"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. július 6., vasárnap

Hajdinás zsemle (gluténmentes, tejmentes)

Hozzávalók 7-8 db-hoz:

- 250 gr Nutri free per pane,
- 140 gr hajdinaliszt,
- 10 gr tápiókakeményítő,
- 4 ek hajdinapehely,
- 1 ek útifű maghéj,
- 4 ek zsír vagy olaj,
- 1 csapott tk só,
- 1 csomag dr Oetker porélesztő,
- 1 tk cukor,
- 3 dl víz


Az élesztőt langyos vízzel és cukorral felfuttattam, a többi hozzávalót összegyúrtam majd az élesztőt is eldolgoztam benne. Olajos kézzel zsemléket formáztam, amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és lefedve meleg helyen kelni hagytam úgy 40-50 percig. Akkor lekentem olajjal a zsemlék tetejét és kb. 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem.
A fiúk már ebédre is ezt akarták enni, miután adtam nekik kóstolót és nagyon ízlett nekik. Végül kérték, hogy vacsorára magában ehessék, olyan finom, nem kérnek rá semmit. A 2,5 évesem még utánam is jött a konyhába, hogy ő nem kér vacsorát, de most kér zsemlét. :)


2014. június 30., hétfő

Gluténmentes tejmentes pizza


Hozzávalók egy 32cm-es pizzához:

- 150 gr alfa-mix liszt,
- 100 gr hajdinaliszt,
- 3 ek olaj,
- csapott mokkáskanál xantán gumi,
- 4 gr só,
- 2 tk bazsalikom,
- 2 tk útifű maghéj

Az egészet összekeverem és annyi vizet adok hozzá, hogy formázható tésztát kapjak. Lisztezett felületen kinyújtom és beleteszem a formába (én tortaformát használok).
Feltétnek bármit lehet rá tenni, ami a diétába belefér. Én negyed részét fokhagymával és sóval elkevert rizstejszínnel kentem le (a kicsim a paradicsomra is allergiás) a többi részét erdélyi padlizsánkrémmel. Húsallergia miatt feltétként konzerves tonhal és apróra vágott hagyma került rá, sajtnak pedig a tejallergia miatt Violife pizzasajt reszelve. 25 percet sütöttem 180 fokon (5-6os fokozat gázsütőn).




2014. június 28., szombat

Gluténmentes zsömle

Dorkám szereti a zsömlét , de a normál méretű túl nagy neki, így ma reggel összedobtam neki pár darab mini zsemlét :) 

Hozzávalók:
 150 g Nutri free per pane
80g Spar Free from liszt
2 ek tápióka keményítő
2 ek pattogatott amaránt
1 ek burgonyapehely
1 csapott tk útifűmaghéj
1/2 csomag dr. Oetker expressz élesztő
1 ek 40%-os zsírtartalmú tejmentes margarin (pl: S-Budget)
kb. 2 dl víz
csipet só

Bekapcsolom a sütőt 50 fokra. Összekeverem a száraz alapanyagokat, beleszórom az élesztőt is a lisztek közé. Majd a vizet és a margarint jól belegyúrom a tésztába. Csomómentesre dagasztom. A tészta nem túl lágy, de nem is kemény kell, hogy legyen. Olajos kézzel kis gombócokat formázok belőle. Én most kicsit akarok, így 7-8  kis labdát teszek a szilikonos zsírpapírral bélelt tepsibe, de persze lehet nagyobb, rendes zsemle méretűt is. Lekapcsolom a sütőt, beleteszem a tésztát, ami 15 percig pihen a meleg sütőben. A megkelt zsemléket olvadt margarinnal lekenem és 185 fokon, légkeveréssel addig sütöm, míg szép színt nem kap. 

2014. június 24., kedd

Tejmentes házi gyümölcsjoghurt és turmix (gluténmentes)

Volt pár érett banánom, gondoltam készítek belőle turmixot. Nagyon jól sikerült, így gondoltam teszek egy próbát és joghurttá sűrítem. A terv sikerült, a joghurt pedig sokkal finomabb, mint amilyennek kinéz :) Lehet készíteni bármilyen gyümölccsel, legközelebb eperből csinálok.

Hozzávalók 1 adag turmixhoz (2,5dl):
- 1 banán,
- 2 dl híg hideg kókusztej,
- 1 ek édesítő (eritritol/cukor/méz...),
- pár csepp citromlé
- joghurthoz 1 tk xantán gumi

Minden hozzávalót összeturmixolok és fogyasztható is turmixként. Joghurtként annyi plusz van csak a receptben, hogy 1 tk xantán gumit is turmixolok bele, majd felteszem főni. Átforralom, s hagyom hűlni. Néhányszor keverek rajta egyet, hogy ne csomóssan sűrűsödjön be. Amikor elég hideg, hűtőbe teszem, párszor ott is átkeverem, pár óra után fogyasztható.
(Nem tudom hogy viselkedik a xantán gumi, ha nem forralom át is besűrüsödne-e, aki ebben tapasztalt, kommenteljen nyugodtan :) )

2014. június 21., szombat

Gluténmentes diós- áfonyás muffin (tej- és tojásmentes)

Gyorsan kellett sütnöm valamit, amit mindenki megeszik a családból  és persze abból, ami volt a kamrában, a sok kis maradékból.  Így lett egy "mindent bele süti"  a végén.
Hozzávalók:
100 g Nutri free mix per pane ( ha lenne itthon Nutri free mix per dolci, azt tennék bele)
100 g  darált dió
20 g cirokliszt
30 g Doves farm kenyérliszt
120g cukor (ha a liszt nem NF mix per pane, kevesebb kell, mert az NF kenyérlisztje sós)
2 zacskó vaníliás cukor
1/2 zacskó sütőpor
1 tk útifűmaghéj
kb 2 dl (vaníliás) rizstej
marék aszalt vörös áfonya, beáztatva

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Összekevertem a száraz anyagokat, majd annyi folyadékot tettem hozzá, amennyivel nem túl híg , de még könnyen kanalazható tésztát kaptam. Nem tettem bele plusz zsiradékot a sok dió miatt. Mini kuglófos muffinformát olajjal kikentem, beleöntöttem a tésztát, majd mindegyikbe szórtam vörös áfonyát, amiket belenyomkodtam , hogy ne égjen meg a tetején. 180 fokon, tűpróbáig sütöttem. Mikor készen lett, kifordítottam a szilikon formából, magozott meggyet dugtam a közepébe, megszórtam porcukorral. Finom, igazán muffinos állagú lett.

Sütés nélküli gyümölcstorta (tej-, tojás-, gluténmentes)

Egy facebook-os csoportban tett fel valaki egy nagyon gusztusos sütés nélküli joghurt tortát. Eleve gluténmentes volt a recept, így sokat nem kellett alakítanom rajta, hogy tejmentes is legyen. 

Csak nagy kapcsos tortaformám van, így ahhoz írom a hozzávalókat:
- 4 csomag (400gr) Frischkorn kókuszos keksz (Müllerben kapni, de más glutén-, tej- és tojásmentes keksz is jó),
- 150gr tejmentes margarin,
- 4dl kókusztej,
-1 dl víz,
- fél citrom leve,
- 1tk vaníliapor örlemény,
- ízés szerint xilit/eritritol/cukor,
- 4 csomag tortazselatin,
- gyümölcsök ízlés szerint

A kekszet összetörtem (a mülleres keksz kézzel szétmorzsolható) és olvasztott margarinnal összegyúrtam. Kapcsos tortaformába nyomkodtam. A kókusztejet feltettem 1 dl vízzel higítva főni (nem szeretem a túl intenzív kókusz ízt, de lehet 5dl kókusztej is, ha valaki igen), beletettem a vaníliaport, citromlevet és édesítettem ízlés szerint. Belekevertem 2 csomag kis tortazselét, majd forrás után 1 percig főztem még és lezártam. Amíg hűlt megmostam a gyümölcsöket, epret feleztem, majd amikor elkezdett a zselé sűrüsödni ráöntöttem a kekszalapra. Rátettem a gyümölcsöket, majd 4 dl vízzel és egy kis xilittel elkészítettem a másik 2 csomag zselatint is aszerint, ahogy a csomagolásán írják, s amikor az is kezdett sűrűsödni, ráöntöttem a tortára. Nem vártam meg teljesen a zselatin megdermedését, hogy a 2 zseléréteg ne csússzon le egymásról, de annyit azért igen, hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek bele a kókuszos krémbe. Az én kis családomnak nem volt türelme megvárni, amíg kellően lehűl, így fagyasztóba tettem 1 órára. :) Nagyon finom lett, a krém ugyan zselés állagú lett, nem krémes, de a citromos-kókuszos-vaníliás ízkombináció nagyon jól sikerült.  Férjem az első számú rajongója az új receptnek :)




2014. június 16., hétfő

Sajtos és virslis-sajtos papucsok (tejmentes, gluténmentes)


Tegnap csinált Lina barátnőm nagyon ízletesnek tűnő baconos-virslis táskákat. Úgy megkívántam, hogy kénytelen voltam csinálni ma valami ahhoz hasonlót. Miután a kicsik a húsra is érzékenyek, készítettem 4-et, amibe csak Violife vega sajtpótlót tettem, és készült 4db virslis-sajtos Danimnak és nekem.

Hozzávalók kb 8 darabhoz:
- 220 gr alfa-mix lisztkeverék,
- 50 gr zabliszt,
- 30 gr cirokliszt, (Danim a rizsre is érzékeny, ezért keverem ennyire a liszteket),
- 2 ek hajdinapehely (lehet rizspehely vagy burgonyapehely is),
- 1 tk útifű maghéj,
- 10 gr só,
- 2 tk szárított élesztő,
- 1 tk cukor,
- 1 deci víz,
- bő 1 dl gm növényi tej (kendertejet használtam),
- 4 ek olaj + olaj a megkenéshez

Töltelék:
- 4 szelet Violife sajtpótló,
- 2 glutén- és tejmentes virsli (Efef)

Az élesztőt meleg cukros vízben felfuttattam, s ezalatt a többi hozzávalót összekevertem. A végén beleöntöttem az élesztőt is, alaposan átgyúrtam, ujjnyi vastagra nyújtottam. Négyzetekre vágtam fel, majd minden négyzetbe tettem fél szelet Violife sajtot, 4 négyzetbe pedig fél-fél virsliket is. Sarkoknál fogva felhajtogattam őket, és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem. Meleg helyen letakarva kelni hagytam. Miután megkelt (sajnos nekem nem igazán kelt meg, de nem jöttem még rá miért), lekentem a tetejét olajjal és kb 170 fokon 35 perc alatt készre sütöttem. A tészta kívül nagyon finom ropogós lett, belül puha, rég ettem ilyen finom sós péksüteményt! Gyakrabban fogok ezentúl csinálni :)


 Sajtkrémes:
 Virslis: