"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. május 9., péntek

Igazi puha finom gluténmentes, tej-, tojásmentes palacsinta

Ez a recept lesz a hónapom sikere, ugyanis nem csak gluténmentes és tejmentes, de tojásmentes is az a palacsinta, aminek az íze szinte teljesen olyan, mint egy búzás-tojásosé, az állaga pedig 100%-ig olyan, puha, nem törik, könnyed és nem túl vastag. Mindenki imádta, a férjem meg is kérdezte, hogy ez mit nem tartalmaz, s amikor mondtam, hogy semmi allergént, akkor nem akarta elhinni!
A recept 6-8 kisebb (24cm átmérőjű) palacsintához:
- 50gr rizsliszt,
- 50 gr quinoa liszt,
- 2 ek kukoricakeményítő,
- 3 ek tápióka keményítő,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 csapott tk xantán gumi,
- 1 tk xilit,
- csipet só,
- 3 ek olaj,
- 1 dl rizstej,
- 2,5 dl buborékos víz + amennyit még pótolni kell

A száraz hozzávalókat jól elkeverem, majd a folyadékokat fokozatosan hozzáadva csomómentesre keverem a tésztát. Egy picit lesz csak sűrűbb állagú, mint egy sima palacsintatésztáé. 
A serpenyőbe picit több olaj kell és minden palacsinta előtt ki kell kenni, mert könnyen letapad, de olajozott serpenyőben gond nélkül süthető. Az útifű maghéj miatt időközben sűrűsödik a tészta, így picit mindig higítottam 10-20ml ásványvízzel. 
A kész palacsinta 1 órán állt levegőn és nem száradt ki és keményedett meg! Fruktóz malabszorpcióban is ehető finomság. A fiúk csak annyit kérdeztek: "Anya, miért ilyen keveset sütöttél?" :D
Képek már a megdézsmált mennyiségről, mert hamar elfogyott :D