"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. február 6., szerda

Horgolmányok

Bár ez főzős-receptes blog, azért gondoltam néha közzé teszem a horgolásban elért fejlődésemet, amit ősz óta videóról igyekszem egyre ügyesebben elsajátítani és nagy örömet okoz. Legalább akkorát, mint egy jól sikerült recept :)








2013. február 4., hétfő

Mini kakaós csiga, gluténmentes változat

És persze tej-, tojás-, cukormentes is.
Az előző receptet csináltam meg barna rizslisztből. Viszont örök problémám volt, hogy tojásmentesen a gluténmentes tészta törik. Ebben is megoldást jelentett az útifű maghéj, csak el kellett találni a belevaló mennyiséget.

Hozzávalók 1 tepsihez:
- 240 gr barna rizsliszt,
- csipet só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 50 gr eritritol,
- 2 evőkanál olaj,
- 240ml langyos vízben elkeverve 8 tk útifű maghéj, amit utána gyorsan a liszthez kell adni, különben túlságosan megszívja magát vízzel és nehéz lesz elkeverni
- töltelékhez ízlés szerinti kakaópor és eritritol összekeverve, s egy kis olaj

A tésztát 2 részre osztjuk, így akkora méretű tésztákat kapunk, amik nem törnek. Mindkettőt ugyanúgy összegyúrjuk-nyújtjuk, mint a normál tésztánál. Olajjal megkenjük, rászórjuk a tölteléket, feltekerjük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, 175 fokon kb 20-25 percig sütjük.
A tésztája kicsit vizes lett, egy kis vizet kókusztejjel helyettesítve szerintem lehetne fokozni az ízét :)


Kakaós csiga tej-, tojás-, candida diétában

Régebben volt egy bevált kakaós csiga receptem, de az a candida diétában nem jó, mert élesztővel és keményítővel készült. Tegnap olvastam EZEN a blogon egy nekünk való receptet, azt csináltam meg ma. Egyébként nagyon jó szívvel ajánlom a fent említett blogot mindenkinek, akinek "csak" tej-, és/vagy tojásdiétát, candidadiétát kell tartania, nagyon jó recepteket és hasznos információkat találhat rajta!

A kakaóscsiga recept pedig:
- 25dkg liszt (nálam 20dkg tk tönköly, 50gr barna rizsliszt),
- 1 csipet só,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 40gr eritritol,
- 2 evőkanál repceolaj,
- 180ml langyos víz
- ízlés szerinti mennyiségű kakaópor és eritritol, s még egy kis olaj a töltelékhez

A hozzávalókat összekeverjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük olajjal, és az eritritollal kevert kakaót egyenletesen rászórjuk. Feltekerjük a tésztát és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokon kb 20-25 percig sütjük. Sütés közben érdemes egyszer lespriccelni egy kis vízzel, hogy puhább legyen a tészta.

-

Étcsoki (tejmentes, szójamentes, cukormentes)

Találtam a candida diétában is ehető étcsokit, ami tej- és szójamentes is. EZ AZ. A Herbaházban vettem, összetevői: kakaó, xilit, napraforgólecitin.

Nem lesz a mindennapi édességünk, mert méregdrága, de tegnap végre újra tudtam túró rudit csinálni a fiúknak, aminek kimondhatatlanul örültek!

2013. február 3., vasárnap

Kókusztejszínes salátaöntet

Salátát készíteni nem nagy dolog, ízlés szerinti és mennyiségű zöldséget mindenki fel tud aprítani. Azonban mi mindenre érzékenyek lévén öntetet nem túl sok mindent tudunk használni. Tegnap kókusztejszínből sikerült öntetet készítenem a salátára. Legtöbbször csak kis fűszert és olivaolajat teszek rá, de férjem gyrost evett, s nagyon megkívántam valami joghurtos/tejszínes öntetet.
1 nagy adag salátára az öntet:
- 2 dl kókuszkrém,
- fél citrom leve,
- fél deci olivaolaj,
- 1 tk morzsolt oregánó,
- 2 csipet só,
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
összekeverve.  Nagyon finom lett! Én majorannás sült hússal ettem, jó étvágyat!

2013. január 31., csütörtök

Kakaós-kókuszos keksz (tejmentes, gluténmentes)

Eszternél láttam, hogy leegyszerűsítve sütötte meg a sütőtökös kekszet, gondoltam, hogy én is megpróbálom egyszerűbben gluténmentes lisztből candida diétásan.
Az eredmény jó lett, hozzávalók:

- 200 gr sütőtök püré
- 150gr barna rizsliszt liszt
- 100gr kókuszliszt
- 100gr liga margarin
- fél tk szódabikarbóna
- 70gr xilit (mi nem eszünk túl édesen, aki édesebben szereti, tehet még bele)
- 40gr kakaópor (cukrozatlan)

Az egészet összekevertem-gyúrtam, majd lisztezett felületen kinyújtottam, kiszaggattam, s 175 fokon negyed óra alatt megsütöttem.
Itt kakaópor nélkül simán kókuszos kekszként készül:
 Ez a kakaós-kókuszos:

Süti (kakaós, köleses, meggyes, sütőtökös piskótával)

A múltkori sütőtökös piskótát csináltam meg alapnak. Főztem ki kölest xilittel édesített kókusztejben, és tettem bele Szerencsi kakaóport is. Kóstolni kell, sajnos nem mértem ki.
Miután a piskóta megsült, köles megfőtt, rárétegeztem a köleskrémet a piskótára, magozott meggyeket nyomkodtam a tetejére, s még 10 percre betettem a sütőbe, 180 fokra.
A fiúk imádták!