Imádom a csoki és a kókusz kombinációját. Kedvelem a könnyű, túróhabra emlékeztető sütirétegeket. Így jutottam erre a sütire.
Hozzávalók:
A tésztához:
-100g gluténmentes lisztkeverék (nálam Nutri free mix per Dolci és Glutenix volt 50-50%)
-1 ek holland kakaópor
- 20g lágy tejmentes sütőmargarin (pl. Vaníliás Vénusz)
-50g cukor
- 1/2 kk sütőpor
-kb 1,5 dl kókusztej
Kókuszkrémhez:
2,5 dl Alpro kókusztej
3 ek rizsliszt
100g kókuszreszelék
1 ek cukor
50 g lágy sütőmargarin
Csokihab:
1 behűtött kis dobozos Cocomas
100g olvasztott étcsoki
1 Dr. Oetker Expressz zselatin fix
csokimáz:
100g étcsoki
1/2 dob. Cocomas
1 púpos ek. porcukor
Cukormáz:
2 ek porcukor
pici Cocomas
Gyors kevert tésztát sütök, előbb a száraz hozzávalókat keverem össze, majd elvegyítem a nedvesekkel, előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.
A kókusztejet sűrű pudingosra főzöm a rizsliszttel (ha kell, lehet bele tenni még) majd belekeverem a cukrot és a kókuszreszeléket. Amikor langyos, elkeverem a lágy margarint.Hagyom teljesen kihűlni.
Két tábla étcsokit felolvasztok gőz fölött.
A hideg Cocomast kicsit felverem, beleszórom az expressz zselatint, majd tovább habosítom gépi habverővel. Közben belecsorgatom az olvasztott étcsokit.
Hamar megdermed.
Az olvasztott csokiba belekeverem a fél Cocomast és a porcukrot, amit olvadásig kevergetek a gőz felett.
A tésztára kenem a kókuszkrémet, spatulával elkenem a csokihabot és ráöntöm a csokimázt.
2 ek porcukrot pici Cocomasszal elkeverek, ezzel a cukormázzal csíkokat csurgatok. tetejére.
Pár órára hűtőbe teszem. Imádtuk :)
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2015. március 17., kedd
2015. március 13., péntek
Meggyes-mákos sütemény ( tej-,tojás és gluténmentesen)
Valami nem elcsépelt sütit akartam sütni, ami krémes, laza, nem a tészta dominál benne. Rétegeket is akartam. Ez lett belőle:
Tészta:
Meggyes-mákos krémes
Tészta:
10dkg nutri free mix per dolci,
1 ek cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
fél kk sütőpor,
kb. 1,5-2 enyhén citromos víz ( annyi, hogy ár nem folyós, de önthető tésztát kapjak )
Mákos réteg:
3,5 dl mandulatej,
1 gm főzős vaníliás pudingpor,
3 ek cukor,
2ek darált mák,
2 csepp keserűmandula aroma
Meggyes réteg:
meggybefőtt leve,
1gm főzős vaníliás pudingpor,
3 ek cukor,
2 ek a natúr Cocomasos habból
Habos réteg:
1 Cocomas,
tejmentes habfixáló,
2 ek a meggyes pudingos krémből
Megsütöm a piskótát, félreteszem kihűlni. Megfőzöm sorban a krémeket, először a mákosat. Sima sűrű pudingot főzök, végén keverem bele a mákot és a két csepp aromát. Azt is hűlni hagyom. Lecsöpögtetem a meggybefőttet, a levét megfőzöm pudinggal, hűlni hagyom. Behűtött Cocomasból habfixálóval habot verek, teszek 2 ek a habból a meggyes krémhez, amiből előtte vettem ki szintén 2 evőkanállal, azt hozzáverem a habhoz. Minden krémet átverek habverővel magas fokozaton.
A piskótát visszateszem a formába, zsírpapírral csinálok neki peremet,hogy ne másszon el a krém a süti oldalára a formában. Megszórom a piskótát egy pici keményítővel, csak "púderezve" a tésztát. Jó sok meggyel megpakolom . Rákenem a mákos krémet, arra a meggyeset, utána jön a hab. Díszítésként pár szem meggy a tetejére. (Utolsó lépést fordítva csináltam, de majd legközelebb tudom már, hogy előbb a hab,aztán a meggy :) )
Sajnos a Cocomasból igazi kemény hab nekem még nem sikerült sosem, ezért csaltam a pudinggal és a habfixálóval.
Pár óra hűtés után szépen összeáll és igazán finom :)
Mákos réteg:
3,5 dl mandulatej,
1 gm főzős vaníliás pudingpor,
3 ek cukor,
2ek darált mák,
2 csepp keserűmandula aroma
Meggyes réteg:
meggybefőtt leve,
1gm főzős vaníliás pudingpor,
3 ek cukor,
2 ek a natúr Cocomasos habból
Habos réteg:
1 Cocomas,
tejmentes habfixáló,
2 ek a meggyes pudingos krémből
Megsütöm a piskótát, félreteszem kihűlni. Megfőzöm sorban a krémeket, először a mákosat. Sima sűrű pudingot főzök, végén keverem bele a mákot és a két csepp aromát. Azt is hűlni hagyom. Lecsöpögtetem a meggybefőttet, a levét megfőzöm pudinggal, hűlni hagyom. Behűtött Cocomasból habfixálóval habot verek, teszek 2 ek a habból a meggyes krémhez, amiből előtte vettem ki szintén 2 evőkanállal, azt hozzáverem a habhoz. Minden krémet átverek habverővel magas fokozaton.
A piskótát visszateszem a formába, zsírpapírral csinálok neki peremet,hogy ne másszon el a krém a süti oldalára a formában. Megszórom a piskótát egy pici keményítővel, csak "púderezve" a tésztát. Jó sok meggyel megpakolom . Rákenem a mákos krémet, arra a meggyeset, utána jön a hab. Díszítésként pár szem meggy a tetejére. (Utolsó lépést fordítva csináltam, de majd legközelebb tudom már, hogy előbb a hab,aztán a meggy :) )
Sajnos a Cocomasból igazi kemény hab nekem még nem sikerült sosem, ezért csaltam a pudinggal és a habfixálóval.
Pár óra hűtés után szépen összeáll és igazán finom :)
2015. március 10., kedd
Gesztenyés hajdinapiskóta (tej-, tojás-, glutén-, kukorica- és rizsmentes)
EZT a receptet módosítottam, hogy olajos mag és cukormentes is legyen és rizs se legyen benne gluténmentes verzióba. Az ízén érezni, hogy nem igazi piskóta, gesztenyés íze van kissé, ami finom. A tésztája tömörebb a sima búzás-tojásos piskótánál, de puha és nem szivacsos, szépen vágható, nem morzsolódik szét. Nagy öröm nekünk, végre egy tortákhoz és különböző süteményekhez használható alap :)
Hozzávalók egy kb 15x20cm-es tepsihez (próbaadagot sütöttem csak):
- 180 gr hajdinaliszt,
- 70 gr gesztenyeliszt,
- 3 csapott ek eritritol,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 ek olaj,
- annyi kókusztej, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk
Először a száraz hozzávalókat kevertem össze, majd hozzáadtam a kókusztejet. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, 180 fokon nagyjából 35 percig sütöttem (tűpróbáig).
Érdemes tenni bele aszalt gyümölcsöket, diót vagy magokat annak, aki eheti, de így is finom, a fiúk egy kis eritrittel megszórva fogyasztották.
2015. február 19., csütörtök
Expressz minifánkok (tej-, tojás-, gluténmentes)
Nővérem receptjét osztom meg. Igazán gyors, finom vendégváró fánkokat készített. Ma én is kipróbáltam és nekünk is nagyon ízlett, lekvárral fogyasztottuk.
Hozzávalók:
- 1 bögre (kb 2,5 dl) rizsliszt (én csináltam rizsmentes verzióban is fele-fele arányban hajdina- és kukoricaliszttel),
- 2 ek cukor vagy édesítő (xilit, eritrit),
- 1 tk vagy fél csomag sütőpor,
- 1 dl rizstejszín vagy cocomas kókuszkrém,
- 3 púpos evőkanál keményítő és 1 tk útifű maghéj 50ml vízben elkeverve (akinek nem kell tojásmentesen, helyette 1 tojást használhat)
Az egészet jól összekeverjük, sűrű galuska állagú tésztát kell kapnunk. Ha szükséges még vizet adjunk hozzá. Forró olajba evőkanállal adagolva közepes lángon készre sütjük.
Elkészítési idő 5 perc, sütési idő 5 perc.
Hozzávalók:
- 1 bögre (kb 2,5 dl) rizsliszt (én csináltam rizsmentes verzióban is fele-fele arányban hajdina- és kukoricaliszttel),
- 2 ek cukor vagy édesítő (xilit, eritrit),
- 1 tk vagy fél csomag sütőpor,
- 1 dl rizstejszín vagy cocomas kókuszkrém,
- 3 púpos evőkanál keményítő és 1 tk útifű maghéj 50ml vízben elkeverve (akinek nem kell tojásmentesen, helyette 1 tojást használhat)
Az egészet jól összekeverjük, sűrű galuska állagú tésztát kell kapnunk. Ha szükséges még vizet adjunk hozzá. Forró olajba evőkanállal adagolva közepes lángon készre sütjük.
Elkészítési idő 5 perc, sütési idő 5 perc.
2015. január 11., vasárnap
Töltött fánkok (glutén-, tej-, tojásmentes)
Kati barátnőm és szerzőtársam találta ki hogy lehetne töltött fánkot csinálni házilag mindenféle felszerelés nélkül. Ma fánksütős napot tartottunk mind a ketten, így ezt a receptet bár én blogolom ki, közösen osztjuk meg.
Hozzávalók (8-10 nagyobb töltött fánkhoz):
- 300 gr gm lisztkeverék (nekem 200 gr nutri free dolci, 50 gr nutri free per pane és 50 gr alfa-mix volt, maradék lisztekkel dolgoztam),
- 50 gr cukor (nálam 20 gr cukor 30 gr eritrit),
- 1 mokkáskanál xantán gumi,
- 1,5 dl kókusztej,
- 1 dl langyos víz 1 tk cukor 1 zacskó porélesztővel elkeverve,
- 50 ml olaj
Tölteléknek én vaníliás pudingport készítettem el 3,5 dl kókusztejjel, így jó sűrű krém lett. Nem használtam fel mindet :) Legközelebb csokipudinggal is kipróbálom, Kati barátnőm pedig lekvárral készítette el ma.
Az élesztőt felfuttattam, ezalatt a száraz hozzávalókat összekevertem. A nedveseket és az élesztőt is hozzáadtam, összegyúrtam a tésztát, majd bő fél órát kelesztettem meleg helyen. Újra átgyúrtam a tésztát, kinyújtottam fél-1 cm vastagra lisztezett felületen, majd bögrével kiszaggattam. 1 karikára tettem közepére 1-2 tk pudingot, majd egy másik karikát rátettem, a széleit jól összenyomkodtam, a bögrével még egyszer kiszaggattam a már összeragasztott töltött tésztát. Miután mindegyiket megtöltöttem, még negyed órát kelesztettem, majd közepes lángon forró olajban aranybarnára sütöttem.
Hozzávalók (8-10 nagyobb töltött fánkhoz):
- 300 gr gm lisztkeverék (nekem 200 gr nutri free dolci, 50 gr nutri free per pane és 50 gr alfa-mix volt, maradék lisztekkel dolgoztam),
- 50 gr cukor (nálam 20 gr cukor 30 gr eritrit),
- 1 mokkáskanál xantán gumi,
- 1,5 dl kókusztej,
- 1 dl langyos víz 1 tk cukor 1 zacskó porélesztővel elkeverve,
- 50 ml olaj
Tölteléknek én vaníliás pudingport készítettem el 3,5 dl kókusztejjel, így jó sűrű krém lett. Nem használtam fel mindet :) Legközelebb csokipudinggal is kipróbálom, Kati barátnőm pedig lekvárral készítette el ma.
Az élesztőt felfuttattam, ezalatt a száraz hozzávalókat összekevertem. A nedveseket és az élesztőt is hozzáadtam, összegyúrtam a tésztát, majd bő fél órát kelesztettem meleg helyen. Újra átgyúrtam a tésztát, kinyújtottam fél-1 cm vastagra lisztezett felületen, majd bögrével kiszaggattam. 1 karikára tettem közepére 1-2 tk pudingot, majd egy másik karikát rátettem, a széleit jól összenyomkodtam, a bögrével még egyszer kiszaggattam a már összeragasztott töltött tésztát. Miután mindegyiket megtöltöttem, még negyed órát kelesztettem, majd közepes lángon forró olajban aranybarnára sütöttem.
2015. január 6., kedd
Briós tej- és gluténmentesen, csökkentett cukortartalommal
A fiúknak próbálok tojást adni, egy szakmailag az ételallergiák területén magasan képzett orvos azt mondta, hogy 200 fok felett minimum 30 percig sütött tojás fehérjeszerkezete már módosul annyira, hogy kevésbé allergizáljon. Tehát kerestem egy olyan receptet, amiben nagyjából megfelel a sütési kritérium 200 fok-30 percnek.
Verától már sütöttem korábban is, nagyon jó receptjei vannak. Most a kalács-briós receptjét módosítottam úgy, hogy tápiókamentes legyen és kevesebb cukor és rizs legyen benne, így minden gyerekem eheti.
Hozzávalók 4-5 brióshoz:
- 250 gr gluténmentes liszt (nálam 160 gr alfa-mix, 60 gr hajdinaliszt, 30 gr burgonyakeményítő),
- 75 gr cukor-édesítő (nálam 35 gr porcukor, 40 gr eritritol),
- 1 tk citromlé,
- 2 tojás sárgája + 1 a lekenéshez (kacsatojást használtam),
- 1 csomag dr. Oetker Expressz élesztő,
- 70 mg tejmentes margarin olvasztva,
- 60 ml langyos kókusztej,
- 1 csipet vaníliapor vagy 1 csomag vaníliáscukor,
- 1 ek útifű maghéj
Az egészet összegyúrtam, 4 részre osztottam, mindegyikből vékony rudakat sodortam belőlük és csigaalakban feltekertem őket. A maradék tésztából egy minicsigát készítettem. Az egészet margarinnal kikent és liszttel megszórt tepsire helyeztem és 50 fokra előmelegített sütőben 20 percet állni hagytam. Ezután lekentem tojássárgájával őket, megszórtam a tetejüket is némi eritrittel és 200 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
Verától már sütöttem korábban is, nagyon jó receptjei vannak. Most a kalács-briós receptjét módosítottam úgy, hogy tápiókamentes legyen és kevesebb cukor és rizs legyen benne, így minden gyerekem eheti.
Hozzávalók 4-5 brióshoz:
- 250 gr gluténmentes liszt (nálam 160 gr alfa-mix, 60 gr hajdinaliszt, 30 gr burgonyakeményítő),
- 75 gr cukor-édesítő (nálam 35 gr porcukor, 40 gr eritritol),
- 1 tk citromlé,
- 2 tojás sárgája + 1 a lekenéshez (kacsatojást használtam),
- 1 csomag dr. Oetker Expressz élesztő,
- 70 mg tejmentes margarin olvasztva,
- 60 ml langyos kókusztej,
- 1 csipet vaníliapor vagy 1 csomag vaníliáscukor,
- 1 ek útifű maghéj
Az egészet összegyúrtam, 4 részre osztottam, mindegyikből vékony rudakat sodortam belőlük és csigaalakban feltekertem őket. A maradék tésztából egy minicsigát készítettem. Az egészet margarinnal kikent és liszttel megszórt tepsire helyeztem és 50 fokra előmelegített sütőben 20 percet állni hagytam. Ezután lekentem tojássárgájával őket, megszórtam a tetejüket is némi eritrittel és 200 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
2014. december 21., vasárnap
5 perces mikrós börgesüti glutén-, tej-, tojás-, cukormentes
Gyorsan könnyűt finomat és csokisat!
EZ a recept volt az alap nálam, amit módosítottam:
- 2 ek Doves Farm White bread flour blend
- 2 ek xilit,
- 1 ek cukormentes kakaópor,
- 1/4 ek sütőpor,
- 1/2 ek útifű maghéj,
- 1 ek olaj,
- 4 ek rizstej (vagy más növényi tej),
- ízlés szerinti mennyiségben Plamil xilites étcsoki
A száraz hozzávalókat kevertem először össze egy bögrében, majd a nedvesekkel csomómentesre dolgoztam. Én most Plamil csokipettyeket vettem, így nem kellett a kocka csokit összetörnöm apróbb darabokra. Pár csokicseppet a tésztába kevertem, párat a tetejére szórtam. Mikróba tettem 3 percre ( jobb teljesítményű mikróban 2,5 perc is elég lehet az alap recept szerint) és én még forrón elfogyasztottam :)
Mazsolás:
EZ a recept volt az alap nálam, amit módosítottam:
- 2 ek Doves Farm White bread flour blend
- 2 ek xilit,
- 1 ek cukormentes kakaópor,
- 1/4 ek sütőpor,
- 1/2 ek útifű maghéj,
- 1 ek olaj,
- 4 ek rizstej (vagy más növényi tej),
- ízlés szerinti mennyiségben Plamil xilites étcsoki
A száraz hozzávalókat kevertem először össze egy bögrében, majd a nedvesekkel csomómentesre dolgoztam. Én most Plamil csokipettyeket vettem, így nem kellett a kocka csokit összetörnöm apróbb darabokra. Pár csokicseppet a tésztába kevertem, párat a tetejére szórtam. Mikróba tettem 3 percre ( jobb teljesítményű mikróban 2,5 perc is elég lehet az alap recept szerint) és én még forrón elfogyasztottam :)
Mazsolás:
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)