"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. május 17., csütörtök

Gluténmentes répás muffin

Hiába próbálkozom, nem tudom becsempészni a zöldségeket Marci étrendjébe. A zöldségleves is maximum 1 napig ízlik neki..., pedig elég kevés választási lehetőségünk van étkezés terén, félek, hogy valamilyen vitaminhiánya lesz. Így jutott eszembe, hogy megpróbálom sütibe sütni a répát.

Hozzávalók (12db-hoz): 2,5 dl almalé, 60gr cukor (nálam fele xilit, fele nádcukor volt)
250gr rizsliszt, 1 csomag sütőpor, 1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, kb. 120 gramm répa, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál margarin (én Delma light-ot használtam, az tejmentes).

Egy tálban az almalevet a cukorral, xilittel, egy másik tálban pedig a lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát keverem össze. Lereszelem a megpucolt répát, minél finomabbra sikerül, annál jobb. A cukros almalevet beleöntöm a másik tálba és összedolgozom a liszttel. Belekeverem a 2 evőkanál margarint, a reszelt répát majd az 1 evőkanál olajat is. Előmelegített sütőben légkeveréses funkción 175 fokon 20-25 percig sütöm.


2012. május 16., szerda

Díj

Díjat kaptam Évától, amit hálásan köszönök! Megtisztelő, hogy Rám gondolt, amikor továbbadta.

A díjjal járó szabályok a díj megköszönésén túl, hogy írnom kell 7 dolgot magamról. Nem tudnék most összeszedni 7 dolgot, de egy korábbi díj alkalmával már leírtak igazak rám most is. Talán annyival egészíteném ki, hogy az elején nagyon megijedtem ezektől az allergiáktól, s most is sokszor nagyon unom, hogy mindig ugyanazokat főzöm, ugyanabból kell készítenem valamit, mégis... Kezdem egyre jobban élvezni. Jó érzés, hogy ebből a kevés lehetőségből is tudok újat alkotni, hogy egy teljesen más oldalát fedezem fel a főzésnek és a konyhaművészetnek. A legjobb érzés pedig az, amikor a gyerekek jó étvággyal megeszik, amit eléjük tettem, s végre valahára nem betegek, végleg leszámoltunk a hányással-hasmenéssel a diétának köszönhetően.

Mint minden díjat, ezt is tovább illik-kell adni. Én ezt most nem szeretném megtenni, talán megbocsátják nekem, megtartom magamnak :)

Tej-, tojás- és gluténmentes karobos süti vaníliaöntettel

A szokásos piskóta receptet alkalmaztam, annyi módosítással, hogy csak 240gramm rizslisztet mértem ki, s 10 gramm karob port kevertem még a tésztába. Cukorból sem használok már 80grammot, csak 50-et, elég édes úgy is.

Amíg a piskóta sült, addig Fe-mini kukoricadarából és rizstejből készítettem a vaníliaöntetet. Legújabb felfedezésem, hogy ez a fajta kukoricadara főzve nem gríz, hanem puding állagú lesz, így tökéletesen alkalmas joghurtok, öntetek készítésére és ételek sűrítésére is. Finomabb és könnyebben elkészíthető így bármi, mint a szétfőtt rizs leturmixolásával.

Visszatérve a vaníliaöntethez, amikor besűrösödött a rizstej, xilittel és nádcukorral édesítettem az öntetet, majd 1 evőkanál tejmentes margarint kevertem bele, így a színe, állaga is ténylegesen a vaníliaöntetre emlékeztetett. S ha nem is volt vaníliás igazából, finom volt. :)

2012. május 11., péntek

Kálcium pótlás

A megfelelő kálcium bevitel általános problémája a tejmentes étrendre kényszerülőknek. Kicsit olvasgattam a témában és ERRE a honlapra bukkantam. Szerintem érdemes elolvasni :)

2012. május 6., vasárnap

Karfiol bundában

Nem nevezném rántott karfiolnak, mert sok köze nincs a panírhoz annak, ami a karfiolra került, de meglepően finom lett. Bezgluten tojáspótló port elkészítettem a ráírt utasítás szerint, azaz 3 tojásnyi mennyiséget 6 teáskanál porból és 120ml vízből kikevertem. Sóztam, majd annyi rizslisztet kevertem bele, hogy egy sűrű, nem folyós krémet kapjak. Állagra kicsit hígabbat, mint egy galuskatészta. Ezután a megmosott karfiolrózsákat ebbe mártottam. Forró olajban kisütöttem, krumplipürével tálaltam.
A mindenmentes meggyes sütinek hála olyan tortával ünnepelhettük apa szülinapját, amiből mindenki ehetett. Ezúttal 60gr nádcukorral készült, szerintem így épp eléggé édes :)


2012. május 3., csütörtök

Glutén és mindenmentes meggyes süti

Úgy döntöttem, hogy a sütőport és a szódabikarbónát vezetem be Marcinál, így tudtam készíteni meggyes piskótát. A recept az, amit már korábban is használtam, tej-tojás-szójamentes piskóta, csak ezúttal a citromlevet és a vaníliáscukrot kihagytam belőle és 100% rizsliszttel csináltam. Tehát:

250gr rizsliszt, 1 csomag sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só összekever. Másik tálban 2,5 dl 100% almalé, 80 gramm cukor (nálam 50 gr nádcukor, 30 gr xilit) habosra ver. A 2 tál tartalmát összeönt, csomómentesre kever, majd 6 evőkanál napraforgóolajat hozzáad. Az egészet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe önt, meggyet beleszór és 175 fokon kb. 25 percig süt.

Tömörebb, édesebb lett így a süti, ehhez a variációhoz még a 80 gramm cukor is sok, legközelebb kevesebbet teszek bele. De végre, 1,5 hónap után az én kisfiam is ehet süteményt! Az örömöm szavakkal leírhatatlan, remélem Marcinak is ízleni fog!!!