"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. december 12., szerda

Kókuszos gesztenyerúd (tejmentes, gluténmentes)

Sajnos pontos mennyiségeket nem írtam fel, de 1 rúdhoz a hozzávalók nagyjából:
-1 csomag, azaz negyed kiló gesztenyepüré,
- rumaroma, xilit (cukor) ízlés szerint,
- gabonatejben főtt köles (kb 100gr kölest főztem meg 1 deci víz, 3 deci rizstej keverékében)
- 100 gr mazsola,
- kókuszreszelék

A kókuszreszelék kivételével az összes hozzávalót összegyúrom, a főtt kölesből annyit teszek bele, hogy gyúrható keménységű masszát kapjak. Egy nagyobb darab alufóliát kiterítek, megszórok kókuszreszelékkel, majd a masszát ráteszem és kicsit nyújtom, formázom. Ezután feltekerem a fóliát és fóliázva rudat formálok belőle. Kicsomagolom, megnézem, hogy mindenhol kellően kókuszos lett-e, ha nem, akkor még szórok rá, majd visszacsomagolva pár órára/fél napra visszateszem a hűtőbe.
Szelhető, egészséges finomság lesz belőle!


Répa fasírt (tejmentes, tojásmentes, gluténmentes)

A múltkori tökfasírt sikerén felbuzdulva újabb golyóformázásba fogtam. Ezúttal csak répám volt itthon zöldségek közül, így abból készült a fasírtgolyó.

Hozzávalók kb. 20 db kicsi fasírtgolyóhoz:

- 3 közepes szál sárgarépa,
- 1 közepes fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 szelet Shar pan carré gluténmentes kenyér,
- 4 teáskanál kukorica/burgonyakeményítő 50 ml langyos vízben elkeverve,
- só, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, vegamix,
- gluténmentes zsemlemorzsa (Fe-mini)

A répát puhára főzöm és péppé turmixolom (én botmixerrel csináltam). Az apróra vágott hagymát, a pürésített fokhagymát és a vízben elkevert keményítőt a répapüréhez adom. Ízlés szerint fűszerezem. Pici vízzel átitatott kenyérszeleteket a pürébe morzsolom, majd még annyi kenyérmorzsát teszek bele, hogy jól formázható massza legyen. Ezután kis golyókat formázok, amit morzsában megforgatok és közepes lángon olajban megsütök. Nagy sikere volt!


2012. december 7., péntek

Csokis - mazsolás teasütemény (tej-, tojás-, gluténmentes)

Szintén egy sütőtökös recept átdolgozva :) Eredetileg keksz recept volt, de nekem egy puha omlós süteményem lett belőle, tea, gabonatej/kakaó/kávé mellé kiváló finomság!

Hozzávalók:

- 350gr sütőtök püré,
- 300gr kölesliszt,
- 100gr kölespehely,
- 250gr xilit,
- 220gr Liga margarin,
- 2 tk fahéj,
- 2 tk szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 100gr mazsola,
- 1 tábla Boci étcsoki,
- 2 tojásnak megfelelő tojáspótló por elkészítve, vagy 40ml vízben 4 tk burgonyakeményítő

A margarint először a xilittel krémesre keverem, majd hozzáadom a tököt és a tojáspótlót. Egy másik tálba a többi összetevőt elvegyítem ( a csokit apróra vágom), majd a 2 tál tartalmát fokozatosan adagolva összeöntöm. Csomómentesre keverem, majd sütőpapírral bélelt tepsire adagolom a tésztát evőkanállal. Kb. diónyi kis halmokat kell kiadagolnunk, majd előmelegített sütőben kb. 150fokon 20-25 percig sütjük.

Egy kicsit több csokit még elbírt volna, de mi nagyon szeretjük a csokis sütiket, lehet, másnak már úgy sok lenne.


2012. december 6., csütörtök

Sütőtökös piskóta mackó módra (tej-, tojás-, gluténmentes)

Ha már sütőtök szezon, vadászom a sütőtökös recepteket. A múltkori keksz is úgy ízlett mindenkinek, gondoltam sütit is süthetnék. EZT a receptet módosítottam magunkra.
Én 2 mackóformával sütöttem csak, ebből az egyik maci a kisfiam szülinapi tortája lesz. Ő annyi mindenre allergiás, s még nem is eszik darabosat, hogy úgy döntöttem, csak jelképes kis tortát kap, de azért azt úgy készítem el, ha mégis enne belőle, biztos ne okozzon neki gondot.
2 macihoz a hozzávalók (ha többet, vagy egy rendes tepsivel akar valaki sütni, akkor csak dupla-tripla mennyiségre kell felszorozni az összetevőket):
- 90 gr sütőtökpüré (sült tök kikanalazott és leturmixolt húsa),
- 60gr kölesliszt,
- 20ml meleg vízben elkeverve 2 teáskanál burgonyakeményítő,
- 20gr Liga margarin,
- 30 gr xilit,
- kb. ötöd csomag sütőpor,
- csipetnyi só, őrölt fahéj

A margarint a xilittel krémesre keverem, majd hozzáadom a többi összetevőt, s kikent-lisztezett formába öntöm. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 percig sütöm.
Nekem kicsit megrepedt a tésztája, ahogy kiöntöttem a formából, de szerintem 1 évesem nem fog reklamálni emiatt.:) A másik mackót pedig már elfogyasztottam mind, mert nagyon finom lett! :)


2012. december 4., kedd

Répás tökfasírt (tej-, tojás-, hús-, gluténmentes)

Hozzávalók:
(Fontos, hogy a tök és a répa már főzést követően lett lemérve!)
- 250 gr főzött gyalult tök,
- 100 gr főtt répa,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bors, majoranna, vegamix,
- 60 gr kölespehely,
- 4 evőkanál kukorica/burgonyakeményítő,
- 3 szelet schar gluténmentes kenyér (EZT szoktam, ami tej-tojás-szójamentes is) rizstejbe vagy vízbe áztatva,
- gluténmentes kenyérmorzsa (Femini-t használtam)

Megfőzöm a tököt és a répát, nem kell teljesen puhára, inkább csak rottyantok rajta. A hagymát megpucolom és apróra vágom, a főtt répát a fokhagymával leturmixolom.
A tököt egy pici főzőlével együtt egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm az apróra vágott hagymát és a leturmixolt répát, fokhagymát, fűszerezem, belekeverem a kölespelyhet. A keményítőt kb. fél deci meleg vízben elkeverem, majd hozzáadom a masszához. A kenyereket annyi rizstejbe (vízbe is lehet) áztatom, hogy beszívja azt, de ne csöpögjön belőle a folyadék, majd ezt is belekeverem a masszába. Ezután annyi gluténmentes morzsát teszek hozzá, hogy formázható állagú legyen. (Itt vigyázni kell, hogy sokkal lágyabb maradjon a massza, mint a rendes hússal készült fasírtok esetében, épp csak annyira álljon össze, hogy gyúrható legyen, ha ennél keményebb, akkor már morzsolódik.) Kis golyókat gyúrok belőle, amiket megforgatok egy tálba kiöntött morzsába, majd közepes lángon aranybarnára sütöm.

A képen látszanak kis aranyszínű tallérok is, ezek voltak az első próbálkozásaim. A kenyér és a morzsa masszába keverése előtt lehet ilyeneket sütni. Nagyon finomak, kis olajjal megkent serpenyőbe kell evőkanállal adagolni őket, kilapítani és aranybarnára sütni. Puha kis falatkák lesznek, valamivel ízesebbek, mint a fasírt, szerintem érdemes ezt is kipróbálni :)



Jó étvágyat kívánok!

Sütőtökös keksz karácsonyra (tej-, tojás-, gluténmentes)

EZT a receptet módosítottam igényeink szerint.

Hozzávalók 2 tepsi kekszhez:

- 150gr sütőtök (sült sütőtök pürésített húsa),
- 70gr kölesliszt,
- 70gr kölespehely,
- 50gr kukoricapehely liszt,
- 10gr puffasztott amaránt,
- 70 gr tejmentes margarin,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 80 gr nyírfacukor

Az egészet összegyúrtam majd folpackba csomagolva hűtőbe tettem fél órára. Ezután lisztezett felületen kinyújtottam és karácsonyi mintás szaggatókkal kiszaggattam. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. negyed órát sütöttem (amíg aranybarna lesz, addig kell sütni, ha már sötétebb barna, akkor kemény lesz), majd amikor kicsit kihűlt, lezárt fémdobozba tettem.




Először nagyon kemény lett, de másnapra megpuhult, kicsit rágós, de finom keksz lett belőle. Bizonyítja, hogy összesen ennyi maradt:


S ha már a sütőtök krémlevesem csak Daninak ízlett, Marcinak nem, Marcipán már reggel közölte, hogy éhes, és ő kekszet kér! Amikor pedig jól lakott, kérte, hogy a maradék kekszet ovi után ő ehesse meg. :)

2012. december 3., hétfő

Sütőtök krémleves (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:

- egy közepes sütőtök fele,
- 2 bio gluténmentes, tejmentes hús vagy zöldségleves kocka,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 evőkanál tejmentes margarin,
- fél teáskanál gyömbér, fél tk só, bors
- 4 evőkanál kókusztejpor (vagy 1,5dl kókusztej)

A sütőtököt megsütöm, majd kikanalazom a belsejét. Nekem fél kiló lett fél sütőtök húsa kikanalazva.
A hagymát és fokhagymát apróra vágom és margarinon üvegesre pirítom, miközben sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezem. 1 liter vizet felforralok és a 2 leveskockát felolvasztom benne.
A sütőtököt a fűszeres párolt hagymával összeöntöm, ráöntök 1-1,5 dl vizet, beleteszem a kókusztejport, és az egészet összeturmixolom. Ezután a húslevet is hozzáöntöm és az egészet még egyszer átturmixolom.

Puffasztott amaránttal, pirított tökmaggal, vagy gluténmentes pirított kenyérdarabkákkal tálalom.