Maradt ebédről egy kis rozmaringos burgonyapürénk (főtt krumpli+ margarin+csipet őrölt rozmaring), azt használtam a mai kenyérhez.
250g Nutri free mix per pane
100g krumplipüré
1 ek magkeverék
2-2,5 dl langyos víz
1kk cukor
2/3 zacskó Dr. Oetker expressz élesztő
50 fokra előmelegítem a sütőt. A lisztben elkeverem az élesztőt, a cukrot és a magkeveréket. Elkezdem összedolgozni a krumplipürével, apránként adagolva a vizet hozzá. A tésztának nem túl keménynek, de azért valmennyire formatartónak kell lennie. Lekapcsolom a sütőt.
Jó olajos kézzel hosszúkás formára igazítom, a tetejét megszórom magvakkal, kicsit bevágom, szilikonos sütőpapíros pizzasütőlapra teszem, az előmelegített sütőben kelesztem 15 percet. Mikor szépen megkelt, olvasztott margarinnal vékonyan megkenem, 220 fokon addig sütöm légkeveréssel, míg szép színe nem lesz.
(Amikor kelt a tészta, oldalról kitámasztottam, hogy ne terüljön szét.A sütőpapír alá tettem csíkba hajtogatott vastagabb fajta alufóliát.)
Legközelebb tovább sütöm, hogy kérgesebb legyen, így egy lágy héjú, nagyon finom, puha belsejű kenyérkét kaptam. Ez a recept gyakori vendég lesz a konyhánkban :)
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2014. július 8., kedd
2014. július 6., vasárnap
Hajdinás zsemle (gluténmentes, tejmentes)
- 250 gr Nutri free per pane,
- 140 gr hajdinaliszt,
- 10 gr tápiókakeményítő,
- 4 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 4 ek zsír vagy olaj,
- 1 csapott tk só,
- 1 csomag dr Oetker porélesztő,
- 1 tk cukor,
- 3 dl víz
Az élesztőt langyos vízzel és cukorral felfuttattam, a többi hozzávalót összegyúrtam majd az élesztőt is eldolgoztam benne. Olajos kézzel zsemléket formáztam, amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és lefedve meleg helyen kelni hagytam úgy 40-50 percig. Akkor lekentem olajjal a zsemlék tetejét és kb. 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem.
A fiúk már ebédre is ezt akarták enni, miután adtam nekik kóstolót és nagyon ízlett nekik. Végül kérték, hogy vacsorára magában ehessék, olyan finom, nem kérnek rá semmit. A 2,5 évesem még utánam is jött a konyhába, hogy ő nem kér vacsorát, de most kér zsemlét. :)
2014. június 30., hétfő
Gluténmentes tejmentes pizza
Hozzávalók egy 32cm-es pizzához:
- 150 gr alfa-mix liszt,
- 100 gr hajdinaliszt,
- 3 ek olaj,
- csapott mokkáskanál xantán gumi,
- 4 gr só,
- 2 tk bazsalikom,
- 2 tk útifű maghéj
Az egészet összekeverem és annyi vizet adok hozzá, hogy formázható tésztát kapjak. Lisztezett felületen kinyújtom és beleteszem a formába (én tortaformát használok).
Feltétnek bármit lehet rá tenni, ami a diétába belefér. Én negyed részét fokhagymával és sóval elkevert rizstejszínnel kentem le (a kicsim a paradicsomra is allergiás) a többi részét erdélyi padlizsánkrémmel. Húsallergia miatt feltétként konzerves tonhal és apróra vágott hagyma került rá, sajtnak pedig a tejallergia miatt Violife pizzasajt reszelve. 25 percet sütöttem 180 fokon (5-6os fokozat gázsütőn).
2014. június 28., szombat
Gluténmentes zsömle
Dorkám szereti a zsömlét , de a normál méretű túl nagy neki, így ma reggel összedobtam neki pár darab mini zsemlét :)
Hozzávalók:
150 g Nutri free per pane
80g Spar Free from liszt
2 ek tápióka keményítő
2 ek pattogatott amaránt
1 ek burgonyapehely
1 csapott tk útifűmaghéj
1/2 csomag dr. Oetker expressz élesztő
1 ek 40%-os zsírtartalmú tejmentes margarin (pl: S-Budget)
kb. 2 dl víz
csipet só
Bekapcsolom a sütőt 50 fokra. Összekeverem a száraz alapanyagokat, beleszórom az élesztőt is a lisztek közé. Majd a vizet és a margarint jól belegyúrom a tésztába. Csomómentesre dagasztom. A tészta nem túl lágy, de nem is kemény kell, hogy legyen. Olajos kézzel kis gombócokat formázok belőle. Én most kicsit akarok, így 7-8 kis labdát teszek a szilikonos zsírpapírral bélelt tepsibe, de persze lehet nagyobb, rendes zsemle méretűt is. Lekapcsolom a sütőt, beleteszem a tésztát, ami 15 percig pihen a meleg sütőben. A megkelt zsemléket olvadt margarinnal lekenem és 185 fokon, légkeveréssel addig sütöm, míg szép színt nem kap.
2014. június 24., kedd
Tejmentes házi gyümölcsjoghurt és turmix (gluténmentes)
Volt pár érett banánom, gondoltam készítek belőle turmixot. Nagyon jól sikerült, így gondoltam teszek egy próbát és joghurttá sűrítem. A terv sikerült, a joghurt pedig sokkal finomabb, mint amilyennek kinéz :) Lehet készíteni bármilyen gyümölccsel, legközelebb eperből csinálok.
Hozzávalók 1 adag turmixhoz (2,5dl):
- 1 banán,
- 2 dl híg hideg kókusztej,
- 1 ek édesítő (eritritol/cukor/méz...),
- pár csepp citromlé
- joghurthoz 1 tk xantán gumi
Minden hozzávalót összeturmixolok és fogyasztható is turmixként. Joghurtként annyi plusz van csak a receptben, hogy 1 tk xantán gumit is turmixolok bele, majd felteszem főni. Átforralom, s hagyom hűlni. Néhányszor keverek rajta egyet, hogy ne csomóssan sűrűsödjön be. Amikor elég hideg, hűtőbe teszem, párszor ott is átkeverem, pár óra után fogyasztható.
(Nem tudom hogy viselkedik a xantán gumi, ha nem forralom át is besűrüsödne-e, aki ebben tapasztalt, kommenteljen nyugodtan :) )
Hozzávalók 1 adag turmixhoz (2,5dl):
- 1 banán,
- 2 dl híg hideg kókusztej,
- 1 ek édesítő (eritritol/cukor/méz...),
- pár csepp citromlé
- joghurthoz 1 tk xantán gumi
Minden hozzávalót összeturmixolok és fogyasztható is turmixként. Joghurtként annyi plusz van csak a receptben, hogy 1 tk xantán gumit is turmixolok bele, majd felteszem főni. Átforralom, s hagyom hűlni. Néhányszor keverek rajta egyet, hogy ne csomóssan sűrűsödjön be. Amikor elég hideg, hűtőbe teszem, párszor ott is átkeverem, pár óra után fogyasztható.
(Nem tudom hogy viselkedik a xantán gumi, ha nem forralom át is besűrüsödne-e, aki ebben tapasztalt, kommenteljen nyugodtan :) )
2014. június 21., szombat
Gluténmentes diós- áfonyás muffin (tej- és tojásmentes)
Gyorsan kellett sütnöm valamit, amit mindenki megeszik a családból és persze abból, ami volt a kamrában, a sok kis maradékból. Így lett egy "mindent bele süti" a végén.
Hozzávalók:100 g Nutri free mix per pane ( ha lenne itthon Nutri free mix per dolci, azt tennék bele)
100 g darált dió
20 g cirokliszt
30 g Doves farm kenyérliszt
120g cukor (ha a liszt nem NF mix per pane, kevesebb kell, mert az NF kenyérlisztje sós)
2 zacskó vaníliás cukor
1/2 zacskó sütőpor
1 tk útifűmaghéj
kb 2 dl (vaníliás) rizstej
marék aszalt vörös áfonya, beáztatva
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Összekevertem a száraz anyagokat, majd annyi folyadékot tettem hozzá, amennyivel nem túl híg , de még könnyen kanalazható tésztát kaptam. Nem tettem bele plusz zsiradékot a sok dió miatt. Mini kuglófos muffinformát olajjal kikentem, beleöntöttem a tésztát, majd mindegyikbe szórtam vörös áfonyát, amiket belenyomkodtam , hogy ne égjen meg a tetején. 180 fokon, tűpróbáig sütöttem. Mikor készen lett, kifordítottam a szilikon formából, magozott meggyet dugtam a közepébe, megszórtam porcukorral. Finom, igazán muffinos állagú lett.
Sütés nélküli gyümölcstorta (tej-, tojás-, gluténmentes)
Egy facebook-os csoportban tett fel valaki egy nagyon gusztusos sütés nélküli joghurt tortát. Eleve gluténmentes volt a recept, így sokat nem kellett alakítanom rajta, hogy tejmentes is legyen.
Csak nagy kapcsos tortaformám van, így ahhoz írom a hozzávalókat:
- 4 csomag (400gr) Frischkorn kókuszos keksz (Müllerben kapni, de más glutén-, tej- és tojásmentes keksz is jó),
- 150gr tejmentes margarin,
- 4dl kókusztej,
-1 dl víz,
- fél citrom leve,
- 1tk vaníliapor örlemény,
- ízés szerint xilit/eritritol/cukor,
- 4 csomag tortazselatin,
- gyümölcsök ízlés szerint
A kekszet összetörtem (a mülleres keksz kézzel szétmorzsolható) és olvasztott margarinnal összegyúrtam. Kapcsos tortaformába nyomkodtam. A kókusztejet feltettem 1 dl vízzel higítva főni (nem szeretem a túl intenzív kókusz ízt, de lehet 5dl kókusztej is, ha valaki igen), beletettem a vaníliaport, citromlevet és édesítettem ízlés szerint. Belekevertem 2 csomag kis tortazselét, majd forrás után 1 percig főztem még és lezártam. Amíg hűlt megmostam a gyümölcsöket, epret feleztem, majd amikor elkezdett a zselé sűrüsödni ráöntöttem a kekszalapra. Rátettem a gyümölcsöket, majd 4 dl vízzel és egy kis xilittel elkészítettem a másik 2 csomag zselatint is aszerint, ahogy a csomagolásán írják, s amikor az is kezdett sűrűsödni, ráöntöttem a tortára. Nem vártam meg teljesen a zselatin megdermedését, hogy a 2 zseléréteg ne csússzon le egymásról, de annyit azért igen, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek bele a kókuszos krémbe. Az én kis családomnak nem volt türelme megvárni, amíg kellően lehűl, így fagyasztóba tettem 1 órára. :) Nagyon finom lett, a krém ugyan zselés állagú lett, nem krémes, de a citromos-kókuszos-vaníliás ízkombináció nagyon jól sikerült. Férjem az első számú rajongója az új receptnek :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)