"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. június 1., vasárnap

Vöröslencse krémleves (gluténmentes, tejmentes)

- 200gr vöröslencse,
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 ek Virágoskút ételízesítő,
- só, bors
- 2 dl növényi tejszín (kölestejszínnel csináltam),

A lencsét a fűszerekkel és ételízesítővel kb 1,5szeres vízben felteszem főni. A hagymákat botmixerrel krémesre aprítom és kis olajon megpárolom. Amikor a lencse megpuhult, hozzáöntöm a hagymát és a tejszínt. Átforralom, majd botmixerrel krémes állagúra dolgozom.
Puffasztott gluténmentes gabonákkal tálaltam, de kisfiamnak annyira ízlett, hogy még ebéd előtt több kis pohárkányit megivott a levesből.

2014. május 30., péntek

Zöldborsós vörösboros marhapörkölt (gluténmentes, tojásmentes)

Nagyon szeretem ezt az ételt, de évek óta nem ettem, mert nokedlivel az igazi, azt pedig nem tudtam tojásmentesen és gluténmentesen készíteni. Miután ez sikerült pár hete, múlt héten barátnőm tiszteletére megfőztem ezt a nagyon finom ételt.
Hozzávalók:
- fél kiló marhahús (én eleve kockára vágott pörköltnek való húst vettem),
- 1-2dl (fél)száraz vörösbor,
- 200 gr fagyasztott zöldborsó,
- pörköltalap (ízlés szerinti mennyiségben fél kiló húshoz paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, bors, fűszerek, én Virágoskút ételízesítőt is használok)

Igazából ugyanúgy készítem, mint egy sima pörköltöt. Elkészítem a pörköltalapot, miután megpuhultak a zöldségek ráteszem a húst, átforgatom benne és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. A különbség ez után következik, mert amikor vizet kell pótolnom, vörösbort is öntök rá. Lassú tűzön lefedve sokáig főzöm, a vizet közben mindig pótolom. Amikor a hús megpuhult, hozzáöntöm a zöldborsót és még addig főzöm, hogy a borsó is megpuhuljon.
A galuska receptje ITT megtalálható hozzá.

Jó étvágyat!


Eperkrémleves (gluténmentes, tejmentes)

Egy barátnőm receptjét módosítottam diétásra. Az eredmény nagyon finom lett, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Kisfiam megköszönte, hogy ilyen finomat főztem és kérte, hogy csináljak gyakrabban.

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- fél kiló eper,
- 2 dl coccomas kókuszkrém,
- 8 ek eritritol,
- 1 tk fahéj,
- fél csomag glutén és tejmentes vaníliás pudingpor

Az eper nagy részét megmosom, félbevágom és annyi vízben teszem fel főni, ami ellepi. Beleteszem az eritritolt és a fahéjat. Amikor forr, el is zárom. Hozzáöntöm a kókuszkrémet és botmixerrel összeturmixolom. A vaníliás pudingport pici vízben elkeverem majd belekeverem a levesbe. Visszateszem még főni, amikor a leves besűrösödött, elzárom. (Ha túl sűrű lett, akkor még vízzel vagy kókusztejjel/növényi tejjel higítható.)
Tálalhatom magában is, a maradék nyer epret felaprózva és beleszórva, rizshabbal és anélkül, hidegen és melegen is.


2014. május 28., szerda

Gluténmentes hajdinás pulykafasírt (tojásmentes is)

Van már egy gyors fasírtreceptem a blogon, de az panírmentes és kicsit tömörebb, mint az igazi fasírtok. Azért írom ki ezt is, mert ez állagában teljesen olyan, mint egy rendes tojásos panírozott fasírt. Kicsit hajdinás íze van, aki szereti a hajdinát, imádni fogja.

Hozzávalók 20-25 golyóhoz:
- 500gr darált pulykahús (én mellből csináltam),
- 2 kis fej vagy 1 nagy fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- ízlés szerint só, bors, majoranna, pirospaprika,
- 2 ek hajdinapehely,
- hajdinakása

A hagymákat felaprítom, belekeverem a húsba, fűszerezem, alaposan összegyúrom. A hajdinapelyhet annyi vízzel elkeverem, hogy épp beszívja, azt is belekeverem a húsba, majd még annyi hajdinakását (kb 2 ek) gyúrok hozzá, hogy jól formázható legyen (ne túl puha de ne essen szét).
Kis gombócokat formázok belőle, majd egy külön tálba szórok hajdinakását és abban megforgatom. Bő olajban lassú tűzön megsütöm, miután átsült, kicsit még nagy lángra veszem, hogy a külseje megpiruljon.

Én tej-gluténmentes krumplipürével tálaltam. Jó étvágyat!




2014. május 27., kedd

Gluténmentes kakaós kalács fruktóz malabszorpcióban (tejmentes, tojásmentes)

Nem lett szépségdíjas, de ez a második kalács próbálkozásom. Miután barátnőm rendszeresen teszi közzé itt a blogon a finomabbnál finomabb kalácsokat, én is kedvet kaptam a készítéséhet. Egy egyszerű kakaós kalács készült ma a fiúk nagy örömére.

1 őzgerinc formához a hozzávalók:
- 250gr Alfa - mix gluténmentes liszt,
- 50 gr gluténmentes zabliszt,
- 20 gr Szerencsi kakaópor,
- 80 gr eritrit,
- 1 ek olaj,
- fél ek útifű maghéj,
- 1 ek hajdinapehely,
- 2 tk cukor,
- 1 zacskó dr Oetker porélesztő,
- 3 dl langyos víz

Az cukrot elkeverem fél bögre forró vízben, majd kicsi hideg vizet még hozzáadva a langyos cukros vízbe keverem a porélesztőt is. Lefedve állni hagyom. Amíg az élesztő felfut 1-es fokozatra bekapcsolom a gázsütőt és összekeverem a száraz hozzávalókat valamint az olajat egy nagy tálba. Hozzáöntöm a felfutott élesztőt és a többi vizet (összesen 3 dl-t), körülbelül galuska állagú tésztát kapok (nem gyúrható-nyújtható, de nem is folyékony). Sütőpapírral kibélelem az őzgerinc formát, lezárom a sütőt. Beleöntöm a tésztát a formába, elegyengetem benne és egy tiszta konyharuhával lefedve a felmelegített sütőbe teszem. Jó 40-50 perc kelesztés után, amikor szépen megnőtt, leveszem róla a konyharuhát és 4-es fokozatra kapcsolt sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm.





2014. május 25., vasárnap

Almás kalács (glutén-, tojás- és tejmentes)

Gyereknapra kinti programot terveztünk, így valami csomagolható kaját szerettem volna, ami kellően gyerekbarát és túlmutat a szendvicsen :) Viszont az itthon lévő dolgokból akartam megcsinálni, így esett a választás az almás kalácsra, amit előző este megcsináltam és reggel vágtam csak fel.

Hozzávalók a tésztához:
- 120 g nutri free per pane
- 100g kukoricaliszt
- 20 g hajdinaliszt
- 10g tápióka keményítő
- 3 ek cukor
- 1 ek olaj
- 15 g friss élesztő
- 3 dl langyos rizstej
töltelék:
- 3 nagyobb alma, hámozva, reszelve
- pici citromlé az alma meglocsolásához
- 2 ek rizsdara
- 2 ek porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 ek Mester család citromos pudingpor (jó a sima kukoricakeményítő vagy gm vaníliás pudingpor)
- 1/3 kk mézeskalács fűszerkeverék 

Összekevertem a száraz alapanyagokat, majd hozzáöntöttem a cukorral és élesztővel elkevert rizstejet és az olajat, majd  jól kezelhető, rugalmas tésztává gyúrtam. Lereszeltem az almát, gyorsan, hogy meg ne barnuljon elkevertem egy kis citromlével, megcukroztam és csipet mézeskalácsfűszerrel elkevertem. Hozzáadtam a rizsdarát és 1 ek pudingport, ezzel is jól elkevertem. Kilisztezett asztalon kinyújtottam a tésztát, beszórtam pudingporral, és egyenletesen elosztottam az almás tölteléket rajta, majd feltekertem. Tartozom egy vallomással, ekkor azt hittem, hogy halott az egész, mert átnedvesedett a tészta az almától, de sikerült belevarázsolnom a kiolajozott, kukoricaliszttel beszórt hosszúkásabb kenyérformába. De szerencsére jól gondoltam, hogy nem kell kinyomkodni az almát, hiszen a rizsdara és a pudingpor sütés közben magába szívja a levét és a tésztának sem lett gondja attól, hogy nedvesen került a formába. 45 percig hagytam kelni az 50 fokos sütőben. Megkentem a tetejét olvasztott margarinnal és megszórtam kicsit kristálycukorral. Nem tettem most vizet a sütő aljába, 200 fokon légkeveréssel kb 35-40 percig sütöttem. Szépen megsült, könnyen kijött a formából, jól szeletelhető és finom lett :)

2014. május 18., vasárnap

Tej és gluténmentes csokis kókuszgolyó

Jó nagy adag kekszet sütöttem nemrégiben, aminek a fele sem fogyott el, így azzal kezdenem kellett valamit. Mostanában sokat emlegette a kislányom, hogy kókuszgolyót enne, így ahhoz használtam fel.

Hozzávalók a kókuszgolyóhoz:

45 dkg gm keksz
80g gm és tejmentes étcsoki
2 dl csokis rizstej (vagy más, növényi tejes kakaó)
1,5 dl Cocomas
50g tejmentes sütőmargarin
3 ek kókuszreszelék
 szükség esetén kevés gm zabpehely
rumaroma
kókuszreszelék, amibe megforgathatjuk a golyókat.

A kekszet morzsává törtem egy nagy tálban- mivel ez omlós, házi keksz volt, egy klopfolóval könnyedén széttört.
A csokis rizstejet a Cocomasszal feltettem forrni, majd beletördeltem az étcsokit és kevergetve felolvasztottam, majd beletettem a margarint és pár csepp rumaromát. Mikor ez a keverék már nem volt túl meleg, ráöntöttem a kekszmorzsára. Ha az állaga túl lágy, lehet bele tenni kevés gm zabpelyhet. Hűtőbe tettem összeállni, majd golyókat formáztam és kókuszba hempergettem. Ebből a mennyiségből kb. 20 darab majd' ping pong labda nagyságú golyó lett. A tejbe olvasztott csokival igazán mély ízű csemege lett.