"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. október 6., hétfő

Tonhalas fasírt (glutén-, tej-, tojásmentes)

Kicsi fiam nem nagyon ehet húst, mert érzékeny azokra is, a halat viszont egy ideje csak halrúd formájában eszi meg, sehogy másképp. Miután a fasírtot szereti, gondoltam megpróbálok halat csempészni bele.
Én nem szeretem a halat, ezért nekem nem igazán ízlett, amit készítettem, de a fiúk meggyőztek róla, hogy blogolásra érdemes. Hazajöttek az iskolából, mind a ketten azzal kezdték, hogy ettek 1-1 fasírtot, s az egyik megköszönte, hogy a csináltam, a másik mondta, hogy jaj, de finom, majd kértek még.
Recept 12-14 db-hoz:
- 1 tonhalkonzerv (nettó 110gr-osat használtam fel),
- kb 300gr karfiol,
- só, bors, hagyma- és fokhagymagranulátum
- 3 ek burgonyakeményítő,
- 8 ek hajdinakása + még a panírhoz

A tonhalat leve nélkül egy tálba tettem, a karfiolt megpároltam, majd hozzákevertem. Fűszereztem, összegyúrtam, majd a keményítővel és a hajdinakásával olyan szilárdságú masszát kaptam, amiből gesztenye nagyságú golyókat formáztam. Egy másik tálba öntöttem ki még hajdinakását és abban megforgattam a golyókat. Forró olajban aranybarnára sütöttem.


2014. október 5., vasárnap

Csokidarabos keksz fruktóz malabszorpcióban (glutén-, tej-, tojásmentes)

Nagyobb fiam a rizsre és a tápiókára is érzékeny, így a maradék gluténmentes lisztek felhasználásával készült a keksz:

- 80 gr hajdinaliszt,
- 20 gr kukoricaliszt,
- 70 gr burgonyakeményítő,
- 40 gr szőlőcukor vagy xilit,
- fél tk szódabikarbóna,
- fél tk útifű maghéj,
- 1 ek kókuszolaj,
- 1 dl híg kókusztej (én kakaós kókusztejből készítettem),
- fél tábla xilites Plamil étcsokoládé apróra törve

A tészta száraz hozzávalóit összekeverem, majd a nedveseket is hozzáadom, végül a csokidarabokat is belegyúrom. Fél centi vastagra nyújtom és tetszőleges mintával kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és 15 perc alatt 180-200 fokon készre sütöm.
Sütés előtt:
 Sütés után:

2014. szeptember 7., vasárnap

Gluténmentes pufi palacsinta újra (tej-, tojás-, kukoricamentes)

Hozzávalók:
- 1/3 bögre keményítő (burgonya, tápióka...),
- 2/3 bögre hajdinaliszt,
- csipet só,
- 1 tk xilit / cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csapott tk útifű maghéj,
- annyi víz, hogy galuska állagú tésztát kapjak

Az egészet csomómentesre keverem majd kis olajjal kikent palacsintasütőbe adagolom evőkanállal és mind a két oldalát aranybarnára sütöm. Lekvárral, csokisziruppal fogyasztottuk.

2014. augusztus 31., vasárnap

Gluténmentes lekváros kifli (tej- és tojásmentes)

Nagyon finom, enyhén fahéjas szilvalekvárt főzött édesapám, mire hazaértem.Egy kis babatálkányi maradt, ami nem fért az üvegekbe, az hozta meg a kedvemet a sütögetéshez. A Facebookon tagja vagyok egy gluténmentes élettel foglalkozó csoportnak, amelynek oszlopos tagja Veronika, az ő blogjából vettem az elkészítési módot, EZ az a recept.Ezúton is köszönöm :)
A kifli hozzávalói:

250g Nutri free mix per Dolci
50g hajdinaliszt
50 g cukor
1 cs. vanillincukor
1/2 cs. Dr.Oetker expressz élesztő
2 dl langyos rizstej
1 ek olaj
sűrű szilvalekvár (vagy egyéb lekvár) a töltelékhez
1 tk olaj, 2 tk rizskrém, 2 tk méz keveréke a kifli megkenéséhez
1 lábasban forrásban lévő víz
fahéjas porcukor szóráshoz

Összekevertem a száraz anyagokat, majd belegyúrtam a nedveset,jól átgyúrtam a tésztát. Kb fél cm vastag körré nyújtottam, 8 cikkre vágtam, a cikkek széles részére tettem egy kis lekvárt, majd a csúcsa felé feltekertem, kissé behajlítottam kifli formára. Sütőpapírra téve 20 percig langyos sütőben kelesztettem, majd forrásban lévő vízbe mártottam a kifliket, oldalanként 20-20 mp-re, megkentem a mézes keverékkel, aztán 170 fokon alsó-felső sütéssel szép színűre sütöttem.Még forrón meghintettem fahéjas porcukorral.


2014. augusztus 17., vasárnap

Kakaós csiga (glutén-, élesztő-, tej-, tojásmentes)

Avagy inkább nagyon csokis csiga, mert kicsit sok tölteléket tettem bele, a gyerekek nagy örömére. A tésztája a pizzás-virslis csigák alapján készült édes változatban.
Hozzávalók:

- 180gr hajdinaliszt (nálam most 160gr hajdina, 20 gr cirokliszt volt),
- 120 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk útifűmaghéj,
- 1 csapott tk xantán gumi,
- 1 tk szódabikarbóna,
- késhegynyi aszkorbinsav,
- csipet só,
- 2 evőkanál xilit,
- 2dl víz,
- 2 ek olaj

Töltelék:
- ízlés szerinti kakaópor és xilit/eritritol... keveréke (nálam xilittel készült),
- 1 ek kókuszolaj

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a nedveseket is, összegyúrjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk. Megkenjük a kókuszolajjal, rászórjuk a cukorral/xilittel összekevert kakaóport, majd feltekerjük és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 180 fokon 25 percig sütjük. Én 10 perc sütés után lekentem egy kis kókuszolajjal még a tekercseket.

Töltött cukkini (tej-, tojás-, gluténmentes)


Mostanában körülöttem mindenki ilyet csinált, megkívántam, megcsináltam én is.
2 cukkinit vettem, megpucoltam, félbevágtam hosszába, kikanalaztam a belsejét.


 Besózva állni hagytam, amíg csirkéből pörköltösen elkészítettem a húst, csak kevesebb szafttal és egy kis kókusztejszínt is öntöttem bele. Leöblítettem a cukkiniket, egy sütőtálba helyeztem, beleöntöttem a húst és Violife reszelt sajttal megszórtam.

Alufóliával lefedve 180 fokon légkeveréses sütőben fél órát sütöttem, majd fólia nélkül még 10 percet.
Bármivel tölthető, legközelebb vegán ételként párolt zöldségeket fogok bele tenni, fűszeres citromos kókuszkrémmel és reszelt növényi sajttal..., nagyon finom lehet.

Gluténmentes briós (tej- és tojásmentes)

Ez a recept megmozgatta a fantáziámat. El akartam készíteni valami péksütit ilyen módon. Briós lett belőle.

Hozzávalók:

200g Nutri free mix per Dolci
100 g LP Farmo
2ek cukor
2 cs. Vaníliás cukor
2 ek olaj
1/2 cs. Dr. Oetker expressz élesztő
kb. 200 ml langyos viz vagy rizstej

Összekeverem a száraz alapanyagokat, az olajat, majd beledolgozok annyi langyos vizet/ rizstejet, hogy nem túl lágy, rugalmas tészta legyen.Formázom, majd 15 perc kelesztés után forrásban lévő vízbe mártom, oldalanként 10-10mp-re, majd zsírpapírra téve cukorral megszórom, olajjal megkenem, aztán 180 fokon szép színűre sütöm.Nagyon finom, puha lett.