Vadhús projektem második lépése a vadkacsa hús elkészítése volt. Miután nekem nem ízlenek a vadhúsok, nagyon nehéz elkészítenem őket. De a muszáj nagy úr. Gondolkoztam, mi illik ehhez a húshoz, ami jól kihozza az ízét. Az interneten legtöbb helyen valami gyümölccsel, lekvárral készítették, innen jött az ötlet, hogy legyen mézes. A gyömbér csak úgy bevillant mellé. Méz helyett én rizsszirupot használok, aminek a fruktózértéke szinte nulla, állagra, ízre, színre teljesen mézszerű.
Hozzávalók:
- 60 dkg vadkacsamell filé,
- 2 ek rizsszirup,
- 2 tk őrölt gyömbér,
- 2 tk Virágoskút ételízesítő,
- 2 dl rizstejszín,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
A húst kockákra vágtam, kis repceolajon kevés sóval és és az összenyomott fokhagymával megpirítottam. Ezután felöntöttem vízzel és kis lángon lefedve főztem. Lassan puhul, nekem többször is pótolnom kellett a vizet. Amikor megpuhult, az a jó, ha épp csak egy pici víz van rajta. Ekkor adtam hozzá rizsszirupot, gyömbért és az ételízesítőt, kicsit átpirítottam így, majd felöntöttem a rizstejszínnel és még pár percet főztem.
Rizstésztával vitték a fiúk ma az oviba, de szerintem jobban illik hozzá a rizs vagy steakburgonya.
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2013. június 10., hétfő
Zöldborsó főzelék (gluténmentes, tejmentes)
Hozzávalók:
- 450 gr zöldborsó,
- 3 tk Virágoskút ételízesítő,
- 3 ek rizsliszt,
- 2 dl rizstej,
- 2 ek xilit
A borsót annyi vízzel és az ételízesítővel felteszem lefedve főni, ami épp ellepi. Amikor megpuhult, rászórom a lisztet, ráöntöm a tejet majd xilittel megszórom. Összekeverve még 2-3 percet főzöm.
Rumos-kókuszos keksz (tej-, tojásmentes, fruktóz szegény)
Nem adom fel a kekszsütési próbálkozásomat, de sajnos Marcipánnak ez sem ízlik igazán. Nem baj, megesszük mi, aztán kitalálok valamit Marcinak is.
Hozzávalók 1 tepsihez:
- 100gr tk tönkölyliszt,
- 50 gr rizsliszt,
- 80 gr kókuszreszelék,
- 100 gr eritritol,
- 3 ek repceolaj,
- fél üveg rumaroma (20ml),
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 tojásnak megelelő tojáspótló por elkészítve (Bezgluten),
- 80ml víz
Az egészet összegyúrom, majd apró kis gombócokat formázok belőle, amiket tenyérrel kilapítok, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezek. 170 fokon kb. 20 percig sütöm.
Hozzávalók 1 tepsihez:
- 100gr tk tönkölyliszt,
- 50 gr rizsliszt,
- 80 gr kókuszreszelék,
- 100 gr eritritol,
- 3 ek repceolaj,
- fél üveg rumaroma (20ml),
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 tojásnak megelelő tojáspótló por elkészítve (Bezgluten),
- 80ml víz
Az egészet összegyúrom, majd apró kis gombócokat formázok belőle, amiket tenyérrel kilapítok, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezek. 170 fokon kb. 20 percig sütöm.
2013. június 9., vasárnap
Fruktóz malabszorpció
El vagyok maradva a blogolással. Már 1 hónapja, hogy Marcipánnal kilégzési teszten voltunk, amin minden reményem ellenére kijött, hogy a gyümölcscukorra is érzékeny. Gyümölcscukor elsősorban a gyümölcsökben van, de a zöldségek is tartalmaznak, s hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a kristálycukor, nádcukor, méz, barnacukor szintén. Így minden cukros és gyümölcsös étel is tiltólistára került, amiből a cukor engem nem zavar, mert eddig se fogyasztott Marci cukrosat, de a keksze és a kedvenc vegetáriánus zsírja almasűrítményes volt, a gyümölcsöt nagyon szerette mindig, a lekvárt én szerettem volna bevezetni.
Jó 1 hónap távlatából írni, mert azóta már tisztult és rendeződött a helyzet bennem, a kezdeti elkeseredésem már rég elmúlt, jártunk dietetikusnál, kaptunk fruktóz táblázatot és napi 1 gr fruktózt engedélyezett.
Sajnos Marcinál nem jutottam még odáig, hogy számoljam a fruktózt, örülök, ha enni tudok adni neki. Elég nehéz egy olyan gyereket változatosan és az életkorának megfelelően táplálni, aki a gyümölcscukor mellett minden fő fehérjére is érzékeny. Ami biztonsággal nem tartalmaz fruktózt, az általában a hús vagy tej, búzában van kevés, tehát minden, amire allergiás.
Jelenleg csak annyira figyelek, hogy teljesen visszavettem a gyümölcsfogyasztását, a gyümölcssűrítményes kekszet és vegazsírt, az édes zöldségeket. A gesztenye és kókusz fruktóztartalmát nem találtam sehol, de a gesztenyét nem merem adni, mostanában minden édeset kókuszosan készítek. Édesítésnek a xilit, eritritol, stevia és szőlőcukor használhatóak, annak idején felfedezett rizsszirup fruktóztartalma is szinte nulla, úgyhogy jelenleg lekvár és méz helyett ezt kapja, 2 naponta eszik rizsszirupos kenyeret. Nagyon élvezi!
Sajnos már lassan hónapok óta nem tünetmentes, de kezelhető szinten tudom tartani és ismét nagyon jól fejlődik, hízott 1 kg-ot és nőtt 1 cm-t az utóbbi 2 hónapban. Beszereztem vadhúsokat, amiket ciklusosan fogyaszthat, így fácánt, vadkacsamellet készítek, a halat heti kétszer simán bírta, így ezt háromra emeltem, s marad a heti 1 csirkehús. Ezzel a hét napjait már le tudom fedni úgy, hogy minden nap kapjon húst, ami a fehérje miatt nagyon fontos, ugyanis a tápszert semmilyen módon, semmibe rejtve nem fogadja el.
Zsírnak a dietetikus javaslatára bevezettük a libazsírt, majdnem minden nap eszik zsíros teljes kiörlésű élesztőmentes tönkölykenyeret.
Én most kekszsütésre adtam a fejem, mert a már jól bevált sütőtökös keksz magas fruktóztartalmú volt, a boltban kapható kekszek mind fruktózosak. Csak a Müllerben kapni rizsszirupos gluténmentes kekszet, az ára a csillagos ég, úgyhogy kísérletezek keksz téren. Addig is sós kekszeket kap (szintén a Müllerben tudok venni teljes kiörlésű tönkölykekszet, cukormenteset, és a bioboltokban kapok még sós kekszeket tönkölyből). Valami édes kekszer viszont szükség van, pláne, mert az összes édesség iránti vágyát a gyereknek most a rizsszirupos kenyér és a xilites rizstej teszi ki. Néha készítek tejberizst vagy tejbegrízt, de nem igen tudok mit rátenni, hiszen a kakaóra is allergiás, a karob por is fruktózos..., nem könnyű eset.
Összegzem, hogy miket nem ehet/ehet:
Tilos: tej, szója, háziállatok húsa (és azokból készült termékek), búza, rozs, zab, fruktóz (és fruktóztartalmú édesítő), édes gyümölcs, krumpli
Alkalmanként ehet (4-5 naponta): csirkemell hús, vadhúsok, hal (2-3 naponta), kukoricából készült ételek (kukoricapehely, kukoricalisztes étel....)
Ehet: gluténmentes gabonák, teljes kiörlésű tönköly, alacsony fruktóztartalmú zöldségek, fruktózmentes édesítők, kókusz, gesztenye (fruktóztartalom figyelembevételével), libazsír, tejmentes margarinok, olajok nagy része, fűszerek
Kipróbálás alatt áll vagy közeli tervbe van véve: fehér tönkölyliszt, durumliszt, tojássárgája, gomba, dió/mák
Távlati terv a húsok végigpróbálása, ha heti 1 alkalommal tudna enni normál húsokat (pulyka, sertés, marha), az is nagy segítség lenne, illetve szeretném a fehérjéket kombinálni, hogy ne csak egy étkezésre jusson állati fehérje/nap.
Jó 1 hónap távlatából írni, mert azóta már tisztult és rendeződött a helyzet bennem, a kezdeti elkeseredésem már rég elmúlt, jártunk dietetikusnál, kaptunk fruktóz táblázatot és napi 1 gr fruktózt engedélyezett.
Sajnos Marcinál nem jutottam még odáig, hogy számoljam a fruktózt, örülök, ha enni tudok adni neki. Elég nehéz egy olyan gyereket változatosan és az életkorának megfelelően táplálni, aki a gyümölcscukor mellett minden fő fehérjére is érzékeny. Ami biztonsággal nem tartalmaz fruktózt, az általában a hús vagy tej, búzában van kevés, tehát minden, amire allergiás.
Jelenleg csak annyira figyelek, hogy teljesen visszavettem a gyümölcsfogyasztását, a gyümölcssűrítményes kekszet és vegazsírt, az édes zöldségeket. A gesztenye és kókusz fruktóztartalmát nem találtam sehol, de a gesztenyét nem merem adni, mostanában minden édeset kókuszosan készítek. Édesítésnek a xilit, eritritol, stevia és szőlőcukor használhatóak, annak idején felfedezett rizsszirup fruktóztartalma is szinte nulla, úgyhogy jelenleg lekvár és méz helyett ezt kapja, 2 naponta eszik rizsszirupos kenyeret. Nagyon élvezi!
Sajnos már lassan hónapok óta nem tünetmentes, de kezelhető szinten tudom tartani és ismét nagyon jól fejlődik, hízott 1 kg-ot és nőtt 1 cm-t az utóbbi 2 hónapban. Beszereztem vadhúsokat, amiket ciklusosan fogyaszthat, így fácánt, vadkacsamellet készítek, a halat heti kétszer simán bírta, így ezt háromra emeltem, s marad a heti 1 csirkehús. Ezzel a hét napjait már le tudom fedni úgy, hogy minden nap kapjon húst, ami a fehérje miatt nagyon fontos, ugyanis a tápszert semmilyen módon, semmibe rejtve nem fogadja el.
Zsírnak a dietetikus javaslatára bevezettük a libazsírt, majdnem minden nap eszik zsíros teljes kiörlésű élesztőmentes tönkölykenyeret.
Én most kekszsütésre adtam a fejem, mert a már jól bevált sütőtökös keksz magas fruktóztartalmú volt, a boltban kapható kekszek mind fruktózosak. Csak a Müllerben kapni rizsszirupos gluténmentes kekszet, az ára a csillagos ég, úgyhogy kísérletezek keksz téren. Addig is sós kekszeket kap (szintén a Müllerben tudok venni teljes kiörlésű tönkölykekszet, cukormenteset, és a bioboltokban kapok még sós kekszeket tönkölyből). Valami édes kekszer viszont szükség van, pláne, mert az összes édesség iránti vágyát a gyereknek most a rizsszirupos kenyér és a xilites rizstej teszi ki. Néha készítek tejberizst vagy tejbegrízt, de nem igen tudok mit rátenni, hiszen a kakaóra is allergiás, a karob por is fruktózos..., nem könnyű eset.
Összegzem, hogy miket nem ehet/ehet:
Tilos: tej, szója, háziállatok húsa (és azokból készült termékek), búza, rozs, zab, fruktóz (és fruktóztartalmú édesítő), édes gyümölcs, krumpli
Alkalmanként ehet (4-5 naponta): csirkemell hús, vadhúsok, hal (2-3 naponta), kukoricából készült ételek (kukoricapehely, kukoricalisztes étel....)
Ehet: gluténmentes gabonák, teljes kiörlésű tönköly, alacsony fruktóztartalmú zöldségek, fruktózmentes édesítők, kókusz, gesztenye (fruktóztartalom figyelembevételével), libazsír, tejmentes margarinok, olajok nagy része, fűszerek
Kipróbálás alatt áll vagy közeli tervbe van véve: fehér tönkölyliszt, durumliszt, tojássárgája, gomba, dió/mák
Távlati terv a húsok végigpróbálása, ha heti 1 alkalommal tudna enni normál húsokat (pulyka, sertés, marha), az is nagy segítség lenne, illetve szeretném a fehérjéket kombinálni, hogy ne csak egy étkezésre jusson állati fehérje/nap.
2013. június 7., péntek
Vaníliás-kókuszos keksz (tejmentes, tojásmentes)
Hozzávalók:
- 130 gr tk tönkölyliszt,
- 70 gr hajdinaliszt (lehet az egész tönkölyből, vagy bármi más lisztre le lehet cserélni a hajdinalisztet),
- 80 gr eritritol,
- 50 gr kókuszreszelék,
- 1 üveg vaníliaaroma,
- 4 ek repceolaj,
- 1 dl langyos víz
Az egészet összegyúrjuk, lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Formákat szaggatunk belőle, s 175-180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük (az alja kemény, a teteje még kicsit puha maradjon).
- 130 gr tk tönkölyliszt,
- 70 gr hajdinaliszt (lehet az egész tönkölyből, vagy bármi más lisztre le lehet cserélni a hajdinalisztet),
- 80 gr eritritol,
- 50 gr kókuszreszelék,
- 1 üveg vaníliaaroma,
- 4 ek repceolaj,
- 1 dl langyos víz
Az egészet összegyúrjuk, lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk. Formákat szaggatunk belőle, s 175-180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük (az alja kemény, a teteje még kicsit puha maradjon).
2013. június 4., kedd
Kelbimbós hajdinafasírt (tejmentes, tojásmentes)
Aki szereti a hajdinát, annak ízleni fog, aki még nem kóstolta, annak furcsa lehet az intenzív íze, de szerintem finom.
Hozzávalók (kb. 15 golyóhoz):
- 150 gr hajdinapehely,
- 150 gr kelbimbó,
- 1 tk tengeri só,
- 1 tk pirospaprika,
- 2 tk vegamix,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma,
- 4 tk kukorica-, vagy burgonyakeményítő,
- 3 dl víz,
- 1 szelet kenyér (én tk élesztőmentes tönkölykenyeret használtam, de gluténmentes kenyérrel készítve gluténmentes vega fasírtot készíthetünk),
- hajdinakása
A hajdinapelyhet a párolt kelbimbóval, a vízzel, fűszerekkel, fokhagymával összeturmixolom. Belekeverem a keményítőt, hozzámorzsolom a vízzel átitatott kenyeret, s még annyi hajdinakását szórok bele, hogy formázható állagú legyen. Golyókat gyúrok belőle, megforgatom őket hajdinakásába, majd repceolajban kisütöm.
Gluténmentes tökfőzelékkel tálaltam, jó étvágyat:
Hozzávalók (kb. 15 golyóhoz):
- 150 gr hajdinapehely,
- 150 gr kelbimbó,
- 1 tk tengeri só,
- 1 tk pirospaprika,
- 2 tk vegamix,
- 1 gerezd zúzott fokhagyma,
- 4 tk kukorica-, vagy burgonyakeményítő,
- 3 dl víz,
- 1 szelet kenyér (én tk élesztőmentes tönkölykenyeret használtam, de gluténmentes kenyérrel készítve gluténmentes vega fasírtot készíthetünk),
- hajdinakása
A hajdinapelyhet a párolt kelbimbóval, a vízzel, fűszerekkel, fokhagymával összeturmixolom. Belekeverem a keményítőt, hozzámorzsolom a vízzel átitatott kenyeret, s még annyi hajdinakását szórok bele, hogy formázható állagú legyen. Golyókat gyúrok belőle, megforgatom őket hajdinakásába, majd repceolajban kisütöm.
Gluténmentes tökfőzelékkel tálaltam, jó étvágyat:
Halvirsli, halpárizsi
Dietetikusnál jártunk, ő ajánlotta, hogy nézzek utána a Puru termékeknek.
Ma nagy örömmel tapasztaltam, hogy nem csak nagyon egészségesek, de szinte minden allergéntől mentesek is a termékeik! Itt a terméklistájuk és az allergéntáblázatuk! Még nem kóstoltuk, de mihelyt sikerül vennem, az ízéről is beszámolok :)
Ma nagy örömmel tapasztaltam, hogy nem csak nagyon egészségesek, de szinte minden allergéntől mentesek is a termékeik! Itt a terméklistájuk és az allergéntáblázatuk! Még nem kóstoltuk, de mihelyt sikerül vennem, az ízéről is beszámolok :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)