"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. július 24., csütörtök

Gluténmentes zsemle újra

Tudom, már van sok zsemle recept a blogon, de ez az eddigi legjobban sikerült zsemlém. Nem meglepő, hogy nutri free liszt az alapja.

6db zsemléhez:
- 250 gr nutri free per pane,
- 100 gr glutenix alfa-mix,
- 4 gr só,
- 3 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 3 ek olaj,
- 2,5 dl langyos víz,
- 1 zacskó (7gr) porélesztő+ 1 tk cukor+ fél deci langyos víz elkeverve

Az élesztőt a cukorral és vízzel elkeverve lefedem és amíg felfut, a többi hozzávalót összekeverem, először a szárazakat, majd a nedveseket is. Utána az élesztőt is eldolgozom benne, olajos kézzel zsemléket formázok, majd 50 fokra előmelegített sütőben 1 órát kelni hagyom. A sütőt közben lekapcsolom. Ezután lekenem olajos vízzel a tetejét és 40 perc alatt 175 fokon készre sütöm.


2 megjegyzés:

  1. Szia Emese! Van esetleg ötleted, hogy mivel lehetne csökkenteni ennek a remek zsemlének a Glikémiás Indexét (GI)? A glutén érzékenység miatt a búzakorpa, zabkorpa, zabpehely nem jöhet számításba nálam, ezért az almarostra gondoltam. Persze lehet, hogy a magas rost tartalom se segít. Esetleg szezámmag? Üdv.: Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika,

      az útifű maghéj eleve rost és ha jól tudom almarost is van a lisztkeverékben, amit a recepthez használtam, így azt nem igazán ajánlom pluszba beletenni. Esetleg a liszt egy kis részét hajdinalisztre vagy barna rizslisztre cserélni (mondjuk 50gr-al kevesebb nutri free lisztet használni és helyette 50gr barna rizslisztet tenni bele). A hajdinapehely lassú felszívódású, azért azt használom a rizspehely vagy burgonyapehely helyett. Üdv, Emese

      Törlés