A tegnapi fánknak akkora sikere lett, hogy estére elfogyott és keresték a fiúk, nem-e maradt véletlenül. Ma reggel a férjem panaszkodott, hogy a gyerekek mind felfalták és neki nem hagytak, így csinálnom kellett ismét. Gondoltam tovább fejlesztem a receptet és csokis fánkokat készítek.
Az alap recept a tegnapi, de kicsit változtattam rajta, mert nem volt már gm zablisztem.
16 kis csokis fánkhoz:
- 150 gr Alfa-mix lisztkeverék,
- 100 gr hajdinaliszt,
- 40 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk xantán gumi,
- 40 gr eritritol,
- csipet só,
- 20 gr cukor,
- 14 gr porélesztő,
- 60 ml olaj,
- 150 ml gm növényi tej,
- 50 ml víz
Csokimázhoz:
- 80 gr tejmentes margarin,
- 30 gr kakaópor,
- 70 gr eritritol,
- víz
A vizet felforrósítottam, belekevertem a cukrot, majd hozzáöntöttem fél decit a növényi tejből, s az így kapott langyos cukros lébe kevertem el az élesztőt. Lefedve állni hagytam. A száraz hozzávalókat összekevertem, majd a folyadékokat is hozzá adtam, amikor pedig az élesztő felfutott, azt is. Alaposan átgyúrtam a tésztát, majd lefedve langyos helyen (elektromos sütőnél 50 fokra előmelegített sütőben is lehet) kelni hagytam. Közel 1 órát állt, ezután ismét átgyúrtam, majd olajozott kézzel kis golyókat formáztam belőle. Ezeket lefedve ismét 1 órát kelni hagytam, majd közepes/kis lángon bő olajban aranybarnára sütöttem mind a két oldalát.
Amíg a fánkok hűltek, elkészítettem a csokiöntetet. A margarint tűzön megolvasztottam, a kakaóport és eritritolt összekevertem és annyi vizet adtam hozzá, hogy kakaós massza legyen a porból. Ezután a folyékony margarinnal elkevertem és a fánkokra öntöttem. Az egyik felére én kókuszreszeléket is szórtam, azután 1órát hűtőben dermedni hagytam.
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2014. június 3., kedd
2014. június 2., hétfő
Igazi gluténmentes fánk tojásmentesen (tejmentes, alacsony fruktóztartalmú is)
Amikor boltban voltunk Danival, nyálcsorgatva nézte a cukrozott fánkokat. Kérdezte, hogy "Ha meggyógyultam, ehetek majd cukrozott zsemlét?" Ilyenkor - hiába már évek óta diétázunk- elszorul a szívem. S bár neki ott nem mutatom, mert nem akarom, hogy azt érezze, hogy neki rossz (mindig betegségtudat nélkül éltünk és neveltem őket), inkább felajánlok valami mást, amit megehet...., de azért bennem marad az élmény.
Ma, mire hazaér az iskolából, "cukrozott zsemle" fogja várni uzsonnára. Alig várom, hogy lássam az örömét és befalja az öccseivel együtt. :)
A fánk eredeti receptje INNEN van. Én azonban elég sokat módosítottam rajta, a lisztet kevertem, mert Danimnak a rizsre is intoleranciája van, és a cukrot is mérsékeltem benne, hogy a fruktóz malabszorpcióban szenvedő kicsik is ehessék.
14 fánk lett a következő összetevőkből:
- 80 gr Alfa-mix lisztkeverék,
- 120 gr gm zabliszt,
- 40 gr hajdinaliszt,
- 40 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk xantán gumi,
- 30 gr eritritol,
- csipet só,
- 20 gr cukor,
- 14 gr porélesztő,
- 60 ml olaj,
- 150 ml kendertej (rizstej is tökéletes, de a rizst igyekeztem elkerülni),
- 50 ml víz
A száraz hozzávalókat összekevertem. A vizet felforrósítottam, belekevertem a cukrot, majd hozzáöntöttem fél decit a növényi tejből, s az így kapott langyos cukros lébe kevertem el az élesztőt. Lefedve állni hagytam. A száraz hozzávalókhoz kevertem a folyadékokat is, majd amikor az élesztő felfutott, azt is. Alaposan átgyúrtam a tésztát, majd lefedve langyos helyen (elektromos sütőnél 50 fokra előmelegített sütőben is lehet) kelni hagytam. Bő 45 percet állt, ezután ismét átgyúrtam, majd lisztezett (hajdinalisztet szórtam) felületen ujjnyira nyújtottam és egy pohárral kiszaggattam. Ezután lefedve a kis pogácsatésztákat is kelni hagytam még közel 1 órát, majd benyomkodtam a közepüket és lyukas oldalukkal lefele közepes lángon bő olajban aranybarnára sütöttem. Ezután a másik oldalát is megsütöttem és rácsra kiszedve hagytam lecsöpögni, kihűlni.
Eritritolt aprítóval "porcukorrá" őröltem és azzal szórtam meg a tetejét.
Férjem a fő tesztelőm, akinek semmilyen ételproblémája nincs és bármit ehet is azt mondta, hogy finom :)
Ma, mire hazaér az iskolából, "cukrozott zsemle" fogja várni uzsonnára. Alig várom, hogy lássam az örömét és befalja az öccseivel együtt. :)
A fánk eredeti receptje INNEN van. Én azonban elég sokat módosítottam rajta, a lisztet kevertem, mert Danimnak a rizsre is intoleranciája van, és a cukrot is mérsékeltem benne, hogy a fruktóz malabszorpcióban szenvedő kicsik is ehessék.
14 fánk lett a következő összetevőkből:
- 80 gr Alfa-mix lisztkeverék,
- 120 gr gm zabliszt,
- 40 gr hajdinaliszt,
- 40 gr tápiókakeményítő,
- 1 tk xantán gumi,
- 30 gr eritritol,
- csipet só,
- 20 gr cukor,
- 14 gr porélesztő,
- 60 ml olaj,
- 150 ml kendertej (rizstej is tökéletes, de a rizst igyekeztem elkerülni),
- 50 ml víz
A száraz hozzávalókat összekevertem. A vizet felforrósítottam, belekevertem a cukrot, majd hozzáöntöttem fél decit a növényi tejből, s az így kapott langyos cukros lébe kevertem el az élesztőt. Lefedve állni hagytam. A száraz hozzávalókhoz kevertem a folyadékokat is, majd amikor az élesztő felfutott, azt is. Alaposan átgyúrtam a tésztát, majd lefedve langyos helyen (elektromos sütőnél 50 fokra előmelegített sütőben is lehet) kelni hagytam. Bő 45 percet állt, ezután ismét átgyúrtam, majd lisztezett (hajdinalisztet szórtam) felületen ujjnyira nyújtottam és egy pohárral kiszaggattam. Ezután lefedve a kis pogácsatésztákat is kelni hagytam még közel 1 órát, majd benyomkodtam a közepüket és lyukas oldalukkal lefele közepes lángon bő olajban aranybarnára sütöttem. Ezután a másik oldalát is megsütöttem és rácsra kiszedve hagytam lecsöpögni, kihűlni.
Eritritolt aprítóval "porcukorrá" őröltem és azzal szórtam meg a tetejét.
Férjem a fő tesztelőm, akinek semmilyen ételproblémája nincs és bármit ehet is azt mondta, hogy finom :)
2014. június 1., vasárnap
Cukros keksztekercs süti (gluténmentes, tejmentes, tojásmentes,)
Egy barátnőm megkért, hogy módosítsam már minden mentesre EZT a receptet. A süti különlegessége, hogy ez a barátnőm épp ma ad életet kislányának, így a készítése közben folyton rájuk gondoltam, küldöm nekik virtuálisan is a sütit sok szeretettel!
Az eredetit nem kóstoltam, így nem tudom, milyen íze van, de a mentes verzióm nagyon finom lett, azt bizton állíthatom. A gyerekek nem csak imádták és falták, de annak ellenére, hogy általában is szeretik amit készítek, megkérdezték most, hogy "Honnan tudtál anya ilyen finomat sütni?"
Íme a recept:
- 200gr alfa-mix,
- 40gr tápióka keményítő,
- 40 gr cirokliszt,
- 30gr kukoricaliszt,
- 1tk xantán gumi,
- 1 ek útifű maghéj,
- 140gr eritrit,
- 80 gr olvasztott tejmentes margarin,
- 2dl Cocomas kókuszkrém
Ételszínezékem nem lévén a színes tészta kakaós lett, a tésztához 15gr kakaópor és 10gr eritritol keveréke került.
Összegyúrtam minden hozzávalót úgy, hogy az útifű maghéjat a megolvasztott margarinba kevertem el először és utána adtam a tésztához. A tésztát két felé vettem, az egyik feléhez hozzáadtam az édesített kakaóport, majd mind a két tésztát kinyújtottam. Egymásra tettem a lapokat, majd feltekertem. Gluténmentes lévén nem tudtam annyira vékonyra nyújtani és szorosra tekerni, mint az eredeti recepten látható, de így is jó lett. Vízzel megkentem a tetejét és 180 fokon 25 percig sütöttem. Az a jó, ha a belseje már nem nyers, de még puha, akkor nem esik szét a tekercs.
Miután megsült a tekercs és kihűlt kicsit, lekentem vízzel a tetejét körbe és Dr. Oetker cukorban (tortára való színes kristálycukrok) megforgattam (lehet kókuszreszelékbe, csokireszelékbe, akármibe). Ezután szeleteltem.
Nyersen:
A maradék tésztát (levágtam a széleket, hogy szép téglalap alapokat tekerjek fel) kinyújtva kekszeket szaggattam, a tekercs mellé tettem és 18 perc alatt készre sütöttem.
Kész szívek:
Kész cukros tekercs:
Szeletelve:
Fogyasztva:
Az eredetit nem kóstoltam, így nem tudom, milyen íze van, de a mentes verzióm nagyon finom lett, azt bizton állíthatom. A gyerekek nem csak imádták és falták, de annak ellenére, hogy általában is szeretik amit készítek, megkérdezték most, hogy "Honnan tudtál anya ilyen finomat sütni?"
Íme a recept:
- 200gr alfa-mix,
- 40gr tápióka keményítő,
- 40 gr cirokliszt,
- 30gr kukoricaliszt,
- 1tk xantán gumi,
- 1 ek útifű maghéj,
- 140gr eritrit,
- 80 gr olvasztott tejmentes margarin,
- 2dl Cocomas kókuszkrém
Ételszínezékem nem lévén a színes tészta kakaós lett, a tésztához 15gr kakaópor és 10gr eritritol keveréke került.
Összegyúrtam minden hozzávalót úgy, hogy az útifű maghéjat a megolvasztott margarinba kevertem el először és utána adtam a tésztához. A tésztát két felé vettem, az egyik feléhez hozzáadtam az édesített kakaóport, majd mind a két tésztát kinyújtottam. Egymásra tettem a lapokat, majd feltekertem. Gluténmentes lévén nem tudtam annyira vékonyra nyújtani és szorosra tekerni, mint az eredeti recepten látható, de így is jó lett. Vízzel megkentem a tetejét és 180 fokon 25 percig sütöttem. Az a jó, ha a belseje már nem nyers, de még puha, akkor nem esik szét a tekercs.
Miután megsült a tekercs és kihűlt kicsit, lekentem vízzel a tetejét körbe és Dr. Oetker cukorban (tortára való színes kristálycukrok) megforgattam (lehet kókuszreszelékbe, csokireszelékbe, akármibe). Ezután szeleteltem.
Nyersen:
A maradék tésztát (levágtam a széleket, hogy szép téglalap alapokat tekerjek fel) kinyújtva kekszeket szaggattam, a tekercs mellé tettem és 18 perc alatt készre sütöttem.
Kész cukros tekercs:
Szeletelve:
Fogyasztva:
Vöröslencse krémleves (gluténmentes, tejmentes)
- 200gr vöröslencse,
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 ek Virágoskút ételízesítő,
- só, bors
- 2 dl növényi tejszín (kölestejszínnel csináltam),
A lencsét a fűszerekkel és ételízesítővel kb 1,5szeres vízben felteszem főni. A hagymákat botmixerrel krémesre aprítom és kis olajon megpárolom. Amikor a lencse megpuhult, hozzáöntöm a hagymát és a tejszínt. Átforralom, majd botmixerrel krémes állagúra dolgozom.
Puffasztott gluténmentes gabonákkal tálaltam, de kisfiamnak annyira ízlett, hogy még ebéd előtt több kis pohárkányit megivott a levesből.
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 ek Virágoskút ételízesítő,
- só, bors
- 2 dl növényi tejszín (kölestejszínnel csináltam),
A lencsét a fűszerekkel és ételízesítővel kb 1,5szeres vízben felteszem főni. A hagymákat botmixerrel krémesre aprítom és kis olajon megpárolom. Amikor a lencse megpuhult, hozzáöntöm a hagymát és a tejszínt. Átforralom, majd botmixerrel krémes állagúra dolgozom.
Puffasztott gluténmentes gabonákkal tálaltam, de kisfiamnak annyira ízlett, hogy még ebéd előtt több kis pohárkányit megivott a levesből.
2014. május 30., péntek
Zöldborsós vörösboros marhapörkölt (gluténmentes, tojásmentes)
Nagyon szeretem ezt az ételt, de évek óta nem ettem, mert nokedlivel az igazi, azt pedig nem tudtam tojásmentesen és gluténmentesen készíteni. Miután ez sikerült pár hete, múlt héten barátnőm tiszteletére megfőztem ezt a nagyon finom ételt.
Hozzávalók:
- fél kiló marhahús (én eleve kockára vágott pörköltnek való húst vettem),
- 1-2dl (fél)száraz vörösbor,
- 200 gr fagyasztott zöldborsó,
- pörköltalap (ízlés szerinti mennyiségben fél kiló húshoz paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, bors, fűszerek, én Virágoskút ételízesítőt is használok)
Igazából ugyanúgy készítem, mint egy sima pörköltöt. Elkészítem a pörköltalapot, miután megpuhultak a zöldségek ráteszem a húst, átforgatom benne és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. A különbség ez után következik, mert amikor vizet kell pótolnom, vörösbort is öntök rá. Lassú tűzön lefedve sokáig főzöm, a vizet közben mindig pótolom. Amikor a hús megpuhult, hozzáöntöm a zöldborsót és még addig főzöm, hogy a borsó is megpuhuljon.
A galuska receptje ITT megtalálható hozzá.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
- fél kiló marhahús (én eleve kockára vágott pörköltnek való húst vettem),
- 1-2dl (fél)száraz vörösbor,
- 200 gr fagyasztott zöldborsó,
- pörköltalap (ízlés szerinti mennyiségben fél kiló húshoz paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, bors, fűszerek, én Virágoskút ételízesítőt is használok)
Igazából ugyanúgy készítem, mint egy sima pörköltöt. Elkészítem a pörköltalapot, miután megpuhultak a zöldségek ráteszem a húst, átforgatom benne és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. A különbség ez után következik, mert amikor vizet kell pótolnom, vörösbort is öntök rá. Lassú tűzön lefedve sokáig főzöm, a vizet közben mindig pótolom. Amikor a hús megpuhult, hozzáöntöm a zöldborsót és még addig főzöm, hogy a borsó is megpuhuljon.
A galuska receptje ITT megtalálható hozzá.
Jó étvágyat!
Eperkrémleves (gluténmentes, tejmentes)
Egy barátnőm receptjét módosítottam diétásra. Az eredmény nagyon finom lett, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Kisfiam megköszönte, hogy ilyen finomat főztem és kérte, hogy csináljak gyakrabban.
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- fél kiló eper,
- 2 dl coccomas kókuszkrém,
- 8 ek eritritol,
- 1 tk fahéj,
- fél csomag glutén és tejmentes vaníliás pudingpor
Az eper nagy részét megmosom, félbevágom és annyi vízben teszem fel főni, ami ellepi. Beleteszem az eritritolt és a fahéjat. Amikor forr, el is zárom. Hozzáöntöm a kókuszkrémet és botmixerrel összeturmixolom. A vaníliás pudingport pici vízben elkeverem majd belekeverem a levesbe. Visszateszem még főni, amikor a leves besűrösödött, elzárom. (Ha túl sűrű lett, akkor még vízzel vagy kókusztejjel/növényi tejjel higítható.)
Tálalhatom magában is, a maradék nyer epret felaprózva és beleszórva, rizshabbal és anélkül, hidegen és melegen is.
Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
- fél kiló eper,
- 2 dl coccomas kókuszkrém,
- 8 ek eritritol,
- 1 tk fahéj,
- fél csomag glutén és tejmentes vaníliás pudingpor
Az eper nagy részét megmosom, félbevágom és annyi vízben teszem fel főni, ami ellepi. Beleteszem az eritritolt és a fahéjat. Amikor forr, el is zárom. Hozzáöntöm a kókuszkrémet és botmixerrel összeturmixolom. A vaníliás pudingport pici vízben elkeverem majd belekeverem a levesbe. Visszateszem még főni, amikor a leves besűrösödött, elzárom. (Ha túl sűrű lett, akkor még vízzel vagy kókusztejjel/növényi tejjel higítható.)
Tálalhatom magában is, a maradék nyer epret felaprózva és beleszórva, rizshabbal és anélkül, hidegen és melegen is.
2014. május 28., szerda
Gluténmentes hajdinás pulykafasírt (tojásmentes is)
Van már egy gyors fasírtreceptem a blogon, de az panírmentes és kicsit tömörebb, mint az igazi fasírtok. Azért írom ki ezt is, mert ez állagában teljesen olyan, mint egy rendes tojásos panírozott fasírt. Kicsit hajdinás íze van, aki szereti a hajdinát, imádni fogja.
Hozzávalók 20-25 golyóhoz:
- 500gr darált pulykahús (én mellből csináltam),
- 2 kis fej vagy 1 nagy fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- ízlés szerint só, bors, majoranna, pirospaprika,
- 2 ek hajdinapehely,
- hajdinakása
A hagymákat felaprítom, belekeverem a húsba, fűszerezem, alaposan összegyúrom. A hajdinapelyhet annyi vízzel elkeverem, hogy épp beszívja, azt is belekeverem a húsba, majd még annyi hajdinakását (kb 2 ek) gyúrok hozzá, hogy jól formázható legyen (ne túl puha de ne essen szét).
Kis gombócokat formázok belőle, majd egy külön tálba szórok hajdinakását és abban megforgatom. Bő olajban lassú tűzön megsütöm, miután átsült, kicsit még nagy lángra veszem, hogy a külseje megpiruljon.
Én tej-gluténmentes krumplipürével tálaltam. Jó étvágyat!
Hozzávalók 20-25 golyóhoz:
- 500gr darált pulykahús (én mellből csináltam),
- 2 kis fej vagy 1 nagy fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- ízlés szerint só, bors, majoranna, pirospaprika,
- 2 ek hajdinapehely,
- hajdinakása
A hagymákat felaprítom, belekeverem a húsba, fűszerezem, alaposan összegyúrom. A hajdinapelyhet annyi vízzel elkeverem, hogy épp beszívja, azt is belekeverem a húsba, majd még annyi hajdinakását (kb 2 ek) gyúrok hozzá, hogy jól formázható legyen (ne túl puha de ne essen szét).
Kis gombócokat formázok belőle, majd egy külön tálba szórok hajdinakását és abban megforgatom. Bő olajban lassú tűzön megsütöm, miután átsült, kicsit még nagy lángra veszem, hogy a külseje megpiruljon.
Én tej-gluténmentes krumplipürével tálaltam. Jó étvágyat!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)