Ezt a receptet módosítottam úgy, hogy jelen diétánkban is megfeleljen. Az eredmény nagyon jó lett! Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 80 gr hajdinaliszt,
- 20 gr gesztenyeliszt,
- 50 gr quinoaliszt,
- 50 gr burgonyakeményítő,
- 1 tk só,
- 1 púpos tk útifű maghéj,
- 1 csapott mokkáskanál xantán gumi,
- 2 ek olaj,
- annyi víz, hogy sűrű galuska állagú tésztát kapjak
Minden hozzávalók összekeverek csomómentesre, egy nagy lábosban sós enyhén olajos vizet felforralok és amikor forr, beleszaggatom a tésztát. Átforralom úgy 2 percig, aztán leszűröm.
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2015. április 27., hétfő
2015. április 13., hétfő
Hajdinakenyér (glutén-, rizs-, kukorica-, tápióka-, tej-, tojásmentes)
Legnagyobb fiamnak hiányzik a kenyér, de semmi értelmes alapanyagot nem használhatok fel (rizsre és kukoricára, tápiókára is érzékeny, amik a gluténmentes lisztek és kenyerek alapjai), kikísérleteztem neki egy ehető kenyeret. Állagra nagyon jó lett, a héja ropogós, belseje puha, látszik rajta, hogy más az állaga, mint egy normál kenyérnek, de ennél jobbat nem vártam, sőt, remélni se mertem.
Hozzávalók egy fél kilós cipóhoz:
- 150 gr hajdinaliszt,
- 160 gr burgonyakeményítő,
- 90 gr amaránt liszt,
- 30 gr gesztenyeliszt,
- 20 gr cirokliszt,
- 5 gr só,
- 2 ek útifű maghéj,
- 2 ek puffasztott amaránt,
- 2 dl langyos víz,
- 1 zacskó porélesztő 1 tk cukorral 1 dl langyos kókusztejben felfuttatva,
- 5 ek olaj
A száraz hozzávalókat összekeverem, amíg az élesztő felfut. Ezután hozzáöntöm a vizet, az élesztőt, majd a végén az olajat. Alaposan átgyúrom, ha kell, még egy kis vizet adok hozzá, majd formázom és sütőpapírral bélelt sütőtálba teszem. 1 órát lefedve kelni hagyom, azután úgy 40 percig 180 fokon készre sütöm.
Hozzávalók egy fél kilós cipóhoz:
- 150 gr hajdinaliszt,
- 160 gr burgonyakeményítő,
- 90 gr amaránt liszt,
- 30 gr gesztenyeliszt,
- 20 gr cirokliszt,
- 5 gr só,
- 2 ek útifű maghéj,
- 2 ek puffasztott amaránt,
- 2 dl langyos víz,
- 1 zacskó porélesztő 1 tk cukorral 1 dl langyos kókusztejben felfuttatva,
- 5 ek olaj
A száraz hozzávalókat összekeverem, amíg az élesztő felfut. Ezután hozzáöntöm a vizet, az élesztőt, majd a végén az olajat. Alaposan átgyúrom, ha kell, még egy kis vizet adok hozzá, majd formázom és sütőpapírral bélelt sütőtálba teszem. 1 órát lefedve kelni hagyom, azután úgy 40 percig 180 fokon készre sütöm.
2015. április 9., csütörtök
Kakaós - kókuszos süti (glutén-, tej-, tojás-, rizs-, kukoricamentes)
Az újabban szokásos lisztkeverékem használtam (hajdina-cirok-amaránt) egy kis gesztenyeliszttel feldobva. Ezeknek a sütiknek érezhető hajdinaíze van, de ez az egyetlen keverék, amit mind a három fiam ehet. Aki nem szereti a hajdinát és ehet rizst, annak fele-fele arányban javaslom a hajdinalisztet rizsliszttel használni.
Hozzávalók egy kis tepsi sütihez:
- 100gr hajdinaliszt,
- 20 gr cirokliszt,
- 30 gr amaránt liszt,
- 20 gr gesztenyeliszt,
- 15 gr cukormentes kakaópor,
- 95 gr eritrit,
- 30 gr kókuszreszelék,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 tk sütőpor,
- 1 ek olaj,
- kókusztejből annyi, hogy galuska állagú tésztát kapjak,
Először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd a nedveseket hozzáadom, csomómentesre keverem és sütőpapírral bélelt formába öntöm. 180 fokon kb. 35 percig, tűpróbáig sütöm.
Hozzávalók egy kis tepsi sütihez:
- 100gr hajdinaliszt,
- 20 gr cirokliszt,
- 30 gr amaránt liszt,
- 20 gr gesztenyeliszt,
- 15 gr cukormentes kakaópor,
- 95 gr eritrit,
- 30 gr kókuszreszelék,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 tk sütőpor,
- 1 ek olaj,
- kókusztejből annyi, hogy galuska állagú tésztát kapjak,
Először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd a nedveseket hozzáadom, csomómentesre keverem és sütőpapírral bélelt formába öntöm. 180 fokon kb. 35 percig, tűpróbáig sütöm.
Bögrés lapótya
Valami nagyon egyszerű és gyors receptre volt szükségem, amihez nem kell zöldséget reszelni, méregetni. Így született a következő finom kenyérpótló:
Hozzávalók úgy 4 személyre:
- 1 bögre hajdinaliszt,
- fél bögre keményítő (burgonyakeményítőt használtam),
- fél bögre amaránt liszt,
- 1 púpos evőkanál eritrit (vagy más édesítő),
- 1 tk só,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 bögre szénsavas víz + amennyit még felvesz (nekem olyan 1 és 1/4 bögrényi folyadék kellett hozzá)
- kontakt grillsütő
A száraz hozzávalókat jól elkeverem, majd a folyadékokkal csomómentesre kavarom. Előmelegített kiolajozott grillsütőbe evőkanállal adagolom a tésztát és amíg aranybarnára sül sütöm (úgy 3 perc/ adag).
A fiaim szendvicsnek ették, imádták.
Hozzávalók úgy 4 személyre:
- 1 bögre hajdinaliszt,
- fél bögre keményítő (burgonyakeményítőt használtam),
- fél bögre amaránt liszt,
- 1 púpos evőkanál eritrit (vagy más édesítő),
- 1 tk só,
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 bögre szénsavas víz + amennyit még felvesz (nekem olyan 1 és 1/4 bögrényi folyadék kellett hozzá)
- kontakt grillsütő
A száraz hozzávalókat jól elkeverem, majd a folyadékokkal csomómentesre kavarom. Előmelegített kiolajozott grillsütőbe evőkanállal adagolom a tésztát és amíg aranybarnára sül sütöm (úgy 3 perc/ adag).
A fiaim szendvicsnek ették, imádták.
Chokito (tej-, glutén-, rizsmentes)
EZT a receptet módosítottam kicsit:
- 100 g porcukor,
- 80 g eritrit,
- 4 evőkanál kakaópor,
- 250 g tejmentes margarin,
- 1 ek zselatin, (a vegánok agar-agart is használhatnak helyette)
- 3 ek víz,
- 180 gr kókusztejpor (Natur Organic vegán, szója-, tej- és kazeinmentes),
- 100 gr puffasztott quinoa
Az elkészítése az eredeti recept szerint való, a cukrot, eritritet, kakaóport, zselatint összekevertem egy nagy tálba. A margarint feltettem főzni, amikor olvadni kezdett, belekevertem a cukros-kakaóporos egyveleget majd a 3 ek vizet. Átforraltam, levettem a tűzről, folyamatos keverés mellett hozzáadtam a kókusztejport majd a puffasztott quinoát is. Sütőpapírral bélelt őzgerinc féle formába tettem, 1 éjjelt állt a hűtőben. Nagyon finom finomság lett. Hűtőben tárolandó!
- 100 g porcukor,
- 80 g eritrit,
- 4 evőkanál kakaópor,
- 250 g tejmentes margarin,
- 1 ek zselatin, (a vegánok agar-agart is használhatnak helyette)
- 3 ek víz,
- 180 gr kókusztejpor (Natur Organic vegán, szója-, tej- és kazeinmentes),
- 100 gr puffasztott quinoa
Az elkészítése az eredeti recept szerint való, a cukrot, eritritet, kakaóport, zselatint összekevertem egy nagy tálba. A margarint feltettem főzni, amikor olvadni kezdett, belekevertem a cukros-kakaóporos egyveleget majd a 3 ek vizet. Átforraltam, levettem a tűzről, folyamatos keverés mellett hozzáadtam a kókusztejport majd a puffasztott quinoát is. Sütőpapírral bélelt őzgerinc féle formába tettem, 1 éjjelt állt a hűtőben. Nagyon finom finomság lett. Hűtőben tárolandó!
2015. április 4., szombat
Kakaós - meggyes piskóta (glutén-, tej-, tojás-, rizs- és kukoricamentes)
20cm átmérőjű kapcsos tortaformában sütöttem a piskótát, a hozzávalók ehhez a mennyiséghez:
- 125 gr hajdinaliszt,
- 20 gr cirokliszt,
- 40 gr amaránt liszt,
- 10 gr cukormentes kakaópor,
- 6 evőkanál eritrit (vagy cukor),
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- 1 ek olaj,
- kókusztejből annyi, hogy galuska állagú tésztát kapjak,
- meggy ízlés szerint (én egy fél üveggel befőttmeggyet tettem bele)
Először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd a nedveseket hozzáadom, csomómentesre keverem és sütőpapírral bélelt formába öntöm. Beleszórom a lecsöpögtetett meggyet és 180 fokon kb. 35 percig, tűpróbáig sütöm.
- 125 gr hajdinaliszt,
- 20 gr cirokliszt,
- 40 gr amaránt liszt,
- 10 gr cukormentes kakaópor,
- 6 evőkanál eritrit (vagy cukor),
- 1 tk útifű maghéj,
- 1 mokkáskanál sütőpor,
- 1 ek olaj,
- kókusztejből annyi, hogy galuska állagú tésztát kapjak,
- meggy ízlés szerint (én egy fél üveggel befőttmeggyet tettem bele)
Először a száraz hozzávalókat keverem össze, majd a nedveseket hozzáadom, csomómentesre keverem és sütőpapírral bélelt formába öntöm. Beleszórom a lecsöpögtetett meggyet és 180 fokon kb. 35 percig, tűpróbáig sütöm.
2015. március 22., vasárnap
Csokis-narancsos torta ( tej-,tojás- és gluténmentes)
Szeretem a hagyományos kombinációkat, a meggyet csokival vagy mákkal, csakúgy, mint a narancs- csoki- mandula triót. Mivel nemrég készült Meggyes süti , inkább a narancsosra vágytam.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 200 g gluténmentes lisztkeverék (pl: 100g Nutri mix per Dolci, 50-50 g Glutenix és hajdinaliszt)
-50 g cukor
-200 ml frissen facsart narancslé (nekem ez 2 narancsból volt, a húsa kell majd a sütibe)
-50 ml víz
-50g puha sütőmargarin (Vénusz vaníliás margarin)
- fél zacskó sütőpor
pudinghoz:
- 4 dl Alpro édesítetlen mandulatej
- Dr. Oetker valódi vaníliás pudingpor
-3 ek cukor
-50 g puha sütőmargarin ( Vénusz vaníliás margarin)
narancsos habhoz:
- 1 behűtött Cocomas
- a kifacsart narancs húsa
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 6 csepp 100% -os bio narancsolaj
- 1 zacskó Dr Oetker Expressz zselatin fix
csokimázhoz:
- 100 g étcsoki
- 2 ek Cocomas
- 1 ek porcukor
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztához összekeverem a száraz alapanyagokat, majd elvegyítem a nedvesekkel és éppen csak addig keverem, hogy ne legyen csomós. Tortaformába öntöm és 20 perc alatt készre sütöm. Ha megsült, rácsra téve kihűtöm.
A pudinghoz felforralom a mandulatejet, egy tálkában simára keverem a pudingport a cukorral és pár kanál hideg vízzel, majd a forrásban lévő mandulatejbe öntöm, sűrűsödésig főzöm. Kiszedem egy tálba, habverővel langyosra hűtöm, majd tovább verem a puha margarinnal. Egy másik tálban a Cocomast, van.cukrot és narancshúst és a narancsolajat elkezdem gépi habverővel elkeverni, majd beleteszem a zselatin fixet és minél habosabbá verem.
A tésztát visszateszem a formába, rákenem a pudingot, majd a narancsos habot is rárétegezem. Pár órára hűtőbe teszem.
A csokit vízgőz felett felolvasztom, spatulával elkeverem a Cocomasszal majd a porcukorral. A megdermedt tortára kenem a csokimázt és kb egy órára visszateszem a hűtőbe.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)