"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. április 19., csütörtök

Válogatós és krumplipüré

A mai ebéd így nézett ki:
meggy, meggyszósz, párolt alma, krumpli püré.
Nem szeretem ezt a tányért, nekem nem tetszik pókember figurája, tányérként pedig minden eszembe jut róla, csak az étvágyam nem. Ma mégis elővettem, ugyanis a fiam múltkor krumplipüré mellé nem ette a párolt almát, a sima főtt krumplit falta. A meggyszószt kikanalazta tegnap a meggyel, a főtt krumpli viszont nem ízlett neki benne. A főtt krumpli helyett végül párolt almát evett. Nem lehet rajta kiigazodni, mikor mihez van kedve, s miután alig pár ételt ehet, nem is tudok olyan változatosan főzni, hogy biztos jó legyen. Elővettem hát ezt a tányért, és külön tettem bele a meggyszószt, a meggyet, a párolt almát és a krumplipürét. Érdekes módon így az EGÉSZ elfogyott, párolt almából és krumplipüréből még repetázott is. Lehet, nem szereti, ha egybe vannak keverve a dolgok. Mindenesetre akár szeretem ezt a tányért, akár nem, jó szolgálatot tett :)

A krumplipüréről azért terveztem írni, mert tej-vaj-margarinmentesen nem sikerült sokáig olyat csinálnom, ami bárkinek is ízlett volna. Csak vízzel vagy rizstejjel törve száraz marad, és az íze sem az igaz. A nulldiétába azonban nem fér bele a margarin, vaj. Eszembe jutott, hogy az étolaj engedélyezett, akkor megpróbálom azzal és rizstejjel készíteni. Meglepődtem, mert nagyon finom lett. Állagra is olyan lágy és krémes, ahogy szeretjük (az pedig csak az én ügyetlenségem, hogy nem tudom rendesen összetörni a krumplit). Azóta is a krumplipüré a kedvenc étele kisfiamnak :)

2012. április 18., szerda

Tejmentes gyümölcsjoghurt, csokipuding, meggyszószos krumpli


Egy kedves ismerősömtől kaptam az ötletet, hogy ha rizst szétfőzök és icipici főzővízzel leturmixolok, akkor olyan sűrű lesz, mint egy joghurt. Ezt lehet bármivel ízesíteni.
Azóta már naponta esznek a fiúk joghurtot rizsből, a kicsinek a meggyjoghurt, a nagynak a csokipuding a kedvence.
A szétfőtt rizst annyi vízzel botmixerrel pépessé turmixolom, hogy jó sűrű legyen. Steviával és xilittel édesítem. A képen almás joghurt van, ezt párolt almával készítettem. Az édesített turmixolt rizsbe tettem párolt almakockákat, azzal együtt leturmixoltam, majd még pár almakockát dobtam bele, így gyümölcsdarabos lett. 1 órára betettem a hűtőbe, hogy összeálljon az íze és a hőfoka is joghurtra hasonlítson.
A meggyjoghurtot pont úgy csináltam, mint az almásat, de itt meggyet pároltam és azt turmixoltam a rizspéphez.
Kakaós puding pedig egyszerűen főzős kakaóporral és kicsit több édesítéssel készült.

Ha a gyümölcsjoghurtokat úgy készítjük, hogy a gyümölcs főzőlevével kicsit hígabbra turmixoljuk, nagyon finom gyümölcsszószt kapunk. Így készült meggyszószos krumpli is nagyon ízlett mindenkinek:

"Mindenmentes"

Az egyszerűség kedvéért úgy döntöttem, bevezetem ezt az új címkét. Amelyik ételt mindenmentesnek jelölök, az tej-, tojás-, szója-, glutén- és fehércukor mentes is.

2012. április 17., kedd

Gyümölcsrizs

Kivételesen fehér rizsből készítettem, de ki fogom próbálni barna rizzsel is. Rizstejbe tettem fel főni a rizst, annyi folyadékba, ami épp ellepte. A főzés során figyelni kellett rá, hogy mindig annyi rizstej legyen a rizsen, ami épp ellepi. Steviával és xilittel ízlés szerint megédesítettem (mindig vegyesen használom őket, mert a xilit hasmenést okozhat, a steviának viszont mellékíze van, amit nem szeretünk). Eközben almát kockára vágtam és feltettem párolni magozott meggyel együtt. Amikor a rizs már megpuhult, hagytam, hogy elfőjjön egy kis rizstejet, majd nem rizstejjel, hanem azzal a vízzel pótoltam, ami fölött a gyümölcsök párolódtak. Beleöntöttem a rizsbe a párolt almát és a meggyet is, majd pár percet még főztem együtt az egészet.

Helyzetjelentés

Nagyon hanyagolom a blogírást az utóbbi időben, gondoltam nem árt tájékoztatást adnom arról, hogyan is állunk.
Amint már írtam, megszületett a legkisebb fiam is, és sajnos ételallergiás. Közben kiderült a nagyok is ételallergiások, a legnagyobbam nem nőtte ki a tejallergiát, viszont tojás- és szezámmag allergia társult mellé. Óvatosságból azonban a doktornőnk minden olajos magvat megtiltott neki. Ez a daganatellenes táplálkozásban sok tekintetben hátrány. A középső fiamon olyannyira eldurvult az allergia, hogy nulldiétát kezdtünk és keressük, mi az, amit biztonsággal ehet és nem okoz gondot. Jelenleg krumpli, rizs, meggy, alma, víz, rizstej, só, napraforgóolaj, petrezselyem, stevia, xilit, nádcukor azok az anyagok, amiket ehet, ezekből kell kivarázsolnom minden napi menüjét. Még a meggylekvár engedélyezett, és jelenleg ennyi. Hetente 2 alapanyag és 2 fűszer kerülhet bevezetésre.
Nagyon nehéz ilyen diétával daganatellenes táplálkozást tartani, illetve inkább lehetetlen. Sajnos 2 felé nem tudok főzni, már csak azért sem, mert a kicsi megkívánná, amit a nagy eszik. Jelenleg mindenki a kicsivel diétázik, csak néha tudok valami mást is adni a többieknek, amikor a kicsi alszik vagy nincs itthon.
Az alapelveket nem adtam fel. Fehércukor és fehérliszt nincs egyikünknek sem, mesterséges ízfokozók, színezékek, káros adalékanyagok is mind tiltólistásak. Nem eszünk csirkehúson kívül húst, azt sem minden nap.
Igaz, nagyon egyszerűek az ételeink, de hátha valaki hasonló cipőben jár, nulldiétát kell csinálnia, akkor segítséget tudok nyújtani, úgyhogy kiposztolom, amiket tudok. Pati és Lina pedig, ha van idejük és olyat főznek, akkor megírják, így azért változatosabb ételek is lesznek :)

2012. április 9., hétfő

Vegán lasagne

Pénteken egy nagyon jó vegán étteremben vacsoráztunk Patival. Azóta nem kívánom a húst, mert annyira el volt találva annak a Napfényes tálnak az ízvilága, hogy egyszerűen nem vágyom rá. Ami nem olyan nagy gond, hiszen nem árt néha tisztulni :)
Ennek jegyében született ma meg a durum tésztás vegán lasagne.
Vettem durum tésztalisztet, kb 30 dkg-ot vízzel rugalmas tésztává gyúrtam, amíg az pihent, addig a fagyasztóban lévő ízesített paradicsomszószt kiolvasztottam (bio paradicsompüré, oregano, vöröshagyma, fokhagyma, pici só- turmixolva),   majd beleöntöttem  egy kis lábosba, felforraltam. Beletettem kb 20 dkg mirelit franciasaláta keveréket, kb 5 cm-nyi póréhagymát felkarikázva, picit főztem. Kb 3 ek rizstejszínt fél deci hideg vízzel hígítottam, elkevertem benne 2 ek kukoricakeményítőt és kicsi oreganot és azt is beleöntöttem, majd lezártam a gázt, hogy a keményítő ne dolgozzon, csak majd a sütőben. Közben két maroknyi friss spenótot és kb 6 szál medvehagymát egy tálkába tépkedtem.
A tésztát nagyon vékonyra nyújtottam, kivágtam akkora lapokat, mint amekkora a tepsi alja (nálam ez fél kg-os kenyérhez való vekni), a tepsi alját kikentem olajjal, tettem pár ek szószt- zöldség nélkül és rétegezni kezdtem: tészta-zöldséges szósz, spenótos medvehagyma, végül tésztával zártam (3 réteg lett), annak a tetejére kentem még egy kanálka szószt, kb. 15 percig alufóliával teljesen letakarva- csak az alja nem volt fóliázva-  sütöttem.Aztán  leszedtem a fóliát, megszórtam reszelt zöldfűszeres és füstölt Viofast sajttal. Ezzel olvadásig sütöttem.
Szépen beszívta a szószt, de nem száradt ki, vágható lett és olyan jól sikerült, hogy a lányaim repetáztak ebédkor és a megmaradt kockát ették meg vacsorára :) Ha rajtam múlik, lesz ennek zabtejszínes, brutálspenótos- fokhagymás változata is. És rajtam múlik :))

2012. április 2., hétfő

Almaszószos husi

Teljesen egészséges étel, semmi allergén, sem glutén nincs benne, egyszerű és finom.
Sajnos pontos mennyiségeket nem tudok, érzésből csináltam. Úgy fél kiló pulykamell husit felkockáztam és kis olajon megpirítottam, miközben megsóztam és petrezselyemmel fűszereztem. Ezután felöntöttem rizstejjel, csak annyival, hogy épp ellepje, tettem bele pár darab egész fahéjat, és kis lángon lefedve főztem. Eközben 3 darab almát felkockáztam és nagyon kicsi víz felett megpároltam. A párolt almakockák felét leturmixoltam nagyon pici főzővízzel, hogy sűrű puding állagú legyen. Amikor a hús is puha lett, belekevertem az almaszószt a hús szaftjába, a maradék almadarabokat pedig mellé öntöttem. Kicsit még főztem, hogy összeérjenek az ízek, majd 100% kukoricalisztből készült tésztával tálaltam.
Jó étvágyat!