Mire lehet érzékeny még egy multi-fehérjeallergiás gyerek? Hihetetlen, vagy sem, de a burgonyára.
Talán én sem hiszem, ha nem vérvétel mutatja ki, de az IgG típusú ellenanyag szintje nagyon magas a burgonyára. S természetesen miből fogyasztott a legtöbbet az utóbbi hónapokban? Igen, krumplit.
Talán épp ez az oka annak, hogy nem tolerálja már, s talán épp ezért nem tünetmentes soha... Most ki fog derülni, mert megpróbálkozok 1 hónapig a teljesen krumplimentes étrenddel. Ezentúl a zabra érzékeny, kis mértékben pedig a rizsre, mandulára, árpára. Ez utóbbi 3 az a kategória, amit hetente 2 alkalommal fogyaszthat, ahogyan a csirkemell húst, teljes kiörlésű tönkölybúzát és a tonhal konzervet is eszi jelenleg.
Tegnap óta tanakodom, hogy miket kell a krumplival kizárni az étrendünkből. Sajnos nagyon sokat. Az egyik a közkedvelt krumplipüré.
Ma körbenéztem a hűtőben, s amit találtam, abból főztem krumplipüré helyett köretet. Meglepően hasonló lett az íze, mint a burgonyapürének (természetesen a tejmentes verzióhoz hasonlítva), én ugyan megmondom, hogy ez nem az, de a gyerekek simán ették krumplipüréként. S miután ez brokkoliból és karalábéból készült, elneveztük zöld krumplipürének.
A recept kb. 4 adaghoz:
1 fej karalábé
400gr brokkoli
3 evőkanál tejmentes margarin
1 dl növényi tej
1 csipet bors
1-2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál köleskása
A karalábét apróra vágom, s a brokkolirózsákkal együtt sós vízben megfőzöm. Miután megpuhult, leöntöm róla a főzőlevet, hozzáteszem a margarint, a fokhagymát, borsot és a növényi tejet, majd botmixerrel krémesre dolgozom. Ezután annyi köleskását adok még hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen, ez nekem kb. 4 evőkanálnyi volt.
Tej-, tojás-, szója-, gluténmentes és fehér cukor mentes ételek,... segítség a teljes nulldiétához saját tapasztalatok által, továbbá segítség a daganatos betegek étrendjének összeállításában.
"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."
Kornis Mihály
Kornis Mihály
2012. december 1., szombat
2012. november 26., hétfő
Jótékonysági licit indul
Mától vasárnap, azaz december 2-a éjfélig lehet licitálni a felajánlott tárgyakra, mely összeget teljes egészében a Szegedi Újszülött Mentő Alapítványa kapja!
Licitálni a blogban tett megjegyzéssel lehet. A felajánlók listája ITT található, de csatlakozhattok hozzánk a Facebookon is.
Sajnos időm nem volt nagy dologgal készülni, de mindenképpen fel akartam ajánlani én is valamit, így egy horgolt mobiltartót készítettem. Kikiáltási ár 500ft.
Jó licitálást! S kérek mindenkit, hogy gondoljon a közelgő ünnepekre, milyen szép olyan ajándékot adni szeretteinknek, amivel ráadásul újszülött/koraszülött babák ellátását is segítjük!
Licitálni a blogban tett megjegyzéssel lehet. A felajánlók listája ITT található, de csatlakozhattok hozzánk a Facebookon is.
Sajnos időm nem volt nagy dologgal készülni, de mindenképpen fel akartam ajánlani én is valamit, így egy horgolt mobiltartót készítettem. Kikiáltási ár 500ft.
Jó licitálást! S kérek mindenkit, hogy gondoljon a közelgő ünnepekre, milyen szép olyan ajándékot adni szeretteinknek, amivel ráadásul újszülött/koraszülött babák ellátását is segítjük!
2012. november 23., péntek
Csokis túrótorta (tej-, tojás-, gluténmentes)
Hozzávalók egy 18cm-es kapcsos tortaformához:
Piskótához:
- 1,5 dl almalé,
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé,
- 60gr xilit,
- 140gr gluténmentes liszt (én Anni Panni lisztkeveréket használtam),
- 1 evőkanál Szerencsi kakaópor,
- fél csomag sütőpor,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál liga margarin,
- 2 evőkanál étolaj
"Túróhoz":
- 100gr köles,
- kb. 3 dl rizstej,
- kb. 30 gr xilit,
- fél citrom leve és héjja
Díszítés:
- 1 tábla Boci étcsoki (90gr),
- pár szem magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt meggy is jó),
A kölest 3 dl rizstejbe felteszem főzni, rendszeres időközönként megkeverem, szükség esetén pótolom a folyadékot. Amikor megpuhult, belekeverem a xilitet (ízlés szerinti mennyiséget) és fél citrom levét, valamint fél citrom finomra reszelt héjját. Az egészet főzöm még 1-2 percig, majd botmixerrel kicsit átturmixolom.
Eközben az almalevet az ecettel és xilittel habosra keverem, a piskóta többi száraz összetevőjét egy másik tálban szintén elkeverem, majd az egészet összeöntöm. Belekeverem a margarint és az olajat, majd margarinnal kikent és rizsliszttel megszórt kapcsos tortaformába öntöm. 175-180 fokon kb. 20 percig sütöm.
Amíg a piskóta sül, lereszelem nagylyukú sajtreszelőn az étcsokit, ha nem magozott meggyem van otthon, kimagozom a meggyet.
Amikor a piskóta kész, kicsit hűlni hagyom, addig a kölestúró is hűl. Majd a tortaformában hagyva a piskótát, ráöntöm a kölest, elsimítom, ráöntöm a reszelt étcsokit és finoman belenyomkodom a meggyet, hogy ne guruljon le a torta tetejéről.
Az egészet hűtőbe teszem és pár órát állni hagyom. Amikor a csoki megdermedt, kiveszem a tortaformából és szelhető, fogyasztható. Jó étvágyat!
Piskótához:
- 1,5 dl almalé,
- 1 evőkanál almaecet vagy citromlé,
- 60gr xilit,
- 140gr gluténmentes liszt (én Anni Panni lisztkeveréket használtam),
- 1 evőkanál Szerencsi kakaópor,
- fél csomag sütőpor,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál liga margarin,
- 2 evőkanál étolaj
"Túróhoz":
- 100gr köles,
- kb. 3 dl rizstej,
- kb. 30 gr xilit,
- fél citrom leve és héjja
Díszítés:
- 1 tábla Boci étcsoki (90gr),
- pár szem magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt meggy is jó),
A kölest 3 dl rizstejbe felteszem főzni, rendszeres időközönként megkeverem, szükség esetén pótolom a folyadékot. Amikor megpuhult, belekeverem a xilitet (ízlés szerinti mennyiséget) és fél citrom levét, valamint fél citrom finomra reszelt héjját. Az egészet főzöm még 1-2 percig, majd botmixerrel kicsit átturmixolom.
Eközben az almalevet az ecettel és xilittel habosra keverem, a piskóta többi száraz összetevőjét egy másik tálban szintén elkeverem, majd az egészet összeöntöm. Belekeverem a margarint és az olajat, majd margarinnal kikent és rizsliszttel megszórt kapcsos tortaformába öntöm. 175-180 fokon kb. 20 percig sütöm.
Amíg a piskóta sül, lereszelem nagylyukú sajtreszelőn az étcsokit, ha nem magozott meggyem van otthon, kimagozom a meggyet.
Amikor a piskóta kész, kicsit hűlni hagyom, addig a kölestúró is hűl. Majd a tortaformában hagyva a piskótát, ráöntöm a kölest, elsimítom, ráöntöm a reszelt étcsokit és finoman belenyomkodom a meggyet, hogy ne guruljon le a torta tetejéről.
Az egészet hűtőbe teszem és pár órát állni hagyom. Amikor a csoki megdermedt, kiveszem a tortaformából és szelhető, fogyasztható. Jó étvágyat!
-
2012. november 22., csütörtök
Karfiol krémleves (gluténmentes, tejmentes)
Hozzávalók 4 főre:
- negyed kiló karfiol,
- 2 dl rizstejszín,
- 1 bio gluténmentes húsleves kocka,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag (20dkg) natúr vagy mozarella ízű Viofast növényi sajt
A karfiolt megpárolom (így a rákellenes tulajdonsága megmarad), a rizstejszínhez fokhagymanyomóval hozzáadom a fokhagymát és a leveskockát, az egészet átforralom. A karfiollal és annyi párolólével együtt leturmixolom, hogy krémes állagú de megfelelően híg levest kapjak. Lereszelem a növényi sajtot és azzal tálalom.
- negyed kiló karfiol,
- 2 dl rizstejszín,
- 1 bio gluténmentes húsleves kocka,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csomag (20dkg) natúr vagy mozarella ízű Viofast növényi sajt
A karfiolt megpárolom (így a rákellenes tulajdonsága megmarad), a rizstejszínhez fokhagymanyomóval hozzáadom a fokhagymát és a leveskockát, az egészet átforralom. A karfiollal és annyi párolólével együtt leturmixolom, hogy krémes állagú de megfelelően híg levest kapjak. Lereszelem a növényi sajtot és azzal tálalom.
2012. november 19., hétfő
Még egy kicsit a szoptatásról - allergiamegelőzésről
Találtam egy nagyon jó cikket, a ránk vonatkozó részt idézem, ami a fél éves kort betöltött babákról szól:
"Ha a babánk eddig csak anyatejet kapott, és nem akarjuk elválasztani, nincs okunk arra, hogy bármilyen tejfélét bevezessünk az étrendjébe. Az anyatej mennyiségének nem kell csökkennie, a változás annyi, hogy szépen lassan másféle ételeket is adunk neki a szoptatás mellett. A tejtermelés nem csökken, ha nem korlátozzuk a szoptatások számát. A tej minősége pedig – a közhiedelemmel ellentétben – nem romlik. Az elválasztó (vagy kettes) tápszer nem arra való, hogy anyatej mellett adjuk a kisbabának. Ezt azoknak a babáknak találták ki, akiket féléves koruk előtt is tápszerrel tápláltak. A szoptatott babának nincs szüksége tejpépre, tejes bébiételre, bébidesszetre sem, sőt jobb, ha ezeket nem kínáljuk egyéves korig, hiszen a tehéntejfehérje növelheti az allergia kialakulásának veszélyét. A tehéntej bevezetését akár kétéves korig is kitolhatjuk, sőt teljesen el is kerülhetjük, ha valamiért ez a célunk. A tehéntej egyáltalán nem kötelező része a táplálkozásnak. Egyetlen állatfaj sem issza természetes körülmények között más állat tejét. Tej nélkül is lehet egészségesen táplálkozni."
"Ha a babánk eddig csak anyatejet kapott, és nem akarjuk elválasztani, nincs okunk arra, hogy bármilyen tejfélét bevezessünk az étrendjébe. Az anyatej mennyiségének nem kell csökkennie, a változás annyi, hogy szépen lassan másféle ételeket is adunk neki a szoptatás mellett. A tejtermelés nem csökken, ha nem korlátozzuk a szoptatások számát. A tej minősége pedig – a közhiedelemmel ellentétben – nem romlik. Az elválasztó (vagy kettes) tápszer nem arra való, hogy anyatej mellett adjuk a kisbabának. Ezt azoknak a babáknak találták ki, akiket féléves koruk előtt is tápszerrel tápláltak. A szoptatott babának nincs szüksége tejpépre, tejes bébiételre, bébidesszetre sem, sőt jobb, ha ezeket nem kínáljuk egyéves korig, hiszen a tehéntejfehérje növelheti az allergia kialakulásának veszélyét. A tehéntej bevezetését akár kétéves korig is kitolhatjuk, sőt teljesen el is kerülhetjük, ha valamiért ez a célunk. A tehéntej egyáltalán nem kötelező része a táplálkozásnak. Egyetlen állatfaj sem issza természetes körülmények között más állat tejét. Tej nélkül is lehet egészségesen táplálkozni."
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)