"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2017. július 19., szerda

Borwnie cukkiniből (tej-, tojás-, glutén-, keményítőmentes)

EZT a receptet módosítottam úgy, hogy ehessük, azaz még kukorica és rizs sincs benne, sem tápióka. Ráadásul nagyrészt édesítőszeres és teljes kiörlésű, úgyhogy szénhidrát diétába is beilleszthető.
Hozzávalók egy tepsi sütihez:
- 1,5 cukkini lereszelve,
- fél bögre olaj (én repceolajat használtam, de sütihez a kókuszolaj is jó),
- fél bögre eritrit,
- fél bögre cukor (lehet csak eritrittel is, akkor 3/4 bögre kell belőle, de engem a mellékíze zavart),
- 1 evőkanál vaníliaszirup,
- 1 és 1/4 bögre hajdinaliszt,
- 3/4 bögre gesztenyeliszt,
- 1/2 bögre cukrozatlan kakaópor,
- 1,5 tk szódabikarbóna,
- mokkáskanál só,
- 1/2 bögre víz 1 ek útifű maghéjjal,
- 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

A cukrot, eritritet, vaníliaszirupot és az olajat alaposan összekeverem. Egy másik tálba öntöm a liszteket, kakaóport, szódabikarbónát, sót, azt is összekeverem, majd az olajos cukros sziruppal összeöntöm. hozzáadom a lereszelt cukkinit és a vizet az útifű maghéjjal, majd alaposan összedolgozom.  Az étcsokit apróra darabolom és beleszórom a masszába, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm az egészet, s 175 fokon bő fél órán át sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, ha jó, kiveszem. Melegen hideg vaníliafagyival is nagyon finom, de hidegen szebben szelhető, ha fél napot a hűtőben állt, és az íze is jobban összeérik. Persze ha valaki nem szereti, hogy ropognak a foga alatt az étcsoki darabok, az melegen egye, amikor még folyós a csoki. :)



2017. június 5., hétfő

Teljes kiörlésű Gofri (tej-, tojás-, glutén-, kukorica-, magtej mentes)

Már jó ideje akartam csinálni, de nem volt gofri sütőm. Aztán egy barátnőm felajánlotta, hogy kölcsönadja az övét, s rögtön egy RECEPTET is mellékelt hozzá, amit csak kicsit kellett módosítanom, hogy ehessem/ehessük.

Hozzávalók 8db kis gofrihoz:
- 75 gr hajdinaliszt,
- 75 gr (barna) rizsliszt,
- 50 gr gesztenyeliszt,
- 1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav,
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott mokkáskanál só,
- 1 ek eritrit (én édesen szerettem volna a tésztát, de ez elhagyható),
- 1,5 dl rizstej (egyéb növényi tej),
- 70 ml szénsavas ásványvíz,
- 2 ek olivaolaj,
- 1 csapott evőkanál útifű maghéj 40ml vízben elkeverve

Összekevertem a száraz hozzávalókat, majd belekevertem a nedveseket és az útifű maghéjat is. Pár percet állt a tészta, ahogy az eredeti recept írta, addig felmelegedett a sütő. Utána pár percet sütöttem/adag. Az általam használt lisztek miatt jóval sötétebb barna lett, mint a hagyományos gofri, de finom.


Megcsináltam rizsmentesen is Danimnak, rizs helyett kókuszliszttel. Jóval több folyadékot vett fel, az összetevők így változtak:

- 100 gr hajdinaliszt,
- 50 gr kókuszliszt,
- 50 gr gesztenyeliszt,
- 1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav,
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott mokkáskanál só,
- 1 ek eritrit (én édesen szerettem volna a tésztát, de ez elhagyható),
- 2 dl kókusztej,
- 1 dl szénsavas ásványvíz,
- 4 ek kókuszolaj,
- 1 csapott evőkanál útifű maghéj 40ml vízben elkeverve.


2017. június 4., vasárnap

Gesztenyés "keksz"tekercs (glutén-, tej-, keksz-, cukor-, kókusz-, rizs-, kukoricamentes)

A vakondtúrás golyók receptje alapján dolgoztam. Imádom ezt a süteményt, mert egészséges és tápértékben gazdag, hiszen a hajdina és a gesztenye is egészségesek, de a cukrozatlan kakaónak is vannak jótékony hatásai.

A kakaós tekercshez hozzávalók:
- 200 gr natúr gesztenyepüré,
- 250 gr hajdinapehely finomra darálva,
- 180 gr tejmentes margarin,
- 60 gr kakaópor,
- 100 gr eritrit
- 2 tk rumaroma

Gesztenyés töltelékhez:
- 200 gr natúr gesztenyepüré,
- 50 gr tejmentes margarin,
- 50 gr eritrit



A kakaós tekercs hozzávalóit masszává gyúrtam, majd folpackon kinyújtottam ujjnyi vastagra. A gesztenyés tölteléket elkészítettem és rákentem a kinyújtott "tésztára", majd a folpack segítségével óvatosan feltekertem. Folpackba csomagolva hagytam és pár órára hűtőbe tettem.

2017. május 29., hétfő

Bögrés palacsinta / Glutén-, tej-, tojás-, kukorica- és cukormentes

Eddigi legegyszerűbb és legnagyszerűbb palacsinta receptem. Nem kell méregetni a hozzávalókat és finom, könnyen süthető, jó állagú palacsinta lesz belőle.
Hozzávalók kb. 12 db-hoz:
1 bögre rizsliszt,
1 bögre hajdinaliszt,
1 bögre keményítő (burgonyakeményítőt vagy tápiókakeményítőt használok),
1 ek útifű maghéj,
1 ek eritrit/xilit,
csipet só,
1 ek olaj,
2 bögre szénsavas víz (és ha még kell, önthetünk hozzá menet közben)
Az egészet mixerrel összekeverjük és olajozott serpenyőben sütjük. Én minden újabb adag előtt felkeverem a tésztát, s ha az útifű nagyon megszívta magát, kicsit még higítom, hogy ne legyen túl sűrű.

Vakondtúrás golyók (glutén-, kukorica-, tejmentes, csökkentett cukorral)

Igazából kókuszgolyó helyett készültek ezek a finomságok azoknak, akik a kókuszra (is) érzékenyek. A golyók glutén- és tejmentesek is.
Hozzávalók:
- 200 gr hajdinapehely finomra darálva (én fele-fele arányban gluténmentes zabpehellyel és  hajdinapehellyel csináltam),
- 200gr cukormentes gesztenyepüré,
- 200gr tejmentes margarin,
- 60 gr cukormentes kakaópor,
- 70-80gr eritrit,
- 1 tk rumaroma,
- 4 ek barna rizsdara,
- 1 tábla 70%-os étcsoki ledarálva

A csokin kívül minden hozzávalót összekevertem, amíg finom masszává nem vált, majd golyókat gyúrtam belőle és ledarált étcsokiba forgattam őket. Ezután pár órára hűtőbe tettem.