"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. október 10., csütörtök

Élesztőmentes kalács tejmentes és tojásmentes diétában (alacsony fruktóztartalmú)

A fiúk múlt héten kitalálták, hogy kalácsot szeretnének enni. Gondoltam előkeresem a régi tejmentes kalács receptemet és átalakítom a mostani diétánkra, így lett élesztőmentes, cukormentes, tejmentes és tojásmentes egyben, a lisztek pedig mind tönkölylisztek, hogy búzamentes is legyen.

Hozzávalók:
- 375 gr tönkölyliszt (250 gr fehérliszt, 125 gr teljes kiörlésű),
- 1 csipet só,
- 80 gr eritritol vagy xilit,
- 2 tk tojáspótló por (bezglutent használok),
- 2 tk útifű maghéj kivonat,
- 60 ml víz,
- 2 dl növényi tej (kendertejet használtam, az alacsony ch tartalmú),
- 2 csapott tk szódabikarbóna

A tojáspótlót a 60 ml langyos vízzel elkeverem, minden száraz hozzávalót összekeverek, majd beleöntöm a növényi tejet és az előre elkészített tojáspótlót. Alaposan átgyúrom, majd a tésztát 2 részre osztom, 1-1 hengert formázok belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsiben összefonom a két hengert, majd gázsütő 6-os fokozatán, azaz kb 170 fokon kb 35 percig sütöm.