"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2013. április 3., szerda

Gluténmentes kókuszkocka (kakaó-, tej-, tojásmentes)

Tegnap Marcipán megkívánta a kókuszkockát, ugyanis anyum csinált, de ugye azt ő nem eheti, mert minden van benne, amire érzékeny. Így készítettem ma én neki candida diétában ehető kókuszkockát minden diétát betartva, azaz kakaó helyett karobbal, hogy Marcipán is ehesse.
A recept egyszerű, a sütőtökös piskótát készítettem el kicsit kisebb adagban, mint ahogy a receptem alapján szoktam, s ahhoz főztem öntetet.

Piskóta hozzávalók:
- 350 gr pépesített sütőtök,
- 80 gr liga margarin,
- 160 gr barna rizsliszt (vagy lehet fele arányban hajdinaliszt is),
- 80 gr xilit,
- fél deci víz,
- 1 tk szódabikarbóna,
- 1 tk őrölt fahéj,
- 1 tk útifű maghéj örlemény,

- csipet só

Öntethez:
- 1 dl kókusztejszín,
- 3 ek liga margarin,
- 2-3 ek xilit (3 ek-al nekem már kicsit édes, de a gyerekek így szeretik),
- 1 ek karob por,
- 1 tk rumaroma

Bő 100gr kókuszreszelék, amiben megforgatjuk a végén a kockákat.

Piskótához a margarint megolvasztom és az összes hozzávalót jól elkeverem egy nagy tálban, majd sütőtpapírral bélelt tepsiben 200 fokon fél órát sütöm.
Ezután amíg hűl, kis lángon megolvasztom a margarint, hozzáadom a kókusztejszínt, s ha forr, beleteszem a xilitet, karobot és rumaromát. 1 percig még főzöm, majd edénybe öntve kicsit hűlni hagyom.

Egy külön tálba öntöm a kókuszreszeléket. A piskótát kockákra szelem, majd egyenként megforgatom a karobos öntetben, utána pedig a kókuszreszelékben. 
Miután kész, 1-2 órára hűtőbe teszem.



2013. március 31., vasárnap

Húsvéti kalács (tej-, tojás-, fehércukor-, élesztőmentes)

Egy szintén allergiás kislány anyukája osztott meg velem egy tej-, tojásmentes kalácsreceptet. Miután nekünk a cukor, fehérliszt és keményítő sem jó, még alakítottam rajta, az eredmény nagyon jó lett! Candida diétában ehető finom kalács :)

Hozzávalók:
200g teljes kiörlésű tönkölyliszt,
250g barna rizsliszt,
5 tk útifű maghéj őrlemény,
150g eritritol,
50g kókuszreszelék,
2 tk szódabikarbóna,
4 dl kölestej/zabtej,
fél dl kókuszolaj,
3 ek fahéj/kakaó/karob
fél citrom leve

-kb. 1 dl olaj a mártogatáshoz
- szükség esetén még barna rizsliszt a gyúráshoz, amennyit felvesz,
- olaj és tk tönkölymorzsa a sütőforma kikenéséhez és szórásához/sütőtpapír

A száraz anyagokat összekeverjük, majd a langyos kölestejet hozzáadva kézzel kidolgozzuk a tésztát, melyet a végén elfelezünk. Az egyik feléhez hozzákeverjük az olaj és a fahéjat,, a másikhoz a citrom levét.
A két kupacot 6 kisebb gombóccá szedjük, melyeket kb. 6 centisre nyújtunk.(Elég kézzel kilapogatni őket). A tortaformát kiolajozzuk, megszórjuk az élesztőmentes tk tönkölymorzsával, majd a 6 cm-es kis lapokat az olajba mártás után egymásra csúsztatva beletesszük (váltva a fahéjjasat és a simát). A tetejét még egy kis kókuszreszelékkel megszórjuk, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 percet sütjük.











2013. március 29., péntek

Tönkölykekszes édességek (tej-, tojásmentes)

Nagyon kedves barátnő nagyon kedves fiának születésnapjára készült  a tönkölyös, karobos kókuszos szelet, cukormentes verzióban. Az, hogy tej-tojásmentes, mondhatni alap, hogy kakaómentes is, az a ráadás.A kekszeket pedig csak egy szimpla találkánkra sütöttem.

Kókuszos kekszszelet

kekszes alaphoz:
40 dkg xilites tönkölyös keksz apróra zúzva
10 dkg olvadt sütőmargarin
 2 ek karobpor
kókusztej
sz.e.: hajdinakása

krémhez:
15 dkg  sütőmargarin
10 dkg xilit
8 dkg kókuszreszelék
2 dl kókusztej
2 ek teljes tönkölyliszt
1 kk agar-agar

Az összezúzott kekszet elkeverem karobbal, majd a margarinnal és annyi folyadékot adok hozzá, hogy nem túl lágy tészta legyen belőle, ha mégis túl lágyra sikerülne, hajdinakásával korrigálható.
A margarint megolvasztom egy edényben, belerakom a xilitet. A kókusztejben elkeverem az agar-agart és a tönkölylisztet, beleöntöm a margarinos edénybe. Majd beleszórom a kókuszt, felforralom, sűrűre főzöm.

Kettéválasztva a tésztát, egyik felét egy folpackkal kibélelt tepsibe tapogatjuk. Ráöntjük a krémet, hagyjuk megdermedni  a hűtőben, majd a tészta másik felét, ha sikerül kinyújtani ráterítjük. Ha nem gyúrható,akkor rámorzsáljuk, aztán folpackkal letakarjuk, hűtőbe tesszük, hogy összeálljon.

Tönkölyös keksz

30 dkg teljes tönkölyliszt
fél sütőpor
15 dkg apró kockára vágott sütőmargarin
10 dkg xilit
pár csepp víz

Előmelegítem a sütőt.
A lisztet elkeverem a sütőporral és a xilittel, majd belemorzsolom a margarint. Ha kell, akkor pár csepp vízzel állítom össze tésztává, majd hengert formázva folpackba csomagolva hűtőbe teszem. Használható egy óra múlva vagy akár másnap is. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor a lisztből annyival kevesebbet teszünk hozzá, amennyi az ízesítő (25 dkg liszt + 5 dkg kókusz vagy dió; 28 dkg liszt + 1 ek karob).
A hurkákat vékony karikákra vágom, majd addig sütöm, míg az alja picike színt kap- ilyenkor még puha a teteje, de amint kihűl, már nem lesz az. Hagyni kell kihűlni a tepsiben, mert melegen könnyen törik.
A képen  karobos-diós és karobos-kókuszos  keksz van.


És egy kis háttérinfó az első recept tönkölyös kekszéhez:
A Fővám téri vásárcsarnokban ( most olvastam: Európa legjobbjának választott piac!) egy kis tejes árusnál lehet kapni tönkölyös termékeket. Nekem nagy segítség, hiszen nem mindig van időm, lehetőségem sütni. Van tejfölös és tej-tojás és szójamentes tönkölytallér (sima, hagymás), fruktózos tönkölykekszek, tej-tojás és szójamentesek, több ízben és új:tönkölykeksz, vaníliás, xilittel. Nagyon baráti áron adják őket, a tallér 110ft/50g, a  keksz 260ft/ 20 dkg, a xilites keksz 1200/kg.

Rizsszirup méz helyett

Müllerben találtam, nagyon megörültem neki! Fruktózmentes, gluténmentes, ízre és állagra teljesen olyan, mint a méz! Lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően diétázók és cukorbetegek is használhatják, természetesen a szénhidráttartalom figyelembevételével! Nagy öröm ez, mert így a candida diétába is beilleszthető talán, a fruktózdiétába mindenképp. Ma reggel "mézes" kenyeret evett a gyerek, nagyon örült neki!!!

2013. március 27., szerda

Karobos muffin candidadiétában (tej-, tojásmentes)

A csokis muffinból sajnos Marcim nem ehet a kakaóallergiája miatt, így neki külön készítettem tegnap süteményt. Miután ő viszont ehet teljes kiörlésű tönkölylisztet, neki nem gluténmentesen készítettem.

Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 150 gr tk tönkölyliszt,
- 100 gr barna rizsliszt,
- 150gr eritritol,
- 10gr karob por,
- 1 tk szódabikarbóna,
- negyed citrom leve,
- 1,2 dl olaj,
- 2,5 dl víz

A hozzávalókat összekevertem, muffin formában 175 fokon nagyjából 25 percig sütöttem.

2013. március 26., kedd

Csokis muffin (candida-, glutén-, tej-, tojásdiétában)

Hozzávalók 12 db muffinhoz:

- 250gr barna rizsliszt,
- 140gr eritritol,
- 1,2dl olaj (repceolaj/kókuszolaj lehetőleg),
- 1 tk szódabikarbóna,
- bő 2 dl víz,
- negyed citrom leve,
- 1 tábla xilitel édesített étcsoki (aki nem szójaérzékeny, steviával édesített étcsokival is készítheti, az szójalecitines, de szerintem nagyon finom lehet darált dióval vagy meggydarabokkal is)

Az egészet összekeverem, a csokit felkockázom és még azokat felezem, úgy öntöm a tésztába. A muffin papírral bélelt formákba adagolom, majd 175 fokon kb. 25 percig sütöm. Egy pohár növényi tejjel tálalva nagyon egészséges és finom reggeli!

2013. március 21., csütörtök

Vega pörkölt (szója-, tojás-, glutén-, tejmentes)

A legtöbb vega étel szójával készül, ha mégsem, akkor olajos magokat vagy búzát biztos tartalmaz. Ezek kiküszöbölésével készült a mai ebéd, ami még candida diétában is ehető, mert keményítő, ízfokozók és cukor sincsenek benne. Pörköltnek indult, de ízben sem állagban nem hasonlít rá az eredmény. Kapni kölescsemegét némely bioboltban, ezt karikáztam fel és főztem bele a pörköltalapba, de szétfőtt. Így viszont bolognai öntethez hasonló állagú, finom, sajátos ízű szószt kaptam. Nagy öröm, végre egy olyan húspótlós feltét, amit több napig is ehetnek a fiúk és nem kell minden napra újra főznöm!

Hozzávalók:
- 1 csomag kölescsemege,
- 1 kis fej hagyma,
- 1 paradicsom,
- 1 paprika,
- 2 gerezd fokhagyma,
- vegamix, só, bors, Virágoskút ételízesítő, paprikás padlizsánkrém

A zöldségeket apróra vágva elkészítettem a pörköltalapot, ízlés szerint fűszereztem, 1 tk ételízesítőt és 2 evőkanál paprikás padlizsánkrémet tettem bele, majd amikor kicsit főtt, beletettem a karikákra vágott köleskolbászt, még úgy 10 percig főztem, s kész is volt. Barna rizstésztával tálaltam.