"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. június 7., péntek

Vaníliás-kókuszos keksz (tejmentes, tojásmentes)

Hozzávalók:
- 130 gr tk tönkölyliszt,
- 70 gr hajdinaliszt (lehet az egész tönkölyből, vagy bármi más lisztre le lehet cserélni a hajdinalisztet),
- 80 gr eritritol,
- 50 gr kókuszreszelék,
- 1 üveg vaníliaaroma,
- 4 ek repceolaj,
- 1 dl langyos víz

Az egészet összegyúrjuk, lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Formákat szaggatunk belőle, s 175-180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük (az alja kemény, a teteje még kicsit puha maradjon).


2013. június 4., kedd

Kelbimbós hajdinafasírt (tejmentes, tojásmentes)

Aki szereti a hajdinát, annak ízleni fog, aki még nem kóstolta, annak furcsa lehet az intenzív íze, de szerintem finom.
Hozzávalók (kb. 15 golyóhoz):
- 150 gr hajdinapehely,
- 150 gr kelbimbó,
- 1 tk tengeri só,
- 1 tk pirospaprika,
- 2 tk vegamix,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma,
- 4 tk kukorica-, vagy burgonyakeményítő,
- 3 dl víz,
- 1 szelet kenyér (én tk élesztőmentes tönkölykenyeret használtam, de gluténmentes kenyérrel készítve gluténmentes vega fasírtot készíthetünk),
- hajdinakása

A hajdinapelyhet a párolt kelbimbóval, a vízzel, fűszerekkel, fokhagymával összeturmixolom. Belekeverem a keményítőt, hozzámorzsolom a vízzel átitatott kenyeret, s még annyi hajdinakását szórok bele, hogy formázható állagú legyen. Golyókat gyúrok belőle, megforgatom őket hajdinakásába, majd repceolajban kisütöm.
Gluténmentes tökfőzelékkel tálaltam, jó étvágyat:



Halvirsli, halpárizsi

Dietetikusnál jártunk, ő ajánlotta, hogy nézzek utána a Puru termékeknek.
Ma nagy örömmel tapasztaltam, hogy nem csak nagyon egészségesek, de szinte minden allergéntől mentesek is a termékeik! Itt a terméklistájuk és az allergéntáblázatuk! Még nem kóstoltuk, de mihelyt sikerül vennem, az ízéről is beszámolok :)

2013. május 8., szerda

10 perces fasírt (tojásmentes, gluténmentes)

Candida diétában ehető tojásmentes fasírtot úgy a legkönnyebb csinálni, ha nem teszünk bele tojáspótlót (keményítő) se kenyeret. A legjobb friss alapanyagokból készíteni, de én ma idő szűkében voltam, ezért egy gyorsított verziót készítettem. A hagymát ki is hagytam belőle, hogy ne pepecseljek a felvágásával. Az eredmény így is nagyon finom lett, barna rizzsel és salátával holnapra tökéletes ebéd.
- 70 dkg darált pulykahús,
- 2 tk só,
- 2 tk vegamix,
- 3 tk pirospaprika,
- 2 tk szárított fokhagyma granulátum,
- 2 tk szárított morzsolt petrezselyem,
- bors

Egészet kézzel összegyúrjuk, majd pici lapított gombócokat készítünk belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Ugyan így fél óra alatt készül csak el a fasírt, de a sütőben már felügyelet nélkül hagyható, ezért neveztem el 10 perces fasírtnak.

2013. április 24., szerda

Hasi ultrahang

Ma vittem Marcit a fent említett vizsgálatra. A leletet csatolom. Az egyik szemem sír, a másik nevet, de legfőképp félek. Félek, hogy sikerül-e végre jó "kezekbe" kerülnünk, meggyógyítani Marcit, s ne legyen még nagyobb baj...

2013. április 22., hétfő

Vega rakott zöldséges rizs (tejmentes, candida diétában ehető)...

...és kiváló ebéd daganatellenes táplálkozásban.

Hozzávalók:
- 250gr barnarizs,
- fél kilós fagyasztott zöldségkeverék (én az Aldiban veszem a brokkoli-karfiol-répa mixet),
- 2,5 dl zabtejszín, (vagy rizstejszín, s akkor gluténmentes is),
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag kukoricás kölescsemege (műkolbász),
- 1 ek vegamix,
- 1 tk kurkuma,
- só, bors

A rizst megfőzöm, a zöldségkeveréket megpárolom. Amíg ezek elkészülnek, a kölescsemegét felkarikázom és félreteszem. A zabtejszínt egy tálba öntöm, belekeverem a nyomóval összezúzott fokhagymát, ízlés szerint sózom, borsozom és 1 tk kurkumát teszek még bele.

Amikor a rizs megpuhult, olajjal kikent tepsibe teszem, ráöntöm a megpuhult párolt zöldségeket, sózom, megszórom vegamixszel. Hozzáadom a kölescsemegét majd ráöntöm a fűszeres zabtejszínt. 180 fokon negyed órát sütöm.


Csoki fagyi (tejmentes, candida diétában ehető)

A kókuszkrém nagyon bevált a fagylaltkészítéshez! Igazán jó krémes állagot ad a jégkrémnek, s az enyhén kókuszos édes íze minden fagyihoz illik.
Pontos receptet nem tudok adni, egyszerűen a 2 dl kókuszkrémet egy kicsi vízzel higítottam (úgy 1dl-el), majd két tálba elosztottam. Az egyikbe karob port és xilitet kevertem (miután Marcipán a kakaóra is allergiás), a másikba Szerencsi kakaóport és xilitet, kóstolni kell, ízlés dolga, mennyit teszünk bele. Azért, hogy feloldódjon benne a por, érdemes átforralni, s ha kicsit hűlt, a jégkrém formákba önteni. Fél nap kellett ahhoz, hogy megfagyjon és ehető legyen, de a gyerekek imádták, s én is :)