soha nem jut eszébe...
Mai programtervünk, hogy elmegyünk itthonról. Ikeába, vagy egyéb boltba is, de nem rövid időre, hanem több órára. Az ebédidő beleesik. És mi nem jutna eszébe egy nem allergiás embernek? Hogy mit és hol fog enni. Az Ikea és a nagyobb bevásárló központok is tele vannak ételekkel, éttermekkel. 2 éve nekem se fordult meg fejemben, mit csinálunk, ha megéhezünk, hiszen legalább egy hot-dogot biztos tudok venni magunknak.
Ma azonban már úgy kell útnak indulnunk, hogy elcsomagolom az ennivalókat. Nem kis munka van abban, hogy egy hosszabb programot zökkenőmentesen megvalósítsunk. Először is megbeszéltem a gyerekekkel, hogy apa és tesóm az Ikeában fognak enni, de mi abból nem ehetünk. Csomagolok el ennivalót, mi is finomat fogunk enni, így ne szomorkodjanak. Ezután figyelnem kell arra, hogy Marci tegnap evett húst, így ma nem ehet, neki halas rizst tettem el. Dani nem szereti a halas rizst, neki húst sütöttem a rizshez. És ha már étteremben eszünk, legyen valami finomság is, tettem el gesztenyepudingot (gesztenyemassza, xilit, margarin, köles összekeverve) is.
Nagy segítség lenne, ha minden nagyobb étterem-bolt árulna már legalább fő diétákban ehető élelmiszereket, 1-2 előre csomagolt sütit vagy valamit. De ez Magyarországon sokáig nem lesz így.
Sokszor könnyedén veszem ezeket az akadályokat, de sokszor nagyon fáj. Imádkozom minden nap a gyógyulásunkért, és hogy addig is elég erőm legyen ezekhez a diétákhoz.
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2013. február 17., vasárnap
2013. február 16., szombat
Rántott hús (tej-, tojás-, gluténmentes)
Nagyon kívántam, már bő 1 éve nem ettem. Ma gondoltam, hogy a lehető legegyszerűbb megoldással próbálkozom. Pulykamell húst szeletekre vágtam, sóztam, fokhagymáztam, majd bioboltban kapható kész hajdina kásában megforgattam. Bő olajban lassú lángon aranybarnára sütöttem. Kicsit ropogósabb lett a bundája, mint a panírozott húsé, de nagyon finom lett és nagyon jól esett végre rántott húst enni! Igazán egyszerű, gyors és egészséges recept :)
Miután sokan kérdezték hogy készül a hajdinakása, ezért leírom, hogy ezt így kapni készen bioboltokban, 200gr-os zacskós kiszerelésben. Nem kell készíteni, csak a tányérba szórni és abban megforgatni a fűszerezett húst. Így néz ki:
Miután sokan kérdezték hogy készül a hajdinakása, ezért leírom, hogy ezt így kapni készen bioboltokban, 200gr-os zacskós kiszerelésben. Nem kell készíteni, csak a tányérba szórni és abban megforgatni a fűszerezett húst. Így néz ki:
2013. február 15., péntek
Csokis rúd, gesztenyés csiga (gluténmentes, tejmentes...)
... tojásmentes, élesztő- és fehércukor mentes.) A gluténmentes kakaós csiga tésztáját használtam mindkettőhöz. A gesztenyés csigánál a töltelék volt kakaó helyett gesztenye, a natúr, cukrozatlan gesztenyepürét kevertem össze Liga margarinnal és xilittel, azt kentem a tésztára, majd úgy tekertem fel és szeleteltem. 250gr, azaz egy kocka gesztenyemassza épp elég a 250gr lisztből készült tésztához. Én feleztem az adagot, így készült karobos csiga is (Marcipánnak kakaós csiga helyett).
A csokis rúd esetében a kinyújtott tésztából kis négyzeteket vágtam (kb 5x5cm-eset), és azokba tettem 2 kocka cukormentes étcsokit, amire utána rátekertem a tésztát, benyomkodtam a végeit, hogy ne folyjon ki.
Mind a kettő nagyon finom lett! :)2013. február 14., csütörtök
Gyümölcsös zselékocka, avagy gumicukor helyett
Dani múlt héten közölte, hogy gumicukrot szeretne enni, csináljak neki. Olvastam neten több helyen is, hogyan lehet elkészíteni, de nálunk cukormentes diétát tekintetbe véve a szörp se jöhetett szóba. Gyümölcsből is csak savanyúbb almát és meggyet eszünk egyenlőre, így ezekkel készítettem el a házi gumicukrot.
A meggyet leturmixoltam kis vízzel, majd ízlés szerint xilitet tettem bele, és fél liternyi turmixolt meggylevet összefőztem 1 teáskanál agar-agarral. Miután pár percet főztem, szilikonos jégkockatartóba és négyzet alakú műanyag dobozba öntöttem. Hűtőben pár óra alatt megszilárdult, a dobozban levőt kockákra vágtam, mellé tettem a virág alakúakat: egy perc alatt elfogyott. :)
Másnap almát préseltem át a gyümölcscentrimmel, azt ízesítettem xilittel és főztem meg agar-agarral. Az eredmény épp olyan finom lett. Én nem nevezném gumicukornak, mert nem olyan az íze és az állaga is csak külsőre hasonlít a gumicukorra, de kóstolásra inkább zselé, ellenben finom és egészséges, a fiúknak pedig nagyon ízlett!
A meggyet leturmixoltam kis vízzel, majd ízlés szerint xilitet tettem bele, és fél liternyi turmixolt meggylevet összefőztem 1 teáskanál agar-agarral. Miután pár percet főztem, szilikonos jégkockatartóba és négyzet alakú műanyag dobozba öntöttem. Hűtőben pár óra alatt megszilárdult, a dobozban levőt kockákra vágtam, mellé tettem a virág alakúakat: egy perc alatt elfogyott. :)
Másnap almát préseltem át a gyümölcscentrimmel, azt ízesítettem xilittel és főztem meg agar-agarral. Az eredmény épp olyan finom lett. Én nem nevezném gumicukornak, mert nem olyan az íze és az állaga is csak külsőre hasonlít a gumicukorra, de kóstolásra inkább zselé, ellenben finom és egészséges, a fiúknak pedig nagyon ízlett!
2013. február 11., hétfő
Almás táska, túrós táska (tej-, glutén-, tojás-, fehércukor-, élesztőmentes)
A múltkori kakaós csiga recept nagyon bevált, azóta már fahéjas és karobos csigát is készítettem. A barátnőm almás pitéje után nagyon kívántam az almás finomságot, így készült ma almás táska a csiga receptből.
Hozzávalók 8db táskához:
- 250gr gluténmentes liszt (nálam 200gr barna rizsliszt, 50gr hajdinaliszt),
- 80 gr xilit,
- 120ml meleg vízben 8 teáskanál útifű maghéj elkeverve (és utána gyorsan a liszthez kell keverni, hogy nem szívja meg magát túlságosan vízzel),
- 3 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Almás töltelékhez (8db-hoz):
- 4 db alma,
- 2 teáskanál fahéj,
- negyed citrom leve,
- 2 evőkanál xilit,
- 4 evőkanál hajdinapehely
Túrós töltelékhez (8db-hoz):
- 100gr köles,
- 2 dl kókuszkrém,
- negyed citrom leve, reszelt héja,
- ízlés szerint xilit (2-3 evőkanál)
A tészta hozzávalóit összegyúrom, lisztezett felületen vékonyra nyújtom. Az almát megpucolom, lereszelem, összekeverem a fahéjjal, xilittel, hajdinapehellyel, citromlével. A túró esetében a kölest megfőzöm háromszoros mennyiségű folyadékban, amiből 2 dl kókuszkrém, majd amikor megfőtt, hozzákeverem a xilitet, a reszelt citromhéjat és levet.
A kinyújtott tésztát négyzetekre vágom (úgy 10x10cm-es négyzetekre), a közepére 1 evőkanál tölteléket teszek, majd sarkosan összehajtom. Sütőtpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem kis vízzel még a tetejét, majd 180 fokon úgy 25 perc alatt aranybarnára sütöm.
2013. február 9., szombat
Almáspite
Almáspite
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fél csomag sütőporral elkeverve
12,5 dkg Liga margarin
8 dkg xilit
8db alma
1 ek tk. tönkölydara
fahéj, citromhéj
A sütőporos lisztbe belerakok 5 dkg xilitet, belemorzsolom a margarint, összegyúrom, folpackkal betekerem, félreteszem.
Meghámozott almákat apró kockákra vágom, citromhéjjal, fahéjjal és a xilittel elkeverve kicsit megpárolom, majd belekeverek egy evőkanálnyi tk tönkölydarát, hagyom kihűlni. Ezalatt kinyújtom a tésztát, egy kikent, beszórt tepsibe beleteszem, kis peremet is csinálok a tésztából, babbal megszórva picikét elősütöm. Majd beleteszem az almát ( aki teheti, kenhet alá egy kis savanykás lekvárt, az almára szórhat durvára vágott diót), a tetejére a maradék tésztából rácsokat csinálhatunk, én virágos formát szúrtam ki rá.
Addig sütöttem, míg kis színt nem kapott.
2013. február 6., szerda
Tárkonyos fácánragu (tejmentes, gluténmentes)
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg fácán mellfilé
- 2 db paradicsom,
- 1 db tv paprika,
- 2 kicsi vagy 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 tk virágoskút ételízesítő,
- 2 tk tárkony (morzsolt, szárított)
- só, bors, pirospaprika
- 2 dl kókuszkrém
A fácán mellfilét megtisztítottam és kockákra vágtam. A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot is apróra vágtam, és fűszerekkel olajon megpárolva készítettem egy pörköltalapot. Megpirítottam benne a húst, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épp elfedje. Amikor a víz egy része elfőtt, beleöntöttem a kókuszkrémet, hozzáadtam a tárkonyt és puhára főztem. Idő közben még egyszer pótoltam a vizet. Kb. 1 órát főztem közepes lángon, és teljes kiörlésű tésztával tálaltam (fiúknak tönkölytésztával, magamnak gluténmentes barnarizs tésztával).
- 40 dkg fácán mellfilé
- 2 db paradicsom,
- 1 db tv paprika,
- 2 kicsi vagy 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 tk virágoskút ételízesítő,
- 2 tk tárkony (morzsolt, szárított)
- só, bors, pirospaprika
- 2 dl kókuszkrém
A fácán mellfilét megtisztítottam és kockákra vágtam. A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot is apróra vágtam, és fűszerekkel olajon megpárolva készítettem egy pörköltalapot. Megpirítottam benne a húst, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épp elfedje. Amikor a víz egy része elfőtt, beleöntöttem a kókuszkrémet, hozzáadtam a tárkonyt és puhára főztem. Idő közben még egyszer pótoltam a vizet. Kb. 1 órát főztem közepes lángon, és teljes kiörlésű tésztával tálaltam (fiúknak tönkölytésztával, magamnak gluténmentes barnarizs tésztával).
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)