"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. április 18., csütörtök

Kókuszos tekercs

Fahéjas csigának indult, de nem volt itthon fahéj.
Hozzávalók tésztához:
- 250gr liszt (200gr tk tönköly, 50gr barna rizsliszt),
- 2 evőkanál kókuszolaj,
- 50gr eritritol,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1,2dl langyos víz

töltelékhez:
- 3 ek liga margarin,
- 50gr kókuszreszelék,
- ízlés szerint édesítés (én eritritolt tettem bele, de nem mértem ki)

A tésztát összegyúrom, kinyújtom. A töltelékhez a margarint picit megolvasztom (nem kell folyósnak lennie, csak épp keverhetőnek) és belekeverem a kókuszreszeléket, eritritolt. Rákenem a kinyújtott tésztára, az egészet óvatosan feltekerem, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokom úgy fél órát sütöm.
Amikor kihűlt, felszelem.

2013. április 11., csütörtök

Kukorica a ludas

Most már le merem írni, hogy Barnabim bírja az új tápszerét. Eltelt 6 hét, s most már csak azt eszi, nincs gond. A múltkori tüneteket pedig a kukorica okozta. Már jó ideje eszik kukoricagolyókat, gond nélkül. Aztán pár hete vettem kukoricatallért, ami puffasztott kukorica. Imádta! Meg se fordult a fejemben, hogy gondot okozhat, hiszen a kukoricagolyóktól nem lett baja. Aztán elolvastam a csomagolását újra mindkettőnek. A golyóban kukoricadara, a tallérban kukorica van! Fontosnak tartom ezt megosztani itt, mert ahogy sokáig én se tudtam, úgy talán mások sem tudják, hogy nagyon nagy különbség van a két összetevő között. Amíg a kukoricadara csak a kukorica belsejét tartalmazza, addig a kukoricából készült dolgok az egész kukoricát, s a külső részében van a legtöbb allergén. Így aki a darát bírja, még nem biztos, hogy a kukoricát is, s aki a kukoricát nem eheti, nem biztos, hogy a darát sem.
Ilyen kis kavalkádosan jutottunk el oda, hogy bő 1 hete nem evett Barnabim a kukoricatallérból, s azóta egyre jobban van. A náthája 3 nap alatt elmúlt, a széklete is elég hamar rendeződött, a bőrtünete pedig szinte rögtön megszűnt, ahogy a tallért nem kapta többet.
Jelenleg lekopogom, de végre jól van manóm. Jól alszik éjjel, jól eszik nappal (magához képest), szép a bőre, jó a széklete minden tekintetben. Remélem ez így marad, s akkor próbálkozhatunk a tojássárgáját, majd a gombát bevezetni.

2013. április 7., vasárnap

Epres- kókuszos torta (tej - és tojásmentes)

Tegnap töltöttem be a 30. születésnapomat. Legegyszerűbb megoldásnak az tűnt, hogy sütök egy tortát, amit mindenki ehet :)

Csokis tészta: 

 20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg cukor
2 ek sima kakaópor
fél csomag sütőpor,
 fél kk szódabikarbóna
10 dkg olvasztott (Liga) margarin
50g (Boci) étcsoki
3 dl víz, benne egy kk almaecet

csokis krém:

50 g étcsoki
1/2 dl kókuszkrém

Kókuszos puding:
4-5 ek cukor
1 cs. vaníliás pudingpor
4 dl kókusztej (krémből hígítva)

Kókuszos hab:
kókuszos habtejszín, 2 ek porcukor

díszítésnek: eper,  étcsoki

A tésztához összekevertem a szárazanyagot, az olvasztott margarinban felolvasztottam a csokit és az ecetes vízzel együtt a liszthez adtam, majd elkevertem, kapcsos tortaformában az előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. (A formába tette sütőpapírt és margarinnal kikentem, liszttel beszórtam az oldalát.)
Mikor kihűlt a tészta, a csokit felolvasztottam a kókuszkrémben és az alapra kentem. Hosszában felszeletelt epret raktam a krémre. Megfőztem a pudingot, ráöntöttem a tésztára, majd arra újabb réteg szeletelt epret tettem. Egy éjjelt a hűtőben hagytam ( munkával ünnepeltem éjjel :) ) Reggel felvertem a kókuszhabot, tettem porcukrot, majd a torta tetejére kentem, hűtőbe tettem- meglepően kemény hab lett-  olvasztott csokival bepöttyöztem és azt villával elmázgáltam- eredetileg csak amolyan odafröccsentett csokis mintát akartam volna, de sajnos a vett csoki nem volt kellően folyékony olvasztva, így nem jött össze, maradt ez a verzió, csak ezzel kicsit megrogyott a kókusztejszín, de azért jó lett így :) Szeleteltem még epret a tetejére tálalás előtt. Engem meglepett milyen finom volt. Számoltam a csoki és a kókuszkrém kontrasztjával, ami be is jött :)
Természetesen lehet ennél jóval diétásabban is csinálni, teljes tönkölyliszttel, xilittel és karobbal.
Még egy apróság : a kókuszhab a dobozból kiszedve furcsa, nagyon darabos állagú, de, ha szétnyomkodjuk habbá verés előtt, nagyon jó tejszínpótlót lehet csinálni belőle :)


2013. április 3., szerda

Lehet, hogy nem bírja?

A tápszer kampányos bejegyzés óta hallgatok, de gondoltam ideje jelentést adnom a helyzetről.
Éppen 3 hete, hogy elkezdtem Barnabinál az extenzíven hidrolizált tejalapú tápszert, a Pregomint bevezetni. Első héten nagyon óvatosan, csak 2-3 tápszeres étkezéshez kevertem 2-3 adagolókanálnyit. Nem történt semmi baj, így ezután elkezdtem megemelni az adagot, s minden étkezéshez kapott már belőle. Néha láttam kis pattanásszerű pöttyöket a pocakján, mellkasán, kicsit lazult a széklete, de ennyi belefér. 1 hete elértük azt, hogy 90%-ban Pregomint kap, s csak nagyon kis részben a maradék Neocate-t. Nagyjából ennyi ideje, hogy már nagyon laza széklete lett, ami azóta már inkább hasmenős, ráadásul nyálkás, emésztetlen darabos és kicsípi a popóját is.
Pár napja az egy-két pattanásszerű pötty mellé jött egy melegkiütés féle bőrjelenség is, ami ugye ebben az időjárásban kizárt, hogy melegkiütés legyen, de mire aggódtam volna miatta, elmúlt. Tegnap óta viszont náthás, vizes orrfolyása van.

Mindezek a tünetek lehetnek a fogzástól is, nyilván egy 15-16 hós baba szinte folyamatosan fogzik, de a kisördög nem alszik, a véletlen egybeesésekben nem hiszek. Hogy épp 2-3 hét kellett a tünetekhez, fokozatosan romlott a széklete, ami a tejfehérjével való telítődéssel és a hisztaminürüléssel teljesen jól összefügghet. Persze pozitív próbálok lenni, s remélem nem az a gond, kivételesen tényleg csak fogzik! Orvoshoz pénteken megyünk, meglátjuk, mit mond. Azt már elhatároztam, hogy még van 2 doboz Neocatem, hétvégétől újra csak azt fogja kapni, s meglátjuk. Ha a Pregomin a gond, akkor javulnia kell egyértelműen a tápszerváltástól. Ha fogzik, akkor a Neocate mellett is tünetei lesznek továbbra is. Aggódom! Drukkoljatok, hogy ne a tápszer miatt legyen baja!

Gluténmentes kókuszkocka (kakaó-, tej-, tojásmentes)

Tegnap Marcipán megkívánta a kókuszkockát, ugyanis anyum csinált, de ugye azt ő nem eheti, mert minden van benne, amire érzékeny. Így készítettem ma én neki candida diétában ehető kókuszkockát minden diétát betartva, azaz kakaó helyett karobbal, hogy Marcipán is ehesse.
A recept egyszerű, a sütőtökös piskótát készítettem el kicsit kisebb adagban, mint ahogy a receptem alapján szoktam, s ahhoz főztem öntetet.

Piskóta hozzávalók:
- 350 gr pépesített sütőtök,
- 80 gr liga margarin,
- 160 gr barna rizsliszt (vagy lehet fele arányban hajdinaliszt is),
- 80 gr xilit,
- fél deci víz,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 tk őrölt fahéj,
- 1 tk útifű maghéj örlemény,

- csipet só

Öntethez:
- 1 dl kókusztejszín,
- 3 ek liga margarin,
- 2-3 ek xilit (3 ek-al nekem már kicsit édes, de a gyerekek így szeretik),
- 1 ek karob por,
- 1 tk rumaroma

Bő 100gr kókuszreszelék, amiben megforgatjuk a végén a kockákat.

Piskótához a margarint megolvasztom és az összes hozzávalót jól elkeverem egy nagy tálban, majd sütőtpapírral bélelt tepsiben 200 fokon fél órát sütöm.
Ezután amíg hűl, kis lángon megolvasztom a margarint, hozzáadom a kókusztejszínt, s ha forr, beleteszem a xilitet, karobot és rumaromát. 1 percig még főzöm, majd edénybe öntve kicsit hűlni hagyom.

Egy külön tálba öntöm a kókuszreszeléket. A piskótát kockákra szelem, majd egyenként megforgatom a karobos öntetben, utána pedig a kókuszreszelékben. 
Miután kész, 1-2 órára hűtőbe teszem.



2013. március 31., vasárnap

Húsvéti kalács (tej-, tojás-, fehércukor-, élesztőmentes)

Egy szintén allergiás kislány anyukája osztott meg velem egy tej-, tojásmentes kalácsreceptet. Miután nekünk a cukor, fehérliszt és keményítő sem jó, még alakítottam rajta, az eredmény nagyon jó lett! Candida diétában ehető finom kalács :)

Hozzávalók:
200g teljes kiörlésű tönkölyliszt,
250g barna rizsliszt,
5 tk útifű maghéj őrlemény,
150g eritritol,
50g kókuszreszelék,
2 tk szódabikarbóna,
4 dl kölestej/zabtej,
fél dl kókuszolaj,
3 ek fahéj/kakaó/karob
fél citrom leve

-kb. 1 dl olaj a mártogatáshoz
- szükség esetén még barna rizsliszt a gyúráshoz, amennyit felvesz,
- olaj és tk tönkölymorzsa a sütőforma kikenéséhez és szórásához/sütőtpapír

A száraz anyagokat összekeverjük, majd a langyos kölestejet hozzáadva kézzel kidolgozzuk a tésztát, melyet a végén elfelezünk. Az egyik feléhez hozzákeverjük az olaj és a fahéjat,, a másikhoz a citrom levét.
A két kupacot 6 kisebb gombóccá szedjük, melyeket kb. 6 centisre nyújtunk.(Elég kézzel kilapogatni őket). A tortaformát kiolajozzuk, megszórjuk az élesztőmentes tk tönkölymorzsával, majd a 6 cm-es kis lapokat az olajba mártás után egymásra csúsztatva beletesszük (váltva a fahéjjasat és a simát). A tetejét még egy kis kókuszreszelékkel megszórjuk, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 percet sütjük.











2013. március 29., péntek

Tönkölykekszes édességek (tej-, tojásmentes)

Nagyon kedves barátnő nagyon kedves fiának születésnapjára készült  a tönkölyös, karobos kókuszos szelet, cukormentes verzióban. Az, hogy tej-tojásmentes, mondhatni alap, hogy kakaómentes is, az a ráadás.A kekszeket pedig csak egy szimpla találkánkra sütöttem.

Kókuszos kekszszelet

kekszes alaphoz:
40 dkg xilites tönkölyös keksz apróra zúzva
10 dkg olvadt sütőmargarin
 2 ek karobpor
kókusztej
sz.e.: hajdinakása

krémhez:
15 dkg  sütőmargarin
10 dkg xilit
8 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztej
2 ek teljes tönkölyliszt
1 kk agar-agar

Az összezúzott kekszet elkeverem karobbal, majd a margarinnal és annyi folyadékot adok hozzá, hogy nem túl lágy tészta legyen belőle, ha mégis túl lágyra sikerülne, hajdinakásával korrigálható.
A margarint megolvasztom egy edényben, belerakom a xilitet. A kókusztejben elkeverem az agar-agart és a tönkölylisztet, beleöntöm a margarinos edénybe. Majd beleszórom a kókuszt, felforralom, sűrűre főzöm.

Kettéválasztva a tésztát, egyik felét egy folpackkal kibélelt tepsibe tapogatjuk. Ráöntjük a krémet, hagyjuk megdermedni  a hűtőben, majd a tészta másik felét, ha sikerül kinyújtani ráterítjük. Ha nem gyúrható,akkor rámorzsáljuk, aztán folpackkal letakarjuk, hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.

Tönkölyös keksz

30 dkg teljes tönkölyliszt
fél sütőpor
15 dkg apró kockára vágott sütőmargarin
10 dkg xilit
pár csepp víz

Előmelegítem a sütőt.
A lisztet elkeverem a sütőporral és a xilittel, majd belemorzsolom a margarint. Ha kell, akkor pár csepp vízzel állítom össze tésztává, majd hengert formázva folpackba csomagolva hűtőbe teszem. Használható egy óra múlva vagy akár másnap is. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor a lisztből annyival kevesebbet teszünk hozzá, amennyi az ízesítő (25 dkg liszt + 5 dkg kókusz vagy dió; 28 dkg liszt + 1 ek karob).
A hurkákat vékony karikákra vágom, majd addig sütöm, míg az alja picike színt kap- ilyenkor még puha a teteje, de amint kihűl, már nem lesz az. Hagyni kell kihűlni a tepsiben, mert melegen könnyen törik.
A képen  karobos-diós és karobos-kókuszos  keksz van.


És egy kis háttérinfó az első recept tönkölyös kekszéhez:
A Fővám téri vásárcsarnokban ( most olvastam: Európa legjobbjának választott piac!) egy kis tejes árusnál lehet kapni tönkölyös termékeket. Nekem nagy segítség, hiszen nem mindig van időm, lehetőségem sütni. Van tejfölös és tej-tojás és szójamentes tönkölytallér (sima, hagymás), fruktózos tönkölykekszek, tej-tojás és szójamentesek, több ízben és új:tönkölykeksz, vaníliás, xilittel. Nagyon baráti áron adják őket, a tallér 110ft/50g, a  keksz 260ft/ 20 dkg, a xilites keksz 1200/kg.