"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. július 9., kedd

Pudingos piskótatészta (tejmentes, cukormentes, alacsony fruktóztartalmú)

Kicsit puhább és szelhetőbb, ízesebb piskótát kaptam, mint a múltkori recept. Első szülinapra babatorta alapnak is kiváló, akár gyümölccsel, akár pudinggal, vagy ha már eszik a baba csokit, akkor olvasztott csokival, ahogy én készítettem.
Hozzávalók:
150 gr fehér tönkölyliszt,
- 100 gr tk tönkölyliszt,
- 150 gr eritritol,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 csomag vaníliás pudingpor (tejmentes, cukormentes),
- 3,5 dl rizstej,
- negyed citrom leve,
- 1 dl olaj (repceolajat használtam)

Az egészet összekeverem, sütőpapírral bélelt sütőformába öntöm, s 25 percig sütöm. 

Én most keresztfiam szülinapjára készítettem, így tortaformában sütöttem meg és amikor elkészült a piskóta, xilites tejmentes étcsokit olvasztottam a tetejére kis liga margarinnal keverve. 2 óra alatt a hűtőben megdermedt. Fogyasztáskor még rizstejszínhabbal is meg lehet spékelni. A fiúk odáig voltak tőle, s a nem allergiás gyerekeknek is ízlett.

2013. június 30., vasárnap

Meggyes piskóta fruktóz malabszorpcióban

A dörmi macis receptet használtam, mert nagyon bevált!
- 150 gr fehér tönkölyliszt,
- 100 gr tk tönkölyliszt,
- 150 gr eritritol,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 tk útifű maghéj,
- 2,5 dl rizstej,
- negyed citrom leve,
- 1 dl olaj (repceolajat használtam)

- meggy (úgy tettem a tésztába őket, ahogy szelni terveztem, így kockánként 2 db meggyet tartalmaz a süti) - 25 gr, azaz kb 5 db meggy tartalmaz 1 gr fruktózt, eszerint könnyen kiszámolható, hány kocka piskóta engedélyezett (ki hány grammos fruktóz diétát tart).
A hozzávalókat összekeverem, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, majd beleszórom a meggyet, s 180 fokon 25 percig sütöm.


Dörmi mackó alacsony fruktóztartalmú változat, tej-, tojás-, búzafehérje mentes

Új kihívás olyan finomságokat készíteni, amik még a fruktóz diétának is megfelelnek, a candida diéta után se számtanak nagy bűnözésnek és még Buci is eheti őket. Meglepően egyszerűen sikerült mégis Lina egyik receptjét kicsit átvariálva :)
Az eredeti mackóreceptem ITT található.
Hozzávalók 4 nagy macihoz:
- 150 gr fehér tönkölyliszt,
- 100 gr tk tönkölyliszt,
- 150 gr eritritol,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 tk útifű maghéj,
- 2,5 dl rizstej,
- negyed citrom leve,
- 1 dl olaj (repceolajat használtam),

Töltelék: fél tábla xilittel készült tej- és cukormentes étcsoki

A száraz és a folyékony hozzávalókat külön tálba öntöm, majd folyamatos keverés mellett összekeverem. Liga margarinnal kikenem a mackóformákat, megszórom egy kis fehér tönkölyliszttel a formát, majd beleöntöm a kellő mennyiségű tésztát. Minden mackóformába 3-3 kocka étcsokit nyomkodok, majd 180 fokon 20-25 percig sütöm.

Sajnos a fényképezőgépemet nem találom, így a képet később pótolom, de finom lett, hipp-hopp elfogyott.

2013. június 17., hétfő

Tejszínhab spray (tejmentes, szójamentes, rizsből)

Imádjuk, teljesen olyan, mint a rendes tejszínhabok, kicsit hamarabb elolvad, de annál mi gyorsabban fogyasztjuk, úgyhogy nem okoz problémát :D
Összetevői: rizs ital( víz, rizs szirup, rizs keményítő, rizs liszt )kókusz zsír, maltodextrin rizsből, borkősav, sűrítő anyag: hínár kivonat és gumiarábikum, tengeri só, hajtóanyag: nitrogén oxid


2013. június 10., hétfő

"Mézes" gyömbéres vadkacsamell ragu (tejmentes, fruktózszegény, gluténmentes)

Vadhús projektem második lépése a vadkacsa hús elkészítése volt. Miután nekem nem ízlenek a vadhúsok, nagyon nehéz elkészítenem őket. De a muszáj nagy úr. Gondolkoztam, mi illik ehhez a húshoz, ami jól kihozza az ízét. Az interneten legtöbb helyen valami gyümölccsel, lekvárral készítették, innen jött az ötlet, hogy legyen mézes. A gyömbér csak úgy bevillant mellé. Méz helyett én rizsszirupot használok, aminek a fruktózértéke szinte nulla, állagra, ízre, színre teljesen mézszerű.

Hozzávalók:
- 60 dkg vadkacsamell filé,
- 2 ek rizsszirup,
- 2 tk őrölt gyömbér,
- 2 tk Virágoskút ételízesítő,
- 2 dl rizstejszín,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma

A húst kockákra vágtam, kis repceolajon kevés sóval és és az összenyomott fokhagymával megpirítottam. Ezután felöntöttem vízzel és kis lángon lefedve főztem. Lassan puhul, nekem többször is pótolnom kellett a vizet. Amikor megpuhult, az a jó, ha épp csak egy pici víz van rajta. Ekkor adtam hozzá rizsszirupot, gyömbért és az ételízesítőt, kicsit átpirítottam így, majd felöntöttem a rizstejszínnel és még pár percet főztem.
Rizstésztával vitték a fiúk ma az oviba, de szerintem jobban illik hozzá a rizs vagy steakburgonya.



Zöldborsó főzelék (gluténmentes, tejmentes)

Hozzávalók:
- 450 gr zöldborsó,
- 3 tk Virágoskút ételízesítő,
- 3 ek rizsliszt,
- 2 dl rizstej,
- 2 ek xilit

A borsót annyi vízzel és az ételízesítővel felteszem lefedve főni, ami épp ellepi. Amikor megpuhult, rászórom a lisztet, ráöntöm a tejet majd xilittel megszórom. Összekeverve még 2-3 percet főzöm.


Rumos-kókuszos keksz (tej-, tojásmentes, fruktóz szegény)

Nem adom fel a kekszsütési próbálkozásomat, de sajnos Marcipánnak ez sem ízlik igazán. Nem baj, megesszük mi, aztán kitalálok valamit Marcinak is.

Hozzávalók 1 tepsihez:
- 100gr tk tönkölyliszt,
- 50 gr rizsliszt,
- 80 gr kókuszreszelék,
- 100 gr eritritol,
- 3 ek repceolaj,
- fél üveg rumaroma (20ml),
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 tojásnak megelelő tojáspótló por elkészítve (Bezgluten),
- 80ml víz

Az egészet összegyúrom, majd apró kis gombócokat formázok belőle, amiket tenyérrel kilapítok, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezek. 170 fokon kb. 20 percig sütöm.