"Ne félj a gondjaidtól, hanem üzenetnek tekintsd őket. Lehetőségnek arra, hogy tisztábban láss, és ezáltal erőteljesebben birtokold az életedet, mint eddig. Megértsd, mi a jelentősége annak, hogy te is itt vagy a földön."

Kornis Mihály

2014. június 11., szerda

Vörös áfonyás gluténmentes briós (tej- és tojásmentes)

Nem szeretik sütiben a mazsolát a lányaim. Viszont a vörös áfonyáért rajonganak, így, hogy ne mezítlábas briós legyen. kapott aszalt áfonyát :)
Hozzávalók: 
200 g Nutri free mix per pane
30g cirokliszt
2 ek burgonyaphely
1 tk útifűmaghéj
15g friss élesztő+0,5 dl langyos víz+ kk cukor
kb. 2 dl langyos rizstej
60g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 ek olaj
maréknyi aszalt  vörös áfonya
tetejére: 
olvasztott, tejmentes sütőmargarin 
 kristálycukor vagy dekorcukor

A cukornál fontos, hogy a rizstej alapból édesebb, így, ha nem azt használunk, akkor a cukorból több kell. Valamint ez a lisztkeverék alapból sós, így, ha más fajta lisztet használunk, azt is figyelembe kell venni. 
Először is 50 fokra előmelegítem a sütőt. Összekeverem a száraz anyagokat, majd beleöntöm a cukros vízzel elkevert élesztőt és az olajat. Elkezdem összedolgozni, közben beleöntöm a rizstejet. Olajos kézzel jól kezelhető, rugalmas tésztát kell kapnom, így, ha túl sok a folyadék, teszek még hozzá lisztet és persze, ha túl kemény, akkor folyadékot. Ilyenkor szórom bele az áfonyát. Jól átgyúrom, majd olajos kézzel kígyókat formázok belőle, amit csigává tekerek. / Kész állatkert :D / Az 50 fokos sütőben kelesztem 30-40 percig, majd lekenem olvasztott margarinnal, óvatosan megszórom a cukorral és 180 fokon, légkeveréssel addig sütöm, míg szép színe nem lesz. 
A csiga vonal megtartásáért nem tudom mit kellene tenni, így a neve lehetett volna áfonyás zsömle is :)
Ez lett a mai reggeli az oviban, frissen sütve, melegen vittük be, illatozott rendesen :)