"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. június 21., kedd

Ajánlott élelmiszerekről

Akit részletesebben érdekel, hogy melyik zöldség-gyümölcs miért és mire jó, ezen a honlapon elég jól összefoglalva olvashat róla: http://www.endreijudit.hu/index.php?page=eletmod_etelunkazeletunk

Természetesen várom a további honlap ajánlókat is :)

Biopiacok

Ezen a honlapon lehet olvasni arról, hogy mi az ökotermék, illetve az ökopiacokról, bioboltokról is van egy lista benne:

http://www.biokultura.org/
http://www.biokultura.org/biokereskedelem/biokereskedelem.html

2011. június 20., hétfő

Cukormentes almáspite

Nagyon finom almákat kaptunk, de sokat, és hatalmasakat, ennyi nem mostanában fog elfogyni az idénygyümölcsök mellett.
Ezért egy nagyon egyszerű almás pite is készült belőle.

Hozzávalók:
1 db. tejmentes levelestészta
2-3 db alma
1 kávéskanál fahéj
kevés liszt
1 evőkanál növényi tej a pite lekenéséhez.
1 kávéskanál olaj







Elkészítés:
A leveles tésztát kettéválasztjuk, (én olyat vettem ami néhány lapból állt) és vékonyra sodorjuk lisztezett gyúródeszkán. Egy tortaformát kikenünk egy kevés olajjal és megszórjuk liszttel, majd kibéleljük a tésztával, oly módon, hogy magas pereme legyen a tésztának. Az almát megmossuk, hámozzuk, majd megszórjuk fahéjjal,összekeverjük, és a tésztára halmozzuk.
Befedjük a tészta másik felével, és lekenjük a növényi tejjel, majd villával kicsit megszurkáljuk a tésztát. 170 fokon kb 20-25 percig sütjük.

Megjegyzés: nekem kemény húsú, száraz almám volt, ha az alma leveses, érdemes a tésztát megszórni kevés zsemlemorzsával vagy fahéjjal. Az alma így is megpuhul, de aki pépesebben szereti reszelheti is, de akkor a tésztára, az alma alá mindenképp kell diót, vagy zsemlemorzsát szórni. Az almát elő is lehet párolni, de szerintem felesleges, és úgy a vitaminok is jobban károsodnak.

2011. június 18., szombat

Tojásos tészta

Ez egy igen egyszerűen elkészíthető, olcsó étel. Mégis lehet úgy csinálni, hogy az egészséges legyen. Semmi más nem kell, csak durum vagy teljes kiörlésű tészta és pár bio tojás. A főtt tésztát kevés olivaolajon átforgatjuk pár ráütött tojás és némi friss apróra vágott petrezselyem kíséretében. Mellé párolt lilakáposztát vagy céklasalátát lehet tálalni: finom, tápláló és nagyon egészséges!

Spárga tésztával

Hozzávalók:
1 cs zöld (vagy fehér) spárga
1 db zabtejszín
2 szál újhagyma
fokhagyma ízlés szerint, én 5 gerezdet tettem bele
kevés olaj, só, bors, gyömbér, vegamix, víz
1 zacskó szarvacska durum tészta



Elkészítés:
Felteszem a tésztát főzni.
Amíg fő,a spárgákat az alján és közepén fogva kettétöröm , az alsó fás részt eldobom, a többit apró darabokra töröm, és alaposan, több vizet váltva megmosom.
A hagymát, újhagymát apróra vágom, kevés olajon  megpárolom. Hozzáadom a spárgát, fűszerezem, és felöntöm kb. 1 dl. vízzel. Addig párolom, míg a spárga már nem nyers, de roppanós. Ez néhány perc. Ekkor hozzákeverem a zabtejszínt, és ha szükséges, 1 kanál kevés vízben elkevert kukoricakeményítőt.Hozzákeverem a tésztát, és tálalható.

Megjegyzés: Aki akar sajtot reszelhet rá, mi nem fogyasztunk tejterméket.
Fehér spárgából is finom, a fehér spárgát meghámozom.
Zabtejszín helyett szójatejszínnel is készíthető, nagyon finom,krémes lesz az étel.


Tudnivalók a spárgáról:

A spárga, bár rákellenes szerepe a kutatások során nem bizonyosodott be, az egészséges étkezésben nagyon fontos és hasznos növény.
Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát.
A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátrium tartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.[2]
Emellett a zöldspárga, szemben a halványítottal, tartalmaz 0,03-0,06% rutint és 25 mg protodioscint.

Gyógyhatása 

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére. Nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van. (forrás: wikipedia)

2011. június 17., péntek

Miket együnk és hogyan?

Ahogy léteznek rák kialakulását elősegítő élelmiszerek, úgy léteznek azt gátlók is. Nem is kevés!

Az egyik legfontosabbak a káposztafélék: fejes káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, leveles káposzta. Ezek minden olyan anyagot tartalmaznak, ami gátolja a daganat kialakulását, növekedését, egyszerre támadja több módon azt. Fogyasztásuknál fontos, hogy ne főzzük sokáig őket, inkább pároljuk vagy wokban készítsük el, úgy nem veszítenek az értékes tápanyagaikból, továbbá jól rágjuk meg őket, hogy minden hasznos anyag felszabaduljon belőlük.

Jótékony hatásúak a hagymafélék: fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma. A fokhagymát aprítva, összenyomva, a vöröshagymát felvágva fogyasszuk. Fokhagyma- és vöröshagymakrém helyett frissen aprított hagymát használjunk.

Értékes tápanyag a szója, mely fogyasztható rágcsálnivalóként (fagyasztott hüvelyes szója kapható hipermarketekben, amelyeket rövid ideig kell főzni és utána a babszemek fogyaszthatóak), miszo-ként (japán konyha alapanyaga), szójaszószként, tofuként, pirított szójababként (vízbe áztatott szójababokat megpirítják, amíg barnás színük nem lesz), és szójatejként (figyeljünk rá, hogy ne cukrozott szójatejet vegyünk).

A kurkuma az egyik legjobb fűszer a rák ellen. Levesekbe, salátákhoz, bármilyen ételhez, amihez illik, tegyünk egy keveset. Borssal együtt fogyasszuk, az elősegíti a jótékony hatását!

Igyunk minden nap 2-3 csésze zöld teát! Fontos, hogy legalább 8-10 percig forrázzuk a teafüvet felforralt, majd 60-80 fokra visszahűtött vízzel, és frissen fogyasszuk! A japán zöld teákat részesítsük előnyben! Koffeinmentes változata is ugyanolyan hatásos.

Gyümölcsök közül a bogyós gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb rák ellenes hatóanyagot. Ilyen a málna, eper, feketeáfonya, tőzegáfonya. Az utóbbit érdemes szárított formában enni, míg a többi gyümölcsöt frissen, vagy fagyasztott gyümölcsként vásárolva, magában vagy joghurtba keverve fogyasszuk.

Már volt szó a hasznos zsírsavakról, azaz az omega-3-ról. Ezt a friss dióból, lenmagból, dióolajból, szardíniából, heringből, makrélából, atlanti lazacból vagy pisztrángból nyerhetjük ki. Étrendkiegészítőként fogyasztva nem olyan hatásos. Heti 1-2 alkalommal történő halfogyasztással, vagy frissen tartott őrölt lenmag fogyasztásával emelhetjük az omega-3 szintünket.

Zöldségek közül közismert a paradicsom jótékony hatása is, azt viszont kevesen tudják, hogy zsírokkal történő együtt főzése során és paradicsompüré formájában a leghatásosabb.

A citrusfélékben (narancs, citrom, mandarin, grépfrút) is sok a daganatellenes molekula. Gyümölcsként vagy kipréselt léként fogyasztva egyaránt tökéletes tápanyag.

Kevesen tudják, hogy a minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládék is daganatellenes hatásúak. Ha szükségét érezzük valamilyen édesség elfogyasztásának, együnk meg 40gr jó minőségű étcsokoládét, és az egészségünkért is tettünk valamit.

Végül pedig naponta igyunk meg egy pohár vörösbort valamelyik étkezés mellé.

Tiltott élelmiszerek listája, és azok helyettesítése:

Az fent említett információk alapján:
- cukor (fehér és barna is), méz, fruktóz, juharszirup, mesterséges édesítőszerek és minden ezeket tartalmazó élelmiszer --- helyette agávé szirup, stevia, xylitol;
-fehér vagy fehérített liszt és az ezekből készült kenyerek, sütemények, péksütemények --- helyette teljes kiörlésű vagy rozsliszt, illetve ezekből készült és magvas kenyerek, sütemények;
-burgonya, főleg a tejes burgonyapüré --- helyette édesburgonya, bab, lencse, borsó, jamgyökér;
- fehérített és édesített gabonapelyhek --- helyette zab (kása), müzli, Kellogg's;
- fehér rizs --- helyette basmati vagy thai rizs, barna rizs;
- cukros, szénsavas üdítők, előre gyártott gyümölcslevek --- helyette citrommal, kakukkfűvel vagy zsályával ízesített víz, zöld tea, frissen facsart gyümölcslé, 100% cukor hozzáadása nélkül készült bio gyümölcslé (nem sűrítményből);
- alkohol --- helyette 1 pohár vörösbor étkezés mellé;
- hidrogenizált olajok (napraforgó-, szója-, kukoricaolaj) --- helyette oliva-, lenmag-, repceolaj;
- hagyományos tej, tejtermékek --- organikus fűvel táplált állatok teje és tejtermékei, szójatej, szójajoghurt,
- rántott ételek, chips;
- nem bio vöröshús --- helyette bioszárnyas és tojás;
- szárnyasok bőre