (túl kemények lehetnek a golyók), kókusztejjel keverve kellemes állagú golyókat kapunk.
Ízlás szerint egy kis rumaromával, meggylével, meggyel is megbolondítható, de a gyerekeim így imádják.

Tej-, tojás-, szója-, glutén- és kukoricamentes süti

EZT a receptet szerettem volna megcsinálni, de elég sok mindent kellett módosítanom rajta. Az eredmény azonban jó lett, úgyhogy az én receptem:
- 300gr AnnaPanni gluténmentes süteményliszt,
- 150gr Liga margarin,
- 2 dl rizstejszín,
- 4 evőkanál nyírfacukor,
- 6 evőkanál étolaj (én repceolajat használtam),
- 3 teáskanál burgonyakeményítő,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 üveg meggybefőtt

Az étolajba elkeverem a burgonyakeményítőt. A lisztet a szódabikarbónával, 3 evőkanál nyírfacukorral, 10dkg margarinnal, az olajban feloldott burgonyakeményítővel és a rizstejszínnel összegyúrom, majd hűtőbe teszem. Kikenem a tepsit margarinnal majd egy kis rizsliszttel megszórom. A meggybefőttet lecsöpögtetem. A tésztát kiveszem a hűtőből, kicsivel több, mint a felét belelapogatom a tepsibe (tojás hiányában nem maradt annyira egyben, hogy nyújtás után áthelyezhető legyen). Ráöntöm a meggyet, megszórom 1 evőkanál nyírfacukorral, majd a maradék tésztát kicsit kinyújtom és finoman rálapogatom a meggy tetejére. 5dkg margarint megolvasztok, ráöntöm a sütire, és az egészet 175fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.


Bármilyen gyümölccsel finom lehet, legközelebb megpróbálom tojáspótlóval és barackkal készíteni.