"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. szeptember 11., szerda

Kakaós keksz (alacsony fruktóztartalmú)

Lina kekszreceptjét módosítottam tovább, mert ez idáig az összes próbálkozásom csak átmeneti sikert eredményezett, azaz frissen élvezettel ették a kekszet a fiúk, de másnap már nem. A mai keksz volt az első, ami tényleg olyan állagúra sikerült, mint a bolti kekszek. S bár icipici kakaót tettem csak bele Marcipán miatt, kellemesen kakaós aromájú lett.
Hozzávalók (2 tepsihez):
-         180 gr fehér tönkölyliszt,
-         80 gr tk tönkölyliszt,
-         20 gr natúr kakaópor,
-         120 gr xilit,
-         170 gr tejmentes margarin,
-         kicsi víz (10-20ml)

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd a margarint apróra vágva belegyúrom, s miután eldolgoztam, annyi vizet adok hozzá, hogy az egész masszává álljon össze. Lisztezett felületen kinyújtom úgy fél centi vastagra és a kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Úgy 200 fokon negyed órát sütöm. Kicsit puha maradjon a teteje, ne kezdjen még pirulni a széle. Miután kihűlt, kellemes keksz keménységűre-állagúra szilárdul.

2013. szeptember 1., vasárnap

Tej és tojásmentes tönkölyös palacsinta

Régóta hiányzott már. Azért nem sütöttük itthon az imádott palacsintánkat, mert nem sikerült összehozni Dórinak valami ehetőt. Egy ideje csak pufi palacsintát csináltam, de azért vágytam erősen a hagyományosra. Nemrég már majdnem sikerült összehozni, de még nem volt az igazi, csak a pufi palacsinta tésztáját hígítottam tovább. De a megoldás nem az volt. Most újra próbáltam, a  kenyérsütő gép mérőpoharával mértem, az ml ad meg.
Kb 15 db palacsintához:

400ml fehér tönkölyliszt
2 tk vaníliás pudingpor- főzős
1/2 kk szódabikarbóna
2 tk vaníliás xilit/ vagy fél tasak vaníliáscukor
kis csipet só
kb 8 dl híg kókusztej

A száraz anyagokat összekeverem, aztán apránként hozzáadva a kókusztejet, galuskatészta állagtól hígítom a palacsintatészta folyékonyságúig. A folyadék mennyisége attól függ, mennyi kell ehhez az állaghoz. A tészta teljesen úgy viselkedik, mintha hagyományos palacsinta lenne, szépen megfordítható, vékony és nem törékeny, hanem finom lágy. Bár nem spanyol viasz, de számomra komoly sikerélmény :)



2013. augusztus 28., szerda

Gluténmentes csokis kekszgolyó / kókuszgolyó (tejmentes, alacsony fruktóztartalmú)


Bár gesztenyéből és kölesből is csináltam már csokis golyókat, azért az mégsem volt ugyanaz, mint egy igazi kekszből készült kókuszgolyó. Kókuszreszelékem azonban nem volt itthon, innen jött az ötlet, hogy csokigolyókat készítek.


Hozzávalók:
-kekszhez:
- 200 gr barna rizsliszt,
- 100 gr xilit,
- 150 gr tejmentes margarin,
-az ízesítéshez:
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 1 evőkanál xilit,
- 2 tk rumaroma,
- 2 tk útifű maghéj,
- 120 ml rizstej,
- kb 70gr tej- és cukormentes étcsoki

A keksz hozzávalóit hidegen kézzel összegyúrjuk, majd kis tenyérnyi placsnikat formázunk belőlük és sütűpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 200 fokon kb 20 percig sütjük (még ne barnuljon és ne legyen kemény). Amíg sül, a csokit lereszeljük. Amikor a keksz készen lett és kicsit hűlt, kézzel szétmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, xilitet, rumaromát, útifű maghéjat és rizstejet. Alaposan összegyúrjuk, majd kis golyókat formázunk belőle, amiket egyenként megforgatunk a csokireszelékben. Én hűtőbe teszem ilyenkor 1-2 órára, s utána fogyasztjuk. Ennek a candida diétában, diabetikus étrendben is megengedett finomságnak a vendégeink körében is hatalmas sikere volt!

És ugyanez a recept elkészült ma, csak nem csokiban, hanem kókuszreszelékben megforgatva: máris kész a tökéletes gluténmentes kókuszgolyó.


2013. augusztus 23., péntek

Csicseriborsó krém (tej-, glutén-, olajosmag mentes)

Kenyérfeltétként készítettem, de főzeléknek is kiváló.
Hozzávalók:
- 250 gr csicseriborsó,
- 1 fej hagyma, 
- 3 gerezd fokhagyma, 
- 2 tk pirospaprika,
- 1 tk petrezselyem,
- 1 tk virágoskút ételízesítő (vagy vegamix és kicsit több só)
- 1 dl rizstejszín,
- hajdinakása (barna rizspehely vagy köleskása is jó lehet helyette)
- só, bors

A borsót fél napra beáztatom, majd annyi vízzel, ami ellepi felteszem főni. A hagymákat felaprítom, megpirítom olajon, hozzáadom a fűszereket. Amikor a borsó megpuhult sózom, hozzáadom a tejszínt és a pirított fűszeres hagymát. Az egészet átforralom, hajdinakásával sűrítem. Amikor kihűlt, botmixerrel krémesre dolgozom és kenyérrel tálalom.


2013. augusztus 18., vasárnap

Sárgaborsó főzelék (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:
- 500gr sárgaborsó,
- 1 fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál vegamix (vagy 1 tk Virágoskút ételízesítő),
- só, bors
- 2 dl rizstejszín

A borsót én áztatás nélkül, csak kicsit átmosva tettem fel 2 gerezd fokhagymával annyi sós vízben főni, ami épp ellepte. Amíg főtt, a hagymát apró kockákra, a fokhagymát nyomóval felaprítva olajon barnára pirítottam. Amikor a borsó megpuhult, kicsit borsoztam, vegamixeztem, belekevertem a rizstejszínt és a pirított hagymát. Még pár percet főztem. A gyerekek imádták!

2013. augusztus 4., vasárnap

Nagyon csokis süti (tejmentes, tojásmentes, fruktózszegény)

Nagyon szeretjük a csokis sütiket, a kedvenceinkben biztos, hogy van kakaó vagy/és csoki. Miután Marcim már nagyon rég nem kapott kakaót/csokit, elkezdtem neki óvatosan, heti egy alkalommal adni, régen úgy nem okozott gondot. Úgy látom, ennyit most is bír, szóval halleluja, jöhet a csokis süti! A szokásos élesztőmentes piskótareceptet alkalmaztam,  xilites cukormentes étcsokit használtam hozzá, így fruktóz diétában is ehető, nagyon finom volt!

Hozzávalók:
- 150 gr fehér tönkölyliszt,
- 100 gr tk tönkölyliszt (lehet az egész fehérlisztből is, de így egészségesebb),
- 150 gr eritritol,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 csomag tej- és cukormentes csokis pudingpor,
- negyed citrom leve,
- 3,5 dl növényi tej (most tönkölyitalt használtam),
- 1 dl olaj (repceolaj),
- 10dkg cukormentes étcsoki

Az egészet összekeverem csomómentesre, beleszórom az apróra tört étcsokit és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 25 percet sütöm.


Gyulladáscsökkentő az olivaolaj

Erikától kaptam EZT a linket az olivaolajról, érdemes elolvasni!