"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. október 14., péntek

Spenót

Régen nem szerettem, egészen addig, amíg egy munkatársam főzelékét meg nem kóstoltam. Jó fokhagymás volt, ízes és finom.
Nem tudom, hogy csinálta, én azóta is csak évente egyszer főzök, így nem is emlékszem soha, hogyan is csináltam tavaly.
A héten fagyasztott parajpüréből csináltam. 3 kis fej hagymát és 1 egész fej fokhagymát aprítottam fel, pároltam meg repceolajon. Kicsit vizet és tönkölylisztet öntöttem rá, majd kevés rízstejjel higítottam és rátettem a parajkrémet. Vegamixet szórtam még rá, összeforraltam és főtt tojással ettük.

A spenótról:

A spenót ásványianyag (pl. szelén, magnézium és a króm), folsav, B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő. Szabályozza a vérnyomást. Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését. Nyugtatja az idegrendszert. Karotin, lutein és zeaxantin tartalma fontos egyes szembetegségek kivédésében. Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású.

Ezentúl gyakrabban főzök majd, jó fokhagymásan nagyon egészséges :)

2011. október 11., kedd

Szigorítani kell

Sajnos a mai MR eredmény nem lett megnyugtató: nőtt a daganat. Ez persze egy erős jelzés arra, hogy eddig nem csináltam elég jól a dolgokat, még szigorúbban kell, még változtatnom kell. Nagyon tanácstalan vagyok, hogyan csináljam. Kérek mindenkit, ha van ötlete, ossza meg velem! Tud valaki olyan pékséget, éttermet, boltot..., akármit, ahol lehet előre elkészített egészséges sütiket, péksütiket kapni? Mert a legnagyobb gond az, hogy az édességet, a reggelit pótoljam, megoldjam. S 3. gyermekem születése után nem hiszem, hogy lesz időm és lehetőségem minden nap sütni. Sajnos most sincs. Aszpartamos és minden műcuccal telenyomott élelmiszerek viszont nem jöhetnek szóba.
Akinek bármi ötlete van, hogyan kivitelezhetném, hogy zéró fehércukor és fehérliszt legyen az étrend anélkül, hogy gyerekként a kisfiamnak bármit is nélkülöznie kéne, segítsen!
Köszönöm!

2011. október 9., vasárnap

Lisztekről

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/liszt-kisokos-melyiket-valasszam

Érdemes jobb oldali menüben az idénynövényekről is olvasgatni, sok hasznosat ír le a zöldségekről-gyümölcsökről.

2011. október 4., kedd

Zöldséges rizs

Sógornőmtől kaptam egy receptet, hogyan lehet a rizibizit is még egészségesebbé tenni. Eszerint ő hagymát apróra vágva megpárol egy is olajon, külön a rízst és a borsót megfőzi, s az egészet összekeveri, sok petrezselymet tesz rá, valamennyi sót és borsot.
Ki akartam próbálni a receptet, de nem volt itthon zöldborsóm. Tipikus, hogy akkor akarok valamit megfőzni, amikor nincsenek hozzávalóim. Végül aztán a fagyasztóban találtam maradék zöldségeket: brokkolit, kelbimbót és karfiolt. Az egészet egyben megpároltam, amíg külön kifőztem a barnarizst. Sok hagymát és fokhagymát apróra vágva repceolajon megpároltam, s az egészet összekevertem, sót, borsot, vegamixet és petrezselymet tettem rá.
Reszelt sajtot szórtam a tetejére, így ettük, nagyon finom volt! A párolt-pirított hagyma nagyon jó ízt ad a rizsnek! Legközelebb lesz borsóm itthon, kipróbálom úgy is :)

2011. szeptember 23., péntek

Túrós-barackos palacsinta

Nem rákellenes étel, s nem is kimondottan egészséges, azért írom ki mégis, mert bűnözni nekünk is kell néha, s ha már kívánok valamit, akkor mégis sokkal egészségesebb, ha én csinálom meg magamnak.

A palacsintát a szokásos módon, teljes kiörlésű liszt és fehér tönkölyliszt keverékéből csináltam tej és cukor nélkül. Laktózmentes túrót és tejfölt vettem, hogy Marcipán is ehessen, ha kér. Összekevertem a túrót, tejfölt egy kis steviával és xilittel (nekem a stevia önmagában nem vált be az ételekhez, xilitet viszont nem merek sokat használni, mert hasmenést okozhat a gyerekeknél, így a kettőt együtt szoktam). Nem túl puha, de érett őszibarackokat apróra vágtam. Megkentem a palacsintát túróval, beleszórtam a barack darabokat, s háromszögbe hajtogattam.
Miután várandós vagyok, elég határozott elképzeléseim vannak arról, mit is kívánok. Így 2dl zabtej, 2 dl víz, 3 evőkanál xilit és 1 pipetta stevia nova felhasználásával főztem meg egy zacskó vaníliapudingot, amit aztán a palacsinta tetejére öntöttem.
Nagyon finom volt! :)

2011. szeptember 16., péntek

Rizses lecsó

Kevés olyan étel van, ami komplex kis daganatellenes összeállítást tartalmaz, de a lecsó az egyik ilyen étel. Paradicsom, paprika, hagyma, fűszerek mind nagyon egészségesek.
Sajnos pontos mennyiségeket nem tudok írni, de kb 10 paprikát, 6 paradicsomot, 3 szál újhagymát, 3 fej hagymát és 4 gerezd fokhagymát aprítottam fel. Először a hagymát és fokhagymát pároltam meg repceolajon, megfűszereztem tengeri sóval, borssal és kurkumával (ez utóbbit először tettem bele, de finom lett így), majd ráöntöttem a leturmixolt paradicsomot, s beletettem az apróra vágott újhagymát és paprikát (van, aki nagyobbra szereti hagyni, de az én gyerekeim úgy eszik meg, ha apróra van vágva). Felöntöttem annyi vízzel, hogy pici szaftja legyen, vegamixel ízesítettem és a paprika megpuhulásáig főztem. Közben egy másik lábosban kb. 10 dkg barnarízst főztem meg, s amikor megpuhult a rízs leszűrtem, s a kész lecsóhoz kevertem. Az egészet egyszer még átforraltam, s teljes kiörlésű kenyér kíséretében tálaltam.
Egészségünkre!

2011. szeptember 13., kedd

Pizza

Tészta alapja EZ a recept, de leírom, hogy csináltam.
Hozzávalók:
40dkg liszt, ebből én 30 dkg fehér tönkölylisztet és 10 dkg rozslisztet használtam,
4 evőkanál repceolaj
3 csipet só
25gramm élesztő
kb 2 dl langyos víz

Az egészet betettem a kenyérsütőbe úgy, hogy a folyadékok kerültek bele először, utána a liszt, só és végül az élesztő összemorzsolva. 1,5 órás dagasztó programra állítottam a gépet. Ezután lisztezett felületen kinyújtottam a tésztát jó vékonyra (pár milis), még felvett némi lisztet. Repceolajjal kikentem a tepsit és beletettem a tésztát úgy, hogy a szélén kicsit vastagabb legyen.
Ezután akármilyen feltét kerülhet rá. Én Timitől kapott házi paradicsomlekvárral kentem le, sonkát, hagymát és kukoricát tettem rá, sajtot reszeltem a tetejére. Előmelegített sütőben légkeverésesen 180fokon kb. 20 percig sütöttem. 2 tepsivel készült, az egyik már el is fogyott, mindenkinek nagyon ízlett!