"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. március 31., vasárnap

Húsvéti kalács (tej-, tojás-, fehércukor-, élesztőmentes)

Egy szintén allergiás kislány anyukája osztott meg velem egy tej-, tojásmentes kalácsreceptet. Miután nekünk a cukor, fehérliszt és keményítő sem jó, még alakítottam rajta, az eredmény nagyon jó lett! Candida diétában ehető finom kalács :)

Hozzávalók:
200g teljes kiörlésű tönkölyliszt,
250g barna rizsliszt,
5 tk útifű maghéj őrlemény,
150g eritritol,
50g kókuszreszelék,
2 tk szódabikarbóna,
4 dl kölestej/zabtej,
fél dl kókuszolaj,
3 ek fahéj/kakaó/karob
fél citrom leve

-kb. 1 dl olaj a mártogatáshoz
- szükség esetén még barna rizsliszt a gyúráshoz, amennyit felvesz,
- olaj és tk tönkölymorzsa a sütőforma kikenéséhez és szórásához/sütőtpapír

A száraz anyagokat összekeverjük, majd a langyos kölestejet hozzáadva kézzel kidolgozzuk a tésztát, melyet a végén elfelezünk. Az egyik feléhez hozzákeverjük az olaj és a fahéjat,, a másikhoz a citrom levét.
A két kupacot 6 kisebb gombóccá szedjük, melyeket kb. 6 centisre nyújtunk.(Elég kézzel kilapogatni őket). A tortaformát kiolajozzuk, megszórjuk az élesztőmentes tk tönkölymorzsával, majd a 6 cm-es kis lapokat az olajba mártás után egymásra csúsztatva beletesszük (váltva a fahéjjasat és a simát). A tetejét még egy kis kókuszreszelékkel megszórjuk, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 percet sütjük.