"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. december 23., hétfő

Tej-, tojás- és gluténmentes sütinyalóka (cake pop)


A karácsony előtti névnap is érdemel egy kis süteményt,  így készült Vikimnek egy csokor sütinyalóka. Szerencsére elfogadja, hogy lehetőség szerint olyat csinálok itthon, amit a húga, Dorka is ehet számos érzékenységével, tejallergiájával együtt.
A megadott mennyiségből 40db nem túl nagy golyóbis lesz.

- 200 ml kókuszkrém
-150g tejmentes étcsoki
- 250g gesztenyemassza
-3 ek eritrit vagy 3 ek méz
-1 kk rumaroma
-100 g gluténmentes kekszmorzsa (tej és tojásmentes)
-75g tejmentes sütőmargarin
+
-1 csomag vaníliás cukormáz (Lidl)
étcsokis vagy színes tortadara

Felforralom a kókuszkrémet, beletördelem az étcsokit, felolvasztom, belekeverem a margarint, az olvadt gesztenyemasszát, a rumaromát és az eritritet, majd beleszórom a morzsát. Elvegyítem, majd kiszedem egy tálba, hűtőbe rakom, akár egy éjjelre is. Ha összeállt, golyókat formálok belőle, pálcikát- én erős szívószálat - szúrok bele- előbbi azért jobb, mert a mártogatás után bele lehet szúrni egy hungarocelltömbbe, míg megdermed. 
Forró vízben felolvasztom a bontatlan zacskós cukormázat, majd beleöntöm egy pici fém tálba, gőz fölött melegen tartom, míg a golyókat szépen belemártogatom. A mázba mártás után a gömböt megszórom a tortadarával. Én egy műanyag pohárba tettem dermedni, alá tett tányérkával. 
Finom lett, kívül roppant , belül puha volt :)
Cukormáz helyett lehet csokoládé és dara helyett gyöngy vagy bármi más tortadísz- ilyen téren csak a fantázia és persze a diéta szab határt.

2013. december 10., kedd

Gluténmentes zsemle hajdina- és köleslisztből (rizs-, kukoricamentes)

Danimnak kijött egy enyhe rizs és gluténérzékenység az intolerancia teszten, ezért próbáltam meg hajdina- és köleslisztből zsemléket sütni. Ízre teljesen olyan lett, mint a rizslisztből készült gluténmentes zsemlék, az összetevőkön se kellett sokat változtatni.
Hozzávalók 4 zsemléhez:
- 150 gr hajdinaliszt,
- 50 gr kölesliszt,
- 1 csipet só,
- 20 gr eritritol vagy xilit,
- 3 tk tojáspótló por (Bezglutent használok) vagy keményítő,
- 5 tk útifű maghéj (ez nagyon fontos bele, ettől áll össze a tészta és ettől lesz puha),
- 1 dl víz,
- fél dl gluténmentes növényi tej (hajdinatej),
- 1 csapott tk szódabikarbóna,
- pár csepp citromlé

Minden száraz hozzávalót összekeverek, majd a tojáspótlót 40ml langyos vízzel elkeverve adom a lisztekhez. Az útifű maghéjat is először elkeverem a maradék 60ml langyos vízzel, s ezek után adom a többi alapanyaghoz. A citromlevet és növényi tejet is beleöntöm és összegyúrom. Ha kell, még lisztet adok hozzá, hogy ne ragadjon a tészta, majd kis 4 részre osztom a tésztát és zsemléket formázok belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, előmelegített gázsütő 5,5-6-os fokozatán, azaz kb 160-170 fokon 35 percen át sütöm.  Ennek is tömör laktató tésztája lesz, mint a többi élesztőmentes zsemlémnek.

2013. november 29., péntek

Csokikrém (mogyorókrém helyett, cukormentes, gluténmentes, tejmentes)

Miután szegény fiúk nem ehetnek finomságokat, s nagyon unalmas az a 4 féle kenyérfeltét, amit bátran ehetnek, gondoltam készítek nekik valami ínyencséget. A mogyorókrém adta az ötletet, így készítettem csokikrémet a kenyerükre.
A recept nagyon egyszerű:
- 2 evőkanál tejmentes margarin (Liga),
- 1 csapott tk Szerencsi kakaópor,
- 3 csapott tk xilit

Az egészet összekeverem, segít, ha icipicit előmelegítem a margarint, de csak éppen hogy, mert az nem jó, ha folyós lesz. Miután teljesen elkevertem, rákenem a gluténmentes kenyérre. Egyszerű, nagyszerű, a gyerekeknek pedig hatalmas örömet okoz :)

2013. november 21., csütörtök

Tejszínes gombapörkölt (tejmentes, gluténmentes)

Hozzávalók:
- fél kiló gomba,
- 1 kis/közepes fej hagyma,
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom,
- 2 tk pirospaprika,
- csipet bors, xilit,
- 3 tk vegamix (ha van Virágoskút ételízesítő, abból 1tk, vegamixből 2tk),
- 1dl rizstejszín

A hagymát apróra vágom, kis olajon, vizen felteszem párolni. A gombákat megpucolom, tisztítom és felvágom. A hagymához teszem a paprikát, sót, borsot végül a paradicsompürét, s miután összekevertem, ebben a pörköltalapban megforgatom a gombát. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadom a vegamixet, a csipet xilitet és közepes lángon félig lefedve puhára főzöm. Ha kell, még a vizet pótolom, de csak annyira, hogy épp ellepje, mert ha megpuhult a gomba, hozzáadom a rizstejszínt és azzal átforralom.
Gluténmentes tésztával vagy rizzsel tálalom.

2013. november 14., csütörtök

Gyömbéres tejszínes pulykamell (gluténmentes, tejmentes)

Egyszerű és nagyszerű étel, kukoricás rizzsel nagyon szeretjük.
Hozzávalók 4 személyre:
- 40dkg pulykamell filé,
- 3 dl rizstejszín (én Isola rizskrémet használok, ez sűrűbb a The Bridge rizstejszínnél),
- 3 tk őrölt gyömbér,
- 1 tk őrölt szárított fokhagyma granulátum (vagy 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva),
- só, bors ízlés szerint,
- víz

A húst kockákra vágom, kis olajon megpirítom, sózom, borsozom, hozzáadom a gyömbért, alaposan összekeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a vizet elfőtte, hozzákeverem a rizstejszínt, majd még annyi vizet, hogy kellemesen folyékony állaga legyen, ha még szükséges, sózom kicsit, majd félig lefedve közepes lángon addig főzöm, míg a hús megpuhul. Közben ha szükséges, a vizet pótolom.

2013. november 11., hétfő

Házi "twister" tönkölyből

Az úgy volt, hogy elfogyott Dorkám kenyere és hiába voltam aznap kétszer is boltban, elfelejtettem élesztőt venni.... De hajnalban mennem kellet dolgozni, viszont a kicsinek kell az oviba valami reggeli, ami kb 10 perc alatt kész van hajnali fél négykor. Nagy kedvencem az  egyik gyorsétteremben kapható tekercs. Már régóta akartam csinálni hasonlót, itt volt az ideje :)  No, nem álltam neki csirkehúst panírozni és csípős se lett a kis tekercsem. Viszont szép és finom igen :) Most is ez lett a vacsora.
Az igazán könnyű recept:

- kb. 25 deka liszt- fehér és teljes kiőrlésű tönköly felesben,
- 2 ek kukoricakeményítő,
- 1 tk só,
- 2 ek olaj,
- víz

Tölteléknek előmosott zacskós salátamixet, zöldfűszeres sonkacafatokat tettem. Aztán volt öntetként oregánós- sós rizstejszín- de nagyon kevéske, 1 tk-nyi rácsurgatva a salátára és volt egy ami  fűszeres ketchuppal lett megbolondítva. /Magamnak tömlős füstölt sajtot csorgattam rá./

A száraz anyagokat összekevertem, beletettem a 2 ek olajat és annyi vízzel kevertem el, amivel jó sűrű palacsintatésztát kaptam. Olajjal megkent serpenyőben  vastagabb palacsintát sütöttem, szép barna pöttyösre. Kicsit letakartam alufóliával, míg forró volt, így puha lett, nem tört. Majd megtöltöttem, feltekertem és befaltuk :)
Ebből a mennyiségből 6-8  nagy palacsinta jön ki.

2013. november 6., szerda

Gluténmentes pufi palacsinta (tejmentes, tojásmentes, fruktóz malabszorpcióban ehető)

Nagyon szeretjük a pufi palacsintát, de nekem a gluténnal is problémáim vannak. Így ma kipróbáltam, hogy tudnám rizslisztből elkészíteni. Sikerült. Kicsit tömörebb, mint a tönkölyből készült, de kakaóval és tejmentes vaníliapudinggal ugyanolyan finom volt!

Hozzávalók 1 adaghoz (4 személyre):
- 1 bögre rizsliszt (nálam fele barna rizsliszt),
- 2 bögre citromos víz (1 citrom levét facsartam bele),
- 2 tk keményítő (kukorica vagy burgonyakeményítő),
- 2 tk útifű maghéj,
- 2 tk xilit,
- 1 csapott tk szódabikarbóna

A száraz hozzávalókat összekeverem, s folyamatosan hozzáadom a citromos vizet, hogy csomómentes legyen. Kis olajjal kikent serpenyőbe evőkanállal adagolom, közepes lángon sütöm. Én kukoricakeményítővel készítettem, ettől lett ilyen sárga színe :)