"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. április 17., kedd

Gyümölcsrizs

Kivételesen fehér rizsből készítettem, de ki fogom próbálni barna rizzsel is. Rizstejbe tettem fel főni a rizst, annyi folyadékba, ami épp ellepte. A főzés során figyelni kellett rá, hogy mindig annyi rizstej legyen a rizsen, ami épp ellepi. Steviával és xilittel ízlés szerint megédesítettem (mindig vegyesen használom őket, mert a xilit hasmenést okozhat, a steviának viszont mellékíze van, amit nem szeretünk). Eközben almát kockára vágtam és feltettem párolni magozott meggyel együtt. Amikor a rizs már megpuhult, hagytam, hogy elfőjjön egy kis rizstejet, majd nem rizstejjel, hanem azzal a vízzel pótoltam, ami fölött a gyümölcsök párolódtak. Beleöntöttem a rizsbe a párolt almát és a meggyet is, majd pár percet még főztem együtt az egészet.

Helyzetjelentés

Nagyon hanyagolom a blogírást az utóbbi időben, gondoltam nem árt tájékoztatást adnom arról, hogyan is állunk.
Amint már írtam, megszületett a legkisebb fiam is, és sajnos ételallergiás. Közben kiderült a nagyok is ételallergiások, a legnagyobbam nem nőtte ki a tejallergiát, viszont tojás- és szezámmag allergia társult mellé. Óvatosságból azonban a doktornőnk minden olajos magvat megtiltott neki. Ez a daganatellenes táplálkozásban sok tekintetben hátrány. A középső fiamon olyannyira eldurvult az allergia, hogy nulldiétát kezdtünk és keressük, mi az, amit biztonsággal ehet és nem okoz gondot. Jelenleg krumpli, rizs, meggy, alma, víz, rizstej, só, napraforgóolaj, petrezselyem, stevia, xilit, nádcukor azok az anyagok, amiket ehet, ezekből kell kivarázsolnom minden napi menüjét. Még a meggylekvár engedélyezett, és jelenleg ennyi. Hetente 2 alapanyag és 2 fűszer kerülhet bevezetésre.
Nagyon nehéz ilyen diétával daganatellenes táplálkozást tartani, illetve inkább lehetetlen. Sajnos 2 felé nem tudok főzni, már csak azért sem, mert a kicsi megkívánná, amit a nagy eszik. Jelenleg mindenki a kicsivel diétázik, csak néha tudok valami mást is adni a többieknek, amikor a kicsi alszik vagy nincs itthon.
Az alapelveket nem adtam fel. Fehércukor és fehérliszt nincs egyikünknek sem, mesterséges ízfokozók, színezékek, káros adalékanyagok is mind tiltólistásak. Nem eszünk csirkehúson kívül húst, azt sem minden nap.
Igaz, nagyon egyszerűek az ételeink, de hátha valaki hasonló cipőben jár, nulldiétát kell csinálnia, akkor segítséget tudok nyújtani, úgyhogy kiposztolom, amiket tudok. Pati és Lina pedig, ha van idejük és olyat főznek, akkor megírják, így azért változatosabb ételek is lesznek :)

2012. április 9., hétfő

Vegán lasagne

Pénteken egy nagyon jó vegán étteremben vacsoráztunk Patival. Azóta nem kívánom a húst, mert annyira el volt találva annak a Napfényes tálnak az ízvilága, hogy egyszerűen nem vágyom rá. Ami nem olyan nagy gond, hiszen nem árt néha tisztulni :)
Ennek jegyében született ma meg a durum tésztás vegán lasagne.
Vettem durum tésztalisztet, kb 30 dkg-ot vízzel rugalmas tésztává gyúrtam, amíg az pihent, addig a fagyasztóban lévő ízesített paradicsomszószt kiolvasztottam (bio paradicsompüré, oregano, vöröshagyma, fokhagyma, pici só- turmixolva),   majd beleöntöttem  egy kis lábosba, felforraltam. Beletettem kb 20 dkg mirelit franciasaláta keveréket, kb 5 cm-nyi póréhagymát felkarikázva, picit főztem. Kb 3 ek rizstejszínt fél deci hideg vízzel hígítottam, elkevertem benne 2 ek kukoricakeményítőt és kicsi oreganot és azt is beleöntöttem, majd lezártam a gázt, hogy a keményítő ne dolgozzon, csak majd a sütőben. Közben két maroknyi friss spenótot és kb 6 szál medvehagymát egy tálkába tépkedtem.
A tésztát nagyon vékonyra nyújtottam, kivágtam akkora lapokat, mint amekkora a tepsi alja (nálam ez fél kg-os kenyérhez való vekni), a tepsi alját kikentem olajjal, tettem pár ek szószt- zöldség nélkül és rétegezni kezdtem: tészta-zöldséges szósz, spenótos medvehagyma, végül tésztával zártam (3 réteg lett), annak a tetejére kentem még egy kanálka szószt, kb. 15 percig alufóliával teljesen letakarva- csak az alja nem volt fóliázva-  sütöttem.Aztán  leszedtem a fóliát, megszórtam reszelt zöldfűszeres és füstölt Viofast sajttal. Ezzel olvadásig sütöttem.
Szépen beszívta a szószt, de nem száradt ki, vágható lett és olyan jól sikerült, hogy a lányaim repetáztak ebédkor és a megmaradt kockát ették meg vacsorára :) Ha rajtam múlik, lesz ennek zabtejszínes, brutálspenótos- fokhagymás változata is. És rajtam múlik :))

2012. április 2., hétfő

Almaszószos husi

Teljesen egészséges étel, semmi allergén, sem glutén nincs benne, egyszerű és finom.
Sajnos pontos mennyiségeket nem tudok, érzésből csináltam. Úgy fél kiló pulykamell husit felkockáztam és kis olajon megpirítottam, miközben megsóztam és petrezselyemmel fűszereztem. Ezután felöntöttem rizstejjel, csak annyival, hogy épp ellepje, tettem bele pár darab egész fahéjat, és kis lángon lefedve főztem. Eközben 3 darab almát felkockáztam és nagyon kicsi víz felett megpároltam. A párolt almakockák felét leturmixoltam nagyon pici főzővízzel, hogy sűrű puding állagú legyen. Amikor a hús is puha lett, belekevertem az almaszószt a hús szaftjába, a maradék almadarabokat pedig mellé öntöttem. Kicsit még főztem, hogy összeérjenek az ízek, majd 100% kukoricalisztből készült tésztával tálaltam.
Jó étvágyat!

2012. március 17., szombat

Tej- és tojásmentes szülinapi torta

A piskóta ugyanúgy készült, mint a meggyes piskótánál, csak 1,5x annyit készítettem egy 26cm-es tortaformába.
3,75dl 100%-os almalevet, 1 citrom levét, 1 csomag vaníliás cukrot, 70gr xilitet és 70gr nádcukrot jól elkevertem. 375gr fehér tönkölylisztet, 1,5 csomag sütőport, 1 csipet sót, 1,5 mokkáskanál szódabikarbonát egy másik tálban összekevertem, majd hozzáadtam a már kikevert cukros almalevet. Miután csomómentesre dolgoztam a tésztát, még 9 evőkanál olajat tettem bele. Egy 26cm-es kapcsos tortaformát kikentem Liga margarinnal és kiliszteztem. Beleöntöttem a tésztát, tűpróbáig (kb. 30 perc) sütöttem 180 fokon.
További hozzávalók: 500gr gesztenyemassza, 1 üveg meggybefőtt, 2 tábla tej- és szójamentes étcsoki (a Boci és a Szerencsi csoki napraforgó lecitinnel készül), tejmentes margarin, kókuszreszelék.
2 csomag, azaz fél kiló gesztenyemasszát összekevertem annyi olvasztott Liga margarinnal, hogy lágy és könnyen kenhető, de ne folyós legyen. A meggybefőttet leszűrtem. A kész és kihűlt piskótát kivettem a tortaformából és keresztbe ketté vágtam. Megkentem a margarinos gesztenyemasszával, teleszórtam meggyel, majd rátettem a piskóta tetejét. 2 tábla Boci étcsokit forró gőz felett megolvasztottam, azt öntöttem a torta tetejére, amit meggyel díszítettem még, az oldalára kókuszreszeléket szórtam.

2012. március 15., csütörtök

Almás-puncsos édesség

Találtam egy reform, de meglepően olcsó kekszet, ami nekem jó kávé, tea mellé, de a lányoknak nem igazán ízlett, nem az itthon megszokott omlós, hanem keményebb, csak teljes tönkölyliszttel és fruktózzal készült, nem túl édes. (http://www.madar-es-fiai.hu/index_hun.htm bár itt épp a kekszeket nem mutatja, de vannak azok is :) Mi a Vásárcsarnokban vettük a Fővám téren. )Mivel nagyobb mennyiséget vettem belőle, a már kibontottat fel akartam használni, így körülnéztem a kamrában.
Mindig van itthon puding, most megkívántam a puncsot is, így az is volt a polcon. Alma az alap, az de nálunk az almalé és étcsoki  is. Szóval rettentő bonyolult receptet találtam ki :D 
A kekszet egy folpackkal kibélelt tálba tördeltem. 2 golden almát hámozás után nagy lyukú reszelőn lereszeltem, egy fél marék mazsolát adtam hozzá, megszórtam egy púpozott evőkanál finom tönkölydarával, majd 2 dl 100%-os almalével feltettem főni. Kb fél deci almalével és egy csapott teáskanál fruktóz- xilit mixszel kikevertem még a pudingot és amikor már rotyogott az alma, beleöntöttem. Sűrűsödésig főztem, majd ráöntöttem a kekszmorzsára, ment a kamrába hűlni. Amikor megdermedt és langyosra hűlt, ráöntöttem 75g csoki és egy evőkanál főzőmargarin olvasztott keverékét, kanállal szép hullámos mintát rajzoltam bele és ment a kamrába vissza. Amikor kihűlt, kiemeltem a folpackkal és némi szerencsével egyben(!!) sikerült átvarázsolni a másik tányérra.
A krém az almától és almalétől elég édes volt szerintem és beleszámoltam a csokimázat is, mikor csak ennyi édesítőt tettem bele, de akár el is maradhat. A fruktóz- xilit mix azért van, mert magában egyiket sem szeretem, így még tudom használni, ha már egyszer megvettem :)

Lehet persze még jobban reformosítani és a puncspuding helyett a keményítőt kikapart vaníliamaggal elkeverni és nem étcsokival hanem karobbal, bár én az étcsoki áldásos hatásairól sokat olvastam :)
És a próbán átment, az itthon nem lévőknek úgy kellett eldugni egy szeletet, hogy kóstolhassák :)

2012. március 4., vasárnap

Vendégváró falatok

Egy cég gyárt ilyen címszóval fagyasztott termékként virslit bundában. Ez tejmentes, azonban szóját tartalmaz, így már ezt sem ehetjük. Innen jött viszont az ötlet, miután a gyerekek annyira szerették, hogy megpróbálok valami hasonlót készíteni.
EFEF virsli szója- és tejmentes is, ezt szoktam venni.
Sütöttem egy adag (6db) tej- és tojásmentes palacsintát. 3 db virslit felkarikáztam, kis olajon megpirítottam. A palacsintákból akkora négyzeteket vágtam, amibe egy virslikarika úgy belefér, hogy a tészta sarkait felhajtogatva kis batyukat lehessen készíteni. Ezeket a batyukat fogpiszkálóval fogtam össze.
A képen 1db virsliből és 2 palacsintából készült adag látható: