"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. március 3., hétfő

Mákvirág süti (glutén-,tej- és tojásmentes aprósütemény)

Kezdem élvezni a gluténmentes sütikkel kísérletezést. Most a hókifli ette bele magát az agyamba, de nem mertem végül megcsinálni, csak egy töltött linzerszerűséget.

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt (10-10-10 dkg rizs-, kukorica- , gluténmentes zabliszt) + kukoricaliszt,ha kell
- 1/2 cs. sütőpor
- 15 dkg tejmentes sütőmargarin
- 8 dkg cukor
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 tk útifűmaghéj

A töltelékhez:
- mák
- méz

Megkenéshez:
- méz

A margarint apró kockákra vágom, liszteket elkeverem a sütőporral és a cukrokkal, az útifűmaghéjat elkeverem kb fél dl vízzel. A cukros lisztet, a margarinkockákat és az útifűhéjat összegyúrom, nem túl kemény, még formázható, könnyen nyújtható, ruganyos tésztát kell kapnom. Ha az útifű miatt túl lágy a tészta, kukoricalisztet szórok alá és tovább gyúrom, szükség szerinti liszttel. Hagyom a hűtőben kb. fél órát, folpackkal lefedve. Lisztezett felületen kinyújtom és virágokat szaggatok. Egy kis csészében darált mákot annyi mézzel elkeverek, hogy sűrű szilvalekvár állagú legyen. Minden második virág közepébe mákhalmocskát teszek, lefedem egy másik virággal. Lenyomkodom óvatosan,  majd a szirmokhoz igazítva újra kiszúrom a virágformával, így kicsit jobban összetapad a két fele. A virágok közepét villával megszurkálom. Előmelegített sütőben sütni kezdem, mikor már szépen megnőtt és nem túl lágy a tészta, ha nagyon-nagyon óvatosan megemelem és az aljának enyhe színe van már, akkor megkenem a tetejét mézzel, majd  picit sütöm még - ha lehet, akkor csak felső sütéssel., míg egy kis színt nem kap a teteje is. Nagyon óvatosan kell leemelni a tepsiről, mert nagyon törékeny forrón. 
A képen látható mennyiség (+ 1 virág) a tészta feléből készült, holnap másfajta tölteléket kap a többi, addig a hűtőben várja sorát :)