"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. augusztus 28., szerda

Gluténmentes csokis kekszgolyó / kókuszgolyó (tejmentes, alacsony fruktóztartalmú)


Bár gesztenyéből és kölesből is csináltam már csokis golyókat, azért az mégsem volt ugyanaz, mint egy igazi kekszből készült kókuszgolyó. Kókuszreszelékem azonban nem volt itthon, innen jött az ötlet, hogy csokigolyókat készítek.


Hozzávalók:
-kekszhez:
- 200 gr barna rizsliszt,
- 100 gr xilit,
- 150 gr tejmentes margarin,
-az ízesítéshez:
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 1 evőkanál xilit,
- 2 tk rumaroma,
- 2 tk útifű maghéj,
- 120 ml rizstej,
- kb 70gr tej- és cukormentes étcsoki

A keksz hozzávalóit hidegen kézzel összegyúrjuk, majd kis tenyérnyi placsnikat formázunk belőlük és sütűpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 200 fokon kb 20 percig sütjük (még ne barnuljon és ne legyen kemény). Amíg sül, a csokit lereszeljük. Amikor a keksz készen lett és kicsit hűlt, kézzel szétmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, xilitet, rumaromát, útifű maghéjat és rizstejet. Alaposan összegyúrjuk, majd kis golyókat formázunk belőle, amiket egyenként megforgatunk a csokireszelékben. Én hűtőbe teszem ilyenkor 1-2 órára, s utána fogyasztjuk. Ennek a candida diétában, diabetikus étrendben is megengedett finomságnak a vendégeink körében is hatalmas sikere volt!

És ugyanez a recept elkészült ma, csak nem csokiban, hanem kókuszreszelékben megforgatva: máris kész a tökéletes gluténmentes kókuszgolyó.