"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. október 15., kedd

Gluténmentes zsemle fruktóz malabszorpcióban (tejmentes, élesztőmentes is)

A tönkölyzsemle alapján készítettem gluténmentes zsemléket, mert én a tönkölyt sem ehetem, s bizony nagyon megkívántam a fiúktól a zsemlét! Ízre nagyon jó lett a gluténmentes változat is, csak sajnos ennek a teteje szétrepedt. Ennek megelőzésére szívesen várok javaslatokat!
Hozzávalók 4 zsemléhez:
- 200 gr rizsliszt (nálam barna rizsliszt),
- 1 csipet só,
- 20 gr eritritol vagy xilit,
- 2 tk tojáspótló por (bezglutent használok) vagy keményítő,
- 4 tk útifű maghéj (ez nagyon fontos bele, ettől áll össze a tészta és ettől lesz puha),
- 40 ml víz,
- 1 dl gluténmentes növényi tej (rizstej),
- 1 csapott tk szódabikarbóna

A tojáspótlót a a langyos vízzel elkeverem, minden száraz hozzávalót összekeverek, majd beleöntöm a növényi tejet és az előre elkészített tojáspótlót. Alaposan átgyúrom, hozzáadok még annyi rizslisztet, hogy ne ragadjon, puha gyurma állagú legyen, majd a tésztát 4 részre osztom és egyenként kézzel gombócokat formázok belőlük. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, előmelegített gázsütő 5,5-6-os fokozatán, azaz kb 160-170 fokon 35-40 percen át sütöm, nehezen sül át. Addig sütöm, amíg az alja barnulni nem kezd. Nagyon tömör laktató tésztája lesz, így bár kicsi zsemlék, még felnőttként is jól lehet lakni 1-2 zsemlével.
 Zsírral megkenve:
 Ízlett:
 Szendvicsnek: