Írtam már, hogy mindkét kisebb fiam székletéből candida albicans tenyészett ki. Ez már csak azért is meglepő, főleg a kicsinél, mert soha nem evett mesterséges cukrot, se glutént, sem élesztőt, tehát semmi olyat, ami a candida kialakulását okozhatná, csak zöldséget, gyümölcsöt, gluténmentes gabonát és csirkemell húst. Mégis kitenyészett nála.
Eleinte úgy véltük, hogy miután nem táplálkozott egészségtelenül, nem kell/lehet az étrendjén változtatni, máshol keresendő a megoldás. Aztán kiderült, hogy enyhe fruktóz malabszorpciója van, azaz a gyümölcscukrot nem tudja megfelelően lebontani, s ez bizony okozhatta a candida elszaporodását, hiszen a fruktóz így erjedt a vastagbelében, ami a gombáknak jó táptalaj lehetett.
A középső fiamnál már nem végeztünk fruktóz kilégzési tesztet, mert elég egyértelműen produkálta a fruktóz malabszorpció tüneteit, úgyhogy azt gondolom, ezzel megtaláltuk a gyógyulásunk kulcsát, végre! Ugyanis a gomba rengeteg tünetet okozhat, s komolyan hozzájárulhat az ételallergiák kialakulásához is.
Mit tudok akkor változtatni az étkezésükön?
Elsősorban a gyümölcsöket tiltom be, a fruktóz diétában ez candida nélkül is muszáj lenne. Másodsorban tudni kell, hogy a fehércukor, és minden "-óz"-ra végződő cukor fruktózra bomlik, így Marcinál be kell szüntetnem a diétás késztermékeket is. Tulajdonképpen ez is egybevág a candida diétával is, közös mindkét diétában, hogy a cukrokat kerülni kell. A xilit és a stevia, s ahogy olvastam, az eritritol viszont mindkét diétában megengedett, úgyhogy nagy gond nincs, mert én eddig is mindent xilittel csináltam, teákba, folyékony ételekbe steviát tettem. A nagy változást igazából a bolti keksz és bolti reggelizőpehely hiánya fogja okozni. Az utóbbi azért, mert kukoricából van, s a diéta első 2-3 hetében, azaz a szigorú diétában az sem megengedett.
Marcinak minden bizonnyal a gyümölcsök is hiányozni fognak, de meggyet vagy savanyú almát 2-3 hét múlva néha-néha próbálhatok már adni, talán bírni fogja. Barnabi szerencsére még nem panaszkodik.
Ezentúl változást még a fehér rizs kizárása hozza, de szerencsére megeszik a barna rizst is és a barna rizstésztát, és megisszák a kókusztejet. A kölest mérsékelem még Bucinál, helyette hajdinával sűrítek majd főleg. A margarin helyett kókuszzsírt használok, a kókuszt kimondottan ajánlják candidásoknak.
Tulajdonképpen ez a diéta a daganatellenes táplálkozásnak is teljesen megfelel, úgyhogy rosszat minden bizonnyal nem teszek. A diétában én és a legnagyobb fiam is részt veszünk. Jómagamnak szinte biztos, hogy van candidám a tüneteim alapján, Daninak pedig már megelőzésképp és emésztőrendszeri gyógykúraként is jó, ha netán nem lenne ilyen baja. Inkább csináljuk most együtt végig és hozzuk helyre magunkat, mint később Daninál is még komolyabb problémák legyenek, s ahogy írtam, daganatellenes táplálkozásnak is kiváló lesz!
A diéta mellé még nagyon fontos a probiotikum pótlás és a bélnyálka regenerálása. Probiotikumból megvettem a Bio Kultot, 2 napja szedjük is, s miután nem lehet túladagolni, én az első hónapban dupla dózisban fogom adni nekik. Vettem Gastrovit n port, ami kimondottan a vékonybél gyógyulását segíti majd elő, ezzel remélvén a fruktózmalabszorpciót is mérsékelve/megszűntetve.
Kapnak U vitamint préselt nyers káposztalé formájában, ez segíti a bélnyálka regenerálódását, s iszunk oxigénes vizet. Ezentúl pótolom az ásványi anyagokat, valamint zöldségtablettával lúgosítok. Az aloe vera gélt már rég isszák, azt folytatjuk, mert immunerősítésnek nagyon bevált, de az is segíti a bélrendszerük gyógyulását is.
Elég nehéznek érzem, hogy nincsenek konkrét diéta leírások, sok honlapon ütköző és ellentmondásos információkat találok, azért bízom benne, hogy eredményes lesz a kúra. Hosszú idő után először érzem azt, hogy végre jó úton járunk, s nem csak a tüneteket kezeljük, hanem az okot fogjuk megszűntetni, s nyárra reményeim szerint már egészségesek leszünk. Nem gondolom, hogy minden allergiájuk megszűnik fél év alatt, de ha Marcinál és Barnabinál már normális keretek közé lehet szorítani az allergének számát, az is elég lesz. Bizakodó vagyok.
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2013. január 6., vasárnap
2013. január 4., péntek
Padlizsános uborkapörkölt
A cukkinipörkölt sikerén felbuzdulva készítettem uborkából pörköltet. Padlizsánt azért tettem bele, mert volt itthon, intuitív döntés volt, de az eredmény jól sikerült.
Hozzávalók:
- 2 db nagyobb vagy 3db kisebb fürtös uborka,
- 1 db padlizsán,
- 2 kis/közepes fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 paprika,
- 2 paradicsom,
- 1 bio glutén- és élesztőmentes zöldségleves kocka,
- só, bors, kurkuma, tárkony, vegamix
Az uborkákat megpucolom, majd a padlizsánnal együtt kockákra /karikákra vágom, besózom és úgy fél órára állni hagyom. A hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát felaprítom, majd repceolajon megpárolom. Az uborkát és padlizsánt átmosom, majd beleöntöm a serpenyőbe és azt is átpirítom. Ízlés szerint fűszerezem (én nagyjából 1tk kurkumát, 2 tk tárkonyt és 2 tk vegamixet tettem bele). Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd amikor forr, beleteszem a zöldségleves kockát. Keverés után lefedve közepes lángon puhára főzöm.
Enyhén, kellemesen savanykás íze lett, barna basmati rizzsel tálaltam, de miután az elfogyott és a fiúk még kértek, kukoricalisztből készült tésztát főztem ki hozzá.
Hozzávalók:
- 2 db nagyobb vagy 3db kisebb fürtös uborka,
- 1 db padlizsán,
- 2 kis/közepes fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 paprika,
- 2 paradicsom,
- 1 bio glutén- és élesztőmentes zöldségleves kocka,
- só, bors, kurkuma, tárkony, vegamix
Az uborkákat megpucolom, majd a padlizsánnal együtt kockákra /karikákra vágom, besózom és úgy fél órára állni hagyom. A hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát felaprítom, majd repceolajon megpárolom. Az uborkát és padlizsánt átmosom, majd beleöntöm a serpenyőbe és azt is átpirítom. Ízlés szerint fűszerezem (én nagyjából 1tk kurkumát, 2 tk tárkonyt és 2 tk vegamixet tettem bele). Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd amikor forr, beleteszem a zöldségleves kockát. Keverés után lefedve közepes lángon puhára főzöm.
Enyhén, kellemesen savanykás íze lett, barna basmati rizzsel tálaltam, de miután az elfogyott és a fiúk még kértek, kukoricalisztből készült tésztát főztem ki hozzá.
Hagymás - tejszínes tészta (tej-, tojás-, gluténmentes)
Hozzávalók:
- 4 dl rizstejszín,
- 2 fej hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- só, bors, vegamix, oregánó, kurkuma,
- kis repceolaj
- 250gr gluténmentes tészta
A hagymát csíkokra vágtam, a fokhagymát nyomóval szétzúztam és kis recpeolajon üvegesre pároltam. Azután ízlés szerint fűszereztem, én sok fűszert tettem rá, hogy a rizstejszín sajátos ízét elvegye ( tk kurkuma, 2 tk szárított - morzsolt oregánó és 1 tk vegamix került rá), majd rizstejszínnel átforraltam és főtt tésztával tálaltam. Ma barna rizzsel vitték a fiúk az oviba, remélem azzal is ízlik nekik. Az íze egészen hasonlított a carbonara tészta öntetére, aki teheti, egy kis csíkokra vágott pirított sonkával még megbolondíthatja :)
Probiotikumokról - eredmény
Többen közösen utána néztünk, melyik probiotikum jó. Egyöntetűen a Bio Kult nevű probiotikum nyerte a választást, nem lehet véletlen az sem, hogy később egy oldalon is ezt találtam.
Ezentúl jó nagyon a vékonybél problémáira a Gastrovit N por, ezt fruktóz malabszorpciósok és laktózintoleránsok is fogyaszthatják.
Bár a Bio Kult gyerekeknek is adható, azért megnéztük a kimondottan gyerekeknek készült probiotikumokat is. A Protexin restore nyerte a "versenyt", 7 féle jótékony baktériumtörzset és 10 a 9-iken élő csíraszámot tartalmaz, benne van a fontos B. infantis és L. acidophilus is. A Pro Gastro kidről sok honlapon sajnos téves az információ, mert nem tartalmazza a B. infantis-t, csak a L. acidophilust, és összesen 6 féle baktériumtörzset. Viszont ezeket 10 a 9-iken mennyiségben.
Saját észrevétel, hogy a fruktóz malabszorpciós fiaim a Proetxin restore-t nem bírták, abban nagyon sok (99%) a frukto-oligoszacharid. Ez a probiotikumok prebiotikuma, azaz a jelenléte fontos a probiotikumban, de a furktózos gyerekeknél szerintem fontos, hogy akkora mennyiség legyen csak benne, amennyit a probiotikumok hasznosítani is tudnak, így nem okoz gondot.
Ezentúl jó nagyon a vékonybél problémáira a Gastrovit N por, ezt fruktóz malabszorpciósok és laktózintoleránsok is fogyaszthatják.
Bár a Bio Kult gyerekeknek is adható, azért megnéztük a kimondottan gyerekeknek készült probiotikumokat is. A Protexin restore nyerte a "versenyt", 7 féle jótékony baktériumtörzset és 10 a 9-iken élő csíraszámot tartalmaz, benne van a fontos B. infantis és L. acidophilus is. A Pro Gastro kidről sok honlapon sajnos téves az információ, mert nem tartalmazza a B. infantis-t, csak a L. acidophilust, és összesen 6 féle baktériumtörzset. Viszont ezeket 10 a 9-iken mennyiségben.
Saját észrevétel, hogy a fruktóz malabszorpciós fiaim a Proetxin restore-t nem bírták, abban nagyon sok (99%) a frukto-oligoszacharid. Ez a probiotikumok prebiotikuma, azaz a jelenléte fontos a probiotikumban, de a furktózos gyerekeknél szerintem fontos, hogy akkora mennyiség legyen csak benne, amennyit a probiotikumok hasznosítani is tudnak, így nem okoz gondot.
2012. december 21., péntek
Probiotikumokról
Biztosan sokan tudják, hogy az egészséges bélrendszer és az egészséges bélflóra nagy szerepet játszik az ételallergiák elkerülésében. Nem vagyok orvos, nem fogok részletekbe belemenni, már ajánlottam korábban itt EZT a könyvet, érdemes elolvasni. Azonban ha valaki a paleolit diétában jártas, illetve olvasott a könyvben a betegségek kialakulásáról és a szervezetünk működéséről, akkor már tisztában van azzal, hogy a hasznos bélbaktériumok milyen fontosak az egészségünk szempontjából.
A mai világban sajnos nagyon sok káros hatás ér minket, a feldolgozott és mű összetevőkkel dúsított élelmiszerek adják a piaci/bolti kínálat nagy részét. Egy esetleges antibiotikumos kezelés aztán pláne nagyon rossz hatással van a bélflórára. Ezzel az utóbbi időben elég jól tisztában is lettek az emberek, össze is kötötték, a kettőt, azaz ha antibiotikum, akkor kell probiotikum is. Igen ám, de nagyon nem mindegy, milyet választunk!
Két kisebb fiamnál is kiderült a héten, hogy candida albicans van a székletükben. Aki kicsit is ismeri a candidát, tudja, hogy normális esetben is megtalálható az emberben, de az kóros elszaporodása komoly gondokat és nagyon sok féle tünetet okozhat. Tekintve, hogy a legkisebb gyermekem még életében nem kapott cukrot, glutént és mesterséges anyagokat, egy candida diéta nálunk nem jöhet szóba, hiszen nem a helytelen táplálkozási szokások miatt alakult ki.
Az utóbbi időben összehozott a sors (számomra Isten, de ki miben hisz) olyan emberekkel, akik tudnak és akarnak segíteni, s összeismerkedtem olyanokkal is, akik konkrét tanácsokkal tudnak utat mutatni a gyógyulásunkhoz. Így alakult ki beszélgetésem egy vegyész úrral is, akinek a fő kutatási területe az emberi bélrendszer és ezen belül is a candida.
Nem írok ide téziseket és feltételezéseket arról, hogyan és miért szaporodhatott el az én kisfiaimban kórosan, amikor nem táplálkoznak úgy, hogy az a candidázis táptalaja lenne, de azt meg szeretném osztani mindenkivel, milyen fontos és hasznos információkat kaptam ettől az Úrtól a probiotikumokkal kapcsolatban.
Manapság igen elterjedt probiotikum a Normaflore, amit valóban az antibiotikumok mellé már rutinszerűen "rendelnek" el az orvosok. Erről tudni kell, hogy ez egy génmanipulált baktérium, amit rezisztensé tettek az összes antibiotikumra, ráadásul nem is a normál bélflóra tagja! A rezisztencia-génjeit pedig képes átadni bármilyen kórokozónak, és ez a legfőbb oka a rezisztens törzsek robbanásszerű szaporodásának! Tehát nem csak nem használ, de hosszú távon kifejezetten káros is!
Akkor hogyan és milyen probiotikumot válasszunk?
Mindenképpen olyat, ami az emberi bélflórában is megtalálható baktériumokat tartalmazza! Ugyanis itt is az üzleti érdek mindennél fontosabb, és sajnos nagyon sok cég olyan baktériumokat tesz bele, ami nem emberből, hanem állatból, pl. szarvasmarhából származnak. Miért? Mert ezek nem telepednek meg az emberben, de ugyanúgy kifejtik a hatásukat. Magyarul: függővé válik a szedője, mert kiszorítják a rendes humán bacikat, és ha abbahagyják a szedést - elkerülhetetlenül jön a visszaesés. Ahelyett, hogy a bélflórát helyrehoznák, csak a pénzt zsebelik be a gyártóik.
Fontos a mennyiség, baktériumonként legalább 10 a 9-ediken telepképző egység. Ezt úgy szokták jelölni hogy 109 CFU. Ha egy probiotikum mondjuk 10 a 7-ediken (107 CFU) bacit tartalmaz, ez az elvárhatónak csupán csak a századrésze. Nem mindegy, hogy egy, vagy száz kapszulával érjük el ugyanazt...
Ezentúl annál jobb egy készítmény, minél több baktériumot tartalmaz. A legfontosabb baktériumok, amik az emberi bélrendszer lakói, azok a Bifidobacterium bifidum és a Lactobacillus Acidophilus, valamint az egészséges csecsemők székletében megtalálható Bifidobacterium infantis. Amíg a csecsemő széklete csak ezt a szigorúan, és kizárólagosan csak az emberi bélben megtelepedő baktériumot tartalmazza, (ha az anyatejen kívül nem kap semmi mást) addig semmilyen kórokozó nem tud labdába rúgni a bélben. Ha sikerülne elérni, hogy ez domináljon, akkor ez szép lassan kiszorítja az összes kórokozót.
És ha már ez az utolsó 2 mondat, had ragadjam meg az alkalmat, hogy itt is újra hangsúlyozzam a szoptatás fontosságát! Természetesen egészséges anya tud a gyermekének egészséges tejet és hasznos bacikat átadni, de az is köztudott, hogy a tejen keresztül biztosítani tudjuk kisbabánknak is a hasznos bacikat, ha mi szedünk probiotikumokat a szoptatás alatt és kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk,élünk!
A mai világban sajnos nagyon sok káros hatás ér minket, a feldolgozott és mű összetevőkkel dúsított élelmiszerek adják a piaci/bolti kínálat nagy részét. Egy esetleges antibiotikumos kezelés aztán pláne nagyon rossz hatással van a bélflórára. Ezzel az utóbbi időben elég jól tisztában is lettek az emberek, össze is kötötték, a kettőt, azaz ha antibiotikum, akkor kell probiotikum is. Igen ám, de nagyon nem mindegy, milyet választunk!
Két kisebb fiamnál is kiderült a héten, hogy candida albicans van a székletükben. Aki kicsit is ismeri a candidát, tudja, hogy normális esetben is megtalálható az emberben, de az kóros elszaporodása komoly gondokat és nagyon sok féle tünetet okozhat. Tekintve, hogy a legkisebb gyermekem még életében nem kapott cukrot, glutént és mesterséges anyagokat, egy candida diéta nálunk nem jöhet szóba, hiszen nem a helytelen táplálkozási szokások miatt alakult ki.
Az utóbbi időben összehozott a sors (számomra Isten, de ki miben hisz) olyan emberekkel, akik tudnak és akarnak segíteni, s összeismerkedtem olyanokkal is, akik konkrét tanácsokkal tudnak utat mutatni a gyógyulásunkhoz. Így alakult ki beszélgetésem egy vegyész úrral is, akinek a fő kutatási területe az emberi bélrendszer és ezen belül is a candida.
Nem írok ide téziseket és feltételezéseket arról, hogyan és miért szaporodhatott el az én kisfiaimban kórosan, amikor nem táplálkoznak úgy, hogy az a candidázis táptalaja lenne, de azt meg szeretném osztani mindenkivel, milyen fontos és hasznos információkat kaptam ettől az Úrtól a probiotikumokkal kapcsolatban.
Manapság igen elterjedt probiotikum a Normaflore, amit valóban az antibiotikumok mellé már rutinszerűen "rendelnek" el az orvosok. Erről tudni kell, hogy ez egy génmanipulált baktérium, amit rezisztensé tettek az összes antibiotikumra, ráadásul nem is a normál bélflóra tagja! A rezisztencia-génjeit pedig képes átadni bármilyen kórokozónak, és ez a legfőbb oka a rezisztens törzsek robbanásszerű szaporodásának! Tehát nem csak nem használ, de hosszú távon kifejezetten káros is!
Akkor hogyan és milyen probiotikumot válasszunk?
Mindenképpen olyat, ami az emberi bélflórában is megtalálható baktériumokat tartalmazza! Ugyanis itt is az üzleti érdek mindennél fontosabb, és sajnos nagyon sok cég olyan baktériumokat tesz bele, ami nem emberből, hanem állatból, pl. szarvasmarhából származnak. Miért? Mert ezek nem telepednek meg az emberben, de ugyanúgy kifejtik a hatásukat. Magyarul: függővé válik a szedője, mert kiszorítják a rendes humán bacikat, és ha abbahagyják a szedést - elkerülhetetlenül jön a visszaesés. Ahelyett, hogy a bélflórát helyrehoznák, csak a pénzt zsebelik be a gyártóik.
Fontos a mennyiség, baktériumonként legalább 10 a 9-ediken telepképző egység. Ezt úgy szokták jelölni hogy 109 CFU. Ha egy probiotikum mondjuk 10 a 7-ediken (107 CFU) bacit tartalmaz, ez az elvárhatónak csupán csak a századrésze. Nem mindegy, hogy egy, vagy száz kapszulával érjük el ugyanazt...
Ezentúl annál jobb egy készítmény, minél több baktériumot tartalmaz. A legfontosabb baktériumok, amik az emberi bélrendszer lakói, azok a Bifidobacterium bifidum és a Lactobacillus Acidophilus, valamint az egészséges csecsemők székletében megtalálható Bifidobacterium infantis. Amíg a csecsemő széklete csak ezt a szigorúan, és kizárólagosan csak az emberi bélben megtelepedő baktériumot tartalmazza, (ha az anyatejen kívül nem kap semmi mást) addig semmilyen kórokozó nem tud labdába rúgni a bélben. Ha sikerülne elérni, hogy ez domináljon, akkor ez szép lassan kiszorítja az összes kórokozót.
És ha már ez az utolsó 2 mondat, had ragadjam meg az alkalmat, hogy itt is újra hangsúlyozzam a szoptatás fontosságát! Természetesen egészséges anya tud a gyermekének egészséges tejet és hasznos bacikat átadni, de az is köztudott, hogy a tejen keresztül biztosítani tudjuk kisbabánknak is a hasznos bacikat, ha mi szedünk probiotikumokat a szoptatás alatt és kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk,élünk!
2012. december 18., kedd
Lapótya, avagy gluténmentes kenyér helyett:
Egy kedves barátnőmtől kaptam először lapótyát, kenyér helyettesítésére kiváló, ő gyakran süt ilyet, s hozott nekem ajándékba. Nagyon megtetszett nekem is, mert valóban, ahogy a kenyeret, meg lehet kenni vajjal, lekvárral, bármivel, lehet rá tenni felvágottat, akármit. Ami pedig a legjobb benne, hogy fagyasztható, így én 1 hétig minden reggel lapótyát reggeliztem, amikor kaptam kóstolót belőle, minden reggel kivettem a fagyasztóból egyet és 10 mp alatt kiengedett mikróban.
Ez tulajdonképpen olyan, mint egy kicsit vastagabb és puha ostya. S nagy előnye, hogy sokféleképp elkészíthető, így lehet gluténmentesen is, tej és tojás alapból nem kell hozzá, és a zöldség is bármi lehet benne: burgonya, káposzta, sütőtök, tök..., én ma csicsókával csináltam.
Egy feltétele van: kontakt grillsütő, de talán serpenyőben is működhet, ha kilapítjuk és megfordítjuk időben.
Hozzávalók 4 db laphoz:
- 4 kisebb csicsóka, vagy 1 közepes krumpli, vagy 2-3 maroknyi reszelt káposzta...
- 100gr liszt (nálam 40gr kölesliszt, 60gr rizsliszt volt itt, de próbáltam már 100gr hajdinalisztből is és finom lett, tehát bármilyen lisztből jó),
- 1 evőkanál olivaolaj,
- víz, só (esetleg más fűszerek, fokhagyma, majoranna...)
A csicsókát (vagy azt a zöldséget, amivel készítjük) meghámozzuk és lereszeljük. A liszttel és az olajjal összekeverjük, s annyi vizet öntünk hozzá, hogy kicsit folyós massza legyen. Kicsit megsózzuk, majd a már előmelegített grillsütőre teszünk belőle kb. 1 púpos evőkanálnyit, s ahogy lecsukjuk a sütőt, az kilapítja, s szép vékony lapot süt belőle. Nekem 4-es fokozaton 10 perc alatt készültek el a lapótyák.
Vacsorára házi májkrémmel ettem, nagyon finom volt!
Ez tulajdonképpen olyan, mint egy kicsit vastagabb és puha ostya. S nagy előnye, hogy sokféleképp elkészíthető, így lehet gluténmentesen is, tej és tojás alapból nem kell hozzá, és a zöldség is bármi lehet benne: burgonya, káposzta, sütőtök, tök..., én ma csicsókával csináltam.
Egy feltétele van: kontakt grillsütő, de talán serpenyőben is működhet, ha kilapítjuk és megfordítjuk időben.
Hozzávalók 4 db laphoz:
- 4 kisebb csicsóka, vagy 1 közepes krumpli, vagy 2-3 maroknyi reszelt káposzta...
- 100gr liszt (nálam 40gr kölesliszt, 60gr rizsliszt volt itt, de próbáltam már 100gr hajdinalisztből is és finom lett, tehát bármilyen lisztből jó),
- 1 evőkanál olivaolaj,
- víz, só (esetleg más fűszerek, fokhagyma, majoranna...)
A csicsókát (vagy azt a zöldséget, amivel készítjük) meghámozzuk és lereszeljük. A liszttel és az olajjal összekeverjük, s annyi vizet öntünk hozzá, hogy kicsit folyós massza legyen. Kicsit megsózzuk, majd a már előmelegített grillsütőre teszünk belőle kb. 1 púpos evőkanálnyit, s ahogy lecsukjuk a sütőt, az kilapítja, s szép vékony lapot süt belőle. Nekem 4-es fokozaton 10 perc alatt készültek el a lapótyák.
Vacsorára házi májkrémmel ettem, nagyon finom volt!
2012. december 15., szombat
Apró sikerek és örömök
Ahogy írtam már, a zöldségfasírt nagyon siker a gyerekeknél, így kipróbáltam, hogy sütés előtti állapotában fagyasztható-e. Igen! Nagy öröm ez, hogy van félkész termék a mélyhűtőben, amit már csak kisütni kell, ha valamit gyorsan kell csinálni. S nem csak hús helyett, de köretként is jó, hiszen zöldségből van :)
Ezentúl pedig akármiből meg lehet csinálni. Nem csak tökből, répából, de akár brokkoliból, karfiolból is. Én szeretem több zöldség keverékéből vegyesen, és a gyerekeknek is ízlik így. Ma karfiol-brokkoli-répa kombinációból készült, a párolt zöldségeket leturmixoltam, s onnantól a recept változatlan :)
Ezentúl pedig akármiből meg lehet csinálni. Nem csak tökből, répából, de akár brokkoliból, karfiolból is. Én szeretem több zöldség keverékéből vegyesen, és a gyerekeknek is ízlik így. Ma karfiol-brokkoli-répa kombinációból készült, a párolt zöldségeket leturmixoltam, s onnantól a recept változatlan :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)