"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. június 18., szombat

Spárga tésztával

Hozzávalók:
1 cs zöld (vagy fehér) spárga
1 db zabtejszín
2 szál újhagyma
fokhagyma ízlés szerint, én 5 gerezdet tettem bele
kevés olaj, só, bors, gyömbér, vegamix, víz
1 zacskó szarvacska durum tészta



Elkészítés:
Felteszem a tésztát főzni.
Amíg fő,a spárgákat az alján és közepén fogva kettétöröm , az alsó fás részt eldobom, a többit apró darabokra töröm, és alaposan, több vizet váltva megmosom.
A hagymát, újhagymát apróra vágom, kevés olajon  megpárolom. Hozzáadom a spárgát, fűszerezem, és felöntöm kb. 1 dl. vízzel. Addig párolom, míg a spárga már nem nyers, de roppanós. Ez néhány perc. Ekkor hozzákeverem a zabtejszínt, és ha szükséges, 1 kanál kevés vízben elkevert kukoricakeményítőt.Hozzákeverem a tésztát, és tálalható.

Megjegyzés: Aki akar sajtot reszelhet rá, mi nem fogyasztunk tejterméket.
Fehér spárgából is finom, a fehér spárgát meghámozom.
Zabtejszín helyett szójatejszínnel is készíthető, nagyon finom,krémes lesz az étel.


Tudnivalók a spárgáról:

A spárga, bár rákellenes szerepe a kutatások során nem bizonyosodott be, az egészséges étkezésben nagyon fontos és hasznos növény.
Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát.
A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel. 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátrium tartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.[2]
Emellett a zöldspárga, szemben a halványítottal, tartalmaz 0,03-0,06% rutint és 25 mg protodioscint.

Gyógyhatása 

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére. Nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van. (forrás: wikipedia)