"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. június 9., vasárnap

Fruktóz malabszorpció

El vagyok maradva a blogolással. Már 1 hónapja, hogy Marcipánnal kilégzési teszten voltunk, amin minden reményem ellenére kijött, hogy a gyümölcscukorra is érzékeny. Gyümölcscukor elsősorban a gyümölcsökben van, de a zöldségek is tartalmaznak, s hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a kristálycukor, nádcukor, méz, barnacukor szintén. Így minden cukros és gyümölcsös étel is tiltólistára került, amiből a cukor engem nem zavar, mert eddig se fogyasztott Marci cukrosat, de a keksze és a kedvenc vegetáriánus zsírja almasűrítményes volt, a gyümölcsöt nagyon szerette mindig, a lekvárt én szerettem volna bevezetni.
Jó 1 hónap távlatából írni, mert azóta már tisztult és rendeződött a helyzet bennem, a kezdeti elkeseredésem már rég elmúlt, jártunk dietetikusnál, kaptunk fruktóz táblázatot és napi 1 gr fruktózt engedélyezett.
Sajnos Marcinál nem jutottam még odáig, hogy számoljam a fruktózt, örülök, ha enni tudok adni neki. Elég nehéz egy olyan gyereket változatosan és az életkorának megfelelően táplálni, aki a gyümölcscukor mellett minden fő fehérjére is érzékeny. Ami biztonsággal nem tartalmaz fruktózt, az általában a hús vagy tej, búzában van kevés, tehát minden, amire allergiás.
Jelenleg csak annyira figyelek, hogy teljesen visszavettem a gyümölcsfogyasztását, a gyümölcssűrítményes kekszet és vegazsírt, az édes zöldségeket. A gesztenye és kókusz fruktóztartalmát nem találtam sehol, de a gesztenyét nem merem adni, mostanában minden édeset kókuszosan készítek. Édesítésnek a xilit, eritritol, stevia és szőlőcukor használhatóak, annak idején felfedezett rizsszirup fruktóztartalma is szinte nulla, úgyhogy jelenleg lekvár és méz helyett ezt kapja, 2 naponta eszik rizsszirupos kenyeret. Nagyon élvezi!
Sajnos már lassan hónapok óta nem tünetmentes, de kezelhető szinten tudom tartani és ismét nagyon jól fejlődik, hízott 1 kg-ot és nőtt 1 cm-t az utóbbi 2 hónapban. Beszereztem vadhúsokat, amiket ciklusosan fogyaszthat, így fácánt, vadkacsamellet készítek, a halat heti kétszer simán bírta, így ezt háromra emeltem, s marad a heti 1 csirkehús. Ezzel a hét napjait már le tudom fedni úgy, hogy minden nap kapjon húst, ami a fehérje miatt nagyon fontos, ugyanis a tápszert semmilyen módon, semmibe rejtve nem fogadja el.
Zsírnak a dietetikus javaslatára bevezettük a libazsírt, majdnem minden nap eszik zsíros teljes kiörlésű élesztőmentes tönkölykenyeret.
Én most kekszsütésre adtam a fejem, mert a már jól bevált sütőtökös keksz magas fruktóztartalmú volt, a boltban kapható kekszek mind fruktózosak. Csak a Müllerben kapni rizsszirupos gluténmentes kekszet, az ára a csillagos ég, úgyhogy kísérletezek keksz téren. Addig is sós kekszeket kap (szintén a Müllerben tudok venni teljes kiörlésű tönkölykekszet, cukormenteset, és a bioboltokban kapok még sós kekszeket tönkölyből). Valami édes kekszer viszont szükség van, pláne, mert az összes édesség iránti vágyát a gyereknek most a rizsszirupos kenyér és a xilites rizstej teszi ki. Néha készítek tejberizst vagy tejbegrízt, de nem igen tudok mit rátenni, hiszen a kakaóra is allergiás, a karob por is fruktózos..., nem könnyű eset.

Összegzem, hogy miket nem ehet/ehet:
Tilos: tej, szója, háziállatok húsa (és azokból készült termékek), búza, rozs, zab, fruktóz (és fruktóztartalmú édesítő), édes gyümölcs, krumpli
Alkalmanként ehet (4-5 naponta): csirkemell hús, vadhúsok, hal (2-3 naponta), kukoricából készült ételek (kukoricapehely, kukoricalisztes étel....)
Ehet: gluténmentes gabonák, teljes kiörlésű tönköly, alacsony fruktóztartalmú zöldségek, fruktózmentes édesítők, kókusz, gesztenye (fruktóztartalom figyelembevételével), libazsír, tejmentes margarinok, olajok nagy része, fűszerek
Kipróbálás alatt áll vagy közeli tervbe van véve: fehér tönkölyliszt, durumliszt, tojássárgája, gomba, dió/mák

Távlati terv a húsok végigpróbálása, ha heti 1 alkalommal tudna enni normál húsokat (pulyka, sertés, marha), az is nagy segítség lenne, illetve szeretném a fehérjéket kombinálni, hogy ne csak egy étkezésre jusson állati fehérje/nap.



2013. június 7., péntek

Vaníliás-kókuszos keksz (tejmentes, tojásmentes)

Hozzávalók:
- 130 gr tk tönkölyliszt,
- 70 gr hajdinaliszt (lehet az egész tönkölyből, vagy bármi más lisztre le lehet cserélni a hajdinalisztet),
- 80 gr eritritol,
- 50 gr kókuszreszelék,
- 1 üveg vaníliaaroma,
- 4 ek repceolaj,
- 1 dl langyos víz

Az egészet összegyúrjuk, lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Formákat szaggatunk belőle, s 175-180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük (az alja kemény, a teteje még kicsit puha maradjon).


2013. június 4., kedd

Kelbimbós hajdinafasírt (tejmentes, tojásmentes)

Aki szereti a hajdinát, annak ízleni fog, aki még nem kóstolta, annak furcsa lehet az intenzív íze, de szerintem finom.
Hozzávalók (kb. 15 golyóhoz):
- 150 gr hajdinapehely,
- 150 gr kelbimbó,
- 1 tk tengeri só,
- 1 tk pirospaprika,
- 2 tk vegamix,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma,
- 4 tk kukorica-, vagy burgonyakeményítő,
- 3 dl víz,
- 1 szelet kenyér (én tk élesztőmentes tönkölykenyeret használtam, de gluténmentes kenyérrel készítve gluténmentes vega fasírtot készíthetünk),
- hajdinakása

A hajdinapelyhet a párolt kelbimbóval, a vízzel, fűszerekkel, fokhagymával összeturmixolom. Belekeverem a keményítőt, hozzámorzsolom a vízzel átitatott kenyeret, s még annyi hajdinakását szórok bele, hogy formázható állagú legyen. Golyókat gyúrok belőle, megforgatom őket hajdinakásába, majd repceolajban kisütöm.
Gluténmentes tökfőzelékkel tálaltam, jó étvágyat:



Halvirsli, halpárizsi

Dietetikusnál jártunk, ő ajánlotta, hogy nézzek utána a Puru termékeknek.
Ma nagy örömmel tapasztaltam, hogy nem csak nagyon egészségesek, de szinte minden allergéntől mentesek is a termékeik! Itt a terméklistájuk és az allergéntáblázatuk! Még nem kóstoltuk, de mihelyt sikerül vennem, az ízéről is beszámolok :)

2013. május 8., szerda

10 perces fasírt (tojásmentes, gluténmentes)

Candida diétában ehető tojásmentes fasírtot úgy a legkönnyebb csinálni, ha nem teszünk bele tojáspótlót (keményítő) se kenyeret. A legjobb friss alapanyagokból készíteni, de én ma idő szűkében voltam, ezért egy gyorsított verziót készítettem. A hagymát ki is hagytam belőle, hogy ne pepecseljek a felvágásával. Az eredmény így is nagyon finom lett, barna rizzsel és salátával holnapra tökéletes ebéd.
- 70 dkg darált pulykahús,
- 2 tk só,
- 2 tk vegamix,
- 3 tk pirospaprika,
- 2 tk szárított fokhagyma granulátum,
- 2 tk szárított morzsolt petrezselyem,
- bors

Egészet kézzel összegyúrjuk, majd pici lapított gombócokat készítünk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Ugyan így fél óra alatt készül csak el a fasírt, de a sütőben már felügyelet nélkül hagyható, ezért neveztem el 10 perces fasírtnak.

2013. április 24., szerda

Hasi ultrahang

Ma vittem Marcit a fent említett vizsgálatra. A leletet csatolom. Az egyik szemem sír, a másik nevet, de legfőképp félek. Félek, hogy sikerül-e végre jó "kezekbe" kerülnünk, meggyógyítani Marcit, s ne legyen még nagyobb baj...

2013. április 22., hétfő

Vega rakott zöldséges rizs (tejmentes, candida diétában ehető)...

...és kiváló ebéd daganatellenes táplálkozásban.

Hozzávalók:
- 250gr barnarizs,
- fél kilós fagyasztott zöldségkeverék (én az Aldiban veszem a brokkoli-karfiol-répa mixet),
- 2,5 dl zabtejszín, (vagy rizstejszín, s akkor gluténmentes is),
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag kukoricás kölescsemege (műkolbász),
- 1 ek vegamix,
- 1 tk kurkuma,
- só, bors

A rizst megfőzöm, a zöldségkeveréket megpárolom. Amíg ezek elkészülnek, a kölescsemegét felkarikázom és félreteszem. A zabtejszínt egy tálba öntöm, belekeverem a nyomóval összezúzott fokhagymát, ízlés szerint sózom, borsozom és 1 tk kurkumát teszek még bele.

Amikor a rizs megpuhult, olajjal kikent tepsibe teszem, ráöntöm a megpuhult párolt zöldségeket, sózom, megszórom vegamixszel. Hozzáadom a kölescsemegét majd ráöntöm a fűszeres zabtejszínt. 180 fokon negyed órát sütöm.