"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. december 4., kedd

Répás tökfasírt (tej-, tojás-, hús-, gluténmentes)

Hozzávalók:
(Fontos, hogy a tök és a répa már főzést követően lett lemérve!)
- 250 gr főzött gyalult tök,
- 100 gr főtt répa,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- só, bors, majoranna, vegamix,
- 60 gr kölespehely,
- 4 evőkanál kukorica/burgonyakeményítő,
- 3 szelet schar gluténmentes kenyér (EZT szoktam, ami tej-tojás-szójamentes is) rizstejbe vagy vízbe áztatva,
- gluténmentes kenyérmorzsa (Femini-t használtam)

Megfőzöm a tököt és a répát, nem kell teljesen puhára, inkább csak rottyantok rajta. A hagymát megpucolom és apróra vágom, a főtt répát a fokhagymával leturmixolom.
A tököt egy pici főzőlével együtt egy nagy tálba teszem, hozzáöntöm az apróra vágott hagymát és a leturmixolt répát, fokhagymát, fűszerezem, belekeverem a kölespelyhet. A keményítőt kb. fél deci meleg vízben elkeverem, majd hozzáadom a masszához. A kenyereket annyi rizstejbe (vízbe is lehet) áztatom, hogy beszívja azt, de ne csöpögjön belőle a folyadék, majd ezt is belekeverem a masszába. Ezután annyi gluténmentes morzsát teszek hozzá, hogy formázható állagú legyen. (Itt vigyázni kell, hogy sokkal lágyabb maradjon a massza, mint a rendes hússal készült fasírtok esetében, épp csak annyira álljon össze, hogy gyúrható legyen, ha ennél keményebb, akkor már morzsolódik.) Kis golyókat gyúrok belőle, amiket megforgatok egy tálba kiöntött morzsába, majd közepes lángon aranybarnára sütöm.

A képen látszanak kis aranyszínű tallérok is, ezek voltak az első próbálkozásaim. A kenyér és a morzsa masszába keverése előtt lehet ilyeneket sütni. Nagyon finomak, kis olajjal megkent serpenyőbe kell evőkanállal adagolni őket, kilapítani és aranybarnára sütni. Puha kis falatkák lesznek, valamivel ízesebbek, mint a fasírt, szerintem érdemes ezt is kipróbálni :)



Jó étvágyat kívánok!