"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. december 15., hétfő

Hamis raffaello (egy királyfinak) tej-, glutén- és rizsmentes

Nem olyan régen egy kedves barát kenyérre kente Dorkámat, egy olyan nasival, amit mindketten ehetnek. Hatalmas élmény volt számára, hogy valaki, egy felnőtt, olyanokat eszik mint ő, és ez a valaki nem Emi és fiai, mert őket tudja.
Az akkor hamar elfogyó hamis raffaello receptet kértem el Hajnimtól és alakítottam úgy, hogy ne csak glutén és tejmentes, hanem rizsmentes is legyen. Tehát akinek nem jelent gondot a rizs használhat rizstejet és rizslisztet, kókusztej és hajdinaliszt helyett és akkor nem kell csak egy ek vaníliás puding.

Kókuszgolyó :
3 dl tejjé hígított Cocomas
3 ek hajdinalisz
20g  gm vaníliás pudingpor
10 csapott ek cukor vagy annak megfelelő édesítő
100g tejmentes sütőmargarin
250g kókuszreszelék

A hajdinalisztet elkeverjük a pudingporral, majd a kókusztejjel sűrű puding állagúvá főzzük, óvatosan adagoljuk bele a cukrot/édesítőt, nehogy túl édes legyen, hiszen utánaédesíteni lehet még, ha szükséges. Majd félrehúzzuk, belekeverjük a margarint, olvadásig kavarjuk, aztán 200g kókuszt is hozzáöntünk.  Jól golyóvá formázható, de puha massza lesz belőle.
Tenyerünkbe teszünk egy kicsit, koronggá lapítjuk és tehetünk bele mandulát, szeleteltet vagy egészet, aszalt meggyet,áfonyát vagy akár finomra reszelt csokiból is egy csipetet, de töltetlenül is nagyon finom. Golyóvá formázzuk, beleforgatjuk a maradék kókuszba. Tálalásig hűtőben tároljuk, letakarva,hogy ne száradjon ki.
Szuper vendégváró nasi.



2014. december 9., kedd

Tűzoltó autó torta (glutén-, tej-, tojásmentes)

Igazából nagyon egyszerűen elkészíthető süteményről van szó. A piskótáját Orgran csokoládétorta mixből készítettem, bele csokipudingot főztem kókusztejjel, a tetejére baracklekvár került, arra simítottam rá a cukorbevonatot.
Esztétikailag még van hova fejlődnöm, de ez volt az első alkalom, hogy bevonatos tortát készítettem.

Hozzávalók:
- 1 Orgran csokoládétorta mix,
- 3 dl víz,
- 15 gr tejmentes olvasztott margarin

- 1 Dr. Oetker főzős étcsoki pudingpor,
- 3,5 dl kókusztej,
- 4 ek eritritol

- baracklekvár, cukorbevonó, ételszínező

A süteményport csomómentesre elkevertem a margarinnal és a vízzel, majd sütőpapírral bélelt téglatest formájú tepsibe megsütöttem. Ezalatt megfőztem a pudingot, hogy elég sűrű legyen, fél liter folyadék helyett csak 3,5 dl-t használtam hozzá.
Miután a piskóta megsült és kihűlt, félbevágtam hosszában, majd levágtam a végéből úgy 6-8cm-t. Megkentem csokipudinggal a belsejét és a levágott részt rátettem a piskóta egyik végén a tetejére úgy, hogy közé is kentem csokipudingot.
A következő lépés nálam kimaradt, mert utólag kaptam ezt a tippet. Miután a glutén-tojásmentes piskóta nagyon lány és törékenyebb a búzásnál, nincs megfelelő tartása a bevonáshoz, érdemes fagyasztóba tenni, hogy megszilárduljon. Miután nálam ez kimaradt, nem tudtam rendesen elsimítani a bevonatot rajta.
Amíg a torta a fagyaszóban áll, meg kell csinálni a tortabevonót a leírása szerint. Szerencsés, ha van készen piros (itt kint icing sugar fondant néven kapni) cukorfondant a boltban, mert piros ételszínezékkel nem igazán lehet piros színt elérni. Miután én csak fehéret kaptam, rózsaszínre sikerült színeznem az ételszínezékkel. Jól összegyúrtam, mint egy gyurmát, majd burgonyakeményítővel meghintett felületen 4-5mm vastagra nyújtottam. A torta legmagasabb pontján kezdtem el rásimítani, onnan haladtam lefele és az oldalak fele, az alján pedig levágtam a felesleges bevonatot.
Egy kis fehér cukorbevonót meghagytam, abból készítettem el rá az ablakokat (téglalapokat), amik alá szintén egy kis lekvárt tettem, hogy ragadjanak. A létrát szintén apró téglalapokból raktam össze. A sziréna félbevágott sárga gumimaci lett, a kerekekhez vettem fekete bevonatot, azt nyújtottam ki és szaggattam kör formára.
Pár órára még hűtőbe tettem fogyasztás előtt.

Szépséghibái ellenére a fiam nagyon örült a tortának, az íze pedig olyan volt,mint egy normál búzás-tojásos tortáé, igazán finom!

2014. november 2., vasárnap

Ischler (tej-, tojás-, gluténmentes)

Tészta:
- 130 gr Glutenix alfa-mix liszt VAGY 80 gr Doves farm
white self-raising flour blend liszt és 50 gr tápiókakeményítő,
- 50 gr eritritol/cukor,
- csipet só,
- csapott mokkáskanál sütőpor,
- csapott tk porélesztő fél tk cukorral 40 ml növényi tejben felfuttatva (kókusztejben),
- 50 gr tejmentes margarin,
- 1 tk zselatin 1 tk útifű maghéj 30ml kókusztejben elkeverve

Töltelék:

- lekvár ízlés szerint

Tetejére:

- 4 ek víz 2 ek cukorral és 2 ek eritritollal (vagy 4 ek cukorral), 4 ek kakaóporral és 1 tk tejmentes margarinnal összefőzve

Ugyanúgy készítettem, mint a zserbót. Az élesztőt felfuttattam a cukros kókusztejbe, a száraz
hozzávalókat összekevertem egy nagy tálba. A zselatint és az útifű maghéjat elkevertem a vízzel, majd hozzáadtam az élesztővel együtt a tálban már összekevert többi alapanyaghoz. A margarint picit megolvasztottam és azzal együtt összegyúrtam a tésztát, ami még egy pici lisztet felvett, majd hűtőbe lefedve 20 percre félretettem.
A tésztát hűtőből kivéve lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtottam, kerek formával kiszaggattam és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem.

180 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
Amíg a tészta kihűlt, elkészítettem a csokikrémet. Megkentem minden második tésztát lekvárral,majd egy-egy üres tésztát tettem rájuk.

Lekentem csokikrémmel a sütik tetejét és hűtőben a csoki dermedéséig állni hagytam. Nem lett olyan morzsálódós a tésztája, mint a búzalisztes zserbónak, kicsit tömörebb és keményebb, de ugyanolyan finom.




2014. október 31., péntek

Kakaós-kókuszos keksz (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók:

120 gr Glutenix alfa-mix liszt,
20 gr quinoaliszt,
30 gr Alnatura nádcukros kakaópor,
30 gr eritritol,
20 gr kókuszreszelék,
fél tk sütőpor,
110 gr olvasztott tejmentes margarin

Összekeverek minden hozzávalót, fél centi vastagra lisztezett felületen kinyújtom és sütikiszúróval kiszaggatom. 180 fokon 20 perc alatt készre sütöm. 

2014. október 30., csütörtök

Kókuszos csokis muffin (glutén-, tej-, tojás-, cukormentes)

Kati barátnőm receptjét módosítottam kicsit, hogy tápióka- és cukormentes legyen.

Hozzávalók 8 db-hoz:

150 gr Glutenix alfa-mix liszt,
40 gr hajdinaliszt,
40 gr kókuszreszelék,
80 gr eritritol
2 ek kókuszolaj
2 dl kókusztej
fél citrom héja és leve
1 mokkáskanál szódabikarbóna
50 gr Plamil cukormnetes étcsoki reszelve

Összekeverem először a száraz hozzávalókat, majd a nedveseket, utána a muffinformába adagolom és 180 fokon 25 perc alatt készre sütöm.


2014. október 29., szerda

Fokhagymás snack (glutén-, tej-, tojás-, cukormentes)

Hozzávalók:

130 gr Glutenix alfa-mix liszt,
20 gr hajdinaliszt,
1 mokkáskanál só,
fél tk sütőpor,
110gr olvasztott tejmentes margarin,
fél tk fokhagyma granulátum,
30 gr Violife vegán sajtpótló reszelve

Összekeverek minden hozzávalót, fél centi vastagra lisztezett felületen kinyújtom és sütikiszúróval kiszaggatom. 180 fokon 20 perc alatt készre sütöm. Nagyon finom lett, az állaga is tökéletes, ropogós.


2014. október 28., kedd

Zserbó tej-, tojás-, gluténmentesen, csökkentett cukortartalommal

Életem legjobb zserbóját férjem nagymamája készítette. Töménytelen mennyiséget meg tudtam enni belőle. Elég bonyolult süteménynek tűnt, nem gondoltam, hogy valaha én is készíteni fogok, azt pedig kiváltképp nem hittem, hogy rögtön mindenféle mentes verzióban. De egy kedves ismerősöm nagyon gusztusos gluténmentes zserbót csinált pár napja, rögtön a számban éreztem a férjem mamája által készített zserbó ízét. Sajnos ő már nem él és azóta mi se ehetünk sok mindent, így az ismerősöm  RECEPTJÉT kicsit módosítva, hogy tej- és tojásmentes is legyen, elkészítettem én is ezt a finom süteményt.

Hozzávalók egy kb. 22x30cm-es tepsiben készült adaghoz:

Tésztához:
- 260gr Glutenix alfa-mix liszt (vagy Angliában is
kapható Doves farm white self-raising lisztből 160 gr és 100gr tápiókakeményítő),
- 60 gr eritritol,
- 30 gr porcukor,
- csipet só,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- fél zacskó porélesztő 70ml kókusztejben 1 tk cukorral
- 100 gr tejmentes margarin
- 30 ml vízzel elkeverve 3 tk zselatin fix és 1 tk útifű maghéj

Töltelékhez:
- 130 gr darált dió,
- 50 gr eritritol,
- 40 gr porcukor

- kb 200 gr anyósom által xilittel készített sárgabarack lekvár

Tetejére :
- 6 ek víz 4 ek cukorral, 2 ek eritritollal, 4 ek kakaóporral és 2 ek tejmentes margarinnal összefőzve

Az élesztőt felfuttattam a cukros kókusztejbe, a száraz hozzávalókat összekevertem egy nagy tálba. A zselatint és az útifű maghéjat elkevertem a vízzel, majd hozzáadtam az élesztővel együtt a tálban már összekevert többi alapanyaghoz. A margarint picit megolvasztottam és azzal együtt összegyúrtam a tésztát, ami még egy pici lisztet felvett, majd hűtőbe lefedve félretettem.
A diót nekem darálni kellett, utána összekevertem az édesítővel és cukorral. Előkészítettem a lekvárt, elharmadoltam az adagokat.
A tésztát kivettem a hűtőből, 4 egyenlőre részre osztottam, majd egyenként nagyon vékonyra nyújtottam őket. Egész jól nyújtható tésztát kaptam, nem tudom, hogy a zselatinnak köszönhetően-e, de a gluténmentes lisztekhez képest meglepően könnyű volt vele dolgoznom.
A sütőpapírral bélelt tepsibe tettem az első nyújtott tésztalapot, megkentem vékonyan lekvárral, egyenletesen megszórtam a cukros dióval, majd rá következett az újabb tésztalap. Ezt is megkentem lekvárral és megszórtam cukorral, majd ismét egy tésztalap következett. Ez volt az utolsó lap, amit megkentem és megtöltöttem, ami erre következett tésztalap, azt már csak rálapogattam az egészre, majd villával megszúrkáltam és fél órára lefedve állni hagytam. Miután letelt a fél óra, előmelegített sütőben 180-200fokon fél óra alatt készre sütöttem. Kicsit hűlni hagytam, elkészítettem közben a csokimázt a tetejére. Egyenletesen ráöntöttem, elkentem rajta a bevonatot, majd hűtőbe tettem 2 órára.