"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2011. július 12., kedd

Tésztasaláták

Ebben a nyári melegben elég valami egyszerű ebéd. A zöldségeket leginkább levesben eszik meg a fiúk, amit nem igazán kívánunk 30 fokban, így jutott eszembe, hogy párolt zöldség tésztával keverve milyen jó lehet. Ma kelbimbót pároltam, durumtésztát főztem ki. Az egészet egy kis laktózmentes tejföllel öntöttem le és petrezselyem, vegamix, őrölt bors került rá. Ízlett a fiúknak!
Legközelebb rízstejszínnel és karfiollal-brokkolival tervezem elkészíteni, de pont az a jó az ilyen tésztás ételekben, hogy mindent lehet bele tenni, amit csak az ember talál otthon. Pritaminpaprikával is el tudnám képzelni, vagy paradicsommal is. Tulajdonképpen egy sütés nélküli rakott tészta, egészséges, könnyed, de laktató étel. A párolásnak köszönhetően pedig az értékes anyagokat is megőrzik a zöldségek! Sűrűbben fogok csinálni!

Vízszűrő

Rengeteget olvastam, hogy mi alapján állítsam össze Dani terápiáját. Ezek után jutottam el arra, hogy az életmódváltás, elsősorban az ételek alapanyagainak átalakítása lesz az elsődleges. Emellett nem vettem és még nem is fogok semmilyen étrendkiegészítőt vásárolni, kivéve azt a 2 levet, amit már említettem, és grapefruitmag cseppeket. Ellenben azt fontosnak látom, hogy ne a sima csapvizet fogyasszuk. Az ásványvizek sem győznek meg, így jutottam el a vízszűrő ötletéig.
Bújom a netet, de nem tudom, hogy melyik és miért jobb, mint a másik. A pár ezer forfintos szűrőktől a százezres tételekig mindenféle van. Azt eldöntöttem, hogy nem kancsót akarok, hanem csapra szerelhetőt, de milyet vegyünk?
Természetesen az anyagiak is befolyásolják a döntést, nem fogunk tudni méregdrága szűrőt venni. Olyat azonban semmiképp nem akarok, amivel adok a falnak egy pofont.
Kérem, akinek van tapasztalata vagy információja, segítsen, mit nézzek, melyiket érdemes és hol!

Köszönöm!

2011. július 11., hétfő

Lenmagos káposztasaláta

Hozzávalók:
1 pici fej káposzta
1 kicsi zellergumó
1 fej lila hagyma
2 sárgarépa
1 uborka.
1-2 evőkanál lenmag (Én egy nagy evőkanállal adtam hozzá.)
só, olajok.( tökmag, szezámmag, kukoricacsíra olaj, mindegyikből egy kevés)
Lehet mással is fűszerezni, de az én salátám most így volt finom, nem kívánt más fűszerezést.
1 paradicsom a díszítéshez.




Elkészítés: A hozzávalókat lereszeltem, sóztam, olajokkal,lenmaggal elkevertem (megkóstoltam, finomnak találtam:) ), paradicsommal díszítettem, és a hűtőbe raktam hogy az ízek összeérjenek.


Szinte mindegyik összetevője rákellenes hatású.

Homeopátiás orvos véleménye

Ma voltunk a homeopátiás doktornőnél Danival. Ha már ott jártunk, kikértem a véleményét az egészséges táplálkozással kapcsolatban.
Igazán 3 kérdésem volt. Az első a teljes kiörlésű lisztről, mert hallottam olyat, hogy a gyerekek azt nehezen emésztik. Megnyugtatott, hogy nyugodtan eheti, sőt, csak kisgyerekeknél, csecsemőknél nem ajánlott.
A második kérdésem a lenmaggal kapcsolatos volt, mert azzal kapcsolatban is olvastam, miután Erika kérdezett róla, hogy a kéksav tartalma miatt csecsemőknek-kisgyermekeknek nem ajánlott. Erre is azt mondta, hogy igazán 1 éves kor alattiakra vonatkozik, 2 éves korig nem kell tömni vele a gyereket, de akkor is kaphat napi fél teáskanállal, nem olyan nagy mennyiség az. Dani pedig már 4 éves is elmúlt.
A harmadik kérdésem az édesítésről szólt, hogy a Xylit, Agávé-szirup jó-e. Erre azt mondta, hogy a daganatos betegek esetében csak a Stevia javasolt! Ugyan a többi is egészséges és természetesebb a fehér cukornál, de a lebontási folyamata ugyanaz, mint a fehér cukornak, ezért nem javasolja őket daganatos betegeknél. A Steviából is a világos színű szirupot ajánlotta, úgyhogy utánanézek és rendelek majd, ugyanis még soha nem próbáltuk.

2011. július 8., péntek

Hétköznapi apróságok

A mai ebédünk rántott tök és karfiol volt kukoricás rizzsel. Ebben semmi különös nincs, maximum annyi, hogy a karfiol sütve sok rákellenes összetevőt tartalmaz. Azonban ilyen hétköznapi ételeket is lehet úgy készíteni, hogy azok egészségesebbek legyenek.
A panír teljeskiörlésű liszttel és biotojással készült. A zöldségek repceolajban sültek. A rizs basmati volt, s csak kicsi petrezselymet és tengeri sót tettem rá. Ezentúl pedig az egészhez nem majonézes tartárt tálaltam, hanem paprikás padlizsánkrémet. Ezt vettem: Összetevői a padlizsán, hagyma, paradicsom, mind rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Így egy egyszerű hétköznapi ételből is egy igazi egészséges menüt hoztam ki, apró kicsi módosításokkal.

Azt hiszem, egyre jobban mennek ezek a kis praktikák. Ennek ellenére tanácstalan vagyok, hogyan is csináljam. A cukrot nem sikerült azóta sem kiiktatni az életünkből, mert még a házi lekvár és befőtt is tartalmaz, amit újabban natúr joghurtba keverve csinálok gyümölcsjoghurtot a fiúknak. Ugyan szoktunk turmixot is inni azóta is, de a joghurtot nem váltja ki, azt nagyon szeretik.

Ezentúl az ajánlott napi mennyiségek felét még mindig nem sikerül Daninak biztosítanom. Úgy véltem, hogy nekem vagy Marcinak elég, ha ezentúl ilyen egészségesen eszünk, miután csak megelőzni akarjuk a bajt. De Daninak már kialakult betegsége van, s én nem azt szeretném elérni, hogy ne nőjjön a daganat, hanem azt, hogy tűnjön el. Így gondoltam, neki több kéne, mint a sima egészséges étkezés, neki szüksége lenne arra a gasztronómiai rákellenes mixre, amit a könyvben találtam. Nem tudom, hogyan valósítsam meg. Van valakinek ötlete?

Az még ide tartozik, hogy Dani havi 1 hétig kap bio céklalevet és 1 hétig bio gránátalmalevet, mint immunerősítést, illetve homeopátiás szert. Más étrendkiegészítőt nem vettem, mert úgy gondoltam, az életmódváltás a megoldás. Ennek ellenére a kurkumát azóta sem sikerült beillesztenem az étkezésünkbe. Keresek valami kurkuma tartalmú gyerekeknek is való étrendkiegészítőt. Ha tudtok ilyet, szóljatok!

2011. július 5., kedd

Zakuszkás kenyér

Még tavaly kaptam Patitól általa készített zakuszkát. Nem tudtam, mi az, de nagyon ízlett. Főleg pirítós kenyérre kenve.
Ez egy zöldségkrém, melynek a paprika-paradicsom-hagyma az alapja, s van benne még sok fűszer és egyéb egészséges összetevő is, de pontosan nem tudom, mert én magam nem készítettem még. Ugyan anno Pati elmondta, hogyan kell csinálni, de lusta voltam, mostanra pedig már nem emlékszem. Ezúton kérem is, hogy tegye majd fel ide a blogba a zakuszka receptjét!

Szóval most, hogy életmódváltás közepette vagyunk, megláttam a biotermékek között egy üveges bio zakuszkát, ezt a fajtát: Azonnal megvettem, és bár nem annyira finom, mint a Pati által készített, azért ez is nagyon ízlik. Ami még fontosabb, a gyerekeknek is, szívesen eszi mindkét csemetém.
Miután sem a margarin, sem a hús nem ajánlott igazán a diétánkban, nagyon örülök, hogy újra rátaláltam a zakuszkára, mert ezzel ki is tudok váltani néhány reggelit vagy vacsorát, ami korábban margarinos kenyérből és felvágottból állt. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az összetevőiben sok a rákellenes alapanyag is, így még inkább ajánlom mindenkinek!
S ha már zakuszka, eszembe jutott, hogy rendszeresíthetnénk a padlizsánkrémet is, ami szintén nagyon jó rákellenes feltét lenne a kenyérre.
Ezentúl pedig kérek minden olvasót, hogy legyen aktív résztvevője a blognak, és ha tud olyan zöldségkrémet, ami egészséges és megfelel a diétánknak, ossza meg a receptjét! Köszönöm!

Gyerekkorom kedvenc ételei

Pati hívott egy játékra, mely inkább egy nosztalgiázás. Így hangzik:

Gyűjtsük össze gyermekkorunk kedvenc ételeit, sütijeit blogunkon!
Bizonyára mindenkinek vannak kedvencei, melyekhez akár kedves történetek is fűződnek. Emellett persze akadnak olyan ételek is, amiket valamiért nagyon nem kedveltünk. A számot tekintve nincs szabály, mindenki annyi ételt sorol fel, amennyihez kedve van! Így jobban megismerhetjük egymás ízlésvilágát és egy kicsit nosztalgiázhatunk is!:)
Egy bloggernek 5 másikat kell meghívnia a játékra!
Jó olvasgatást és kellemes időtöltést kívánok a játékhoz!

Nem voltam soha válogatós típus. Arra emlékszem, hogy kisiskolásként egyik kedvenc ételem a Csőben sült sonkás tészta volt, ami a nővérem szakácskönyvében, mint gyerekek által is elkészíthető étel szerepelt.

Ünnepi ételnek számított a félkész, fagyasztott állapotban kapható sajttal és sonkával töltött pulykamell, amit krumplipürével ettünk.

A tojás sem volt olcsó, így nagyon szerettem amikor kukoricás rántotta volt a vacsora.

Sütemények közül (miután nálunk nem volt süteményt sütögető nagymama és konyhatündér anyuka sem) a kókuszgolyó volt a nagy kedvenc.

Ezentúl pedig imádtam a tejbegrízt és a kakaót, mely utóbbi most is nagy kedvencem, de már szójakakaóként iszom maximum napi 1 pohárral.

Játékra hívni lehet 5 embert, de igazán nem akarok senkit megnevezni, akinek van kedve, írja le a blogjában, nagyon szívesen elolvasnám!