"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2012. október 15., hétfő

Költözés

Egy ideje zavart, hogy olyan címen érhető el a blogom, ami nem vág egybe a blog tartalmával. Rászántam magam, és új címet választottam. Olyat nem sikerült, ami igazán hűen tükrözi, amit szerettem volna, de sokkal közelebb áll a valósághoz.
Köszönöm mindenkinek, aki az új oldalon továbbra is velem tart és várok mindenkit szeretettel, akinek valamilyen ételallergiája van, gluténérzékeny vagy csak egészségesebben szeretne élni! Az általam közzétett receptek soha nem tartalmaznak ízfokozókat, fehér cukrot és fehér lisztet (esetleg fehér tönkölylisztet, de annak a felszívódása és szénhidrát tartalma sokkal lassabb/kevesebb, mint a fehér búzaliszté), tejet, tojást, szóját és ezek származékait sem!

Gluténmentes gabonák: A köles

ITT találtam jó leírást a kölesről, a lényeget bemásolom :)


"A köles igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban. ...
Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink és egész szerveztünk egyedülálló módon csak az ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni. A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni. ...
Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet sem tudna létezni. ... Az emberi és állati szervezetben is nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.
A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.
Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.
Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.
A köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos állapotok – mint pl. a hólyaggyulladás – köles étrend mellett rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet."

2012. október 14., vasárnap

Könyvajánló

Nem csak autista gyereket nevelőknek, minden embernek ajánlom könyvet:  Dr. Natasha Campbell - Mcbride: GAP - szindróma - Az emésztés és a pszichológia kapcsolata



2012. október 13., szombat

Akció

Diéta ABC osztotta meg a Facebookon, miszerint október 15-21. között sok termékre 25% kedvezményt ad. Ezentúl minden hónap 3. hetére tervez mostantól ilyen akciót. Bővebb információ ITT.

2012. október 12., péntek

Újra kálciumpótlás

Megkérdeztem a doktornéninket, hogy amennyiben az ételekkel nem tudok elég kálciumot a gyerekek szervezetébe juttatni, mit ajánl. EZT a készítményt javasolta, mint legjobban felszívódó és a szervezetünk számára legjobban hasznosítható kálcium pótlást. Ugyan tojáshéjból készítik, de a gyártó azt mondta, nincs benne tojásfehérje, s ezidáig a tapasztalatok is azt mutatják, hogy biztonsággal adható tojásallergiások számára is.

Mintaebéd fehérjeallergiásoknak

Miután középső kisfiamnál nyilvánvalóvá vált, hogy a fehérjékre allergiás, egyszerűbb lett az életünk. Már bátran használok fűszereket és zöldségeket a főzéshez.
Fontos, hogy minden fontos tápanyagot megkapjon, így eszerint igyekszem összeállítani a napi menüjét.
Ebédre sokszor van leves.
Ma karfiolleves volt, amiben hagyma, fehér- és sárgarépa, fokhagyma, petrezselyem, kurkuma és sok zöldfűszer volt. Az allergia óta tejföl és galuska, liszt nélkül készül, de ugyanolyan sok zöldséggel, ahogy a daganatellenes táplálkozás kapcsán már megírtam, hiszen rengeteg értékes tápanyagot lehet egy karfiollevesbe sűríteni. Most azonban puffasztott amaránttal esszük, így fehérjéhez is jut a csemetém a sok más értékes ásványianyag mellett, amit az amaránt tartalmaz.
Második fogásként pedig petrezselymes krumplit főztem repceolajon pirított petrezselyemmel, ezzel a megfelelő szénhidrát igényt is biztosítottam, mellé pedig hús helyett kockára vágott kígyóuborkát, felezett olivabogyót kevertem össze kicsi olivaolajjal. A repceolaj is valamennyire, de az olivalolaj igazán jó Omega 3 forrás, a nyers zöldség lúgosít, a kígyóuborkáról pedig ezt lehet tudni:
"Tápértéke nem jelentős, étrendi hatása azonban annál inkább. Hűsítőleg hat az emésztőszervekre, a légzőszervekre és a gyulladt, napégette bőrre is. Magas káliumtartalma serkenti a veseműködést és fokozottan méregtelenít. C-vitamin tartalma - bár nem kiemelkedő - az elfogyasztott nagy mennyiségnek köszönhetően mégis fontos szerepet tölt be a vitaminpótlásban." (Forrás: http://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/kigyouborka-nok-legjobb-baratja/1919/)
Az olivabogyó szintén nagyon egészséges: "Az olajbogyó alacsony fehérjetartalma mellett magas tápértékű és ideális mennyiségben tartalmazza az összes alapvető aminosavat, emellett pedig rostanyag-tartalma miatt könnyen emészthető. Ásványi anyag tartalmát tekintve kiemelendő fontosságú a kalcium- és vastartalma, illetve még érdemes megemlíteni, hogy A, C és B1 vitamint is tartalmaz." (Forrás: http://www.extenda.hu/fobb-agazatok-termekek-elelmiszeripar-olajbogyo)

Jó étvágyat!

Gluténmentes gabonák: az amaránt

Már írtam a kölesről, mint nagyon értékes tápanyagokat tartalmazó és sokoldalúan felhasználható gluténmentes gabonáról. A quinoát is "bemutattam". Ezek mellett még gluténmentes a hajdina és az amaránt. Mi az utóbbit használjuk szinte napi szinten.
Amarántot lehet kapni már sok helyen puffasztott formában, így lehet müzlit, reggeli gabonakását dúsítani vele, főzeléket sűríteni, de akár hús panírozásához is használható (ez utóbbit még nem próbáltam, mások mondták). Én levesbe szoktam tészta helyett szórni.
Pár szó az amarántról:
"Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. ...; 
Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:

Fehérje (%)
Lizinhányad (%)
Szénhidrát (mg)
Kalcium (mg)
Vas (mg)
Magnézium (mg)
Amaránt
16
8,5
63
162
10
280
Búza
10
3,5
71
41
3,3
20
Amaránt/búza
160%
243%
89%
395%
300%
1400%
Kukorica
9
2,5
74
20
1,8
7
Rozs
13
4
73
38
2,6
-
Hajdina
12
5,8
72
33
2,8
-
Rizs
7
2,7
77
32
1,6
13
Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul (75%). Állatkísérletek igazolják, hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.
Amaránt
75
Tehéntej
72
Szója
68
Árpa
62
Búza
60
Földimogyoró
52
Kukorica
44
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonák, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles-pontja, hanem a világ lakosságának 20%-át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelendő kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer.
Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére és a szívizom működésére.
Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt gluténmentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
Felhasználási módok végtelen tárháza"