"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. szeptember 26., szerda

Pizza (tej-, tojás-, szója-, gluténmentes)

A Diéta ABC-ben vettem múltkor Olasz típusú gluténmentes pizzaliszt keveréket. Ebből kellett 150gr-ot 3 evőkanál olivaolajjal összekeverni, miközben egy pohárban 1 dl meleg vizet és 1 mokkáskanál nádcukrot, 7gr friss élesztőt kevertem össze. Lefedve pár percig állni hagytam, majd a liszthez öntöttem és összegyúrtam. Amíg a tészta pihent, kikentem Liga margarinnal egy 30cm átmérőjű kerek sütőtálat és rizsliszttel meghintettem.
3 paradicsomot 1 kis fej hagymát összeaprítottam, feltettem főni, bazsalikommal, oregánóval, sóval, borssal fűszereztem, sűrűre főztem.
Amíg hűlt, a tésztát a sütőtálba helyeztem és óvatosan kilapogattam az ujjaimmal. Ráöntöttem a paradicsomszószt, Aldiban kapható Ponnath sonkaszeleteket tettem rá, Viofast sajtot reszeltem a tetejére, s 250fokon kb. 7-8 percig sütöttem.
Jó étvágyat!

2012. szeptember 21., péntek

Mérnök úr válaszol

Annak idején intéztem egy kérdést Tóth Gábor élelmiszeripari mérnökhöz, miszerint mit javasol a kisfiamnak diéta tekintetében és étrendkiegészítésnek, mint daganatos betegnek.
A következőket ajánlotta, elsősorban felnőtteknek, de orvosi felügyelettel illetve megfontoltan gyereknek is:   aloe, búzafűlé, rezveratol vagy pirosszőlőhéjkivonat, pirosszőlőmag, homoktövismagliszt, flavonoid-lékoncentrátumok, propolisz és méhpempő, csak felnőtteknek Dávid prof. COD teája.
Vitaminként A, C, E-vitamin és szelén adását javasolta.

Étrendben a hús, tej, sajt, füstölt-pácolt készítmények, búza, mogyoró kerülését, a zabpehely, rozs, tönköly, köles, kukorica fogyasztását javasolta.

Gondoltam másnak is segítség lehet :)

Mi jelenleg csak az Aloe natúr gélt fogyasztjuk és zöld tablettát eszünk hozzá. Nem kimontottan a daganat, sokkal inkább az ételallergiák, reflux és immunhiány miatt kezdtük el szedni ezeket az orvosunk javaslatára. 1,5 hónap után már sok pozitív hatást észleltem, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok az aloe verával kapcsolatban.

2012. augusztus 30., csütörtök

Tej- és gluténmentes tökfőzelék

Kevés olajon megpárolok 2 kis/közepes fej hagymát, 1 paprikát és 5 gerezd fokhagymát. Sóval, borssal, kicsi pirospaprikával fűszerezem. Hozzáteszek 1 kg gyalult tököt, s felengedem annyi vízzel, hogy épp ellepje. 1 csokor friss kaporlevelet teszek bele. Szükség esetén még sózom, egy kis vegamixszel is ízesíthetjük. Amikor már megpuhult a tök, az elfőtt vizet nem pótoljuk, hanem 2 dl rizstejszínnel öntjük fel. Átforraljuk, majd annyi almaecetet öntünk rá, hogy kellemesen savanykás legyen.
Nagyon alacsony szénhidráttartalma miatt diétázóknak is kiváló (100gr tökben 2,9gr szénhidrát van), hiszen lisztet, burgonyát nem használtunk a besűrítéséhez.

Gyümölcsös zöldséglevek

Lett gyümölcscentrifugám, így minden nap friss gyümölcsös zöldséglevet készítek a gyerekeknek és magamnak. Köztudott, hogy a nyers zöldség-gyümölcs fogyasztása nagyon egészséges, de nem tudunk megenni belőle akkora mennyiséget, ami már számítana. Ellenben meginni nagyon könnyű.
Én egyenlőre mindent almával csinálok. Mai levünk bő 1 liter lett, a következőkből áll:
8 db alma
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db cékla
6 db salátalevél
2 dl szűrt víz

A gyümölcsöket-zöldségeket megmosom, a répákat és a céklát megpucolom, majd mindet akkorára vágom, hogy beférjenek a gépbe, aaz egészet lepréselem és egy kis szűrt vízzel még higítom. Nagyon finom lesz és hihetetlen gazdag vitaminforrás! További előnye még a könnyű felszívódás, hiszen nagyon emészteni sem kell már, a sérült bélrendszerű gyerekeimnek is biztos, hogy sok értékes anyaga felszívódik.

Készíthető akármivel, a lényeg, hogy a lé fele legalább olyan gyümölcsből-zöldségből álljon, amit a gyerek szívesen fogyaszt, a többi hozzávalót csak mértékkel tegyük bele.

Egészségünkre!

2012. augusztus 29., szerda

Gyümölcsös kölestorta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Hozzávalók:
- fél kiló köles,
- 1 citrom héjja,
- 1 evőkanál liga margarin,
- ízlés szerint xilit (kb. 50gr),
- 1 evőkanál őrölt fahéj,
- 1 csipet só,
- 3 alma,
- gyömölcsök ( meggy, barack)

A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, amibe 1 evőkanál fahéjat és egy csipet sót is teszünk. Lereszeljük 1 citrom héjját és 3 almát. Miután kicsit hűlt a köles, összekeverjük 1 evőkanál margarinnal, a xilittel és a reszelt almával és citromhéjjal. Margarinnal kikent tortaformába öntjük és elsimítjuk. Tetejére egy pici olvasztott margarint kenünk és ízlés szerint gyümölcsökkel díszítjük. Hűtőbe tesszük, amikor kihűlt, megdermed és vágható lesz.

Pina Colada tejmentesen

A felnőtt élvezetekért, és mert imádom a Baileyst, csokilikőröket, amiket nem ihatok, készítettem egy kis koktélt magamnak/magunknak.
- 4cl fehér rum,
- 1 dl kókusztej (ezúttal bolti 60% kókusztartalmú tejet használtam, az krémes és sűrűbb, mint a házilag készített),
- 1 dl ananászlé,
- sok jég,
Az egészet összekeverjük, szívószállal és ananászkarikával díszítjük.

Gesztenyés torta (tej, -tojás-, szója-, gluténmentes)

Szokásos piskótát készítem, ezúttal kis mennyiségben. Hozzávalók:
Piskótához:
1,5 dl almalé,
70gr xilit,
fél citrom leve,
140gr liszt (gesztenye- és hadinaliszt fele-fele arányban),
fél csomag sütőpor,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1 csipet só,
3 evőkanál étolaj (repceolajjal csináltam),
3 evőkanál liga margarin

Krémhez:
250gr natúr gesztenyepüré,
ízlés szerint xilit (nálam 2 evőkanál),
liga margarin

Díszítéshez:
1 üveg meggybefőtt,
kókuszreszelék

Az almalevet, xilitet és citromlevet habosra keverem, egy másik tálban pedig a többi száraz hozzávalót is összekeverem. Az egészet összeöntöm és belekeverem a margarint és az olajat. Egy sütőpapírral bélelt gyümölcstorta formában 175 fokon kb. 20 percig (tűpróbáig) sütöm.

Ezalatt a gesztenyepürét annyi margarinnal és xilittel keverem, hogy krémes és megfelelően édes legyen. A meggybefőttet leszűröm. Amikor a piskóta kicsit hűlt, kiveszem a formából (óvatosan, mert vékony lesz és könnyen törik), megkenem a gesztenyekrémmel, teleszórom a tetejét meggyel, amit kicsit bele is nyomok a krémbe, s az egészet meghintem kókuszreszelékkel. Pár órát, fél napot hűtőben állni hagyom.