"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. augusztus 17., vasárnap

Gluténmentes szalonnás pogácsa (tej- és tojásmentes)

A feladat adott volt: sós nasit kellett a kislányomnak csinálni, de nem volt sok minden neki ehető alapanyag itthon, így improvizáltam.

200 g Nutri free mix per Pane
50 g reszelt nyers krumpli (kis lyukú reszelőn)
70 g nagyon apróra darabolt császár szalonna
1/2 s. Dr. Oetker expressz instant élesztő, hozzá egy kk cukor
kb. 150 ml langyos víz

Elkeverem a lisztet az élesztővel, majd a krumplival és a szalonnával. Annyi vizet adok hozzá, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapjak. A jól összedolgozott tésztát kinyújtom kb. 1 cm magasra, majd közepes formával vagy pohárral  kiszaggatom. Szilikonos sütőpapírra teszem, 10 percet pihentetem, a tetejét bevagdosom, lekenem olvadt margarinnal, majd hideg sütőbe rakom és akkor veszem fel a hőt 175 fokra. Addig sütöm, míg szép színe nem lesz.
Nagyon finom, puha pogácsa, másnap picit vízbe mártva,170 fokon pár percig merítve újra teljesen frissnek hat.

2014. augusztus 16., szombat

Rizskenyér (gluténmentes, tejmentes, kukoricamentes)

A recept INNEN származik, én csak annyit módosítottam benne, hogy barna rizsliszttel készítettem.
Nem adja vissza se az igazi kenyér állagát, se az ízét, de van olyan jó, mint a bolti. Angliában kapni egy kukoricamentes rizskenyeret, arany áron mérik, azt szándékoztam lecserélni házi készítésűre:

Hozzávalók:
- 500gr rizsliszt,
- 5 dl langyos víz,
- 2 tk xantán gumi,
- 1 tk só,
- 2 tk cukor 1 zacskó porélesztővel (vagy 2 tk instant élesztővel) és fél deci langyos vízzel elkeverve,
- 3 evőkanál olaj

Az élesztőt felfuttatom, addig a rizslisztet elkeverem a sóval, xantán gumival és fél liter vízzel. A felfutott élesztőt is belekeverem, majd összegyúrom és belegyúrom az olajat is. Olajjal kikent őzgerinc formába teszem és meleg helyen letakarva 90 perc kelni hagyom. Ezután bevagdosom a tetejét és alufóliával lefedve 180-200 fokon 1 óra alatt készre sütöm.


Gluténmentes pizzás és virslis hajdina tekercsek (élesztő-, tej-, tojás-, kukoricamentes)

Ez a tészta recept azoknak "készült", akik hozzánk hasonlóan nem ehetnek lisztkeverékekből készült finomságokat, mert egyik vagy másik összetevőjükre érzékenyek. Ebben se rizs, se kukorica, se burgonya nincs és élesztő se. Tölteléke szabadon variálható, só helyett egy kis édesítőt (cukor, stevia, xilit) téve bele édes tekercset is készíthetünk.

Hozzávalók:

180gr hajdinaliszt,
120 gr tápiókakeményítő,
1 tk útifűmaghéj,
1 csapott tk xantán gumi,
1 tk szódabikarbóna,
késhegynyi aszkorbinsav,
1 tk só,
2dl víz,
2 ek olaj

Töltelék: bármi lehet, nálam 2 db "mentes" virsli és reszelt violife sajt volt a virslis tekercsnél, paprikás erdélyi padlizsánkrém, sonka és violife sajt a pizzásnál.

Először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd hozzáadom a vizet, végül az olajat. Alaposan összegyúrom, ezután lisztezett felületen kinyújtom. Két részre vágom, hogy hosszú csíkokat kapjak. Megszórom reszelt növényi sajttal, beleteszem a hosszában félbevágott virsliket és feltekerem. A pizzás csigánál megkenem a padlizsánkrémmel a tésztát, rászórok kockára vágott sonkát majd a sajtot, s ezután tekerem fel. Úgy 1,5 cm vastag karikákra vágom és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. Lekenem olvasztott margarinnal vagy olajjal és 180 fokon nagyjából 25-30 percig sütöm (én kicsit túl sütöttem és ropogós lett).




2014. augusztus 6., szerda

Gyors, egyszerű hajdina palacsinta (gluténmentes, tej-, tojásmentes)

Rizsmentes receptet kerestem, mert Danim rosszul tolerálja a rizst. Meglepően finom, jól süthető gyorsan készíthető tésztát sikerült kikísérleteznem.

Hozzávalók úgy 6 db-hoz:
- 100 gr hajdinaliszt,
- 70 gr tápióka- vagy burgonyakeményítő,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 tk xilit,
- 3 dl folyadék (nálam 1 dl kókusztej és 2 dl buborékos víz)

Csomómentesre elkeverem a hozzávalókat és kis olajjal kikent palacsintasütőben megsütöm. Keményebb tészta jól fordítható, nem tapad le, 5 perc alatt megpuhul sütés után. Enyhén érezni a hajdina ízét benne, egyáltalán nem zavaró az édes töltelékhez. Mi meggyes - csokis palacsintának ettük tegnap, ma sósan fokhagymás citromos kókuszkrémmel, Veganic reszelt növényi sajttal és sonkával fogyasztottuk. Édesen és sósan is nagyon finom volt.





Gluténmentes gyros tortilla tekercsben (tej-, tojásmentes)

Egyszerű és nagyszerű recept, az íze természetesen nem olyan, mint az igazi tortilla tekercsé, kicsit vastagabb is a tésztája, de nagyon finom volt. A gyerekek először ettek gyrost, imádták.

4 db tésztához a hozzávalók:
- 40 gr hajdinaliszt,
- 50 gr rizsliszt,
- 60 gr tápiókakeményítő,
- 1,5 dl víz,
- 2 csipet só

 Csomómentesre elkevertem és olajjal kikent palacsintasütőben megsütöttem. Eleinte kemény tészta 10 perc múltán már tekerhető puhaságú.

Tölteléknek nagyon vékony csíkokra vágott csirkemellet olajon jó fűszeresen megsütöttem (hagyma, fokhagyma granulátum, só, bors, pirospaprika) (ha van mentes gyros fűszerkeverék, az a legjobb), beletettem a tekercsekbe, hagymát, jégsalátát, uborkát, paradicsomot, újhagymát és csemegeuborkát is tettem bele, öntetként pedig 2 dl Coccomast kevertem el 1 citrom levével és annyi sóval, fokhagyma granulátummal és kicsi borssal, ahogy az én ízlésemnek megfelelt.





2014. július 27., vasárnap

Gluténmentes kenyér

A zsemle receptje alapján készítettem kenyeret, valami fantasztikus lett. Annyi különbség van a 2 recept között, hogy ehhez több vizet tettem és nem kentem le a tetejét olajjal. A végeredmény egy belül puha kívül ropogós igazi kenyér állagú és ízű finomság lett.
Hozzávalók:
- 250 gr nutri free per pane,
- 150 gr glutenix alfa-mix,
- 6 gr só,
- 4 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 3 ek olaj,
- bő 3 dl langyos víz (sűrűbb galuska tészta állagig higítom),
- 1 zacskó (7gr) porélesztő+ 1 tk cukor+ fél deci langyos víz elkeverve

Az élesztőt a cukorral és vízzel elkeverve lefedem és amíg felfut, a többi hozzávalót összekeverem, először a szárazakat, majd a nedveseket is. Utána az élesztőt is eldolgozom benne, majd sütőpapírral bélelt kis őzgerinc formába rakom. 50 fokra előmelegített kikapcsolt sütőben 1 órát kelni hagyom, majd  45-50 perc alatt 175 fokon készre sütöm.

2014. július 26., szombat

Gluténmentes kakaós minikuglóf (tej - és tojásmentes)

Van, hogy mást kívánnak a lányok reggelire, mint ami a hűtőben van, így volt ez ma is :) Szendvicsek helyett ez lett ma reggel:
180g Nutri free mix per Dolci
1 ek pattogatott amaránt
2 ek cirokliszt
75g cukor
2ek holland kakaópor
1/3 cs. Dr. Oeter expressz élesztő
160ml víz
2 ek olaj
Citromlekvár

A sütőt előmelegítem 175 fokra. Összekeverem a száraz alapanyagokat, majd a nedveseket. Egy ecsettel kikenem a szilikon minimuffin formát olajjal. A formákat max. 3/4-ig töltöm a tésztával , majd kb 20 perc alatt készre sütöm. Nagyra megkel :) Ha már nem tűzforró, kifordítom a formából. A mélyedésekbe lekvárt töltök, én most citromot választottam.