"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. május 27., kedd

Gluténmentes kakaós kalács fruktóz malabszorpcióban (tejmentes, tojásmentes)

Nem lett szépségdíjas, de ez a második kalács próbálkozásom. Miután barátnőm rendszeresen teszi közzé itt a blogon a finomabbnál finomabb kalácsokat, én is kedvet kaptam a készítéséhet. Egy egyszerű kakaós kalács készült ma a fiúk nagy örömére.

1 őzgerinc formához a hozzávalók:
- 250gr Alfa - mix gluténmentes liszt,
- 50 gr gluténmentes zabliszt,
- 20 gr Szerencsi kakaópor,
- 80 gr eritrit,
- 1 ek olaj,
- fél ek útifű maghéj,
- 1 ek hajdinapehely,
- 2 tk cukor,
- 1 zacskó dr Oetker porélesztő,
- 3 dl langyos víz

Az cukrot elkeverem fél bögre forró vízben, majd kicsi hideg vizet még hozzáadva a langyos cukros vízbe keverem a porélesztőt is. Lefedve állni hagyom. Amíg az élesztő felfut 1-es fokozatra bekapcsolom a gázsütőt és összekeverem a száraz hozzávalókat valamint az olajat egy nagy tálba. Hozzáöntöm a felfutott élesztőt és a többi vizet (összesen 3 dl-t), körülbelül galuska állagú tésztát kapok (nem gyúrható-nyújtható, de nem is folyékony). Sütőpapírral kibélelem az őzgerinc formát, lezárom a sütőt. Beleöntöm a tésztát a formába, elegyengetem benne és egy tiszta konyharuhával lefedve a felmelegített sütőbe teszem. Jó 40-50 perc kelesztés után, amikor szépen megnőtt, leveszem róla a konyharuhát és 4-es fokozatra kapcsolt sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm.





2014. május 25., vasárnap

Almás kalács (glutén-, tojás- és tejmentes)

Gyereknapra kinti programot terveztünk, így valami csomagolható kaját szerettem volna, ami kellően gyerekbarát és túlmutat a szendvicsen :) Viszont az itthon lévő dolgokból akartam megcsinálni, így esett a választás az almás kalácsra, amit előző este megcsináltam és reggel vágtam csak fel.

Hozzávalók a tésztához:
- 120 g nutri free per pane
- 100g kukoricaliszt
- 20 g hajdinaliszt
- 10g tápióka keményítő
- 3 ek cukor
- 1 ek olaj
- 15 g friss élesztő
- 3 dl langyos rizstej
töltelék:
- 3 nagyobb alma, hámozva, reszelve
- pici citromlé az alma meglocsolásához
- 2 ek rizsdara
- 2 ek porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 ek Mester család citromos pudingpor (jó a sima kukoricakeményítő vagy gm vaníliás pudingpor)
- 1/3 kk mézeskalács fűszerkeverék 

Összekevertem a száraz alapanyagokat, majd hozzáöntöttem a cukorral és élesztővel elkevert rizstejet és az olajat, majd  jól kezelhető, rugalmas tésztává gyúrtam. Lereszeltem az almát, gyorsan, hogy meg ne barnuljon elkevertem egy kis citromlével, megcukroztam és csipet mézeskalácsfűszerrel elkevertem. Hozzáadtam a rizsdarát és 1 ek pudingport, ezzel is jól elkevertem. Kilisztezett asztalon kinyújtottam a tésztát, beszórtam pudingporral, és egyenletesen elosztottam az almás tölteléket rajta, majd feltekertem. Tartozom egy vallomással, ekkor azt hittem, hogy halott az egész, mert átnedvesedett a tészta az almától, de sikerült belevarázsolnom a kiolajozott, kukoricaliszttel beszórt hosszúkásabb kenyérformába. De szerencsére jól gondoltam, hogy nem kell kinyomkodni az almát, hiszen a rizsdara és a pudingpor sütés közben magába szívja a levét és a tésztának sem lett gondja attól, hogy nedvesen került a formába. 45 percig hagytam kelni az 50 fokos sütőben. Megkentem a tetejét olvasztott margarinnal és megszórtam kicsit kristálycukorral. Nem tettem most vizet a sütő aljába, 200 fokon légkeveréssel kb 35-40 percig sütöttem. Szépen megsült, könnyen kijött a formából, jól szeletelhető és finom lett :)

2014. május 18., vasárnap

Tej és gluténmentes csokis kókuszgolyó

Jó nagy adag kekszet sütöttem nemrégiben, aminek a fele sem fogyott el, így azzal kezdenem kellett valamit. Mostanában sokat emlegette a kislányom, hogy kókuszgolyót enne, így ahhoz használtam fel.

Hozzávalók a kókuszgolyóhoz:

45 dkg gm keksz
80g gm és tejmentes étcsoki
2 dl csokis rizstej (vagy más, növényi tejes kakaó)
1,5 dl Cocomas
50g tejmentes sütőmargarin
3 ek kókuszreszelék
 szükség esetén kevés gm zabpehely
rumaroma
kókuszreszelék, amibe megforgathatjuk a golyókat.

A kekszet morzsává törtem egy nagy tálban- mivel ez omlós, házi keksz volt, egy klopfolóval könnyedén széttört.
A csokis rizstejet a Cocomasszal feltettem forrni, majd beletördeltem az étcsokit és kevergetve felolvasztottam, majd beletettem a margarint és pár csepp rumaromát. Mikor ez a keverék már nem volt túl meleg, ráöntöttem a kekszmorzsára. Ha az állaga túl lágy, lehet bele tenni kevés gm zabpelyhet. Hűtőbe tettem összeállni, majd golyókat formáztam és kókuszba hempergettem. Ebből a mennyiségből kb. 20 darab majd' ping pong labda nagyságú golyó lett. A tejbe olvasztott csokival igazán mély ízű csemege lett.


2014. május 11., vasárnap

Töltött sós gluténmentes palacsinta (tojásmentes, tejmentes)

A múltkori palacsintareceptet csináltam meg, csak ezúttal gm zabpehely liszttel. Az volt a tapasztalatom, hogy ehhez több keményítő és kevesebb xantán gumi kell. Arányokat nem tudok írni, mert én végül addig higítgattam még keményítővel és buborékos vízzel, amíg jó nem lett. A lényeg, hogy ebbe a palacsintába kentem kicsit sűrűbb avokádókrémet, tettem bele glutén-, tejmentes sonkát, reszeltem bele Violife pizzasajtot (vega szójamentes gm sajtpótló) és apróra vágott póréhagymát. Az egészet pár percre sütőbe tettem, nagyon finom egészséges vacsora lett belőle :) Jó étvágyat!


2014. május 10., szombat

Gluténmentes tojásmentes nokedli (galuska)

Anyósomtól kaptam nokedli szaggatót, gondoltam ideje kipróbálnom. A mai napom is sikerrel indult, elsőre finom nokedlit készítettem hasraütésszerű receptemből.

Hozzávalók 2 adaghoz:
- 150gr rizsliszt (ha 50gr rizsliszt és 100gr quinoa lisztet használunk, kicsit keményebb lesz a tészta, nekem úgy jobban ízlik),
- 12 tk tápiókakeményítő (kb 40gr),
- csapott tk só,
- mokkáskanál xantán gumi,
- 1 púpos tk útifű maghéj,
- 2 ek olaj,
- víz
A száraz hozzávalókat összekevertem, hozzáadtam az olajat, majd annyi vizet, hogy rendes galuska állagú tésztát kapjak. Forrásban levő sós olajos (érzésre icipici olajat tettem csak bele) vízbe szaggattam, következő forrásig főztem és leszűrtem. Nem szabad tovább főzni, mert hamar szétfő. Egymástól szépen elváló szemű, a 100% rizslisztből készültnél a normálnál kicsit puhább tésztákat kaptam.





2014. május 9., péntek

Igazi puha finom gluténmentes, tej-, tojásmentes palacsinta

Ez a recept lesz a hónapom sikere, ugyanis nem csak gluténmentes és tejmentes, de tojásmentes is az a palacsinta, aminek az íze szinte teljesen olyan, mint egy búzás-tojásosé, az állaga pedig 100%-ig olyan, puha, nem törik, könnyed és nem túl vastag. Mindenki imádta, a férjem meg is kérdezte, hogy ez mit nem tartalmaz, s amikor mondtam, hogy semmi allergént, akkor nem akarta elhinni!
A recept 6-8 kisebb (24cm átmérőjű) palacsintához:
- 50gr rizsliszt,
- 50 gr quinoa liszt,
- 2 ek kukoricakeményítő,
- 3 ek tápióka keményítő,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 csapott tk xantán gumi,
- 1 tk xilit,
- csipet só,
- 3 ek olaj,
- 1 dl rizstej,
- 2,5 dl buborékos víz + amennyit még pótolni kell

A száraz hozzávalókat jól elkeverem, majd a folyadékokat fokozatosan hozzáadva csomómentesre keverem a tésztát. Egy picit lesz csak sűrűbb állagú, mint egy sima palacsintatésztáé. 
A serpenyőbe picit több olaj kell és minden palacsinta előtt ki kell kenni, mert könnyen letapad, de olajozott serpenyőben gond nélkül süthető. Az útifű maghéj miatt időközben sűrűsödik a tészta, így picit mindig higítottam 10-20ml ásványvízzel. 
A kész palacsinta 1 órán állt levegőn és nem száradt ki és keményedett meg! Fruktóz malabszorpcióban is ehető finomság. A fiúk csak annyit kérdeztek: "Anya, miért ilyen keveset sütöttél?" :D
Képek már a megdézsmált mennyiségről, mert hamar elfogyott :D



2014. május 5., hétfő

Vaníliás málnatorta (gluténmentes, tej-, tojásmentes, fruktóz malabszorpcióban ehető)

A tészta receptet csak kicsit módosítottam, így a hozzávalók egy nagy kapcsos tortaformához:
Piskóta:
- 250gr alfamix gluténmentes lisztkeverék,
- 110 gr eritritol,
- 2 tk sütőpor,
- 5 ek holland kakaópor,
- 2 tk útifű maghéj egy kis vízben elkeverve,
- 2 dl víz,
- fél citrom leve,
- 1 dl híg kókusztej vagy más növényi tej (én fél deci Cocomas kókuszkrémet higítottam fél deci vízzel),
- 1 dl olaj

Krém:
- 7 ek xilit,
- 2 Dr. Oetker vaníliás pudingpor,
- 2 tk agar-agar,
- 5 dl mandulatej,
- 1,5 dl Cocomas kókusztej,
- 3,5 dl víz

Tejejére: 
- 2 ek xilit,
- 1 tk agar-agar,
- 5 dl víz
- 200 gr málna

A piskótához a száraz hozzávalókat összekevertem, majd először az olajat, kókusztejet és citromlevet adtam hozzá, a vízben elkevert útifű maghéjat, végül a vizet. Csomómentesre kevertem és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöttem. 180 fokon (5ös fokozaton gázsütőben) nagyjából 25 percig, tűpróbáig sütöttem.
Amíg a piskóta sült, elkészítettem a krémet. A vaníliás pudingport összekevertem a xilittel, agar-agarral és 1 dl mandulatejjel. A többi folyadékot feltettem főni, amikor az forrt, beleöntöttem a csomómentesre kevert xilites pudingport és addig főztem kislángon, amíg besűrösödött.

A zselét a tetejére szintén úgy készítettem, hogy a kis vízben elkevertem az agar-agart és xilitet, a víz többi részét feltettem főni, majd forráskor összekevertem, kicsit még forraltam rajta, végül hagytam hűlni.
Amikor a piskóta elkészült ráöntöttem a pudingos krémet, elhelyeztem a tetején finoman belenyomkodva a málnát. A zselé csak akkor kezdett dermedni, amikor már teljesen kihűlt, így mielőtt egybeállt volna, de már látszott, hogy kezd sűrűsödni, ráöntöttem a torta tetejére. Én egy éjszakát hagytam állni, másnap vettem csak ki a formából.

A málna fruktóztartalmával számolni kell fruktóz malabszorpció esetén. A fiaim csillogó szemmel ették, s bár "mentes" torta, férjemnek is ízlett.